Гнойный синузит – причини за възникване, симптоми и лечение

Възпаление на adnexal инфекции на синусите — остър синузит — най-честата патология в случай, ако не се излекува окончателно хрема. Какво е това и как се проявява? Ако до «запущенному» насморку ще се присъедини бактериална инфекция — възниква възпалителен процес от пазвите.

Гнойный синузит е четири типа, в зависимост от това, какви синусите са се оказали под въздействието на инфекции.

Ако верхнечелюстные синусите — диагноза синузит, ако воспалились предна — фронтит, ако клетката решетчатого лабиринт — этмоидит, сфеноидит свидетелства за възпаление на окото клиновидна кост.

Важно е да знаете

Ако навреме не се спре развитието гнойного синузит, а след това Ви гарантирани усложнения като пневмония, бронхит, трахеита, абсцес, остеомиелит и менингит!

Защо възниква гнойный синузит

Гнойный синузит, като обикновено се появява под формата на страничен ефект от инфекции на дихателните пътища. Ако лечението на синузит при възрастни лекарства не даде резултати — възпалителен процес започва да носят хроничен характер, така че да се отдадете на самолечение не се препоръчва.

Появата на гнойного синузит допринася не само за недолеченная настинка, но и на нараняване на носната преграда, алергичен ринит, назални полипи, както и заболявания на зъбите, разположени близо до гайморовой пазва.

Симптоми гнойного синузит са:

 • Главоболие, особено интензивна в случай на наклона на главата. Боли, обикновено в слепоочията и фронталните лобове.
 • Е гнойна секреция от носа. В случай на затруднения изтичането на този гнойного ексудат, дишането през носа е затруднено, се появява подуване на лигавицата на носа и се дължи на натиск върху стените на синусите тази слуз е възможно нарушение на обонянието. Изискват незабавно леченияю

Също така при гнойном синусите се влошава общото състояние на организма, който се проявява главоболие, виене на свят, слабост.

Ако Имате главоболие в областта на челото или в близост до други синусите, чувство на натиск в тези места, покачване на температурата на фона на постоянно запушване на носа — обърнете се към отоларингологу. Той ще предпише точното преглед, а при необходимост и лечение.

READ  Антибиотик Зиннат: описание на наркотици, под формата на издаване на свидетелство

Лечение на синузит гнойного

Лечение гнойного синузит предполага прилагането на различни методи и медикаментозных, и физиотерапевтични, хирургически.

На първо място лечението гнойного синузит трябва да бъде насочена към почистване на синусите от слуз, облекчаване на възпалителния процес и отстраняване на подпухналостта синусите.

Лечение гнойного синузит трябва да бъде комплексен и да включва дейности като:

 • пречистване на синусите от гной и въвеждането на лекарства директно в сакото;
 • прием на антибиотици;
 • физикална терапия;
 • профилактика за избягването на риска от усложнения.

Лека и средна форма на гнойного синузит не изискват хирургическа намеса. Достатъчно е прилагането на антибиотици от синузит, предписани от специалист. Като правило, това е пенициллиновая група. В случай на алергия към антибиотици пенициллинового редица предписват цефалоспорины или макролиди.

Освен антибиотици е важно прилагането на сосудосуживающих средства, няма да попречи на промиване на синусите, лекарствени разтвори и имуностимулиращо лекарства. В домашни условия може да се извършва промивка на носа лайка. Прочетете също и «Как се лекува синузит в домашни условия».

Сред сосудосуживающих средства обърнете внимание на нафтизин, ксилометазолин и капки називин. Съществена разлика за отстраняване на симптомите гнойного синузит те не са.

Добре се е утвърдила антибактериално лекарство-антибиотик Биопарокс спрей. Тя може да се прилага за децата с две-годишна възраст. Всички вазоконстриктор лекарства имат много добър собственост — бързо действие, но трябва да се помни, че лекува такива препарати синузит е невъзможно, тъй като тези лекарства само облекчаване на симптомите.

При висока температура се назначават от антипиретични лекарства (на най-популярните — ибупрофен).

На последния етап на лечение гнойного синузит включва терапия с цел предотвратяване на рецидив. За това се предписва бактериални лизаты. Към тях се отнася ИРС19 и Бронхомунал.

READ  Кашлица след хранене при деца и възрастни - причини и лечение

Лечението с антибиотици е възможно да се засили чрез прилагане на хомеопатични лекарства — Лимфомиазот, Траумель, Ехинацея Композитум. Особено популярен хомеопатични средства са хапчета от настинка Циннабсин.

Хомеопатичните лекарства могат да се прилагат за профилактика през есенно-зимния период болните с хроничен синузит.

Тежка форма на гнойного синузит се характеризира с интензивно главоболие и висока интоксикация на организма. Температурата на тялото се покачва над 38,5 С, е налице остра болка в зоната на синусите, попаднали под въздействието на инфекции. Тежка форма на обърната усложнения и опасна със своите последствия. Като правило, за нейното лечение се прибягва до операция намеса — правят пункция на синусите при гайморите и пречиства ги от гной.

Съвременните технологии позволяват да упражняват пункцию и шампоан от кухини безболезнено.

Набоде позволява в кратки срокове да премахнете гнойное съдържанието на синусите, както и локално да прекарате антисептическую, антибиотично или противовоспалительную терапия. Синусите могат да се почистват и без пункция — метод на преместване на течност «кукувица» и д-катетером ЯМИК.

Важно е да знаете

При синуситах популярно нагряване, но в случай на остър гнойного синузит отопление е забранено, тъй като може да влоши заболяването!

Основното лечение гнойного синузит може да се засили физиотерапевтическими процедури:

 • електрофореза и фонофорез с различни лекарствени средства;
 • инхалация с антибиотици, билкови разтвори.

Народната медицина също има много средства за лечение на гнойного синузит. За тази цел подходящи лечебни растения: жълт кантарион, лайка, невен, мащерка, мента.

За да се предотврати рецидив на болестта, трябва да се засили имунната система чрез прием на витамини, воденето на здравословен начин на живот. За укрепване на имунната система може да закаливаниями на организма, само е необходимо да се започне, когато тялото е напълно здрав.

READ  Обрив и температура – причини и лечение

Гнойный риносинусит и пансинусит

В случай на възпалителен процес в придаточной пазва, инфекцията може да ще се разпространи и върху лигавицата на носните проходи. В този случай се диагностицира остър гнойный риносинусит.

Източници на остър гнойного риносинусита са респираторни вирусни инфекции — на настинки.

Признаци гнойного риносинусита:

 • главоболие, зъбобол и гнил дъх;
 • слузни или гнойни секрети от носа;
 • подуване в областта на лицето;
 • кашлица, се увеличава през нощта;
 • повишена температура;
 • неспокоен сън.

Какво е остър пансинусит? Това е случай на възпалителни лезии на процеса на всички синусните кухини. Диагноза може да звучи също като «гнойный пансинусит».

Гнойный риносинусит и пансинусит изискват комплексно лечение, което ще позволи бързо да се вдигне на остри симптоми на болест.

Както и в случая с гнойни синузит, терапия трябва да включва прием на антибиотици, антипиретичен, сосудосуживающих, антисептични и иммуностимулирующих средства, измиване на синусните кухини.

Тези заболявания са опасни, защото много бързо преминават от състояние на «остра» в състояние на «хроничен», така че при наличието на симптоми трябва незабавно да се обърнете към лекар за изследване и назначаване на качествено лечение.

Днес медицината е в състояние да лекува риносинусит, включително гнойный риносинусит и пансинусит без хирургическа намеса, но ако терапия не доведе до добри резултати — правят пункцию. Тази процедура е неприятна само от гледна точка на психологическото възприятие, но е напълно безболезнена.

Важно е да знаете

При риносинуситах, които са придружени от само подуване на лигавицата на синусите, и малко отделяне на слуз, пункцию не се прави.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00095 sec