Диария детето от 1 месец до една година, без температура – причини и лечение

Диария при бебето до една година

Разстройство на стола детето кара родителите сериозно да се тревожи. Диария – един от най-честите патологични състояния, свързани с нарушена функция на червата. Тя не винаги е придружено с повишаване на температурата на тялото, обаче игнорира появата на чести течни изпражнения при деца в никакъв случай не може да бъде – диария носи в себе си риска от дехидратация и може да представлява опасност за живота.

Нормалните изпражнения

Децата се различават от възрастните и анатомично и физиологично. Нещо повече, много от състоянието счита за норма или патология в зависимост от възрастта. Преди да се говори за причините за диария без температура на дете до една година, трябва да разберем – кой стол се счита за нормално?

Честота на дефекаций се определя от характера на храненето, обем употребляемой течност. При деца, които отиват на кърменето, изпразването на червата се случва от 1 до 7 пъти на ден, понякога – до 10 пъти. Стол при това не украсен, той е течен или прилича на каша, има жълт цвят, кисел мирис. Да се сгъстява изпражненията започва след въвеждането на прикорма; в това време, също така намалява количеството на дефекаций.

Ако детето получава изкуствено хранене, стол същата, като при храненето с кърма или е по-гъста консистенция, неприятен гнил мирис на консумираната, кафяв цвят. Червата трябва да опорожняться не по-малко от 1 път на ден. По този начин, диария, без температура при дете на 5 месеца може да бъде взето физиологично състояние.

Уместно е да се напомни, че един стол и да имат здрави деца на възраст от година и половина месеца, може да се наблюдава по-рядко от 1 път на ден, ако се провежда кърмене без въвеждане на други хранителни компоненти.

Млякото се усвоява напълно или почти напълно, в червата не остава «баласт», който трябва да се издигне. Апетит и тегло остават без промяна, никакви патологични симптоми няма. Това е състояние на родителите приемат за запек точно толкова погрешно, колкото и проблясващи стол за диария при кърменето. За инфекция или друга патология трябва да се мисли, ако бебето не само диария, но и температурата на тялото по-високи от нормалното.

Причината за диарията

Хващат се нарича отделянето на течни изпражнения през деня многообразието от 3 пъти и повече. Да се обърне внимание, че е необходимо не само за броя на дефекаций, но и на външния вид на изпражнения. При диария го водниста консистенция, се намират останки от храна, жилки кръв, гной. Диария без температура при дете на възраст от 1 година, веднага замечается внимателни родители.

Остра диария при децата продължава до 2 седмици, а диария, наблюдающаяся непрекъснато по-дълъг този период от време, е класифициран като продължително. Хронична диария смятат наличие на повече от 3 течни дефекаций ежедневно в продължение на 3 седмици.

READ  Кашлица на пушач: как да се отървете от болест

Причини за диария, без температура при бебе на 10 месеца или друга възраст могат да бъдат класифицирани като:

 • инфекциозни;
 • неинфекционные.

Въпреки, че класическата форма на инфекциозните заболявания протичат с висока температура, температура и диария при грудничка не е задължително да се наблюдават в клиничната картина заедно. Има патогени, провокира диария без повишена температура (някои щамове на E. coli, G. duodenalis). Дете на възраст 6 години диария без температура може да бъде признак на холерата е остро инфекциозно заболяване, причинено от холерным вибрионом. Холера най-често засяга деца на възраст от 2 до 9 години и възрастни, могат да придобият характер на епидемията.

Сред незаразните причини диария обмислят като:

 1. Алиментарная диспепсия.
 2. Вродена гипоплазия на панкреаса.
 3. Лактазная недостатъчност.
 4. Энтеропатический акродерматит.
 5. Цьолиакия.
 6. Алергична ентеропатия.

Диария зеленикав оттенък със слуз без температура детето може да е сигнал за недостатъчно хранене при недостиг на кърма. В такъв случай децата суче мляко жадно, проявяват безпокойство след края на хранене, лошо наддаване на тегло. Също и в цвета на изпражненията бебета се отразява употребата на майка си плодове и зеленчуци.

Алиментарная диспепсия

Това е болестно състояние, развиваща се при деца, кърмачета на възраст в случай на несъответствие на обема и/или състава на хранене функционални възможности на храносмилателната система. Поради отделяне на недостатъчно количество стомашен сок и бърза евакуация от стомаха в червата се оказва «неподготовленная» храна. Възниква усиления процес на ферментация, стимулира отделянето на слуз жлези на червата.

Диария без температура при дете на възраст от 4 месеца започва остро с появата на течни изпражнения многообразието е до 5-8 пъти в денонощието. Отделяне на жълто-зелени, имат неприятен мирис, примеси на слуз и бучки бяло, изпражнения, изхвърлени «струя». Характерни са и следните симптоми:

 • летаргия, безпокойство;
 • петна по езика;
 • подуване и свиване в корема;
 • повръщане, регургитация;
 • коликообразные болки в корема;
 • лош дъх.

Децата плачат, те престават да наддават на тегло на тялото. Сънят е нарушен, има лош апетит, слабото смучене. Но ако имате дете, което навърши 2 години, температура и диария, трябва да се изключи инфекция.

Е необходимо да се разкрие причината за алиментарной диспепсия – например, прекомерно хранене, нарушение на графика за прием на храна или въвеждането на нов продукт.

При диария без температура при дете на възраст от 9 месеца и по-големи използва глюкозо-физиологичен разтвор, смекту, ферментные лекарства (панкреатин) по предписание на лекаря.

Вродена гипоплазия на панкреаса

Това е рядко встречающееся заболяване, развитието на който се дължи на генна мутация. Симптомите се появяват в първите дни или седмици от живота, са склонни да се активизират в случай на превод на детето на изкуствено хранене. Характерно е отделянето на голямо количество жълто или оранжево течни изпражнения с лоша миризма и с удебелен блясък. Диария без температура при дете на възраст от 5 дни, води до загуба на телесна маса.

READ  От изпълнен с пушене и пиене на алкохол при болки в гърлото

Лечението включва:

 • диета с високо съдържание на протеини и сол;
 • лечебни смеси с триглицеридами;
 • ферментотерапию (панкреатин).

Увеличава съдържанието на калории диета, се контролира консумацията на мазнини.

Лактазная недостатъчност

Лактозата е основният компонент на мляко и млечни продукти; нейното разделяне в тънкото черво се осъществява с помощта на ензим, наречен лактаза. Намаляването на активността на лактаза оттук и появата на дете на възраст 2 години диария, без температура. Лактазная недостатъчност се разделя като:

 • начална (вродена);
 • вторична.

Вродена лактазная недостатъчност се предава генетично по автозомно-рецессивному тип и се проявява още от първите дни на живота на детето. Редки изпражнения и повръщане се наблюдават след хранене кърма или смеси, включително и краве мляко.

Провокаторами вторична лактазной недостатъчност стават:

 1. Чревни инфекции, helminthiasis (лямблиоз).
 2. Неинфекционные ентерит.
 3. Цьолиакия.
 4. Хранителна алергия.

Диария при бебе на 7 месеца, възникващи без температура, представлява ускорен пенести изпражнения, зелен цвят; има ясно изразена метеоризъм, кисел аромат посветен на изпражнения.

Също така се отбелязва:

 • коликообразная болка в корема;
 • повръщане, регургитация;
 • липса на апетит.

Детето е неспокоен, често плаче, лошо наддава на тегло. При лечението се използват ограничаване на приема на мляко, низколактозные или безлактозные смеси, препарати с калций. С цел запазване на кърменето се прилагат средства, съдържащи бета-галактозидазу (лактраза, керулак).

Энтеропатический акродерматит

Заболяване е свързано с недостиг на цинк, поради нарушаване на неговото всмукване в тънките черва, се предава по автозомно-рецессивному тип. Симптомите се появяват при превод на изкуствено хранене. При дете на 6 месеца или друга възраст се празнува диария, без температура, с високо съдържание на мазнини в выделяемом изпражненията, увреждане на кожата около устата, на крайниците под формата на эритематозного дерматит, косопад. Децата губят тегло на тялото, често се разболяват ОРИ; диария носят хроничен характер.

Лечение на диария без температура при дете на 8 месеца се извършва с помощта на кърменето донорским мляко, за назначаване на лекарства цинк.

Инфодар

Развитието на заболяването се дължи на повреждающим излагане на протеини, зърнени култури (без глутен) на лигавицата на тънкото черво. До глютенсодержащим продукти включват пшеница, ръж, овес и ечемик. Болест се предава по автозомно-доминантному тип.

Клинична картина, типична форма включва:

 1. Увеличение на корема.
 2. Забавяне на растежа.
 3. Болка в корема, болка в костите.
 4. Гадене, намален апетит.
 5. Ранен кариес.
 6. Развитието на анемия.

 7. Сухота на кожата, на косата.
 8. Намален мускулен тонус.

Богата ускорен пенести изпражнения в различни цветове с неприятна миризма и удебелен на блясъка се характеризира с диария, без температура, наблюдающийся имам дете на 5 години, или друга възраст.

Лечението е невъзможно без спазване на аглютеновой диета (с изключение на хлебни изделия, тестени изделия, колбаси, ястия, приготвени в животновъдството и др). Трябва да се помни за това, че определено количество глутен може да бъде овладян в шоколади, йогуртах, сладолед, какао, кафе.

READ  Торта за кашлица за деца: рецепти и начини на прилагане

Назначени ферментные антихистамини, калций, пробиотици, витамини. Без глутен присъства в черупката на някои лекарствени средства (mezim, празнични и др) – техните деца с непоносимост към глутен не може да вземе.

Алергична ентеропатия

Това поражение на стомашно-чревния тракт, развиваща се при хранителни алергии. При дете на възраст 4 години или по-млади се наблюдава изразено безпокойство, диария, без температура се заменя със запек. Празнува повръщане, болки в корема. Кал съдържа слуз, голямо количество мазнини, понякога – примеси на кръв. Освен чревни симптоми, е налице анемия, отоци, децата често се прехвърлят на настинки, губят тегло, изостават в растежа от връстници.

Появата на диария, без треска се дължи на алергична реакция към храна. Лечението се основава на изключването на продукти-провокатори, назначаване на антихистамини (цетиризин), при тежко протичане – глюкокортикостероидов (преднизон).

Треска при диария

Въпреки, че голям брой от тези причини диария без температура при дете на 8 години, изключително актуални остават инфекциозна диария, протичащи с наличието на интоксикационного синдром. Температура и диария, при 10-месечно бебе, както и с деца от всички възрастови групи, са тревожни симптоми и могат да бъдат индикация за хоспитализация в инфекциозна стационар.

Сред вероятните причини:

 • ротавирусная инфекция;
 • кампилобактериоз;
 • салмонелоза.

Заразяване на ротавирусом се характеризира с наличието на дете с повишена температура, диария, кашлица без отделяне на храчка. Също така се наблюдават повръщане, ноющие болки в корема, настинка, възпалено и болки в гърлото.

Предаването на инфекцията става фекально-орален, по-рядко – ингаляционным начин. Температура и диария при бебе на 7 месеца, под или над продължават няколко дни.

Температура, диария и коремна болка при дете са включени в списъка на симптомите на кампилобактериоза. Освен това, на пациента се притеснява повръщане, могат да бъдат засегнати ставите. При сальмонеллезе при дете на възраст 4 години или по-млади от висока температура и диария, придружени от гадене, повръщане, слабост, болки в мускулите.

Лечение на температурата и диария при бебе на 10 месеца или друга възраст предполага регидратацию, прилагането на enterosorbents, антибактериални лекарства при сальмонеллезе. В случай ротавирусной инфекция трябва да се изключат от диетата на мляко и млечни продукти: температура и диария при дете на възраст от 5 месеца може да се комбинира с лактазной недостатъчност.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00097 sec