Инкубационният период на грипа: колко време трае

Инкубационният период на грипа е за определен интервал от време между прекия заражением на организма с вируса на грип и първоначални прояви на дадено заболяване. В повечето случаи този период е сравнително кратък.

Така, например, при възникване на грип H1N1 и H3N2, който се счита за един вид сезонен, продължителността варира в рамките на няколко дни, но има случаи, когато тя може да се забави до около седмица и повече.

Що се отнася до по-често срещаните разновидности на тази болест, това тук картината значително се различава от класическата.

По-специално, на птичия грип може по никакъв начин себе си, да не се упражнява в продължение на 6-8 дни, но не са изключени случаи и по-дълъг период — до 2-3 седмици.

Инкубационният период на грипа може значително да се различават от други разновидности на ОРИ. Има такива инфекции, които имат способността да се развиват много по-дълго. В този случай този период достига до няколко седмици, обаче, както обикновено, прояви се забелязва след малък период от време след извършване на заразяване. По принцип, продължителността на инкубационния период, пряко зависи от тежестта на активна инфекция.

Важно е да се отбележи, че в това време пациентът е изключително опасен за хората около него, тъй като може без особен труд да зарази други, сам не подозира. Същността е в това, че именно в това се крие най-голямата опасност, в края на краищата, болен може да е достатъчно бързо да «споделя» заболяване още преди да я декларира присъствието си, следователно се нуждаят от мигновена изолация от околните.

За никого не е тайна, че първоначално след проникване в тялото на вируса по никакъв начин не е в състояние сами да се упражнява. За изключване на възможностите за по-нататъшна инфекция и навременно започване на лечение е важно, първо, да има представа за продължителността на инкубационния период, а, второ, да знаете, какви дейности трябва да се извършва, за да се избегне по-нататъшно предаване на заболяването.

 • При остра дихателна вирусна инфекция такъв период трае в продължение на няколко дни. В този случай, за да разкрие самият момент на заразяване е практически невъзможно.
 • При грип понятие скрит период от доста относително, тъй като продължителността на този скрит период зависи от модел на принадлежност на самия вирус, а и изразени признаци на заболяване почти не се наблюдава.
 • Продължителността На период от време също се отразява на състоянието на имунитета на човека, както и общият брой вируси, които са били в състояние да проникнат в област на тялото. В повечето случаи всички признаци стават видими в момента, когато имунната система губи способността си да се справят с много вируси, които постепенно се увеличава.
 • Тъй като грипът има способността да се развива бързо и да се размножават, а след това възможността да заразят околните се появява в следващите дни след заразяването. Опасност може да се преминат само по прошествие на седмицата.
 • Проява на признаци се извършва внезапно. В основата на признаците са възпаление в областта на гърлото, болка в главата си, пристъпи на треска и охлаждане, проява на кашлица, хрема, усещане за чупливост на тялото и увеличаване на температурата на тялото до около 39 градуса.

Освен това, има някои фактори, които могат значително да повлияят на продължителността на скрития период.

Към тях се отнасят:

 • броя на частиците на вируса, сумевших да попаднат в човешкия организъм при заразяване — колкото по-висока е техният брой, толкова по-бързо ще се извършва процес на развитие, следователно, е инкубационният период да бъде по-кратък;
 • общото състояние на организма — от крепостта на имунната система зависи скоростта на развитие и срокове на изява на заболяването;
 • щам на грип;
 • възрастови особености на пациента — развитието се ускорява в детската и напреднала възраст.

Също така имайте предвид, че инкубационният период на грипа се увеличава сравнително рядко. Основно това се отнася до по-рядко игри болест. Да Не забравяме и факта, че за да се извърши точна диагностика на продължителността на периода на инкубация е почти невъзможно.

Има няколко начин за разпространение на вируса на грип, но във всеки случай, най-важното от тях ще бъде директно болен човек.

Освен това, отделят:

 1. Аерозолен — има още едно нещо е най-познато на всички име — въздушно-капков. В околната среда вируси попадат в процеса на кихане, кашляне или дори разговор. След което постъпват в областта на носоглътката и в бъдеще активно да се размножават. Нищо чудно, че се препоръчва да се покрие обилно устата с ръка по време на кашлица — това намалява риска от разпространение на бактерии до 70%, затова по-добре е в този момент се носи специална маска.
 2. -Математика-домакински. Във въздуха вируси могат да съществуват доста дълго, но що се отнася до теми, то тук поминък злонамерени вещества се увеличава до няколко седмици. В този случай се препоръчва да се прилагат редовно мокро почистване на помещението и не забравяйте за основните правила за хигиена.
READ  Ацикловир при грип и ТОРС и срещу простуда

Тъй като за заразяване е необходимо достатъчно близък контакт, в повечето случаи от подобен вид огнище на заболяването могат да се наблюдават на обществени места, като училища или детски градини.

При заразяване е важно да се знае по какъв точно грип човек се разболява. Отделят три основни вида: А, В и C. Първият е специално свойство да променят своите биологични свойства. Трябва да се отбележи, че не изключва възможността за взаимодействие с вируси животни. Интересен факт е, че всички тези вируса се страхуват нагряване и изсушаване, тъй като подобни процеси, може да доведе до тяхната смърт. Не по-малка опасност представляват различни дезинфектанти. По тази причина основният метод за сигурност се счита за редовно провеждане на почистване на помещението.

Заразяването от грип на инкубационния период: когато пациентът е най-заразна

Вирусът на грипа се оказва в човешкия организъм много по-рано, отколкото болен осъзнава, че болен.

Вирус може още в първия ден, за да показват своите симптоми, а след като се е случило заразяване с грип, инкубационният период трае в продължение на 5-10 дни.

След като заболяването е активно напредна първите 4 дни, неговата активност и скорост на разпространение е значително намален.

А ето детски тялото е в състояние да разпространява вируса до 15 дни, и тези, които има по-слаб имунитет — често повече от всички е да разпространяват болестта.

Моля, обърнете внимание

Най-честият начин на заразяване е въздушно-капков път, с инфекция много лесно и бързо.

Първите няколко дни е болест, заразените от грип са най-опасни. Поради редица причини, те са принудени да напуснат своите жилища, да се вози на обществения транспорт и да присъстват на аптека. Именно тук те заразяват с грип околните, без да знаят. Кашлица, кихане, разговор всичко това допринася за формирането на около болния специфичната зона. Тази зона се формира от частици храчки или слюнка, наситена с вируса на грип. Естествено, че околните вече се вдишват заразения въздух, който засяга лигавицата на носа и гърлото.

Ето защо, трябва да се определи вида на грипа, всеки от които съответства на техните симптоми:

 • Лека — температурата на тялото е под 380С, има суха кашлица. След 1-2 дни болният изпитва слабост и дискомфорт в крайниците.
 • Средно — температурата се повиши над 390С, с повишен потоотделением, болки по цялото тяло и остро главоболие. Не по-малко разпространен суха кашлица и болки в корема.
 • Тежка — температурата се повиши над 400С, е налице кашлица, кръвотечение от носа, не може да изключи повръщане, гърчове и халюцинации.

След като се е случило заразяване с грип инкубационен период, пациентите изпитват неприятни усещания като слабост, постоянно главоболие, разстройство на съня и раздразнителност. Всеки организъм понася грип индивидуално, така и на някои абсолютно без проблеми переболевают, а други получават най-тежките последици от грипа. Тези, които имат хронични заболявания на сърцето и дихателната система са изложени на риск да се влоши състоянието си, ако своевременно не административнонаказателната отговорност на лечение.

Етап на развитие на грип:

 • Латентен/скрит период е 1-4 работни дни. Болният не представлява заплаха за околните.
 • Ден или двама след предишния етап от грип, не се дават никакви прояви, но самият човек не подозира разпространява инфекцията.
 • На 5-6 ден влиза в сила остър период на заболяването.

Бременните да не се излага на такава опасност, особено в първите месеци на бременността. В противен случай на висок риск от започване на преждевременно раждане и спонтанен аборт. Освен това болестта не са толкова страшни, колкото е страшен си усложнения и последствия от неправилно лечение. Представители на подобен е бронхит, ринит, менингит и енцефалит. Следователно, след като са се появили първите признаци на заболяването е необходимо незабавно предприемане на съответните мерки за сигурност.

Такива мерки са:

 1. Намирането на пациент на достатъчно разстояние.
 2. Спазването на правила за хигиена след контакт с болен или с предмети на използването му.
 3. Получи ваксина срещу грип — тя значително ще увеличи шансовете за успешно и бързо възстановяване.
READ  Меновазин миро: състав и лечебно действие, други форми на освобождаването на наркотици

Грип най-често се предава в последния ден на края на инкубационния период, по-просто казано, в този период той представлява най-голямата опасност за околните, самият той няма усещане за характерните симптоми на заболяването. Ето защо грип е в състояние много бързо ще се разпространи сред хората. Използването на баналното превръзки за защита от вируси — неефективна и е абсолютно безполезна мярка, ако тя е облечена здрав човек. А ако сложи болен, тогава той ще защитава не само себе си, но и останалите хора от страдание.

Открие разликата между скрития и инкубационным периоди на болестта е доста просто. Инкубационным период се нарича време на заразяване на пациенти, до прояви на първоначалните симптоми, и скрития — от инфекция до момента, докато пациентът е източник на опасност. Латентен период, значително по-малко инкубация, като болните са заразни преди да се появят първите признаци на заболяването.

Много важен признак на грип е липсата на продромального период. За нея е характерно началото на развитието на симптоматиката, което тръгва грип сред останалите заболявания. Важно е да се спазват елементарни правила за безопасност и всеобхватен начин да подходите към въпроса терапия. Освен това е важно да се помни, че носенето на маска на здрави хора ще донесе и никаква полза и не ще защитава от околните, които вече са заразени.

Вирус на грип, инкубационен период и правила за защита от болести

Продължителността на инкубационния период на грип при възрастни може да варира в диапазон от няколко часа до пет дни, средният срок на 1-2 дни. Продължителността на този период зависи от вида на инфекцията.

При по-възрастни хора, бременни жени, хора със слаба имунна система първи симптоми на заболявания се появяват по-бързо, при това самото заболяване протича в значително по-тежка форма.

Човек, който има силна имунна система, контакт с вируса и може или не да предизвика заболяване, или да доведе до лека форма на заболяване. Продължителност на латентна период в този случай може да бъде увеличена до 7 дни.

Клиничните прояви на заболяването в по-горе период при голям брой от пациентите не.

В някои случаи се наблюдават симптоми като:

 • Прекомерна умора.
 • Слабост, летаргия.
 • Сънливост.

Пациентът става заразно вече за ден до проява на първите симптоми на заболяването. Болестта може да се предава въздушно-капково чрез докато пациентът окончателно не се оправя.

Когато инкубационният период е към своя край, пациентът може да изпитва следните неприятни симптоми:

 • Силна кашлица.
 • Повишена температура (над 38o).
 • Запушване на носа.
 • Силно главоболие.
 • Гадене.
 • Халюцинации.

Заболяване при различни пациенти може да протече по съвсем различен начин. Всичко зависи от вида на инфекцията, от състоянието на имунитета на конкретен пациент по време на инфекция.

Детски инкубационният период трае значително по-малко, отколкото на възрастен. Това се дължи на повишена чувствителност на детския организъм към всички видове инфекциозни заболявания.

Първични признаци на заболяване при децата може да се появи вече няколко часа по-късно след контакт с вирусна инфекция. Средната продължителност на инкубационния период — 1-2 дни, в някои случаи продължителността е 3-7 дни.

Както и при възрастни, при децата липсват катаральные явление в тази фаза на заболяването.

В някои случаи е възможно да забележите промяна в поведението на детето. Той става апатичен, той се появява сънливост, губи апетит. Всички горепосочени симптоми могат да станат сигнал от заразяване с вируса на грип.

Детето е заразно за 24 часа до проява на никакви симптоми на заболяването, инфекцията може да се предава въздушно-капково, чрез и по-късно 1-2 дни след понижаване на температурата на тялото до нормалните стойности (36,6).

За да не се заразят с грип, лекарите са разработили няколко превантивни мерки. Ако сте загрижени за собственото си здраве, не бъдете мързеливи и направете специална ваксина. Не забравяйте, че за неговата ефективност е необходимо да се проведе ваксинират ежегодно, тъй като вирусът на грипа, за инкубационния период, който като малък, от година на година мутира. Ви правят се ваксинират само от една форма, която проявява активност в текущия момент от време. След една година ваксината ще бъде вече не е валидна. Не трябва да се страхуват от ваксинация, в човешкото тяло са въведени специални инактивированные ваксина.

READ  Какво казват бели бучки с мирис и бели петна в гърлото

Важно

Навременна ваксинация позволява да се намали броят на заболелите няколко пъти.

По време на епидемия е препоръчително да се вземат лекарства, които се основават на производни аминоадамантана.

Лекарства трябва да се приемат всеки ден (до края на епидемията) по 0.1 мг.

Доказано средство срещу грип е и интерферон.

Възможни са няколко варианта на неговото приемане, като пръскане или погребване на воден разтвор.

В самия център за инфекциозни заболявания пациентите се опитват да се изолират в началния етап. Изолацията може да бъде не само за болнична, но и за дома. При наличието на медицински показания пациентът подлежи на незабавна хоспитализация. В огнището на инфекцията се изисква дезинфекция, без да се провалят. Я споделят на последната и текущата. Последната се провежда всеки ден. При това е необходимо системно да се мият с преварена вода купа, от която пациентът приема храна, вари го бельо.

По време на общуване с човек, заразен с вируса на грип, избягвайте близък контакт, внимателно и често мийте ръцете си. Това ще позволи да се избегне евентуална инфекция.

Въпреки широкото разпространение на Витамин С и много си полезни свойства, в съвременната медицина липсват някакви доказателства, че витамин С е панацея срещу грип и настинки. Затова не може с точност да се твърди, че приемът на веществото със сигурност ще помогне да се избегнат посочените по-горе заболявания.

Овлажнители срещу инфекции

Научни изследвания показват, че вирусът на грипа, за инкубационния период, който продължава дълго, се разпространява много по-бързо в студен и сух въздух, от топлината. Ето защо вирус инфекция да се активира през зимата.

Работещ хладилник в апартамента ще помогне да се поддържа лигавицата на носа влажна.

Въпреки това няма гаранция, че този метод ще ви позволи да се избегне инфекция.

Към днешна дата в аптеките широка гама от медикаменти, както за лечение на инфекции, така и за профилактика. Сред тях има Цитовир 3. Лекарството се предлага под формата на капсули, така и сироп. Прием на последното се допускат деца на възраст над 1 година. Размер на дозата, както и честотата на прием на лекарства, които пряко зависи от възрастта. Продължителност като профилактичен курс — 4 дни. За профилактика е позволено да приемате лекарството всеки месец.

Арбидол се продава под формата на прах, от който се пригответе суспензия. Прием последната разрешен е за деца над две години. Също лекарство, произведени и под формата на таблетки за деца с три години) и на капсули. Прием на последните е разрешено на децата с три години.

В една опаковка присъства 10, 20 или 40 капсули. В продажба влиза и лекарство засилено действие — Арбидол Максимум (капсула с тегло от 200 мг). Прием на това лекарство е разрешено само на децата под 12 години. Лекарството е необходимо да приемате по два пъти на седмица, с цел профилактика.

Кагоцел се предлага под формата на малки таблетки, приемът на които е разрешено на децата от три години.

Циклоферон се продава под формата на хапчета, ги препоръчват като профилактично или за лечение на вируса на възрастни и деца от четири години.

Лавомакс — в ролята на активното вещество в този препарат действа тиролон. Ако дозата на последния е 60 мг, а след това лекарство могат да вземат деца на възраст над 7 години, ако дозата значително по-дълго (125 мг), а приемането им е разрешено само за пълнолетни.

Ингавирин — профилактично се назначава от лекар само за лица, ненавършили пълнолетие. За лечение на вируса на лекарството е разрешено за деца на възраст над седем години.

Tamiflu се произвежда под формата на прах, от който трябва да готвя суспензия. Лекарството може да се приема деца от 1 година. Също лекарство да се продава в аптеките и под формата на продълговати капсули, прием на които е разрешено на лица над осем години.

Всеки от посочените препарати могат да се приемат единствено по препоръка на специалист. Само квалифициран лекар може да зададете оптимална дозировка, продължителността на приема, го многообразието.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00086 sec