Хрема по време на бременност: последици и причини за възникване.

Хрема по време на бременността е много често срещано явление. За лечение на този хрема трябва да се подхожда много внимателно, тъй като при медикаментозном лечението съществува риск от възникване на опасност за бебето.

Обаче, ако съвсем не се лекува хрема по време на бременност, възможни усложнения могат да окажат неблагоприятно въздействие върху здравето на майката.

Например, при неадекватном или отсутствующем лечение на хрема при бременните вероятността от развитие на такива сериозни заболявания като синузит. Как се лекува хрема по време на бременността без опасност за плода?

На някои етапи на това заболяване се лекува изключително трудно, също така и за неговото лечение, често може да бъде показана оперативната намеса, като пункция при гайморите.

Също вероятните усложнения ринит са:

 • Остър фронтит (възпаление на предна придаточной синусите на носа).
 • Полипи (израстъци на мукозните мембрани в кухината на носа).
 • Остър синузит (възпаление на една или няколко синусите на носа, синузит и фронтит има различни форми на това заболяване, различаемыми на мястото на локализация).

При първите прояви на симптоми на фронтита си струва да се консултирате с лекар за точно поставяне на диагнозата и начина на лечение.

За да се избегне развитието на усложнения, необходимо е правилно и ефективно лечение на хрема по време на бременност, за това трябва да получите цялата необходима информация за възможните причини за развитието на ринит, които могат да бъдат изключително разнообразни.

Имайте предвид най-вероятните причини за възникването на настинка по време на бременност:

 • Настинка. За вирусна инфекция може да се говори в случаите, когато хрема не е основен симптом на заболяване, а има такива признаци като висока температура, кашлица, болки в гърлото и силна слабост.
 • Алергична реакция. Ако хрема по време на бременност не е перманентен характер и се проявява само в определено време или при определени условия, това може да се говори за това, че, може би, ринит е с алергична природа. Алергичната хрема може да се прояви в рамките на целия живот на пациента, но също така може да се появят за първи път по време на бременност.
 • Хормоналните промени. Причина за появата на хрема по време на бременност могат да станат също така и хормонални промени в организма на бъдещата майка. Лекарите наричат този ринит вазомоторным или «настинка бременна». Хормонален прилив в организма на бъдещата майка провокира подуване на лигавицата, което води до затрудненному дишане и запушване на носа. Обикновено, такава хрема се провежда веднага след раждането.
READ  Прах АЦЦ: описание и оказываемый лечебен ефект

Лечение простудного ринит при бременни

При появата на първите симптоми простудного ринит при бременни трябва да се консултирате с лекар. Но понякога ситуацията не позволява своевременно да се консултира със специалист, както хрема значително влошава здравето и доставя много неудобства.

Има техники за облекчаване на благосъстояние при простудном хрема при бременни преди да отидете на лечащему лекар, сред тях:

 • Промивка на носа голямо количество подсолена вода. Този безопасен метод ще ви помогне да се отървете от мукозните секрети, почистване носоглотку, облекчава носното дишане, облекчаване на отоци. И за измивания можете да използвате отвара от невен, лайка или градински чай.
 • Сън в оптимистичен възглавница. Често ринит при бременни ескалира във вечерно и нощно време, за да се избегне това и да се чувстват значително облекчение, трябва да спи с приповдигнато таблата.
 • Използването на сосудосуживающих лекарства. Прием на такива лекарства е необходимо да се ограничи три дни. Преди употреба внимателно инструкциите върху предмета на наличието на противопоказания. Често по време на ринит при бременни специалисти категорично забраняват прием сосудосуживающих средства.
 • Прекомерната употреба на алкохол. Заедно със слуз, която се отделя от кухината на носа при хрема, възпалено губи огромно количество течности, така че е важно добавите си баланс в организма.

При добрия простудного хрема при бременни категорично не се препоръчва да поставите горчичники и скочи на крака. Също така не се препоръчва самостоятелен прием на силни лекарства за простуда и грип, антибиотици.

Лечение вазомоторного ринит при бременност.

Вазомоторный ринит при бременност е доста често. Как да го лекува? Възможно ли е да се третират вазомоторного ринит в домашни условия? Много специалисти съветват просто да го чакам това време, възможности за улесняване на неприятни симптоми.

READ  Амиксин: инструкция за употреба, фармакологично действие и форма освобождаването на наркотици

Признаци вазомоторного ринит при бременност са:

 • Воднисти секрети от носа, придружени от трудно дишане. Запушване на носа може бързо да се проявяват и да изчезват. Например, по време на пиене на гореща напитка или храна от бременната може изведнъж да започне хрема, симптоми на което утихнут веднага, тъй като само тя ще престане да яде или пие гореща.
 • Кихане, която доведе до запушване на носа. Кихане може да възникне спонтанно, без излишни дразнещи фактори.

Най-често симптомите на вазомоторного ринит при бременност се появяват през третия триместър и съпътстват бременната жена, до самия момент на раждането.

За да се облекчи състоянието и купировать симптоми вазомоторного ринит при бременност, трябва да се използват само безопасни лекарства, които не водят до пристрастяване. Много експерти съветват в такива случаи да се лекува хрема народни средства за защита. Например, вместо капки за нос може да се използва сок от цвекло или ябълков сок. Тъй като някои капки, например Санорин, е много опасно да се използва при бременност. Също така на някои пациенти може да се показва физиотерапия (въздействие с лазер).

Как за лечение на алергичен ринит при бременни

Често алергичен ринит възниква при бременни спонтанно, дори ако жената никога не е страдала от алергия. Това се дължи на факта, че по време на бременност се случва сериозни хормонални промени в организма. Алергичен ринит при бременни жени трябва да се лекуват с повишено внимание и при първите симптоми трябва да се обърнете към лекар. Лечение на алергичен ринит при бременни зависи от алергени, които предизвикаха реакции.

Алергени могат да бъдат:

 • акари, които живеят в обивке мебели, килими, възглавници;
 • домашен прах;
 • прашец от цъфтящите растения;
 • насекоми;
 • козината на домашни любимци;
 • някои храни;
 • лекарства.

В случай на поява на симптоми на алергичен ринит при бременни, лекуващият лекар трябва да се проведе изследване и едва след това да назначи правилното лечение.

Като правило, при алергичен рините по време на бременност, не са назначени вазоконстриктор препарати, както и използването на обичайните антихистамини се свежда до минимум. Специално внимание трябва да се обърне на избора на лекарства за лечение, ако симптомите на алергичен ринит при бременната се проявява по време на първия триместър. В този период е противопоказано прилагането на назални кортикостероидных средства.

READ  Температурата при хроничен тонзиллите: какво се случва и какво е причинило

Важно е да знаете

 

При алергичен хрема при бременни трябва да се сведе до минимум риска от контакт с алергена, който причинява пристъпи на ринит.

Приемливи начини за терапия на бременни са:

 • Използване на препарати за промиване на носната кухина, като «Аквамарис» и «Маример». За предпочитане е прилагането на Аквамариса при бременност. Също така е възможно шампоан солевыми разтвори, които просто си приготвите в домашни условия.
 • Лечение с помощта на инхалации. За инхалации може да се прилага слабощелочную минерална вода, варени картофи. С повишено внимание трябва да се прилага по време на вдишване на различни етерични масла, тъй като те може да доведе до влошаване.
 • Облекчаване на общото състояние с помощта на приложения балсам «Звезда», която се препоръчва да се прилага точка в областта на крилата на носа и износител. Този препарат трябва да се прилага с повишено внимание, тъй като той има в състава си етерични масла.
 • Оттегляне на запушване на носа с помощта на най-горещите тави за ръце. Тези процедури са безопасни и могат да се прилагат успешно при облекчаване на симптомите на ринит при бременни.
 • Провеждане на масаж в областта на носните синуси. Масаж трябва да се прави меки кръгови движения до момента на осезаеми подобрения. Обикновено на десет минути на този масаж е достатъчно, за да пациентът се почувствах облекчение.

Важно е да се отбележи, че по време на бременност най-опасно може да бъде самостоятелно лечение. Неадекватно лечение дори обикновен ринит при бременните може да доведе до смъртоносни последици за плода, и за майката. Затова всяко лечение трябва да бъде съгласувано с лекуващия лекар.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00083 sec