Физраствор натриев хлорид за инхалации: описание на наркотици и показания

Един от най-ефективните методи за борба с хрема и кашлица е инхалации. Тази процедура се извършва по различни начини: вдишване на изпарения или дисперсное пръскане чрез небулайзер. Инхалация допринася за лесно премахване на храчките, слуз и гной от носа, гърлото, трахеята, бронхите и овлажняване на лигавицата на дихателната система.

Лекарствени вещества, давани ни чрез в дихателните органи, могат да бъдат различни: едни омекотява лигавиците, други се борят с бактериите, трети премахват оток на тъканите. Физраствор натриев хлорид за инхалации — универсално средство, което може да се прилага както самостоятелно, така и при сливането с медикаменти.

Натриев хлорид в противен случай се нарича натриев хлорид. Това е бели кристали, които са известни на всеки, тъй като навсякъде се използват за приготвяне на храна. Лекарства, произведени на базата на натриев хлорид, имат определено съотношение на течности и активното вещество. За инхалации използват 0,9% разтвор. Лекарство с такава концентрация на натриев хлорид се нарича физиологичен или изотоническим.

Той е естествен за организма, тъй като процента на съотношението на течности и соли в физрастворе отговаря на човешка кръв, плазма и други тъканните течности. Физраствор, който се продава в аптеките, е стерилна, тъй като е произведен в лабораторни условия чрез отглеждане на натриев хлорид дестилирана вода. Той е предназначен за инхалации, клизми, интравенозно и внутримышечного въвеждане. Физиологичен разтвор служи като основа за размножаване на различни лечебни прахове.

Фармакологично действие и лечебен ефект. Натриев хлорид е необходим компонент на течности на организма. Благодарение на него се поддържа постоянно налягане в плазмата на кръвта и интерстициална течност.

Лекарството е плазмозамещающие и дезинтоксикационные свойства. В резултат на въвеждане в организма през виена, натриев хлорид възстановява обема на циркулиращата кръв, но бързо се извежда, тъй като има еднаква осмотическое налягане с плазма.

При продължителна диария или повръщане, а така също и обширни изгаряния възниква дехидратация на организма и необходимото количество натриев хлорид се екскретира. Това, от своя страна, води до гърчове, сгущению кръв, патологични състояния на нервната система и други сериозни усложнения. Ето защо най-важният ефект на лекарството се счита за възстановяване на водно-физиологичен баланс.

Когато се прилага локално физраствор е в състояние ефективно почистване на кожата воалите и рани от гной и мръсотия. Физраствор на натриев хлорид, използван за вдишване се втечнява и слуз, гной и храчки, като допринася за бързото отстраняване им от дихателните пътища. Той ефективно овлажнява лигавицата от изсушаване, премахване на симптоми като възпалено и парене.

Общи указания за употреба:

 • заболявания на дихателните органи инфекциозни и алергичен характер (вдишване с помощта на небулайзера);
 • инфекциозни или алергични заболявания на носа, гърлото и очите (измиване);
 • нарушаването на общия процес на потребление, разпределение и отделянето на вода и соли от организма (интравенозно);
 • недостатъчно плазма при загуба на кръв (интравенозно);
 • отравяне на организма (интравенозно);
 • рани и рани от залежаване (почистване и измиване).

Приложение в УНГ-практиката:

 • за да се улесни отделянето на храчки при бронхолегочных заболявания: трахеити, бронхит, пневмония;
 • за почистване и облекчаване на лигавиците при заболявания на гърлото: ангина, фарингит, тонзиллите;
 • за да се хидратират и да се улесни отделянето на слуз и гной при заболявания на носа: ринит, синузит;
 • за облекчаване на симптомите на заболяванията на алергична етиология: ринит, бронхиална астма.
 • в състава на комплексната терапия и профилактика на вирусни и инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища: грип, ОРИ, хрема;
READ  Диета при грип – характеристики на храна

Физраствор натриев хлорид за инхалации: цена в аптеките и начини на прилагане

Натриев Хлорид се продава в аптека в следните лекарствени форми:

 1. Решения:
  • в ампули — подкожни инжекции;
  • във флакони — интравенозна инжекция, инфузия, клизми, промиване и инхалации.
 2. Хапчета — перорален прием, начин на приготвяне на разтвора.
 3. Спрейове — напояване на кухината на носа.

На физраствор на натриев хлорид за инхалации, цената зависи от обема на флакона. Най-удобни за употреба — 200 мл (30 рубли) и 400 мл (40 рубли).

За лечение на инфекционно-възпалителни и алергични заболявания на дихателните пътища се прилагат инхалации с натриев хлоридом. Обикновено се използват физраствор, смесен с други лекарства, притежаващи определени свойства.

Процедури се изпълняват до три пъти на ден, време на действие — десет минути за възрастни и от три до пет минути за деца. С цел лечение и прочистване на носа разтвор на натриев хлорид се използва като средство за вливане или промиване. Възрастен се внуши две капки във всяка ноздра, децата — по една или две, на децата до една година — по една. Измиване на носа се провежда с помощта на спринцовка без игла. Процедурата се извършва последователно за всяка ноздра.

Шампоан се извършва два или три пъти на ден до възстановяване на нормалното дишане. Спрей се използва за лечение и прочистване на носа. За да се постигне най-голям ефект при пръскане на спрея трябва да се направи дълбоко дъх, а след това легнете за няколко минути. Възрастните трябва да правят по два впрыскивания във всяка ноздра, на децата — едно по едно. Процедурата се извършва три или четири пъти на ден.

Обработка на рани, се извършва по схема, препоръчана от вашия лекар. За смъртта на микроорганизми и отделяне на гной в раната се наслагва компрес, а след това патогенное съдържанието е лесно счищается. Физраствор натриев хлорид за инхалации, чиято цена е много полезно, с успех се прилага при сливането други лекарства, замяна на готови скъпи лекарства. Всяка от лекарствени средства, оказва различно въздействие върху организма.

 • Биопарокс, Стрептомицин, Диоксидин (антибиотици) — активно се борят с бактериите.
 • Амбробене, Пектусин, Лазолван — разреждане и допринасят за бързото отвеждане на храчки.
 • Дексаметазон — премахва алергични реакции, бронхоспазмы.
 • Оксиметазолин, Нафтизин — свиват кръвоносните съдове.
 • Беротек, Атровент, Сальгим — купируют пристъпи на задушаване.
 • Екстракти от градински чай, невен, евкалипт, а така също и лекарства Маловит, Ротокан — премахване на възпалителни процеси.
 • Фурациллин, Мирамистин — имат антисептично действие.
 • Синекод — лекува суха кашлица всякаква етиология.

Инхалация с помощта на лекарства трябва да се извършва с помощта на специални уреди, и физраствор — не е изключение. Инхалатори могат да бъдат компрессорными, с ултразвукови или парни. Инхалация с физраствором локално парно начин не е ефективен, тъй като водата се изпарява, а натриев хлорид падат в утайката. На 1 сеанс е необходимо 3-5 мл чист изотонического разтвор или без съдържание, смесено с друго лечебно средство в равни части.

READ  Инфекция в гърлото, лечението и какви са видове от заразяване

Разтвор на натриев хлорид трябва да се затопли до стайна температура. След това се изсипва в небулайзер и да започне инхалация. Време на сесия за възрастен човек е от седем до десет минути.

При лечението на заболявания на носната кухина трябва да се направи вдишвания и выдохи през носа, ако физраствор се използва за премахване на кашлица — през устата. Дишането трябва да бъде равномерно и дълбоко. Ако се появи виене на свят, трябва да се прекрати процедурата за кратко време. Вдишване физраствором могат да се провеждат до четири пъти на ден. Курс на лечение — от девет до петнадесет процедури.

Инструкция за бременни.

Инхалации се провежда с цел лечение на дихателните пътища местния начин, така че никакво въздействие върху детето не е било. Освен това, натриев хлорид не е активен на наркотици, като например антибиотици. При смесване без съдържание с други лечебни средства, трябва да получат съвет от лекар. При вдишване на чист изотоническим разтвор, процедурата може да се извършва по обичайния начин.

Физраствор не може да се използва в следните случаи:

 • излишък в организма на хлор и натрий;
 • нарушения на кръвоносната и микроваскуларни циркулация на течности;
 • недостатък на калий в организма;
 • излишната течност в мозъка и белите дробове;
 • остра сърдечна недостатъчност;
 • внеклеточный излишната течност;
 • лечение с кортикостероиди във високи дози.

Странични действия могат да се изразява в жжении и хипотермия в областта на прилагане без съдържание.

При продължителна употреба на лекарството могат да се наблюдават следните явления:

 • разстройство на храносмилателната система;
 • нарушение на менструалния цикъл;
 • подуване;
 • ацидоза;
 • анемия;
 • гипокалиемия.

Трябва да се отбележи, че противопоказания и странични действия на натриев хлорид се отнасят до внутривенному прилагането на препарата. Физраствор, използван като инхалации, напълно безвреден за организма и не причинява дискомфорт.

Физраствор натриев хлорид за инхалации: инструкция за лечение на деца и колеги на лекарството

С появата на небулайзеров инхалации за деца се превърна в предпочитан начин за лечение на хрема и кашлица. Благодарение на това, че officinalis лекарството се впръсква в най-малките частици, активни вещества да покриват цялата повърхност на лигавицата, дори и в трудно достъпни места. Освен това, децата понасят добре процедурата, тъй като тя не се достави неприятни усещания. Затова вдишване небулайзером правят дори грудничкам.

При изготвянето без съдържание на натриев хлорид за инхалации, ръководство за употреба не се дава специални указания относно децата, а ето дозировка и време на процедурата се различават. За деца до 2 години се използва по 1 ml от разтвора, до 6 години — 2 мл, дпс — 3 мл. Възможността за прилагане на допълнителни медикаменти, с които се смесва физраствор, трябва да обсъдите с педиатър. Време на вдишване зависи от възрастта: грудничкам — една или две минути, преди шест години — от три до пет минути, деца и възрастни — до седем минути. През деня може да се направи от две до четири сесии.

READ  Кашлица дълго не минава (седмично и месечно) : какво да правя

Правила при вдишване:

 1. Един час преди процедура не трябва да се хранят бебето си.
 2. След вдишване не е желателно да се яде и пие в продължение на един час.
 3. След процедурата не трябва да излизат на разходка, особено в студено и влажно време.
 4. Бебето трябва да се обясни, че да се диша при вдишване небулайзером трябва, както обикновено.
 5. На детето трябва да се носят дрехи, която няма да попречи на шията, и да попречи на дишането.
 6. След всяка процедура трябва да е задължително измийте и изплакнете с вряща вода на всички контактни части на уреда.

За процедурата е максимално ефективна, маската трябва да бъде здраво срещу към лицето на бебето. На вдишване трябва да се успокои. Ако той ще е капризна, то дишането ще стане непостоянно и повърхностно. Много е важно дезинфекция маска след лечение, тъй като върху него може да се изкриви микроби. Инхалации с физраствором при кашлица. При лечение на кашлица, физраствор често се смесва с муколтическими, бронхорасширяющими и други лекарства.

Инхалация, като правило, се извършва в няколко стъпки:

 • на първо място в физраствор се добавят лекарства, които разширяват бронхите;
 • след 15-20 минути се повтаря, но вече с лекарствени вещества, които допринасят за отхождению храчки;
 • последната процедура се извършва с добавянето на антибиотици.

Инхалации с физраствором при транспортиране от своге до софия. С цел лечение на обикновена настинка може да се смесва физраствор с инфузии градински чай, невен, сок от алое. По предписание на лекаря към него могат да бъдат добавени антисептични постановки, вазоконстриктор средства или антибиотици. Ако се използват растителни компоненти, след което е нужно да разберете, дали няма детето алергии към активните вещества. Дозировка и време на лечението лекарствени средства се определя от вашия лекар индивидуално.

Как в домашни условия да се готви физраствор натриев хлорид за инхалации, за употреба:

 1. Се вари на бутилирана или пречистен през филтър вода.
 2. Изсипете в резервоара 100 мл вода.
 3. Добавете 0,9 гр. готварска или морска сол.
 4. Разбърква във вода, сол и оставете да изстине по естествен начин.
 5. Налива в чист съд. Ако има утайка, то се уверете, че той не е попаднал в разтвор.

Ако не тримерно чаша и тежести, а след това можете да си приготвите такъв разтвор в по-големи количества. По-лесно е само да се направи правилната пропорция, ако в един литър вода добавете една чаена лъжичка сол с пързалка. Физиологичен разтвор в техните свойства, подобни на алкална минерална вода, която също може да се използва при вдишване.

Физраствор е аналог на следните лекарства: Ризосин, Аква майстор, Аква-риносоль, Салин. Тези лекарствени средства имат предимството е, че те стерилна са опаковани, се различават малка доза и лесен за използване (има пипета или опаковка).

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00140 sec