Хрема при бременност: лечение на 1,2 и 3 триместър

Лечение на хрема при бременност

Бременността е специален период в живота на жената. За да се направи на бебето, тялото трябва да се промени и да се адаптират към новите условия. Въпроси на физиологията и патология на бременността е посветена самостоятелна медицинска дисциплина – поддържането на здравето на бъдещите майки се занимават с лекари акушеры-гинеколози.

Има състояния, наблюдающиеся само по време на бременност, но заедно с това не се намалява риска от заболявания, които са изложени на абсолютно всички хора. Един от тях е хрема или ринит, сопровождающийся нарушение на носового дишане.

Причини

Хрема страдат и деца, и възрастни. Независимо от сезона, човек с вградена носа може да се намира в обществения транспорт, в съответствие с терапевт, така и на всяко друго място. Хрема не се възприема като сериозна патология, но доставя много неудобства, и бессонная нощ, поради невъзможността да се диша – очаквания резултат.

Ринит се смята за незаменим спътник на обикновена настинка, въпреки че секрет от носа се появяват и при други заболявания.

Хрема при бременност се наблюдава не само в началото на времето, тъй като тя може да провокира различни этиологические фактори:

 1. Инфекция (вирус, бактерия).
 2. Алерген.
 3. Промяна на хормоналната активност.

Сред инфекциозните заболявания, в клиничната картина на които се появява ринит, най-често се регистрират остри вирусни респираторни инфекции (ОРИ). Хрема при бременност в такъв случай не се различава от познатата на възпалителния процес, въпреки че може да настъпи по-тежка и се запази по-дълго.

Съчетано с повишаване на телесната температура, главоболие, болки в мускулите и ставите, першением и болки в гърлото. Ситуацията се усложнява с факта, че бързо лекува хрема при бременност трудно. Желания ефект предоставят само вазоконстриктор лекарства, които се използват като деконгестанти.

Те могат да се елиминират запушване (обструкцию) за известно време, но не винаги са подходящи за бременни жени.

Алергичен ринит – хронична патология. Появата му рядко е свързано с бременността, жената може да страда от хрема в продължение на много години.

Поради наличието на IgE-зависими от възпаление, в резултат на което контакт с алергени на слизестата обвивка на носа води до ринорее (богата на отделяне на секрет), подуване и чувство на запушване на носа, зуду, многократни чиханию, в някои случаи – намаляване или загуба на обоняние.

Такава хрема при бременност се наблюдава като в 1 триместър, така и във всеки друг период на бременността (в света на детето). Важно е да се знае, че е алергичен ринит може да предхожда или съпътства бронхиална астма, което изисква внимателност в диагностиката и терапията. Лечение на хрема на алергична етиология при бременност народни средства може да засили алергична реакция.

Ринит бременни се отнася до състояния, обусловленным промени активността на хормоните и нервната система.

Хрема при бременност по 2 триместър или друг период се наблюдава дълго, в продължение на няколко седмици, и преминава след раждането. Тъй като се наблюдава прилика с ринитами инфекциозна и алергична етиология, е необходимо провеждането на пълноценен диагностика.

Характеристики на обикновена настинка, свързани с ТОРС

Бъдещите майки се притесняват, опасна ли е хрема при бременност. Разбира се, му е трудно да се нарече благоприятно явление. Запушен не дава възможност да се диша правилно, лигавицата на носа и устната кухина, суха, жената изпитва световъртеж.

READ  Морска сол за промиване на носа като по-безопасно и универсално средство за почистване

Но това преходящие симптоми, които, ако не осложненном рамките на ОРИ скоро ще изчезнат без следа. Хрема и болки в гърлото при бременност не са в критично състояние, но се нуждаят от правилното лечение.

Медицина не разполага с достатъчно данни за обективна статистическа оценка на въздействието на хрема на развитие на детето. Въпреки това, практиката показва, че в повечето случаи бременните жени носят ОРИ без значителни последици, ако те не имунодефицитен и тежки хронични заболявания.

Температура и хрема при бременност – състояние, изискващо на първо място спокойствие, липсата на прекомерни физически натоварвания.

Трябва да се разбере, че хрема при ОРИ – проява на патологичния процес и тежестта и характера зависят от етиологията (вирусно или бактериално произход), а също и от общата картина на болестта.

При синусите хрема може да започне няколко дни по-късно след изглаждане симптоми на ринит или усложни неговото продължение веднага. При бременност в началото и края на времето трябва навреме да разпознаем симптомите на влошаване на състоянието.

Какво трябва да знаете за рините бременни

Изолирани от останалите заболявания се разглежда такова състояние, като ринит бременни. Обструктивни явления са причинени от подуване на лигавицата на носа под въздействието на естрогените и се обяснява с повишаване на активността парасимпатического отдел на периферната нервна система, което води до засилена секреция на жлези, полнокровию (зачервяване) на лигавицата на носа.

За първи път хрема като проява на промени при бременност е описан в 1943 година.

Според дефиниция, ринити бременни се счита за хрема, наблюдающийся от 6 до 8 седмици непрекъснато в продължение на период от бременността и прекращающийся в рамките на 2 седмици след раждането. Хрема при бременност в 3 триместър може да придружава преэклампсию.

Постоянното подуване на става причина за нарушаване на вентилация на синусите, или от синусите, затова има вероятност от развитие на остър синузит или екзацербация на хронична форма.

Отличие от алергичен ринит може да се счита липсата на обилни секрети и силен оток, който допринася за постоянна хипоксия (кислороден глад). Това се отразява неблагоприятно на детето, който също страда от липса на кислород, нарушава съня и подкрепа на бременната жена.

За да се постави правилната диагноза, е необходимо да се изключи алергична природа ринит. Силна хрема при бременност е индикация за изследване на периферна кръв, секрети от носа. При необходимост се използват специални тестове с прилагането на алергени.

Медикаментозно лечение на обикновена настинка

Постоянното запушване на носа се отразява върху качеството на живот, прави невъзможно за пълноценна почивка и сън. Но повечето лекарства имат странични ефекти, а някои забранено да се прилага при бременност.

Как да се отървете от обикновена настинка? Жените, които вынашивают на детето, трябва да бъдат особено внимателни към здравето си. Разрешени за употреба лекарства взима лекуващият лекар, обаче на пациент, трябва да се знае за основните лекарства за лечение на хрема при бременност.

С цел отстраняване на хрема се използват няколко групи лекарства:

 • деконгестанты;
 • антихистамини;
 • противовъзпалителни.

Лечение на хрема при бременност в 3 триместър и на по-ранни етапи на гестационен период се извършва главно с помощта на деконгестантов, или сосудосуживающих лекарства.

Най-често средства на базата на ксилометазолина и оксиметазолина, понякога те се комбинират с фенилэфрином и норэфедрином.

Търговски наименования могат да изглеждат по различен начин – нокспрей, отривин, фармазолин, виброцил и други Данни за тяхното въздействие върху детето си не е достатъчно; представени резултати от изследвания, които свидетелстват за това, че прилагането на деконгестантов повишава вероятността от развитие на малформации при плода. Също така има риск от нарушение на маточно-плацентарного на кръвообращението, което води до хипоксия на плода.

READ  Температура 40 възрастен – какво да се направи и причини

Като предпазна мярка не се препоръчва да се прилагат вазоконстриктор средства за лечение на хрема при бременност в 1 триместър. В бъдеще да се направи оценка на ползите за майката и съпоставят я с възможно неблагоприятно влияние върху детето.

Трябва да се знае също е, че продължителното безконтролното използване на деконгестантов може да стане причина за лекарствено ринит. Тъй като чувствителността на рецепторите към активното вещество сосудосуживающих капки с течение на времето намалява (това се случи в рамките на няколко дни редовна употреба), а след това на пациент се налага увеличаване на дозата, за да се постигне предишния ефект.

Ринит не минава, лигавицата набъбва постоянно, така че нуждата от капки или спрее се запазва – заключен патологична кръг. Основната мярка на лечение става правила деконгестантов, че представлява трудност поради запазване на запушване и образуване на зависимост от наркотици.

Антихистамини според механизма на действие се делят на няколко вида, но най-актуални са блокери на рецепторите на хистамин, или H1-гистаминоблокаторы. Те притежават силно изразени

че са ефект, който се състои в премахване на спазми на гладката мускулатура, намаляване на пропускливостта на малките съдове и намаляване на оток, а също и седативен ефект, които могат да доведат до намаляване на остротата на вниманието, сънливост.

Използват се главно като антиалергичен лекарства, предпочитание при това се дава на 2 или 3 поколение, поради липса на седативни свойства. Се срещат в състава на комплексни средства «бърза помощ» (фервекс, комбигрипп).

В аннотациях към медикамента група N1-гистаминоблокаторов предоставя индикация за това, че бременността е противопоказание за прием. В случай, че без тях можеш да направиш, избират препарати от ново поколение, по-специално левоцетиризин (зодак, алерзин алерон).

Сред наблюдавшихся по време на лечението жените усложнения за плода или здравето на бъдещата майка са регистрирани не са били. Въпреки това малък брой проведени изследвания и вероятността комбинация от рискови фактори не позволяват да се признае антихистамини напълно безопасни за лечение на хрема при бременност, което изисква повишено внимание при предписване.

Активно обсъждане на въпроси прилагане на медикаментозни средства от тази група се извършва на различни форуми в Интернет.

Избор, отколкото да се лекува хрема при бременност, трябва да се обърне внимание на интраназальные глюкокортикостероиды, които представляват хормони на кората на надбъбречната жлеза. Тяхното основно действие:

 1. Противовъзпалително.
 2. Антиалергичен.

Антиалергичен ефект се основава на факта, че глюкокортикостероиды намаляват продукти на медиатори на алергии и чувствителност на клетките към него, намаляват образуването на антитела и хистамин.

Интраназальные форми показват действието в огнището на възпаление, което намалява до минимум страничните ефекти, при това удобно да ги дозира.

В днешно време се използват мометазона фуроат, бекламетазона дипропионат, флутиказон, будесонид. Ефект се проявява след няколко дни от началото на прилагането, обикновено на 2 или 3 ден. Някои средства действат вече 12 часа.

Будесонид е на първо място в класацията за сигурност, сред изброените вещества. Интраназальные стероиди са ефективни при рините бременни, алергичен рините. При ОРИ, която е придружена от настинка, тези лекарства не са необходими.

READ  Разпенващ свали слухови тръби Политцеру и в домашни условия

Признати по-безопасни, отколкото антихистамини, но трябва да се избягва дестинация в 1 триместър и по време на раждането. Подходящи за краткосрочно лечение на хрема при бременност по 2 и 3 триместър. Не може да се предписват стероиди при чести рецидивиращи кръвотечения от носа.

Напоителна терапия хрема

Напоителна терапия – това е напояване на лигавицата на носната кухина с разтвор на натриев хлорид, концентрацията на която е различна в зависимост от показанията. Иначе този разтвор се нарича физиологичен и е изотоническим, гипотоническим и гипертоническим.

Ирригационную терапия може да се прилага като процедура от хрема при бременност, което се дължи на сигурността при спазване на правилата на изпълнение. Солен разтвор имат следните ефекти:

 1. Почистване на лигавицата от тайна, прах, алергени, микроорганизми.
 2. Хидратиране на лигавицата.
 3. Разжижение и омекотяване на слуз (муколитическое действие).
 4. Регулация на активността мерцательного епител.
 5. Премахване на медиатори на възпалението.
 6. Подобряване на кръвообращението на лигавицата.

Се използва физиологичен (физиологичен) разтвор и хипертонична, на основата на морска вода. Трябва да имате предвид, че голямо количество соли оттук бактерицидно и дразнещо въздействие върху лигавицата на носа, противоотечный и муколитический ефект изразен при това по-силно, отколкото физиологичен разтвор.

Хрема и кихане при бременност по време на алергичен ринит могат да бъдат основание за промиване на носа изотоническим физиологичен разтвор.

Напоителна терапия в много случаи е единственият метод за лечение на ринит бременни, тъй като процедури са необходими в продължение на дълго време.

Да се втечни слуз може да се приложи гипертонического разтвор, така че той е полезен при хрема и кашлица по време на бременност.

Противопоказание за промиване на носа са:

 • честото кървене от носа;
 • възпаление на средното ухо (отит на средното ухо);
 • изкривяване на носната преграда;
 • новообразувания в кухината на носа.

Не може да се създаде много високо налягане при инфузия на разтвор, а при пълно запушване на носа трябва да се възползват от сосудосуживающими капки или да се откаже от процедурата.

Солен разтвор (Аквамарис, Хьюмер) можете да намерите на рафтовете на аптеките под формата на спрейове за напояване на носа или флакона, което е удобно за измиване в по-значителна степен. Хрема при бременност след прилагането им тече по-лесно, което има положителен ефект върху благосъстоянието на пациентката.

Какво да правя, ако няма възможност или желание да посетите аптеката? Физиологичен разтвор-лесно за приготвяне в домашни условия, макар и стерилитет, както при аптеки средства, гарантира, че няма да успее. За да сте сигурни в чистотата на разтвора трябва да се използва преварена вода комфортна температура.

Избраната терапия трябва да бъде съобразена със специалист. Капки за хрема при бременност – това не е безобидно лекарство, а хранителна активно вещество, на което са присъщи на странични ефекти. Кои от тях могат да се прилагат, решава лекарят на базата на разглеждане и проучване на пациентката. Също така той определя показания за напоителна терапия и необходимата продължителност на процедурите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00111 sec