Хрема и кашлица при деца и възрастни: причини и лечение

Причини и лечение на хрема и кашлица

Кашлица и хрема могат да свидетелстват за различни респираторни нарушения. Обикновено това са първите симптоми на попадане в организма на инфекциозен агент или други дразнещи фактори.

Има инфекции (причинени от въвеждането на вирус или бактерия) и неинфекционные причини за това състояние:

 • остра респираторная вирусна инфекция (ОРИ);
 • бактериални възпаления на дихателните пътища (ринит, ларингит и др.);
 • възпаление на синусите (синузит, инфекция на синусите);
 • респираторная алергична реакция;
 • вазомоторный ринит;
 • бронхиална астма.

Симптоми, ОРИ

Трудно е да се намери човек, който не се е сблъсквал с вирусна инфекция. Особено често хората страдат от ЕТАПИТЕ на детството.

В рамките на една година хрема и кашлица при дете на възраст 2-8 години се появява 5-10 пъти, и това не може да се нарече патология — така детето тренира имунната система.

Обикновено това състояние е предизвикано от спад на имунитета в резултат на експозицията и последващо контакт със заразени хора. Например, едно дете се е намирал в градината или в училище, с заболевшими деца, а преди това промочил краката или му е горещо, като играе на улицата.

В социални групи В детски градини и училища въпрос за постоянен обмен на микроорганизми. Ако не се появят усложнения, не се тревожи за нищо — детето ще порасне и ще бъде напълно здрав.

Типичните симптоми на дихателна вирусна инфекция при възрастни и дете:

 • кашлица;
 • хрема;
 • температура 37-37,5 градуса, но така също е възможно рамките на инфекция, без повишаване на температурата на тялото;
 • главоболие;
 • слабост, болки в мускулите;
 • гъделичкане в гърлото.

Етап на развитие на вирусна инфекция

Реакция на дихателните пътища на въздействие на вируса се състои от три етапа:

 • суха етап;
 • влажна;
 • намаляване на дейността на отделянето на храчки;
 • оттегляне на оток.

При поглъщане на вируса в инфекциозна път лигавицата не реагира веднага, така че първите етап на развитие хрема и кашлица наричат сухи. Веднага след излагането на човек се чувства сухота, подуване на носоглътката. Може би чиханье, неприятно усещане в носа.

В продължение на три дни се появява хрема и суха кашлица. При деца, особено на гърдата, на този етап се провежда особено болезнено, тъй като той все още не знае как высмаркиваться.

При хрема и кашлица при грудничка трябва да му капе в носа физраствор, и отсасывать слуз круша, по-малък обем. На втория етап на развитие на хрема се отделя голямо количество водниста слуз, дишането е затруднено, от очите могат да потекат сълзи.

Мокър кашлица се появява при детето след настинка, в средата на влажна етап.

Третият етап започва, когато лигавицата на дихателните пътища започва по-активно да отделя храчки. Кашлица с отделяне на храчки и хрема на този етап не е толкова мъчителна, болният се чувства много по-добре, но това е на този етап по-висока вероятност за получаване на бактериални усложнения.

Факт е, че храчки, предоставена на лигавицата, съдържа лизозим и други биологични молекули, които потискат вируси и бактерии. Важно е да се предотврати сгъстяване и изсушаване на храчки, тъй като бактерицидни свойства на нейните компоненти се съхраняват само в течна среда. В гъста мокроте добри условия за размножаване на микробите, тя по-трудно откашливается и высмаркивается.

Лечение на ОРИ

Как бързо да се лекува кашлица и хрема при настинка? Трябва да се помогне на организма да се бори с вируса. Много от респираторни вируси не са опасни, здрав човек в подходящи условия, за да се справят с тях за 7-10 дни. Въпреки това, първите признаци на настинка е трудно да се разграничи от грип.

Вирусът на грипа много се променя, всяка година се появяват нови щамове, към които хората все още не се ползват с имунитет. Много от тях са смъртоносни, така че бъдете внимателни, следете за температурата на тялото и самочувствием в първите дни на настинка.

Това се отнася особено за кърмачета. Новороденото хрема и кашлица? Не си струва да се процесът на себе — не забравяйте да покажете му педиатър. Самолечение кашлица и хрема при дете на възраст 2 месеца, шест месеца и 3 години е неприемливо.

В първите дни на заразяване на антивирусни лекарства дават добър ефект. Те повишават в тялото на синтеза на интерферон — протеин, произведена от имунната система специално за борба с вируси. След като вирусът ще бъде победен, кашлица, хрема и други симптоми постепенно изчезват.

За ускоряване на процеса на оздравяване осигурете на пациента подходящи условия — влажен хладен въздух, обилно пиене на течности. Добър ефект дават инхалации, измиване на носоглътката алкална (сода за хляб) и солена вода (чаена лъжичка сол в литър преварена вода).

Всички изброени процедури имат овлажняващ ефект върху лигавицата. Ако храчки е влажна, тя е по-лесно да се отклони, няма да има усложнения. Овлажняване на въздуха с помощта на овлажнител, спрей или мокри кърпи на радиатора ще облекчи дишането при кашлица и хрема от всякакъв тип.

За да се улесни дишането са добри и солен разтвор, при остра нужда — вазоконстриктор капки. Лекарят ще ви помогне да избере, отколкото да се лекува кашлица и хрема точно във вашия случай.

Бактериални инфекции

Често, в резултат на отслабването на защитните сили на организма с вируси в дихателните пътища се размножават бактерии, което води до огнището на възпаление.

Признаци за присъединяване на бактериална инфекция са следните симптоми:

 • суха в мъчителна кашлица (при пневмония и магарешка кашлица);
 • в други случаи — мокър, с обилни гноен секрет;
 • слуз в носа дебел, жълт или зеленикав, трудно се отдалечава;
 • температурата на тялото подобрено (от 38 градуса);
 • силно главоболие при наклонении глава (знак на синузит);
 • след приемането на антивирусно средство не настъпва облекчение;
 • заболяването продължава повече от две седмици.

Ако огнище на бактериите е в синусите, заболяването се нарича ринит, в пазвите на носа — синузит, в бронхите — бронхити и т.н.

Често кашлица при хрема при детето се наблюдава именно в резултат на ринит. Когато лигавицата на носа воспалена, храчки се стича по задната стена на носоглътката в гърлото, което пречи на дишане и дразнене на рецептори на кашлица.

В такъв случай пристъпи засилва в легнало положение, например, тъй като детето ляга. Подобна картина се наблюдава при възпаление на синусите — остър гайморите и синусите. Лечението трябва да бъде насочена към премахване на инфекции на носоглътката и на синусите, тъй като белите дробове при това чисти, а кашлицата — повърхностен.

Бактериални инфекции изискват комплексно лечение. Често не разбираме от прием на антибиотици.

Ако започнете курс антибиотикотерапии, не забравяйте да отведете го до края. Неспазването на дозата и предсрочно прекратяване на приема на антибиотици е изпълнен с развитието на резистентност, т.е. устойчивост на бактериите към този тип антибиотик.

В резултат на това може да настъпи ремисия на заболяването, но се лекува му трябва да са вече по-силни лекарства.

Неинфекционные причини: алергии и астма

Алергична реакция днес се срещат при много хора. Някои имат вродена непоносимост към някои храни, полени, прах; при други алергията се появява през целия живот, във връзка с големи имунни перестройками.

Реакция под формата на кашлица, хрема, слезотечения и чиханья най-често се наблюдава на респираторни алергии, но може да бъде причинено от компонентите на храна или напитка.

Алергична реакция е лесно да се разграничат от такива характеристики:

 • кашлица и хрема възникват само при контакт с алергена;
 • кашлица суха;
 • секретът от носа е прозрачна, водниста;
 • телесната температура остава нормална;
 • симптоми периодично се появяват в продължение на дълго време (повече от месец).

Често симптоматично лечение на алергии, насочени към премахването на симптоми на реакция. Антихистамини се отстранява отоци и намаляват проявите на алергии. Понякога най-добрият

вариант оказва се предотврати повторен контакт с алергена.

В случаите, когато това е невъзможно, се препоръчва курс имунотерапия. Този метод не е подходящ за всички и не е ефективен за всички алергени, така че се консултирате с вашия лекар за оптимално вариант на лечение.

Бронхиална астма — тежко заболяване. Пристъп на бронхиална астма, последвано от силен задушаваща кашлица, хрипове и свирка, отекъл. Понякога може да се наблюдава сълзене на очите и хрема. Удар може да предизвика студ, остър мирис, звук, цветен прашец и други дразнители.

Пристъп на астма купируется бронхорасширяющими лекарства.

Вазомоторный ринит е заболяване на лигавицата на носа, причинени от нарушение на рецепторных клетки. Симптоми вазомоторного ринит — силна хрема, запушен нос, чиханье, сълзене на очите.

Лигавицата на бронхите и набъбва, може да се събират храчки в долните дихателни пътища. Провокира пристъп може да дразнители де-подчертава и неаллергенной на природата, както и в пристъп на бронхиална астма. Лечение вазомоторного ринит може да бъде симптоматично (суживание съдове и отстраняване на подуването на лигавицата), оперативно и иммунотерапевтическое.

Ако вашата настинка протича нетипично, кашлица и хрема дълго време не минават и не се поддават на лечение, е възможно наличието на неинфекционной патология. Консултирайте се с вашия лекар за по-подробна консултация и научете средство за лечение именно на вида кашлица или хрема.

READ  Ендоскопска септопластика и на неговите основни разновидности

MAXCACHE: 0.4MB/0.00063 sec