Хроничен синузит: определение и причини за появата на

Какво е хроничен синузит? Това е заболяване, което може да накара пациента периодично да се чувстват нещастни. Продължава тя от 12 седмици до няколко месеца.

Разновидност на синузит е синузит — възпаление, локализирующееся в челюстен пазвите на носа.

В костите на лицето и на главата има синусите (синузит) — кухи въздушни джобове, които съществуват, за да се начисляват амортизации на мозъка по време на травма.

Синусите са облицовани с тънък слой тъкан, който се произвежда малко количество слуз.

Тази слуз запазва синусите здрави и се «отмива» микроби.

Синузит възниква тогава, когато лигавицата на синусите е заразена или раздражена. В този случай тя набъбва и произвежда повече слуз.

Неразбиране на отличителни признаци, които показват, хроничен синузит, може да доведе до грешно диагноза.

«Терапевтът може да етикетират състояние, като алергичен ринит, но лечението на синузит (хроничен и алергии) и резултатите от него ще бъдат съвсем различни. Проблем, който стои пред терапевта се състои в разбирането на това, как да се определи при кои пациенти с синоназальными симптоми наистина има синузит сам по себе си или в комбинация с други условия» — каза Нийл Bhattacharya, доктор по медицина, доцент по отологии и ларингологии в Харвардското медицинско училище.

Важно е да знаете

Хроничен синузит — това е множество предпоставки заболяване, което изисква цялостна диагностика и терапевтичен подход. Няма една терапия, която ще работи за всеки пациент.

Редица фактори може да увеличи риска от хроничен синузит или да влоши симптомите му. Към тях се отнасят:

 • Алергии: много по-разпространено сред хората с хронични риносинуситом, отколкото сред здрави хора. Това е особено вярно по отношение на алергии, която присъства през цялата година, например, на прах, акари, животински пърхот, плесен и хлебарки. Лошо контролирана алергия може да влоши симптомите на хроничен синузит и да предизвика алергичен синузит.
 • Излагането на тютюнев дим или на някои токсини от околната среда, като например формалдехид, могат да преведат синузит в редиците на хронична.
 • От страна на имунната система: при повечето хора с хроничен синузит функционира добре имунната система. Въпреки това, хора с определени проблеми на имунната система, са изложени на повишен риск от появата на хроничен синузит.
 • Вирусна инфекция: при някои хора се развива хроничен риносинусит след рецидив на вирусна инфекция (например, настинка), въпреки че няма точни доказателства, че инфекцията е истинската причина за хроничен синузит.
 • Изкривяване на носната преграда (парче от хрущяла, която разделя ноздрите един от друг). Това състояние може да бъде с раждането или да се развие по-късно в резултат на травма на носа.
READ  Хрема при бременност: лечение на 1,2 и 3 триместър

Хроничен синузит и неговите симптоми при възрастни

При хроничен синусите мембрана двата синусите се сгъстява поради постоянно възпаление.

При хроничен и остър синузит подобни признаци и симптоми, но продължителността на остър синузит не повече от десет дни.

При хроничен синусите симптомите при възрастни са следните:

 • Разпределение гъст, зеленикав или жълтеникава течност от ноздрите.
 • Чувство за натиск и подуване в областта около очите, на бузите, носа или челото.
 • Blunting обоняние, промяна във вкуса.
 • Безмилостен натиск и подуване в синусите може да даде страничен ефект под формата на главоболие. Болка може да се появи на места, за които вие може би не е мислел по време на синузит. Например, синузит може да предизвика болка в ухото, зъбобол и болки в челюстите и бузите.
 • Неприятно усещане в ушите.
 • Кашлица, която през нощта може да се влоши.
 • Дъх на устата става неприятен.
 • Постоянно запушен нос, което причинява затруднено дишане през носа.
 • Умора и раздразнителност.
 • Гадене.

Важно е да знаете

Остър и хроничен синузит — не е обяснение за хронична главоболие. При някои пациенти с хронично главоболие понякога погрешно се диагностицира хроничен синузит, но често се случва и обратното.

Преди да се появят симптомите на хроничен синузит при възрастни, пациентът може да надживее няколко епизода на остър синузит с продължителност най-малко четири седмици.

Прочетете също и «Пансинусит, какво е това?»

Начини за лечение на хроничен синузит

Лекарят може да препоръча редица процедури, за да помогне за облекчаване на симптомите на синузит. Към тях се отнасят:

 • Физиологичен разтвор назальное напояване с помощта на спрей за почистване на носните проходи.
 • Кортикостероиди под формата на назални спрейове, като будесонид и флутиказон. Се прилагат за предотвратяване на възпалението и лечение на вече настъпили.
 • Глюкокортикоидные хапчета. В някои случаи при лечение на хроничен синузит лекарят ще препоръча на пациентите да приемат глюкокортикоиди. Най-често използваните орален глюкокортикоидом е преднизолон. Глюкокортикоиди, приети под формата на таблетки, осигуряват на по-високи дози от лекарството в сравнение с назальными спреями, полосканиями или на капки. Това може да доведе до намаляване на възпалението и значително подобряване на симптомите на синузит. Въпреки това, глюкокортикоиди, приемани през устата, възпрепятстват нормалните имунни отговори в организма и могат да предизвикат странични ефекти, затова лекарите ги използват само в случай на остра нужда.
 • Антилейкотриеновые лекарства. Към тях се отнасят монтелукаст, зафирлукаст и зилеутон. Тези лекарства действат чрез намаляване на възпалението, но иначе от глюкокортикоиди. Антилейкотриеновые лекарства не са подходящи за всички видове хроничен синузит. Те са най-полезни за хората с хронични заложенностью на синусите, сопровождающейся фамилна и астма.
 • Обезболяващи средства (аспирин, ацетаминофен или ибупрофен). С аспирин е свързана риск от развитие на синдром на Рейе, така че го дават само на хора над 18 години. Някои от тези лекарства може да влоши симптомите на хроничен синузит, така че не назначаване на членове на клуба си на болкоуспокояващи сами, консултирайте се с лекуващия лекар.
 • При бактериална инфекция на хората, страдащи от синузит, трябва да се вземат антибиотици.
 • Ако е инфекция на синусите, причинена от алергия, а след това имунотерапия ще помогне за намаляване реакцията на организма към определени алергени.
 • В случаи, при които организмът продължава да се противопоставят на лекарства, една от възможностите за лечение на хроничен синузит може да стане ендоскопска хирургия. След операцията при гайморите успява отново да се отворят проходи и синусите на носа и премахване на попаднали в тях слуз или полипи.
READ  Отколкото да се лекува ротавирусную инфекция при възрастни и деца

Самопомощ при хроничен синусите и лечение на народни средства за защита

Това са прости стъпки, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на хроничен синузит:

По-често се отпуснете. Това ще помогне на организма да се бори с възпаления и ускоряване на възстановяването.

За да се разрежда секрецията на слуз и да се подобри отводняването, пийте сок, чай или друга течност. Просто не трябва по време на болест да се пие кофеиносодержащие или алкохолни напитки, тъй като те могат да допринесат за дехидратация.

При хроничен синусите лечение на народни средства за защита на заболяването и неговите симптоми при възрастни и деца задължително да включва хидратиране на синусните кухини. В домашни условия можете да направите това, както следва: покрийте с кърпа на главата и дишат няколко минути на пара, идващо от чаши с гореща вода. Или вземете душ с топла вода, а още по — добре- вана с морска сол или масло от чаено дърво. Това ще подобри изтичане на секрет от лицето на синусите.

Топлите компреси са полезни за облекчаване на болката в носа и синусите.

Промиване на носните пътища с помощта на спрей, се продават в аптеката или направен собственоръчно. Във втория случай на нужда от дестилирана или преварена и охладена вода, не съдържащ вредни вещества.

Ето как се провежда при хроничен синусите лечение на народни средства за защита с помощта на сол промиване: Се разтваря 1 чаена лъжичка готварска сол в 500 мл вода. Изсипете малко от течността в дланта си, втяните ноздрями, а обратно, тя трябва да изтече през носа или устата си. А за по-голямо удобство можете да използвате и специална «поливане», която се продава в аптеките. Тъй като симптомите на хроничен синузит при възрастни и деца са много сходни със симптомите на хроничен синузит, този начин ще бъде ефикасен и при възпаление на челюстен на синусите.

READ  Грип без температура – симптоми и лечение

Спи с оптимистичен главата. Това допринася за по-изтичане на секрет от синусите.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00120 sec