Эреспал сироп: инструкция, лечебен ефект, особено въздействие върху организма

В основата на патогенезата на всеки заболявания на дихателните пътища лежи възпалителен процес.

Освен това, в развитието му, както в долния, така и в горните отдели на респираторно тракт много общо, което е свързано с почти еднаква структура выстилающей ги лигавицата. Промяна реологических свойства на слюнката и води до нарушаване на фактори на местния имунитет, с други думи, слуз губи присъщата си способност да се бори с представители на инфлуенца флора.

Эреспал сироп, инструкции, към който е била представена на местните лекари, в края на 90-те години, ефективно въздейства върху всички аспекти на развитието на патологичния процес, който съчетава в себе си свойствата на множество лекарствени средства.

Прояви на симптоми на воспалительной реакции, свързани с освобождаване на специфични невротрансмитери. В първите минути след попадане на вируси, бактерии или други патогенни микроорганизми в тъканите се увеличава концентрацията на свободния хистамин, воздействующего N1 и H2-рецептори. За сметка на дразнене N1-рецепторите и засилва притока на йони на натрий и хлор в клетките. Съответно се увеличава и обема на мастната секреция.

Количество вода и гликопротеидов на слуз се увеличава и поради стимулация холинергических и адренорецепторите. В огнището на възпаление, доминиран от простагландин, тромбоксаны и левкотриени, които са продукти от метаболизма на арахидонова киселина. Това обуславя бронходилатацию, разширяване и увеличаване на пропускливостта на кръвоносните съдове микроциркуляторного на речното корито. А това води до гиперсекреции и подуване на лигавицата.

Основна част от лекарствата, предписани за лечение на възпалителни заболявания на респираторно тракт, има селективен узконаправленным действие. Отличителна черта на сироп Эреспал, в инструкциите към който е посочен и производител на наркотици, това е френска фармацевтична компания, Servie, е комплексно въздействие. Основната съставка на лекарство — фенспирида хидрохлорид.

Той блокира гистаминовые N1-рецептори, като ефективността му е сравнима с антигистаминными медикаменти. Освен това, Эреспал засяга адренорецепторы, че подобрява работата на бронхите. Също така лекарството има подобно действие с медикаменти от групата на кортикостероиди, като блокира постъпването на калциеви йони в клетката и възпрепятства развитието на медиатори на възпалението — лейкротриенов, тромбоксанов и простагландини.

Според данни от изследвания, Эреспал нарушава и синтеза на нейропептидов, участващи в развитието на възпаление и запушване на бронхите. При настинки, вирусни и бактериални инфекции, придружени ринит, кашлица и други симптоми обикновено се предписва на няколко лекарствени средства, например, Амбробене и Проспан, за да се улесни изхвърлянето на храчки, вазоконстриктор капки при хрема.

Въпреки това, благодарение на многофакторному действие, подробно описан в указанията за употреба на сироп Эреспал, лекарството е ефективно влияе на основните симптоми на заболяването:

 • намалява отделителната дейност на жлезите бронхиална дърво и, съответно, намалява дразнещо действие на слуз върху рецептори на епителната обвивка на дихателните пътища;
 • подобрява реологичните свойства на слюнката и възстановява способността си да реагират адекватно на патогенную флора;
 • нормализира мукоцилиарный транспорт;
 • облекчава спазъм на гладката мускулатура на бронхите;
 • повишава производителността на кашлица и намалява неговата интензивност.

Освен това, лекарството може да се използва и за лечение на възпалителен процес в средното ухо. Патогенезата на отита е свързано с отделяне на биологично активни вещества хистамин и серотонин, активна миграция в засегнатите тъкани на неутрофилите и макрофагите, които активират секрецията на други медиатори на възпалението.

Те участват в развитието и поддържането на оток на лигавицата, промяна на последователността на носового тайни. Именно това води до нарушаване на вентилацията между носоглоткой и барабан устната, което и провокира развитието на отита.

При лекарството Эреспал (сироп) указания за употреба препоръчва да го прилага при заболявания на:

 • ринофарингит;
 • респираторни прояви на алергична реакция;
 • ларингит;
 • ларинготрахеит;
 • възпаление на средното ухо;
 • синузит;
 • ринотрахеобронхит;
 • бронхит;
 • бронхиална астма и хронична обструктивна белодробна болест (в съчетание с други лекарства, по-специално, ингаляциями с кортикостероиди);
 • респираторни явления при ОРИ, кори и магарешка кашлица.
READ  Ибуклин при грип – инструкции и препоръки

Важно

При бактериални усложнения, успоредно с прилагането на фенспирида показване на антибиотици под формата на хапчета, суспензия, в някои случаи ги инжектира инъекционно.

При лекарството Эреспал (сироп) указания за употреба не дава ясни насоки за прилагането му при грудничков, лекари го предписват за лечение на респираторни заболявания при децата, като се започне с 3 месеца. След прием на фенспирид добре се абсорбира в стомашно-чревния тракт.

Максимална концентрация в кръвта се постига след около шест часа. Лекарството е различно дълъг действие — период полувыведения средно 12 часа. От тялото на лекарството е главно се отделя през бъбреците с урината. И само една сравнително малка част (до 10%) се екскретира с изпражненията през червата.

Хапчета Эреспал: инструкция, разлики от прилагането на лекарството в течна форма

Лекарството е много удобен за използване, тъй като в аптеките то се предлага под формата на сироп и на хапчета. Освен под формата на освобождаването, разликите се състоят и в състава на тези лекарства. Основната активна съставка в двата случая е фенспирида хидрохлорид, така че принципът на действие на лекарството не зависи от това, се приема, пациентът е под формата на сироп или таблетки.

Хоросан освен на активното вещество освен това съдържа екстракт от корен на женско биле, оцветители, аромати и захароза. Всички тези съединения могат да предизвикат алергична реакция при пациенти с повишена чувствителност към тях. Освен това, наличието на захароза ограничава прилагането на сироп Эреспал при пациенти със захарен диабет. За изработване на активното вещество в таблетките, до нея в минимални концентрации добави връзката магнезий, силиций, титан. Освен това, тези вещества помагат за прикриване на лош вкус фенспирида.

Също така, в съответствие с инструкциите на таблеткам Эреспал, не ги препоръчват да се дава на деца до определена възраст, поради риск от механична обструкция на дихателните пътища. Хапчета Эреспал указания за употреба препоръчва се предписват и използват в случаи, идентични с показания за прилагане на сироп.

В описанието на пилюлям са посочени същите респираторни лезии на горните и долните отдели на дихателната система с различна етиология. Хапчета Эреспал в доза, съответстваща на инструкциите, също така се използва при симптоми на алергия, така и в състава на комплексната терапия на ВЗЕМАНИЯ, свързани с изразен ринити и кашлица, както и при отитах при възрастни и деца на юношеството.

Эреспал: анотация, характеристики, дозировката и прилагането на таблетки и сироп

Поради особеностите на метаболизма на лекарството, вземете го препоръчват преди хранене. В такъв случай активните му компоненти в изцяло да попадат в кръвния поток и ще окаже желания ефект върху лигавицата на респираторно тракт. Дозировка подробно описан в обяснителни бележки към Эреспалу и зависи от формата на съобщение.

Така, сироп приемат, както следва:

 • Децата, тегло не надвишава 10 кг, дават от 2 до 4 супени лъжици на ден (това е приблизително 10 до 20 мл), вкусът на лекарството специфичен, така че се допуска смесването с вода или храна в бутилка за хранене.
 • Бебе с тегло над 10 кг сироп се предписва в доза 2-4 супени лъжици на ден (което е 30-60 мл).
 • Деца над 2 години, дневната доза на лекарството се изчислява по формулата 4 мг на килограм тегло, това количество се разделя на 2 или 3 приема.
 • Възрастни и юноши предписват по 1-2 супени лъжици. л. три пъти на ден (общо дневното количество на 45-90 мл).
READ  Симптоми, лечение и методи за разпознаване на бронхит при децата

Важно

Бутилка със сироп трябва внимателно да се разклати преди употреба.

При лекарството Эреспал анотация от производителя води, като данните за точно изчисляване на дневната доза: в 1 мл сироп съдържа 2 мг активно противовъзпалително компонент (фенспирида хидрохлорид). Освен това, трябва да се обърне внимание, че в една чаена лъжичка от лекарството (5 мл) е 3 g захароза, а в супена лъжица (15 мл) 9 г. Това трябва да се вземат предвид, ако пациентът е болен от захарен диабет.

Важно

Продължителността на курса на лечение се определя от лекар, обикновено това не е не повече от три седмици.

В една таблетка Эреспала съдържа 80 мг основна съставка, която надвишава с функционално за деца дозата. Така че в такава форма освобождаването на лекарството се предписва на пациенти, като се започне от 18 години. Лекарството трябва също така да вземат преди хранене. Обикновено се предписват по 1 таблетка 2-3 пъти на ден.

Важно

За възрастни дневната доза фенспирида хидрохлорид не трябва да надвишава 240 мг

Що се отнася до прилагането на Эреспала по време на бременност, точни данни за въздействието на активното вещество върху развитието на плода няма. Затова лекарите препоръчват при появата на респираторни симптоми, ОРИ се ползват друг начин. Също така няма информация за това, получава ли фенспирид в майчиното мляко, и приема му не трябва да се комбинират с лактацией. Но ако прилагането на Эреспала в съответствие с пояснителни бележки в съответствие с концепция, това не е индикация за прекъсване на бременността.

Эреспал: странични ефекти, взаимодействия с други лекарствени средства, противопоказания

Основните противопоказания за прилагане на Эреспала под формата на хапчета е повишена чувствителност към всеки компонент на препарата (включително и помощни съставки). Освен това, тази форма на продукта не се препоръчва за лечение на деца и юноши до 18 години.

Сиропът обикновено се предписва само като се започне с две години. Лечението на детето е по-ранна възраст трябва да се провалят в съответствие с вашия лекар. Суспензия съдържа повече усилватели на вкуса и аромата, затова с повишено внимание трябва да се приема на деца и възрастни със склонност към алергични реакции. Поради наличието в състава на сироп, захароза корекция на дозата може да се наложи пациенти с индивидуална непоносимост към фруктоза, в нарушение на процесите на всмукване на монозахариди в храносмилателния тракт, диабет.

Относителни противопоказания Эреспал има, при прилагането му по време на бременност и кърмене. В някои случаи, лечението с това лекарство може да предизвика някои нежелани реакции. Най-често странични ефекти от прием на лекарствени средства възникват от страна на храносмилателната система.

Пациентите имат оплаквания от болки в областта на стомаха, горчивина в устата, гадене, нарушения на стола, понякога — силно изразена диария и честата повръщане. Подобни симптоми служат като индикация за отмяна на медикамент. Эреспал странични ефекти може да окаже влияние върху сърдечно-съдовата система. В някои случаи възниква тахикардия, и свързаните с нея усещане на ударите на сърцето, е възможно понижаване на кръвното налягане.

Сравнително рядко на фона на лечение Эреспалом мъже и жени могат да се притеснява постоянна умора и слабост, сънливост, виене на свят. При повишена чувствителност към компонентите на лекарственото средство страничен ефект Эреспала се проявява под формата на алергична реакция. Обикновено това е обрив по вид уртикария, в единични случаи празнува оток на Квинке.

Важно

Всички нежелани реакции от приема на фенспирида изчезват след прекратяване на препарата.

READ  Сумамед при гайморите – ефективен антибиотик

Узконаправленных клинични изпитвания сравнително комбинация Эреспала с други лекарствени средства, не е направено.

Въпреки това лекарите предупреждават, че по време на лечението данни сироп или таблетки трябва да се преустанови приемането на лекарствата, за фармакологична класификация отнасящи се до антигистаминам. Факт е, че те имат подобно с Эреспалом действие, което може да доведе до появата на симптоми като сънливост, слабост и забавяне на реакциите. Също така няма данни за влиянието на фенспирида на способността за концентрация на умствената дейност, свидетелство за управление превозни средства. Но тъй като принципът на действие на препарата е свързано с влиянието на гистаминовые рецептори, лекарите препоръчват да се въздържат от работа, изискваща концентрация на вниманието в първите дни на лечението.

Случаи на предозиране на лекарства се срещат изключително рядко, за появата на клиничните симптоми на излишък фенспирида в кръвта трябва да се вземат не по-малко от 2 грама от наркотика. Эреспал странични действия се проявява под формата на повръщане, силна тахикардия и постоянна сънливост. В подобна ситуация не си струва да търсите съвети и рецепти в интернет форуми, а незабавно да се обърнете към лекар. До пристигането на линейка препоръчват да се направи промивка на стомаха.

Допълнителна помощ и контрол на сърдечната дейност прилагат в болнични условия. Като се има предвид относителната безопасност на лекарството и по-нисък риск от странични ефекти, фенспирида гирохлорид под търговското име Эреспал може да се закупи във всяка аптека без рецепта. Лекарството трябва да се съхранява в домашната аптечка и при температура не надвишаваща 25°.

Суспензия Эреспал: цена, колеги и мнения

Френски препарат, съдържащ фенспирид, е оригинален лечебно средство. Неговата ефективност и безопасност е доказана през годините клинично прилагане. Но понякога лекарят може да ви посъветва и аналози суспензия Эреспал, в състава на които влиза също фенспирид. Това е:

 • Кодестим (Русия), лекарството се предлага под формата на таблетки с удължено действие;
 • Сиресп (Полша), лекарството е на разположение под формата на сироп с дозировката на активното вещество 2 mg в 1 ml;
 • Фенспирид (Русия), хапчета;
 • Эладон (Русия), хапчета за продължително действие;
 • Эпистат (Унгария), сироп или пролонгированные хапчета;
 • Эриспириус (Словения), сироп и капсули.

Разходите за спиране и хапчета Эреспал по-висока, отколкото при тези, изброени аналози. В интернет — аптеките, тя е 380 лева за опаковка от 30 хапчета по 80 мг, 280 рубли за 150 мл сироп и 470 рубли за 250 мл флакон суспензия Эреспал. За прегледи на пациенти, странични ефекти от прием на лекарствени средства появили изключително рядко. И подобряване на състоянието има вече след 3-4 дни лечение.

В допълнение към предимствата на това лекарство се отнася за това, че той замества едновременно няколко лекарства. Действие, което има суспензия Эреспал е проучена и в Русия на базата на няколко профилни клиники. Освен това, д-р сравняват реакцията на деца и възрастни на лекарство с плацебо и други медикаменти, притежаващи че са и противовъзпалителен ефект.

Резултатът от приема на фенспирида проявяваше много по-бързо, а нежеланите реакции са отбелязали по-малко от 5% от случаите. Това беше причината, за да суспензия Эреспал рекомендовалась педиатрам, терапевти, пульмонологам и отоларингологам като ефективно средство в борбата с възпалителни процеси на органи на слуха и на дишането.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00111 sec