Храчки с кръв при кашлица-причини и първа помощ

Hemoptysis е симптом на голям брой заболявания, като много от тях са доста сериозни и изискват комплексно лечение и преглед. В някои случаи храчки с кръв при кашлица — знак за нецензурни живот е патологично състояние и изисква незабавна хоспитализация.

Причини за появата му могат да бъдат:

 • Лопнувший съд в синусите или на горните дихателни пътища. Факт е, че при кашляне на въздуха със сила се изтласква от белите дробове и силно дразни възпалена и отечную плат. Това води до увреждане на малките кръвоносни капиляри на лигавицата и отделяне на кръв със слюнка и храчки.
 • Злокачествени или доброкачествени новообразувания на белите дробове и бронхите (карцинома, аденом на метастази).
 • Гъбични заболявания, по-специално, аспергиллома.
 • Заболявания на долните дихателни пътища, причинени от паразити (amoebiasis, ascariasis, эхинококкоз, strongyloidiasis, трихинелоза).
 • Вирусна пневмония.
 • Бактериални инфекции на белите дробове, причината за които са станали клебсиеллы, стафилокок, псевдомонады и legionella.
 • Остър и хроничен бронхит.
 • Туберкулоза.
 • Механично увреждане на кръвоносните съдове на дихателните пътища, в резултат на травма или извършването на медицинска манипулация, хирургическа намеса (бронхоскопия, лечение на белодробна тъкан, катетеризация на артериите).
 • Усложнение на инфекциозни заболявания, като например пневмония или ангина (гнойный абсцес).
 • Травма на белия дроб, възникнала при переломе ребрата, ушибе.
 • Влиянието на токсични химикали.
 • Вродена патология на бронхо—белодробната система (например, муковисцидоза).
 • Случайно вдишването на чуждо тяло (особено характерно за детската възраст).

Освен това, появата на кръв в мокроте при кашлица може да служи като симптом на заболяване на сърдечно-съдовата система:

 • Белодробна емболия-артерия, която е придружена от инфарктом.
 • Стеноза на митралната клапа.
 • На аортна аневризма.
 • Оток на белия дроб.

И кръвта може да попадне в храчки, при което кървене, увреждане на венците или на небето, заболявания на стомашно-чревния тракт.

Опасност кровохарканья се увеличава при лечение с антикоагуланти, и съсирваемостта на кръвта намалява при бременност. В зависимост от причината на възникване на hemoptysis е вярно (при поява на кашлица в мокроте кръв от дихателните пътища) и невярно.

Освен това, по интензивност разграничаване:

 • Малко hemoptysis, при което кръвта се отделя под формата на жилки, малки съсиреци и примеси ръждясали цветове в размер до 50 мл на ден.
 • Малко легочное кървене — появата на пенлива кръв алого цветове в количество 50 — 100 мл на ден.
 • Средно легочное кървене с дневна интензивност 100 — 500 мл.
 • Профузное голямо легочное кървене. Отделянето на кръв в обем над 500 мл е опасно за живота състояние и се нуждае от спешна медицинска помощ.
READ  Масаж от обикновена настинка — ефективност пред други терапевтични процедури и прием на медикаменти

Дори и при определената случай появата на храчки с кръв при кашлица не си струва да отлагате посещението при лекар.

Обаче предизвика «бързо» трябва да при такива симптоми:

 • Рязко покачване на температурата повече от 38°.
 • Затруднено или учестено дишане.
 • Увеличаване на ритъма на сърцето.
 • Болка зад гръдната кост.
 • Недостиг на въздух.
 • Обилно кръвотечение от гърлото.
 • Поява на такава симптоматика при бебето.
 • Травма.

До пристигането на д-р пациента трябва да се вдигне, за да може той свободно сплевывать кръвта, и се успокои. Също така трябва да се осигури приток на въздух, премахване на дрехи, затрудняющую дъх.

Важно

Ако храчки с кръв при кашлица възниква при пушенето на човек, особено сутрин, или се придружава от намаляване на апетита и загуба на тегло, това може да е сигнал за сериозна патология.

За определяне на точен причини кровохарканья трябва да преминат на цялостно проучване на организма.

Подобно явление се изисква провеждане на такива процедури:

 • Клиничен анализ на кръвта. Въз основа на нивото на левкоцити, лимфоцити и стойности СОЭ направи извод за наличието или липсата на възпалителен процес. А броят на тромбоцитите показва степента на съсирването на кръвта.
 • Рентгенография на гръден кош е достъпен метод за изследване. На снимката може да различи признаците на туберкулоза, абсцес, пневмония, рак на процеса.
 • Анализ на храчки върху определянето на схемата на Кох.
 • Компютърна и магнитно-резонансната томография се провежда по показанията за уточняване на предварителната диагноза, поставена на базата на резултатите от рентгена.
 • Бронхоскопия позволява да се види разликата долните дихателни пътища и за откриване на нови образувания, за оценка на състоянието на техните стени.
 • Анализ на пот за потвърждаване на муковисцидоза.
 • Фиброгастродуоденоскопия (ФГДС) за разглеждане на червата и стомаха.
 • Ангиограма — изследване на кръвоносните съдове.
 • Електрокардиограма и ЕХОГРАФИЯ на сърцето.

Когато се появява храчки с кръв при кашлица, човек трябва да госпитализировать. В болнични условия се осигурява постоянен контрол на състоянието на пациента се проследява количеството и качеството на отделяемого от дихателните пътища.

В някои случаи се изисква кислородотерапия, вентилация на белите дробове, инжектиране на въвеждането на физиологичен разтвор, адреналин. След облекчаване на състоянието на пациента лекарите започват лечение на основната причина кровохарканья.

Отхаркивается храчки с кръв: за какви заболявания се доказва подобна клинична картина

В някои случаи на симптоми на кровохарканья може да се предположи една или друга патология. Признаци да опишете подробно вашия лекар, това ще му помогне да се определи тактиката диагностика и по-нататъшно лечение. Например, ако отхаркивается храчки с кръв сутрин, това в повечето случаи са показателни за проблеми с венците или носоглоткой.

READ  Болкоуспокояващи хапчета от отита за деца

През нощта по време на сън секрети попадат в дихателните пътища, а след събуждане всички, скопившееся през това време, откашливается със слуз. Ако в рамките на деня на такива симптоми не се наблюдават, а след това се тревожи, най-вероятно, не за какво. Въпреки това, от пълно проучване не се препоръчва да се откаже. По-опасно състояние се счита за легочное кървене, обемът на теряемой при това кръвта е много повече, отколкото при кровохаркании.

Освен това, този симптом най-често е признак на много сериозни заболявания на дихателната или сърдечно — съдовата система. Също нараняване, придружени от увреждания на бронхите, водят до разкъсване на белодробната тъкан. Отличителен признак на патология е обилно отделяне на кръв алого или червен цвят устата или през носа.

При развитие на подобни състояния е необходимо незабавно предоставят на пациента в клиниката за преглед и оказване на спешна медицинска помощ. Ако отхаркивается храчки с жилки кръв, то може да служи за признак на много заболявания на дихателната или сърдечно-съдовата система. Въпреки това, такава патология и са придружени от други симптоми.

При туберкулоза на храчки с кръв отхаркивается или се отделя без кашлица, освен това, заболяването е придружено от устойчиви повишаване на температурата до субфебрильных цифри в нощта, загуба на апетит и намаляване на теглото. Също така се наблюдава прекомерно изпотяване в областта на шията, гърдите и гърба през нощта.

При рак на белите дробове храчки с кръв отхаркивается в продължение на дълго време. При тази патология човек се оплаква от периодично повишаване на температурата, без видима причина, лошо настроение, постоянна умора, намаляване на работоспособността. Също така рак на белите дробове, придружени от приливи и отливи нощен изпотяване, болки в областта на гръдния кош, задух и трудно дишане.

Храчки с кръв при кашлица се появява при глистной нашествия на белите дробове, обикновено хелминти паразитират в червата, а от там ток от кръв, разпръснати по другите органи. При въвеждането на ларви, на червеи в стените на бронхите и белите дробове са повредени кръвоносните съдове.

Появява се при простуда храчки с кръв: причини и в кои случаи е необходима консултация със специалист

Възпаление на носоглътката и гърлото е придружено от отечностью и повишена чувствителност на тъканите, при кашлица натоварване и натиск върху тях се увеличават. В резултат стените на горните дихателни пътища се повреждат и при настинка се отделя малко количество кръв с отделяне на храчки.

READ  Задушава и удушаване кашлица: какво да правя и как се лекува

Обикновено в такива случаи hemoptysis продължава 2 — 3 дни (понякога по-малко), до изчезване на симптомите на болестта. Терапевтът се провежда пълно изследване на пациента, и при липса на други сериозни признаци, назначава лечение. Обикновено се прилагат лекарства за облекчаване на тъканите на гърлото и носоглътката (близалки и хапчета Декатилен, Лизак, Септефрил), вода (Гивалекс, Стоматидин, тинктура от невен). Ако причина за настинки стана вирус, тогава се прилагат съответните лекарства (Новирин, Анаферон, Гроппринозин, Арбидол). При развитието на бактериални усложнения са необходими антибиотици с широк спектър на действие.

Повишаване на температурата повече от 38,5 изисква антипиретичен лекарства (Парацетамол, Ибупрофен, Нурофен). Различна клинична картина се отбелязва при хроничен бронхит, се наблюдава продължително (по-дълго от 3 месеца), кашлица, влошаване на болестта придружени от повишаване на температурата. Кръвта при такава патология малко, тя се отделя от възпаление на бронхите под формата на червени жилки, заедно с примеси на гной.

Пневмония се развива бързо, рязко се влошава състоянието на пациента: висока температура до 38,5°, а понякога и повече. Развива задух, симптоми на обща интоксикация (бърза умора, липса на апетит). За разлика от настинки храчки при пневмония ръждясали цвят се дължи на примеси на кръв, много по-рядко тя се появява под формата на червени жилки.

При наличието на симптоми на кровохарканья си струва винаги да се консултирате с вашия лекар за провеждане на цялостно проучване. Първо трябва да си запиша час за лекар, след това в зависимост от резултатите от изпитванията той ще изпрати до пульмонологу, онколог или пътници и товари. Но отлагат посещението при доктор е опасно при поява на болки зад гръдната кост, травма, рязко влошаване на състояния, тежки кръвни секрети от гърлото.

Превантивни мерки за предотвратяване на състояния, при които се появява при настинка храчки с кръв, са за укрепване на имунната система, повишаване на защитните сили на организма. Освен това, при появата на първите симптоми на болестта е необходимо спазването на спално режим и съответно навременно лечение.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00097 sec