Инконтиненция на урина при кихане при жените — причини и лечение

Причини и лечение на незадържане на урина при кихане

Има заболявания, за които не е прието да се говори на глас, и към по патологиям се отнася принудително уриниране или незадържане на урина. При жените тази болест се среща по-често, отколкото при мъжете. Над 40% от възрастните жени страдат от инконтиненция. Това заболяване е сериозен психологически проблем, във връзка с това, много от жените отлагат посещението при специалист, като по този начин само утежняващи болестния процес. Такова нарушение, като инконтиненция на урина засяга всички сфери на живота на болния човек — професионална, битова, социална, любовен.

Жена усещане за постоянен дискомфорт и неувереност в себе си.

Предимно се диагностицира стресово незадържане на урината, т.е. неконтролирано отделяне урины се случва при всяко напрежение на мускулите на корема – кашлица, кихане, вдигане на тежести.

За това, защо възниква инконтиненция на урина при кихане и други натоварвания, ще говорим нататък.

Причини за нарушение на

Инконтиненция на урината по време на кихане – това не е самостоятелно заболяване, а само симптом на определена патология. Методика на лечение се определя с оглед на причините за нарушението.

Инконтиненция на урина при кашляне и кихане най-често възниква в резултат на:

 • хроничен възпалителен процес в пикочния мехур или на половите органи;
 • някои заболявания на гръбначния стълб;
 • хиперактивност и разстройство на пикочния мехур;
 • наличието на туморните образувания на пикочния мехур.
 • пролапс на матката;
 • эндоуретального хирургическа намеса;
 • интензивна физическа активност;
 • травма областта на слабините.

Освен посочените по-горе причини има редица фактори, на фона на които може да се появят и принудително уриниране, а именно:

READ  Температура 40 възрастен – какво да се направи и причини
 • генетично предразположение (ако някой от най-близките роднини страдат данни заболяване, рискът от появата на инконтиненция на урината се увеличава);
 • затлъстяването, особено при наличие на захарен диабет;

 • болестта на неврологичен характер (инсулт, инфаркт);
 • инфекциозни заболявания на пикочните пътища;
 • нарушение на храносмилането;
 • прием на някои лекарства;
 • анемия.

Принудително уриниране по време на бременност

Инконтиненция на урината при бременност, при кихане — доста често срещано явление, което има основателни причини. Като правило, това се случва в резултат на разхлабване на тазовите мускули — мускулната тъкан се разтяга и намалява нейния тонус, сфинктер, който държи урину в пикочния мехур, отпуска.

Причина за това нарушение е промяна в хормоналния фон на жената. В периода на бременността са подложени на някои промени и други органи, особено на матката се увеличава в цялост и оказва натиск върху пикочния мехур, вследствие на което размерите му намаляват, а обемът на урината се увеличава.

Принудително избиране урины в последния триместър на бременността може да възникне и в резултат на ударите на краката на детето, по мочевому пузырю.

Интензивността На проявите на подобно нарушение оказва влияние на размера и местоположението на плода, за физическото състояние на бъдещата майка и броят на предишните бременности. Ако паузи между беременностями много къса, рискът от развитието на такова нарушение значително се увеличава, тъй като за възстановяването на мускулния тонус е необходимо време.

В групата на риска влизат и тези жени, които са въвели излишни килограми по време на бременността.

Следствие на проливни раждането често става принудително уриниране в послеродовом период. Особено често подобен проблем възниква при естествени ражда с цепка на слабините. Това води до увреждане на мускулите и сухожилията на тазовото дъно, неравномерно разпределение на внтурибрюшного налягане и нарушаване на функцията на сфинктера.

Именно разкъсва и помия изпълнена эпизиотимия (разрез на перинеума) често стават причина не само на принудително уриниране, но и незадържане на газове и каловых масите.

Терапевтични дейности

Лечение на такива заболявания, като инконтиненция на урина при кихане при жените се извършва по различни начини.

Към консервативна и медикаментозным методи за лечение на заболяването са:

 • извършване на физически упражнения, които допринасят за укрепване на мускулите на тазовото дъно;
 • използването на вагинални конуси;
 • прилагането на един симпатикомиметични;
 • провеждане на хормонално-гормонотерапии по време на климакса.

Консервативни лечебни дейности се извършват в началния етап на патология, в случай на ярко изразено инконтиненция се извършва оперативна намеса.

Най-ефективна техника за хирургично лечение на болестно състояние е слинговая (петлевая) операция — около шийката на пикочния мехур се наслагва синтетична линия.

Основно се провеждат малко по-инвазивни оперативни интервенции с прилагането на свободни линии. Най-често се представят трансобтураторную уретровезикопексию свободна синтетична линия.

За малко инвазивни методи на терапия недостатъчност на сфинктера на пикочния мехур се отнасят периуретральные инжекция — в кърпа са въведени свободни вещества (колаген, тефлон), които допринасят за закриване на пикочния канал при повишено внутрибрюшном налягане.

В тези случаи, когато принудително уриниране се случва на фона на загуба на таза, се решава въпросът за изпълнението на отворена операция, с помощта на която може да се укрепване на мускулите и премахване на подтекание на урината.

Превантивни мерки

За предотвратяване появата на урина при кихане, кашляне и смях се препоръчва да е умерено активен начин на живот. Жените над 40 години трябва да се изключи вдигане тежести, контролирате интензивността на физически натоварвания.

Най-важният елемент от превенцията на заболяването е редовно посещение на лекар-уролог.

MAXCACHE: 0.39MB/0.00113 sec