Хрема на морето през лятото на възрастен и дете

Причини за появата на хрема на морето

През лятото хората страдат от хрема доста често, противно на общоприетото схващане. Най-често хрема през лятото придружава ОРИ и алергични реакции, в частност — респираторни.

Алергичната хрема

Сълзене на очите, гиперпродукция на слуз в носа, а също и кашлица могат да се свържат с аллергика с първите месеци на пролетта до края на лятото. Именно топлите месеци на годината — сезона на влошаване на поллиноза (алергична реакция към полени).

Някои са алергични към цветния прашец на почти всички дървета и билки, от друга реакция предизвиква само на определено растение. Идентифициране на алерген може да бъде самостоятелно, идентифицира закономерност между влошаването на състоянието на симптомите и намиращи се в близост цъфтящи растения.

По-точен резултат може да се получи в диагностична лаборатория, доставката аллергологические проба.

Освен поллиноза, алергична реакция под формата на слезотечения, чиханья и кашлица често предизвикват прах акари. В такъв случай симптомите, ще се повтори през цялата година, предимно в закрити помещения. Някои видове хранителна алергия също може да се прояви по същия начин.

Ако през лятото си почива извън града, в гората или в страната, може да попаднат под влиянието на определени алергени от полени. Идвайки в далечни земи, рискувате да попаднете на алергени, с които преди не са се сблъсквали.

Местни ястия и плодове също си струва да опитате от всичко по малко, тъй като има възможност за присъствие имате алергии или друга форма на непоносимост към храни.

Признаци на алергичен ринит:

  • храчки течна и прозрачна;
  • настинка е придружена от кашлица, чести чиханьем;
  • лигавицата набъбва, носа положен;
  • по-рядко главоболие, сърбеж на клепачите и носната кухина;
  • почти винаги не оказва влияние върху температурата на тялото;
  • симптомите се появяват само при контакт с потенциален алерген, а след това изчезват.
READ  Как се лекува възпаление на средното ухо в домашни условия: методи за лечение на възпаление на ухото

Лечение на

Преди всичко, намалете до минимум вероятността за среща с алергена. В периода на цъфтеж на растенията затваряйте прозореца, избягвайте места с висока концентрация на полени. Не забравяйте, че в сух въздух на цветен прашец може дълго да скочат, а във влажно урежда (същото важи и за прах).

По тази причина обърнете внимание на поддържане на влажността и чистотата в дома. Промивка на носа с физиологичен разтвор или капки на основата на морска вода, ще премахне попаднал в носа алергени.

Назначаването на комплексно лечение на алергия трябва да се отдадете на лекар.

ОРИ през лятото

В горещото време на годината простудится по-лесно, отколкото изглежда — всеки проект предизвиква остри смяна на температурата. Това нарушава кръвообращението в носната кухина, дихателните пътища, в резултат на имунната система става беззащитни към въвеждането на вируси и бактерии.

Най-често предпоставки, като ринит през лятото се оказват такива условия:

  • употребата на охлаждащи напитки прекалено ниска температура в горещините (може също да доведе до възпалено гърло);
  • проекти, например в метрото;
  • къпане в разгоряченном състояние, когато температурите на тялото и водата се различава твърде много;
  • престой под потока въздух на климатика.

Това не е изчерпателен списък на причините; важното е, че всички те имат предвид температурен стрес за тялото.

Хората често страдат от хрема на морето. Разогревшись под лъчите на слънцето, някои се хвърлят във водата. Този контраст не е най-добрият начин да се отразява на работата на организма.

Намира се на плажа и да плува по-добре в сутрешното и вечерно време, когато слънцето не пече твърде силно.

READ  Фарингит: лечение в домашни условия при възрастни пациенти

Рискът да се получи настинка по време на ваканция увеличава и акклиматизация — приспособяването на организма към новите условия. Колкото по-голяма е разликата в метеорологичните условия и часова режим между родния град и курорт, толкова по-ярки симптоми на аклиматизация.

Лек спад на имунната система, умора, лишаването от сън — всичко това пречи на тялото да се справи с много нови вируси, се срещат по време на полет (или пътувания) и в хотел.

С феномена на аклиматизация, също са свързани ситуация, когато хора, а особено често децата се разболяват при пристигането с курорта у дома. Хрема след морето, може да се дължи на отслабването на защитните сили във връзка с товара по време на пътуване.

Продължителното в ограниченото пространство на самолета или влака с много хора, само увеличава риска от улов на вируса.

Лечение на настинка през лятото

Повишена температура и други признаци на настинка топлината се пренася по-трудно. Освен това, болен човек се губи — подходящи ли «зимни» методи, като укутывание в одеяло и с чаша горещ чай за борба с лятна настинка.

Не си струва да се опита пропотеть, увити и обличане потеплее в жегата – това може да доведе до прегряване.

От друга страна, да остане постоянно в стая с включен климатик също не е добър вариант. Забелязано е, че годишният хрема минава по-бързо навън, под лъчите на слънцето.

Ако сте на брега на морето, на влажен въздух и солената вода ще ускори процеса на оздравяване. Ако няма температура, искупайтесь, но не позволявайте на хипотермия и плуване в твърде горещо време.

READ  Възможно ли е да се лекува бронхиална астма у дома, прибегнув към народните средства

Вдишване, промивка на носоглътката, маслени капки – всички тези средства остават в сила.

Вазоконстриктор капки може да донесе облекчение, но не прекалявайте с тях – в горещо и сухо време, те предизвикват подуване на лигавицата, парене в носа от прекомерно изсушаване.

По този начин, лятна настинка изисква толкова внимание, колкото и зима. Не забравяйте, че пренебрегването на симптомите на ринит може да завърши с бактериални усложнения, например разгледани при синузит, който много трудно се поддава на лечение в условията на горещото време.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00080 sec