Гореща главата и тялото, без температура у деца и възрастни

По-гореща и по тялото и главата при липса на температура

Най-често хората забелязват, че при тях гореща главата или тялото по време на настинки, инфекциозни заболявания или други състояния, придружени от гипертермией, т.е. с повишена температура. Повишена температура — признак на нарушение на здравето, така че при най-малкото съмнение човек грабва термометъра. Още по-често родителите забелязват, че детето горещ челото или на главата му. Но когато термометърът показва нормални стойности, хората се губят в догадки — защо тяло, изгарящо без температура?

Гореща главата на детето

Гореща глава при грудничка може да бъде резултат от незрели система терморегуляции. Температурата не е в този случай, защото това е вариант на нормата. Топлообмен при бебета има някои разлики:

 1. При деца не до края се образували на потните жлези, в резултат на което детето е малко, изпотяване и не може да изстине, така, както възрастните. Затова охлаждане се случва за сметка на разширяване на подкожни кръвоносни съдове. Разширени кръвоносни съдове са разположени близо до повърхността на кожата, в някои части на тялото, и ги топлина добре се усеща при допир, например, на гърба на главата, което създава впечатление за топлина.
 2. Бебетата имат бурую мастната тъкан, която разделя, затопляне на тялото, с минимален разход на енергия.
 3. Ако бебето е твърде закутан или облечени в многослойни дрехи, тялото се охлажда чрез топлопреминаване през главата. Затова често при грудничка главата е топла, а температурата не.

В резултат на това децата са склонни към прегряване, тъй като потните жлези не е достатъчно активно функционират и до хипотермия, в резултат на липсата на дебел слой подкожна мастна тъкан и епидермиса.

READ  Муколитические средства, отхаркивающие и която храчки

Не забравяйте, че човешкото тяло е по-приспособено към студа, отколкото към топлината и прегряването често се случва по-опасно лека хипотермия. Така че не кутайте на бебето по много пелени и одеала, дайте го на тялото да диша, ако температурата в стаята е нормална.

Също така често родителите отбелязват, че челото на детето за по-студено, отколкото задната част на главата, а тялото е нормалната температура. Това не е повод за вълнение, тъй като различните части на тялото имат различна температура.

Това се отнася не само за деца, но и възрастни. Това се дължи на анатомични различия — дълбочина на преминаване на подкожни кръвоносни съдове, тяхното количество за определен участък.

Ако в останалата част от състоянието на детето е нормално, а тревожен е само топла корона, родителите трябва да се успокоят. Прекалената тревожност и мнительность е присъща на много родители, особено на младите.

Във всеки случай, винаги можете да се консултирате с педиатър. След разглеждането на дете, той намира, дали всичко с него е наред, и ще ви посъветва какви условия трябва да се поддържа, за да не прегряване на детето. Също така може да се пие курс естествени лекарства, насочени към укрепване на имунната система на детето. За тези цели лекарите обикновено препоръчват капки Immunity (ревюта, за да прочетете тук, както и да поръчате на официалния сайт).

Рахит

Ако освен това, че бебето гореща глава, без температура, ще забележите редица други отклонения, съществува вероятност от наличието на някои заболявания. Моля, обърнете внимание на такива промени състоянието на малко дете:

 • детето силно изпотяване;
 • той не яде и спи;
 • наблюдава прекомерна пугливость, тревожност;
 • загуба на косата;
 • възбудимост.
READ  Хипотермия при бебето – симптоми и лечение на деца

Тези симптоми може да бъде признак за рахит. Това е опасно заболяване на костната система. Неговото начало е необходимо навреме да се признае, за да се предотврати тежките последствия. Болестта се развива при недостиг на витамин Д, необходим за усвояване на Калция.

При недостиг на Калций костите омекнат, spring обрасъл много дълго, а при работеща форма се наблюдават костни деформации — изкривяване на краката и ръцете, на гръдния кош.

Заболяването най-често се развива по време на студения сезон, тъй като витамин Д се произвежда в клетките на кожата под влияние на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Това е една от причините, защо е толкова полезен на разходка с бебето на открито. Не си струва самостоятелно да се започне с прием на лекарства, витамин Д и Калций, по-добре се консултирайте с педиатър.

Хидроцефалия

Друга причина за увеличаване на топлинното излъчване през главата може да бъде хидроцефалия. Това е сериозна, но е доста рядко заболяване, причинено от натрупване на вътречерепна течност.

В този случай паралелно с плам главата родители могат да наблюдават следните симптоми:

 • главата не е само гореща, но и силно изпотяване;
 • добре забележими уголемени вени на слепоочията или челото;
 • запрокидывание на главата назад;
 • често обилно повръщане;
 • безпокойство, чест плач;
 • в напреднали случаи — увеличаване на обема на черепа.

Ако забележите такива нарушения при детето си, не забравяйте да покажете го на лекар, защото това заболяване може да повлияе на развитието на мозъка, предизвика забавяне в развитието от връстниците си. Навременното лечение ще попречи на тези проблеми.

Гореща глава при възрастен

Понякога възрастните хора се оплакват, че се чувстват силна топлина, но термометърът говори за нормално състояние. Гореща глава, без температура възрастен в някои случаи е признак за нарушения на кръвообращението, особено в областта на шията и тила.

Един от тези заболявания е вегето-съдова дистония. Ако да бъдат по-точни, това не е едно заболяване, а комплекс от нарушения в работата на нервната и сърдечно-съдовата системи.

Вегето-съдова дистония има следните симптоми:

 • нарушения в сърдечния ритъм;
 • болки в областта на сърцето;
 • виене на свят;
 • усещане за недостиг на кислород, особено при физическа активност;
 • нарушения в работата на стомашно-чревния тракт;
 • прекомерно изпотяване;

 • нарушение на терморегуляции, различна температура части на тялото.

Моля, обърнете внимание, че ВСД може да се прояви под формата на няколко от изброените симптоми. В същото време някои от тях могат никога не се наблюдава у пациента.

Ако ви се струва, че имаш страхотно тяло, но без повишаване на температурата, причината може да бъде прекалената тревожност и безпокойство. Понякога човек се докосва челото и тялото студени дланите си и контраст температури създава впечатление, че имате топлина. В този случай ви, както и на децата, си струва да укрепването на имунитета (Immunity в помощ).

Ако заедно с усещането за топлина се спазват и други нарушения на състоянието на тяхното здраве, консултирайте се с вашия лекар и развейте всички съмнения.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00073 sec