Инхалатори за кашлица: какво е това, и какъв е принципът им на въздействието на

Най-доказан и бърз вариант за лечение на кашлица е инхалации, тъй като при вдишване на изпарения на отвари, тинктури, лекарства оформена влажна среда.

По този начин, започва да се отдели храчки, а това е най-важното в лечението на сухо и удушливого кашлица.

Има няколко вида инхалации.

Първи вид — това е естествена инхалация. Тя се извършва чрез вдишване на морски, горски или алпийски въздух. Така че, в тялото по естествен път попадат полезни микроелементи, а също така това е една чудесна профилактика на различни видове заболявания на дихателната система.

Най-важното условие — чист и свеж въздух. За съжаление, жителите на градовете са лишени от такава природна вдишване.

Вторият вид — това е изкуствена, при които се използват инхалатори за кашлица. Благодарение на този приспособлению в дихателните пътища, може да попаднат специални лекарствени вещества.

Най-модерен и ефективен начин за вдишване е използването на небулайзера. Същността на процедурата се свежда до распылению и вдыханию правилния наркотик под формата на влажна аерозол. Освен това, инхалатори за кашлица са отлични, както за деца, така и за възрастни. Тази терапия може да се проведе като у дома си под грижите на родители, така и в болницата.

Може да се нарече някои предимства от използването на небулайзера:

 • Инхалации могат да се провеждат в домашни условия, тъй като този апарат е много лесен за използване.
 • Ефектът ще е забележим дори и след няколко серии на инхалации.
 • В тялото с помощта на небулайзера получава повече лекарствени вещества, отколкото при обичайните вдишване.
 • Трябва да се отбележи, че доставят лечебно средство в алвеолите е възможно само с помощта на инхалатора.

Инхалатори за кашлица се състоят от две основни части, както следва:

 • Компресор или ултразвуково устройство, с помощта на които се сервира officinalis хоросан.
 • Втората част — това е спрей.

Небулайзер включва използването на широка гама от медикаменти, както и техните различни комбинации, т.е. за по-голям ефект могат да се използват два или повече подходящи един на друг лекарства. А това е огромен плюс, тъй като не е винаги на едно лекарство може да реши проблема.

Инхалатор за кашлица: показания и противопоказания

Целта на ингалирования — това е доставление в дихателните пътища вещества, съдържащи лекарство и выпрыскиваемого от инхалатор. Това се случва чрез смесване на водна пара или сгъстен въздух, да ги нарича газове-транспортировщики.

За инхалации може да се използва небулайзер. Това е много важно в началните и финални етапи на болестта, а също и по време на възстановяване, когато все още са налице болка в гърлото.

READ  Ибупрофен при грип и ТОРС – инструкции и препоръки

Инхалатор от кашлица и хрема овлажнява храчки и позволява на индивида лесно откашливаться. Този начин помага иммунитету бързо се справят с болестта, което прави лечението по-лесна задача.

Важно е да запомните, че при симптоми на остри респираторни вирусни инфекции е не само възможно, но и задължително да се прилагат инхалатор от кашлица и хрема. Диша исцеляющим пара, е необходимо няколко минути по 1-3 подход на ден, това значително ще ускори процеса на лечение.

Инхалации се предписва при:

 • Рините (хрема) — (остър и хроничен).
 • Тонзилитте (възпаление на сливиците).
 • Фарингит (възпаление на фаринкса).
 • Бронхит — (остър и хроничен).
 • Пневмония (възпаление на белите дробове).
 • Бронхиална астма — лечение и предотвратяване на пристъпите.
 • Гъбични поражения на лигавицата.

Е противопоказан при:

 • Повишена температура.
 • Което кръвотечения.
 • Сърдечно-съдовата и дихателна недостатъчност тежка степен.

Когато човек реши, че за да закупите този необходимата нещо трябва да е задължително, той си задава въпроса: каква е модел да изберете? Днес в магазините могат да се видят разнообразни видове инхалатори.

Пара. Парни инхалатори — най-често от купувачите, при тях има място за лекарства, който при употреба се смесва със струя избяга пара. Поради големия размер на капки пара парни ингаляторах те попадат само в по-горните дихателни пътища и могат да се лекуват инфекции кухини на носа, фаринкса, ларинкса и трахеята. При заражениях гърлото може да изберете парна инхалатор.

Окото-инхалатор. Небулайзеры имат разлика от парни инхалатори. Пациентите не се вдишват пари, а кутиите микрочастици. Ги и ингалирует уред.

Ултразвук. Ултразвукови небулайзеры позволяват лекарство се стигне до най-трудно достъпните места на белите дробове и бронхите, поради факта, че ингалируют лекарство от много малки частици. В разтвор въздейства вибриращ плоча и от това се образува аерозол.

Компресор. Компрессорные инхалатори създават натрупвания на пара спрей с помощта на компресор. Този, от своя страна, на мощна струя въздух действа в съд с лечебно средство. Може да се използва за широк спектър от лекарства, затова той се смята за уникален.

Електронно-мрежести. Електронно-мрежести инхалатори спрей лекарство под действието на него ниските честоти. Този инхалатор за кашлица може да се използва за консумация на по-широк списък на лекарства.

Как да се прилагат инхалатор за деца от кашлица и настинка

В момента инхалации се смята за най-ефективен и безвреден начин за лечение на кашлица, както при възрастните, така и при деца. Поради факта, че инхалации са безвредни и лесно переносимыми можете да ги използвате, от най-ранно детство.

READ  Суха кашлица при дете и грудничка без температура

Както ни е известно, че кашлицата е от два вида: сух и влажен. Съответно и лечението за всеки ще бъде на своето. Самата процедура вдишване стандартна за всички, а се различават само прилагането на лекарства и дозировка.

За лечение на суха кашлица при възрастни и дете противопоказания за прилагане на инхалации не.

Вдишване допринасят за ускоряване на образованието храчки, премахване на подуване на лигавиците, отстраняване стеснение на ларинкса. Обикновено, суха кашлица се появява при трахеити, бронхит, ларингит, фарингит. При тези заболявания се случва стеснение на ларинкса, което може да закупоркой на дихателните пътища.

В такива случаи инхалации се предписва за овлажняване на лигавицата на дихателните пътища. Също така се използва муколитики, антисептични средства, бронхолитики. Но трябва да се придържаме към предпочитанията употреба на тези лекарства.

Първо в инхалатор за деца от кашлица и хрема добавят бронхолитики и дишат няколко минути, след това 15-20 минути почивка и още дишат муколитиками. След като започна кашлица с изхвърлянето на храчки, започват да се прилагат антисептични средства. А за прилагане на овлажнители, няма ограничения.

При влажна кашлица за деца и възрастни, се прилагат различни методи за инхалации. Така както при деца при влажна кашлица силно стесняване на дихателните пътища, трябва да се направи инхалация с прилагането на бронходилататори. Този метод се препоръчва за деца и юноши до 18-годишна възраст. Също така е необходимо добавяне в инхалатор за деца от кашлица и хрема муколитики, антисептици и антибиотици.

Последователността на прилагане е:

 1. Бронхолитики.
 2. Почивка 15 минути.
 3. Муколитики.
 4. Антисептични или противовъзпалителни лекарства.

За възрастни се препоръчва да се прилагат антисептични средства, както и муколитики. Приоритет на същата, както и при суха кашлица, т.е. първо муколитики, след това противовъзпалителни средства.

Тъй като при вынашивании дете прилагането на лекарства тесен кръг, а след това вдишване кашлица по време на бременност трябва да се прилага само по препоръка на лекуващия лекар. Но, като правило, при вдишване може да се използва с добавка на антисептични, отхаркивающих, муколитических лекарства.

Без вреда за здравето на майката и детето при суха кашлица се използват следните вдишване:

 • сода решение;
 • солен разтвор;
 • различни билки (мащерка, живовляк, липа);
 • алкална минерална вода (Сода, Есентуки);
 • варени картофи;
 • физиологичен разтвор.

За инхалации при влажна кашлица използват:

 • евкалипт;
 • листа от боровинка;
 • скъпа вода;
 • убийствена.
READ  Азитромицин при гайморите: принцип на действие

Като се направи инхалация кашлица в домашни условия

Инхалатори има няколко вида, всеки има своите плюсове и минуси.

Инхалатори са парни, компрессорными, с ултразвукови, електронно-сетчатыми.

Но, за да изберете инхалатор, човек трябва да има представа, че са те.

Компресор инхалатор на удобството при използването му лекарства попадат в по-ниските отдели на дихателните пътища. С него лесно да се вдишване за кашлица в домашни условия, с малки деца, както и прикован към леглото пациенти.

Този апарат е много удобно при използване на скъпо струващи лекарства факта, че някои компресор инхалатори има клапан вдишване-издишване, не е необходимо да купувате допълнителни консумативи, можете да използвате на практика всички течности и лекарства.

Парна инхалатор използват за ароматна терапия с прилагането на етерични масла. Той е много лесен за работа и се прилага за овлажняване на лигавицата. Едно от предимствата е с ниска цена.

Електронно-мрежест инхалатор работи безшумно. Предимства може да се нарече използването на маслосодержащих разтвори и голяма скорост на разпрашване. При използване е разрешено да се прилагат различни лекарства за инхалатор за кашлица: хормонални, муколитики, антибиотици.

Ултразвуков инхалатор е известен с факта, че сигурно в заявлението, не се загрее при употреба. И как, по електронен път-мрежест инхалатор, тихо работи. Този апарат е с малък размер и тегло. Използва се за ароматерапия, овлажняване на въздуха в помещението, дава възможност за моментално проникване на лекарствения продукт в огнището на възпаление.

Един от основните компоненти на вдишване е вода. Тя има лечебни свойства при болки в гърлото и запушване на носа. Хидратиране на лигавицата на гърлото, а също отхождение храчки — всичко това се случва под влиянието на водната пара.

Водна пара помага на сухия кашлю преминете през етап на влажен. Водата се прилага под формата на филтрирана, пречистена, както и минерална алкална реакция.

Опровержение на това, че вдишване водно пара са неефективни, не. Но за по-голяма ефективност на лечението е прието да се използват лекарства за инхалатор за кашлица: ранозаживляющие, антимикробни, противовъзпалителни. Например, различни такси за инхалации, етерични масла, сода за хляб, билкови настойки.

Вдишване, като метод за лечение на кашлица за възрастни и деца, са много ефективни и позволяват бързо да се възстанови.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00157 sec