Герпангина: симптоми, причини и диагностика на заболявания

Гепаргина — остър инфекциозен процес, който се характеризира с внезапна гипертермией, загуба на глас, възпаление и изъязвлением фаринкса и мекото небце, в някои случаи придружени от диспепсия.

Инкубационният период на херпес болки в гърлото, обикновено е от 1-та до 2 седмици. Болестта започва остро, у болния се появява слабост, повишена температура, неразположение, втрисане, раздразнителност, апетитът липсва. След това се присъединява към болка в областта на гърлото и анемия, се издига слюнообразование, хрема.

Към меките небето, задната стена на фаринкса, сливиците, предната част на лигавицата на устата се образуват мехури, пълни с серозна течност с гиперемией наоколо. Увеличени шийни лимфни възли от двете страни. Флакон изсъхне, на негово място се образува коричка. В случай на присъединяване на бактериална инфекция е възможна появата на допълнителен признак нагноения елементи и/или образуване на язва.

Герпангина има вирусен етиологията. По-често причината за поражението става вирус Коксаки група А, энтеровирус различни видове, по-рядко вирус Коксаки група V. Инфекцията възниква през лятно-есенния период, пинов, въздушно-капково или фекально-орален път от болен човек. В редки случаи източник на инфекцията могат да бъдат някои животни.

Много често герпетическая ангина се разпространява в детската градина, ако в екип попада дете, което вече се е възстановила, но още е заразна (около месец след изчезването на симптомите на болестта). За предотвратяване на епидемия е необходимо да се спазват изискванията на епидемиологията. Прониква в лигавицата на носоглътката, вируси проникват в лимфата, а след това лимфни възли, червата, където активно се размножават и проникват в кръвта.

За точна диагноза герпангины се използват следните методи:

  1. Анамнеза, клинична картина, общ анализ на кръвта.
  2. Вирусологический анализ смывов с гърлото, се извършва в първите пет дни от началото на заболяването, за идентифициране на причинителя.
  3. Серологични тестове проучване, което дава възможност да се определи растеж титра антитела.

За да предоставим на инфекция специално внимание се обръща на възрастта на пациента, време на годината, вида и настаняване лезии на лигавицата на устата, липса на херпес, акне по кожата, присъствие на характерните симптоми (гиперсаливация, болка не само в гърлото, но и в областта на корема).

READ  Какво е adenovirus – симптоми и лечение при деца и възрастни

Характеристики на лечение и вероятността от усложнения зависи от това кой е на тези, засегнати от тази форма на херпес: грудничок, детето по-възрастни, бременни или просто възрастен. В интернет може да прочетете съвети Комаровского за това, каква е антивирусно лекарство да се вземат при герпангине, каква диета да спазвате и дори да видите снимка афтозного поражението на фаринкса, но за поставяне на правилна диагноза и превенция на усложнения, по-добре изследвани и да мине преглед при специалист в клиника офлайн.

Герпетическая ангина при деца: лечение на медикаменти и народни рецепти

Герпетическая ангина при деца се налага промяна в храненето си, трябва да яде на малки порции, 4 — 5 пъти на ден. Храната трябва да е максимално лека, не бъде толерантен допълнително раздразнение на лигавицата, да има течна или кашицеобразную консистенция. Трябва да се изключат пикантно, кисело, солено, газировку, да ограничи броя на протеини и мазнини. Ястия с месо може да се консумира под формата на пара суфле или котлеток.

Этиотропную терапия на херпес форма на ангина при деца, насочена към унищожаване на вируси обикновено се предписва на децата до 3-годишна възраст или болни с нарушено иммунным отговор, при наличие на хронични заболявания. С тази цел се използват антивирусните препарати общо действие под формата на таблетки, мускулно инжектиране или свещи (например, Виферон, Циклоферон, Цитовир, Ацикловир). Освен това, може да се смазват или се напоява гърлото и устната кухина интерферонсодержащими мехлеми или разтвори.

Антибиотици при ангина херпес назначава лекар, само след присъединяването на бактериална инфекция, включително и при бактериальном фарингит, трахеити, бронхит. Предпочитание се раздават макролидам (Азитромицину) или пенициллинам с клаувоновой киселина (Аугминтину). Антимикробна терапия обикновено трае от 3 до 7 дни. Локално гърлото третирани с антисептици във формата на спрей или таблетки за резорбция (Орасепт, Мирамистин, Фарингосепт).

READ  Температурата при отите като един от основните симптоми на заболяването

Характеристики на лечение на инфекциозни заболявания при деца от предучилищна възраст

За облекчаване на състоянието при ангина херпес при деца предписват антиалергичен лекарства (Лоратадин, Супрастин, Цетрин), които намаляват подпухналостта и намаляване на сенсибилизации. При висока температура на детето се дават аналгетици (Парацетамол или Ибупрофен), които намаляват възпалението и болката. Гърлото се препоръчва да се справят с лекарства, които не само оказват антисептично действие, но и намалява болката и допринасят за възстановяване на увредената лигавица (Ингалипт, Лисобакт).

Добър царевица себе си напояване на сливиците разтвор на Интерферон за лечение на такива заболявания, като герпетическая ангина при децата. За ускоряване процеса на зарастване се използва УФО и хелий-неонов лазер, както и спрейове, които съдържат Пантенол. При необходимост в лечението включва имуномодулатори (Имудон, Ехинацея). За предотвратяване на разпространението на инфекцията орално-фекальным чрез пациента отделят отделни прибори за хранене.

Специално внимание изисква лечение герпангины при грудничков, тъй като тя протича много тежко. Обикновено майка с малко дете се поставя стационарно отделение. За предотвратяване на усложнения (включително летального резултат при присъединяването на менингит) задължително се предпише антивирусни лекарства, аналгетици, антихистамини, местни антисептици. Антибиотици и средства за укрепване на имунитета, се прилагат, когато е необходимо.

При леки заболяването или в допълнение към официалните методи на лечение може да се използва народни рецепти, взети от форума:

  • За ускоряване на възстановяването и повишаване на местния имунитет на лигавиците използват сок от листата на алое, който трябва да се приема сутрин след закуска по 1 чаена лъжичка., в рамките на 10 дни.
  • За да се ускори заздравяването на тъканите, след започване на епителизация може да смажете zev мед, това може да стане до 3 пъти на ден.
  • В началото на остър период добър ефект дава и изплакването на гърлото содовым разтвор с добавка йод. При поява на обриви, за да постави на амигдалата е по-добре да го замени с антисептични спрейове.
READ  Висока температура при бебето без симптоми на настинка – причини

Везикулозна фарингит: последствията, усложненията и превенцията

Като всяко заболяване инфекциозен характер, везикулозна фарингит е опасен за бременните.

Нарушаване на нормалните обменни процеси и вирусемия може да повлияе върху растежа и развитието на плода, особено много щети може да причини в първия триместър.

Ако по време на чакане на дете възниква съмнение за заразяване, а след това трябва незабавно да се консултирате с лекар, който ще предпише подходяща терапия, с оглед на ползите за бъдещата майка и минимални последици за нейното дете.

Към лекар трябва да отида, ако се появи висока температура, гадене, повръщане, болки в корема, тъй като при началото на лечението, след появата на стоматит и ульцерозной на лигавицата на вероятността от неблагоприятни прогнозата се увеличава.

Последици и усложнения

В повечето случаи, герпетическая ангина протича без усложнения и завършва с пълен выздоровлением, но немощни пациенти или при липса на адекватно лечение те са възможни, под формата на гнойной ангина (възпаление на сливиците), вирусен или бактериален поражения на сърцето (миокардита), мозъка (менингит, енцефалит), бъбреците (пиелонефрит). При деца от шест месеца до 2 години може да се развие внезапно экзантема.

Профилактика везикулярного фарингит, е да се въведе деца и възрастни, които се свързаха с болни, гама-глобулин, тъй като специфична ваксина липсва. Изолация на заболелите при откриване на първите симптоми, дава възможност за намаляване на разпространението на инфекцията. Освен това, трябва внимателно да се спазват хигиенните норми в детски колективи.

Както и при други вирусни заболявания, за предотвратяване на герпангины голямо значение има укрепването на имунитета. Трябва да се осигури пълноценно хранене, с достатъчно съдържание на витамини и минерали, разходки на открито (в парка, в гората), закаляване и физически натоварвания.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00096 sec