Хлорхексидин и Мирамистин: каква е разликата между тези антисептици

Когато трябва да закупите антисептик за фармацевт в аптека, може да предложи на Хлорхексидин и Мирамистин.

Каква е разликата между тези лекарства, и в коя от тях трябва да спрете своя избор?

За да отговорим на този въпрос, трябва да се разгледа състава и свойствата на тези лекарства по-подробно. В края на краищата, въпреки факта, че на действие те спадат към една група, по химически състав са две съвсем различни средства.

Антимикробните активност Хлорхексидин се дължи на неговата формула, която освен пречистена вода съдържа хлор. Той е ефективен срещу автономната форми на бактерии, като стафилококи, стрептококи, е. коли и някои видове гъбички и вируси. Хлорхексидин се предлага под формата на разтвор и спрей(0,5%), концентрат (1%) и вагинални свещички.

Въпреки, че той се произвежда от руски фирми (Росбио, Нижфарм, Биоген и CBT), но не е 100% от произведеното в страната, тъй като е отгледан от чужд концентрат.

Мирамистин първоначално еволюира за астронавтите. В условия на затворено пространство борба с микробите, ставаше много спешни, както и средства, които биха могли да се справят ефективно с този проблем, не е имало.

Наблюдава ефективното действие на това лекарство срещу много микроорганизми, гъбички, протозои и някои вируси. Предлага се Мирамистин под формата на 0,01% разтвор за външно приложение. За очи той се произвежда под формата на капки под името Окомистин.

Когато за лечение и профилактика е необходимо антисептик, лекарят може да предпише Хлорхексидин и Мирамистин. От разликите на тези медикаменти, могат ли те да бъдат взаимозаменяеми? Запознайте се с възможностите на тези лекарства въздействат на патогенную микрофлору, че да се разбере за какво се прилага всеки един от тях.

От подобни лекарства Мирамистин с Хлорхексидин

Макар Мирамистин и притежава по-широк спектър на действие, отколкото Хлорхексидин, но и двете от тези средства са антисептици за локално приложение и може да помогне в следните случаи:

 • За дезинфекция в бита и производството.
 • Като средство за първа помощ и като част от комплексно лечение при рани и изгаряния.
 • За лечение на инфекциозни заболявания на устната кухина, като стоматиты и периодонтиты, и от тях могат да се обработват зъбни протези за дезинфекция.
 • Като средство за предотвратяване на полово ПРЕДАВАНИ болести.
 • Като антимикробното средство при заболявания на УНГ-органи.

Ако трябва да пролечить инфекционно-възпалителен процес в гърлото имате малко дете, лекарят може да предпише Октинисепт. Това е достатъчно ефективен заместител на Мирамистина, който също има противопоказания за употреба в детска възраст.

От разликите на тези две антисептици

Когато за лечение и профилактика е необходимо антисептик, лекарят може да предпише Хлорхексидин и Мирамистин.

Каква е разликата на тези противомикробных лекарства, може ли да замести всеки друг?

Тъй като това са напълно различни лекарства по състав, разликите еднозначно има.

Мирамистин няма противопоказания. Той е по-добър за лечение на кожата и лигавиците.

Ако малко дете или бременна жена, предписват, като например напояване на гърлото Мирамистином, Хлорхексидин тук точно вече не е подходящ, въпреки, че той е по-евтин аналог. Внимателно прочетете инструкциите за употреба на лекарството, преди да купите. Мирамистин, за разлика от Хлорхексидин, ефективен срещу вируса на херпес.

READ  Премахване на гланд: причини за хроничен тонзилит, показания за провеждане на процедури

Хлорхексидин е по-добре за дезинфекция на ръце, медицински изделия и сифони. Това лекарство не се препоръчва при дерматити, и той по-често води до алергични реакции.

Че е по-добре — Хлорхексидин или Мирамистин

Ясно да се отговори на този въпрос не може. Тези две лекарства са издадени и всеки търсенето на пазара. Хлорхексидин се използва отдавна, а Мирамистин наскоро се появи и принадлежи към лекарствата от ново поколение, без противопоказания.

Действието му е по-мек и може да се прилага от пациенти с раждането, бременни и кърмещи жени, както и хора, страдащи дерматит. Неговата употреба спомага за изцеление, възстановяване, намаляване на възпалението и подуването на увредените тъкани.

Ако трябва да е евтино и ефективно средство за дезинфекция на големи площи или на медицински инструменти, а след това тук е приложение на Хлорхексидин по-оправдано.

Област на приложение Мирамистина с Хлорхексидин има някои различия, въпреки че тези две лекарства са антисептици.

Това се дължи на химичния състав на лекарства, тяхната форма и наличието на противопоказания. В идеалния случай, отговори, че е по-добре — Хлорхексидин или Мирамистин, трябва да лекуващият лекар.

Мирамистин с Хлорхексидин се прилагат в гинекология, урология, акушерството и в УНГ-практиката, а също и в бита и в производството за обеззаразяване на изгаряния, малки рани и порязвания. В болниците Хлорхексидин може дезинфекция на медицински инструмент, за тази цел Мирамистин не е подходящ.

Той е за предпочитане за предотвратяване на полово ПРЕДАВАНИ болести, тъй като действието му е по-широк обхват, а вероятността от възпаление и алергия, след прилагане на по-ниски, отколкото при Хлорхексидин.

Ценово сравнение Мирамистина и Хлорхексидин: струва ли си да плати повече

Мирамистин и Хлорхексидин има аналози по свой антисептическому действие, но е активна съставка в основата им е различен. Ако сравните цените на тези лекарства в различни форми на издаване — става ясно, че Мирамистин по-скъпо Хлорхексидин 15-20 пъти.

Разбира се, тези цифри могат да варират в определени граници в зависимост от обема на флакона, наличието на пистолет и ценова политика аптечната мрежа, изхождайки само разходи на наркотици, не може еднозначно да се отговори, че е по-добре — Хлорхексидин или Мирамистин.

Когато е препоръчително да плащат повече, трябва да се реши във всеки конкретен случай, и по-добре заедно с лекуващия лекар. Това зависи и от областта на приложение и от възрастта на пациента. Ако ви д-р назначен Мирамистин, попитайте дали може да го заменя с по-евтин аналог на Хлорхексидин.

Тогава ще знаете със сигурност, дали си струва спестяване на това лечение. Ако ви е просто необходимо средство в комплект за първа помощ в случай на малки порязвания или неочаквани наранявания, това е напълно възможно да си купите евтин Хлорхексидин и да го използвате в случай на нужда.

READ  Отривин детски: инструкция, състав и указания за употреба

За какво още може да се прилага освен за лечение

Хлорхексидин се използва не само за медицински цели, колкото и да е странно, той перфектно си се утвърди като тоник, и средство за след бръснене. Той е много леко действа върху кожата на лицето, не пересушивает си и обеззараживает малки разфасовки. Като цяло, употребата му не предизвиква дразнене.

Хлорхексидин, като козметично средство, може да се използва в чист вид, чрез закупуване на 100 мл флакон, а може да му се даде незабравим аромат и специални свойства, като добавите само няколко капки от любимия си ароматния масло. Може да избирате според вашия вкус. За тези цели ще отговарят на етерично масло от чаено дърво, лавандула, портокал, роза или бадеми.

Не забравяйте преди всяко използване разклащайте флакона. Като такъв тоник за себе си, вие ще получите изключителен, ефективно и евтино средство, което ще помогне да се запази красотата на вашата кожа за дълго време и е превенция на попадане на инфекции при наранявания на кожата на лицето. Това лекарство може да помогне да се отървете от акне в пубертета или значително да подобри състоянието на кожата на лицето.

Препоръки за прилагане

 • «Аз работя в частния лагер медицинска сестра. Децата активно да прекарват времето си, постоянно в движение.
  Порязвания и ожулвания идват много често, в аптечката, за да ги обработи винаги има Хлорхексидин.
  Той е евтин и е подходящ за тези цели е идеално.
  Мирамистин не започнаха да купуват от съображения за икономии, тъй като се прилага, например, за лигавиците на гърлото не планираме.
  Ако детето се разболя, ОРИ, присъствието му в лагера не е желателно, тъй като той е източник на инфекция за другите деца, и създаване на условия за пълноценно лечение, ние не можем да».

 • «По професия съм бръснар. Преди винаги се радваше на Хлорхексидин, той имах на подхвате, ако трябва да се обработва кройка или инструмент. За съжаление в работата не може да направи без дребни наранявания. С раждането на детето, лекарят препоръчва да закупите Мирамистин за предотвратяване на заразяване на множество разкъсвания, които са се образували при бързи раждането. Детето беше много голям и организмът не успява да се подготви. А когато едно дете на два месеца го кандидоза на устната кухина, педиатър назначен за напояване ротика Мирамистином, Тъй като той прекрасно се справя с този проблем. Аз още допълнително преработени им зърната, че каквото и да се случи повторно заразяване».
 • «10 години бях на Хлорхексидин при възникването на стоматит, който при мен се появява от време на време. Лекарят му препоръчва като антисептично средство в комплексната терапия с основното лечение, което той е писал. Имаше един случай, когато такова лечение не донесе резултат. Отидох на лекар и той, след проверка, е назначен Мирамистин. Причината е в това, че стоматит този път е била причинена от херпес инфекция, а Действие на Хлорхексидин в нея не се прилага. След курс на лечение, лекарят препоръчал отново се насладите на Хлорхексидин при обостряне на заболяването, тъй като той има по-силно изразени антимикробный ефект и след прилагането оставя филм върху лигавицата, която се задържа до няколко часа. Той има още една функция, ако е зле да си почиства зъбите, а останалата част плака потъмнява. Това не е много хубаво, но вие може да вземе четка и да проведе чистка по-качествено».
 • «Ми лекар ме посъветва да закупите Хлорхексидин, когато аз отидох в спешното отделение с ддс. Площ на поражение беше малък, си мислех, че специално лечение не е необходимо. Раната беше от вътрешната страна на дланта си и аз, че каквото и да пренасят инфекции, я бинтовал. Измина седмица, а подобрение не е било, и дори ми се струваше, че това място е моделът се тровя. Аз много се изплаших и се обърна за помощ в болница. Ми препоръча да отмени превръзки, защото те само блокира достъпа на въздух до изгорели повърхността на ръка, и по тази причина той не би могъл да се лекува. Каквото и да е нападение, били посъветвани да се справят с увреденото място с разтвор на Хлорхексидин. Макар и без превръзки аз се чувствах голям дискомфорт, но след няколко дни ми стана по-добре. Процесът на регенерация на тъканите отиде правилно. Сега за тази травма прилича на леко изменившийся цвета на кожата на това място».

Ако говорим за възможности за замяна Мирамистина и Хлорхексидин, за това трябва да се антимикробни лекарства широк спектър от действия, които, в същото време, не са токсични. Могат да се разграничат следните аналози:

 • Октенисепт (октенидин) — разтвор за изплакване на гърлото. Ако трябва да измиване, изплакване, обработка на лигавицата, промивки или вливане, след това му се разрежда с вода 1 към 6. Област на приложение, достатъчно широка, в детската практика се използва без ограничения.
 • Малавит — здраве продукт за външно приложение. Притежава антибактериално, болкоуспокояващо, противогъбично и антивирусно действие. Той е ефективен при настинки и инфекционно-възпалителни заболявания.
 • Хлорофиллипт — това е сложен биологичен продукт, който е с антимикробното и противовъзпалително действие. Често лекарите предписват при ангина в състава на комплексно лечение. За напояване на гърлото Хлорофиллипт се предлага като спрей.
 • Протаргол — това е лекарство на основата на сребърни йони с изразени антимикробни и противогрибковой активност. Се приготвя непосредствено преди началото на курса, тъй като има малък срок на съхранение.

Разбира се, аналог на Мирамистина по състав няма да намерите, но в много случаи може да се намери подобен на действието на лекарството.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00103 sec