Интерферон: инструкция за употреба, принцип на действие и лечебен ефект

Интерфероны — това е биологично активните цитокини, които се синтезират в различни клетки.

Тяхната основна функция-служи за осигуряване на неспецифични антивирусна защита.

Но в някои случаи организмът не е в състояние самостоятелно да се справи с инфекцията, и да подкрепи имунната система и повишаване на нейната дейност е по-добре да се възползват от подготвените за тази лекарствени средства.

Интерферон, указания за употреба на който описва подробно въздействието му при ОРИ и други патологиях, не «работи», вместо на естествения имунитет, но възстановява способността му да се бори с инфлуенца микрофлора. В повечето случаи това е достатъчно, за да се предотврати развитието на болестта или намаляване на неговата продължителност. Освен често срещани ОРИ и грип, тези цитокини и влияят върху хода на онкологични и автоимунни процеси.

Всички интерфероны, синтезируемые в организма на човека, от функционална активност се разделят на два вида:

 • Интерфероны α/β притежават ярко изразено антивирусно действие. Те са синтезирани в отговор на инжектиране на клетките с вируси и засилване на механизмите за защита на съседните клетки. Това повишава тяхната устойчивост на инфлуенца микрофлоре. Интерфероны първия тип са синтезирани в wbc периферна кръв, клетки на епитела и фибробластите.
 • Интерфероны на структурите освен потискане на размножаването на вируса в организма, имат и по-силно изразена в сравнение с цитокинами I група иммуномодулирующей активност. Те включват в защитната реакция на различните клетки на имунната система (лимфоцити, макрофаги, гранулоцити). Освен това, този процес се случва не само на фона на развитието на някакво вирусно заболяване, но и при физически и психоэмоциональном напрежение, смяна на биоритмите, умора и т.н. Интерфероны на структурите тип произвеждат Т-лимфоцитами.

Дете система за антивирусна защита на значително по-ниски, отколкото при възрастен човек. Това се дължи на ниската способност на левкоцитите и лимфоцитите до синтеза на интерферонов I тип. Освен това, техните противовирусная и иммуномодулирующая активност на много по-ниски, отколкото в по-късна възраст. Смятат, че действието на тези цитокини повече влияе върху цялостното развитие на имунната система, отколкото на антиинфекционную защита. Това и определя чувствителността на детския организъм към вирусни респираторно заболяване.

В известна степен компенсира недостатъчност на работата на собствения си имунитет могат да антивирусни лекарства, към които се отнася и Интерферон, както е посочено в инструкциите за неговата употреба. В момента в клиничната практика се използват лекарства от този тип, получени от донори на кръв, така и създадени с методите на генното инженерство (ги наричат рекомбинантными). Има няколко групи лекарства, базирани на интерферон, в състава им са включени цитокини типа α, β, на структурите.

При вирусна патология се използва само Интерферон-алфа, тъй като неговото въздействие върху човешкия организъм се учи най-добре, освен това, именно той има най-голяма иммуностимулирующей активност. Лекарства, базирани на интерферонов β — и на структурите — тип предписват при сериозни патологиях, например, дифузна склероза, ревматоиден артрит, системна червена волчанке, атопичен дерматит, наследствени имунни заболявания.

Историята на прилагането на интерферон за лечение и профилактика на ТОРС датира от края на 60-те години на миналия век. Именно тогава са били публикувани положителни резултати първият голям мащаб на съветския изследвания, посветени на изследване на ефективността на локално приложение лейкоцитарного на човешкия интерферон под формата на капки в носа. Участници в подобен експеримент, стана повече от 14 хиляди души.

По-нататъшните постижения на молекулярната биология, са позволили да се създаде по-безопасно, концентриран и ефективно лечебно средство. В днешно време се използва рекомбинантный човешкият интерферон алфа-2b, получен чрез генно-инженерни, като. В състава на препарата също е включена аминокиселината таурин, която упражнява благотворен ефект при воспалительном процес, независимо от причините за възникването му и локализация.

READ  Аквамарис за новородени: описание, лечебен ефект

Таурин е силен антиоксидант и предотвратява натрупването на свободни радикали в огнището патология. Освен това, аминокиселина възстановява нормалното протичане на метаболитните процеси, което ускорява възстановяването.

Оригинален интерферон лейкоцитарный човешкия местното производство се предлага в ампули под формата на лиофилизата (на прах) за приготвяне на разтвор за инжекции и течна форма на лекарство за интраназального кандидатстване и провеждане на инхалация. Заслужава да се отбележи, че по-рано за приготвяне на капки за нос отгледани прах в ампули вода за инжекции и капеше полученият разтвор на децата в носа, въпреки че подобен начин на ползване и не е посочено в указанията за употреба на Интерферон. Руският лекарството се предлага на цена за разлика от други аналози.

Те се предлагат под формата на ректума свещички, хапчета, мазила и гелове, спрейове. Но заслужава да се отбележи, че подобни форми на издаване, особено на капсули, имат системен въздействие върху организма и увеличава риска от различни нежелани реакции. В съответствие с ръководството за разтвор на интерферон за ингаляционного и интраназального прилагане, той се използва в превантивни и лечебни цели при остри респираторни вирусни инфекции, включително и грип.

За планова профилактика на интерферон предписва на пациенти, принадлежащо към групата на риска (с иммунодефицитными състояния и невакцинированным на хората) в период на епидемия. Освен това, както е посочено в инструкциите за употреба, Интерферон също така е показан за спешна превенция при непосредствен контакт с болен от ТОРС и при появата дори и невыраженных симптоми на заболяване.

С оптимално използване на лекарственото средство в първите дни след началото на вирусна инфекция. Към предимствата на лекарствата, базирани на интерферон включват тяхната висока неселективную активност по отношение на почти всички агенти на вирусни заболявания, освен това, дори и да им е продължително и често тяхното използване не води до образуването на резистентных видове инфлуенца микрофлора. И на цена, те са на разположение в почти всички категории от населението.

Ако говорим за недостатъците на подобни лекарствата, според мнението на лекарите, интерфероны показват ефективност само в първия ден, ако не и на часове течения, ОРИ. Освен това, те имат кратка продължителност на действие, резултат не се запазват след прекратяване на използването им. Понякога лекарства не работят правилно при телесна температура над 38°. При част от пациентите започват да изработва специфични антиинтерфероновые антитела, които напълно инактивируют действие средства.

Освен за профилактика и лечение на ARI в инструкциите за лейкоцитарному интерферону под формата на ампули са посочени и други показания, за да го предназначение:

 • онкологические патология, включително левкемии, миелолейкозы, миелома и свързани с тях тромбоцитозы, ретикулосаркома;
 • вирусни хепатити В и С;
 • херпес (в състава на комплексната терапия);
 • сарком на Капоши, която тече на фона на Спин;
 • грибовидный микоза;
 • множествена склероза.

Лекарство, дори и в дози, съответстващи на указанията, инструкциите по прилагането на Интерферон, изисква постоянно наблюдение от лекар, тъй като на фона на терапия могат да се появят следните нежелани реакции:

 • гриппоподобный синдром, проявяващо се под формата на субфебрильной треска, главоболие и болка в мускулите, слабост;
 • увеличаване или, напротив, понижаване на кръвното налягане;
 • подпухналостта;
 • цианоза;
 • нарушения в сърдечния ритъм;
 • диспептические явления (гадене, киселини в стомаха, диария);
 • симптоми на алергична реакция (обрив, зачервяване, сухота на кожата);
 • сънливост.

Освен това при лабораторни изследвания на кръв отбелязват повишаване на активността на чернодробните ензими, билирубин, ниво на урея и креатинин, пикочна киселина. При анализа на урината е възможно протеинурия и альбуминурия.

Според указанията за употреба на Интерферон, лекарство е противопоказано в такива случаи:

 • известна свръхчувствителност към тази група медикаменти;
 • тежки поражения на нервната и сърдечно-съдовата система;
 • сериозни заболявания на черния дроб и бъбречни заболявания (хронични, автоимунни хепатити, цироза), придружени от симптоми на недостатъчност;
 • патология на щитовидната жлеза, които са устойчиви към стандартната терапия;
 • потискането на кръвообразуване.
READ  Гъсти сополи дете: от лечение и каква е причината

Препаратът е противопоказан за лечение, така и за профилактика на ТОРС в период на бременност и кърмене. Новородени деца със слаб имунитет и склонност към вирусни респираторно заболявания препоръчват да се прилага интерферон под формата на ректума свещи (например, лекарство Кипферон) по един суппозиторию в денонощието.

Интерферон в ампули: начин на приложение и дозировка за деца и възрастни

Режим на дозиране на препарата зависи от целите на лечението. Ако лекарството се използва в комплекс с сериозна антивирусна терапия за хепатит, онкологични заболявания и други подобни заболявания, необходимото количество медикамент подбират индивидуално в съответствие с възрастта, теглото и общото състояние.

Ако Интерферон в ампули използват «по старомоден начин» за вливане в носа за профилактика и лечение на грип и други ВЗЕМАНИЯ, дозата е еднаква за възрастни и деца и зависи само от симптомите и степента на протичане на заболяването. Лиофилизат за приготвяне на разтвор представлява прах жълтеникав оттенък.

На всяка ампуле има марки за обзавеждане за разплод. Непосредствено преди употреба с помощта на спринцовка, добавете вода за инжекции (2 мл) и се разклаща интензивно до пълно разтваряне на праха. Приготвен разтвор може да се съхранява само в хладилника не повече от ден.

Дозата е следната:

 • За профилактика на ТОРС: по 5 капки във всяка ноздра два пъти на ден.
 • При появата на първите симптоми на вирусно заболяване: по 5 капки във всяка ноздра 5 пъти на ден, но е желателно след всеки 2 часа (продължителността на лечение не по-малко от седмица).

Преди закапыванием производството на Интерферон в ампули трябва да се изплаква носните ходове от натрупаните слуз.

Интерферон за инхалации: начин на употреба, аналози на препарата, неговата цена и мнения

Инхалаторен начин за въвеждане смята за най-ефективен, защото по този начин лекарството равномерно попада върху лигавиците на горните отдели на дихателните пътища (на носа и на орофарингеална), но и в бронхите. Това активира работата на местния имунитет на цялата дължина на респираторно тракт. Оптималното за използване на интерферон за инхалации е небулайзер.

Въпреки това си струва да се обърне внимание на следните аспекти:

 • Ако устройството е оборудвано със система за подгряване, трябва да се следи за температурата на разтвора не трябва да надвишава 37°, тъй като при интензивно отопление активни съставки на лекарството губят своята ефективност.
 • Размер распыляемых частици не трябва да бъде по-малко от 5 μm, в такъв случай двойки попада директно в по-ниските отдели на дихателната система, не действа върху лигавицата на носоглътката, която на първо място е подложена на вирусна атака.
 • Започнете да вдишване с Интерфероном също трябва веднага след появата на клиничните симптоми, ОРИ.

При някои заболявания вдишване с помощта на небулайзера е противопоказано, затова преди процедурата трябва да се консултирате с вашия лекар.

Да се готви разтвор трябва да по този начин:

 1. Стерилна спринцовка за еднократна употреба вкара 2-3 мл без съдържание (при това флакон не се отварят, а пробива с игла гумена капачка).
 2. Дисекция на ампула с интерфероном и се налива физраствор.
 3. Интензивно се разбърква прах до неговото разтваряне.
 4. Същата спринцовка наддаване приготвен разтвор и сервирайте го в капсула на небулайзера.

Обикновено този брой на Интерферон, за инхалации, липсва процедура е с продължителност 3-4 минути, повтарям, те трябва да бъдат минимум 3 пъти на ден. След всяка трябва да изплакнете всички части на небулайзера.

Вместо прах в ампули може да се използва вече готов разтвор на препарата във флакона, между другото, той е подходящ и за приложение в носа. Също така трябва да се обърне внимание, че при вдишване-добре да се направи най-малко един час преди ядене или по-късно от 2 часа след нея. Обемът на производството на Интерферон за инхалация не зависи от възрастта на пациента, той е еднакъв и за деца, и за възрастни. Но трябва да се обърне внимание, че лекарството е противопоказано при бременност и кърмене.

READ  Как се лекува хроничният тонзилит завинаги: средства от народната медицина

От аналози лейкоцитарного интерферон лекарите препоръчват такива лекарства:

 • Гриппферон (инжекция), подходящи за приложение в носа, се използва по 1 капка във всяка ноздра 1 път на ден за целия период на епидемията, за спешна превенция при контакт със заразените човек — по 1 капка два пъти на ден 2, за лечение на ОРИ — по 1 капка 3-4 пъти на ден.
 • Генферон (свещички), за деца до седем години предписват свещи 125 000 IU, детето след 7 годишна използват лекарството в доза 250 000 IU, многообразието на въвеждане — 2 пъти на ден в продължение на 5-7 дни.
 • Виферон (свещи, крем и гел). Деца до 7 години са разрешени само свещички в доза 150 000 IU, в по-високо възраст е подходящ крем, гел или на свещи по 500 000 IU.
 • Ингарон (прах за приготвяне на разтвор), се използва, също така интраназално въпреки това лекарство е предписано само на деца над 7 години по 2-3 капки във всяка ноздра 1 път на ден веднага след събуждане.

От други колеги лейкоцитарный интерферон местното производство се отличава цена. Така, под формата на лиофилизата за приготвянето на разтвора той е на стойност 100-120 лева за 10 ампули, готов Интерферон за инхалации или вливане в носа — 110-120 рубли за бутилка.

Заслужава отделно да се каже за тази група лекарствени препарати, като индукторы на интерферон, които много се бърка с аналози на лекарства. Но това не е съвсем вярно, тъй като тези лекарства стимулират клетките за изграждане на собствен защитен протеин, което ви позволява да ги използвате в продължение на дълго време. Те също са ефективни и за лечение на ОРИ.

Основните индукторами на интерферон са:

 • Анаферон (хапчета), е разрешено на деца с 1 месец, за предотвратяване на заболяването се прилага по 1 таблетка на ден, за терапия дозата подбират според представената в резюмета схема;
 • Эргоферон (хапчета), предписват като се започне с полугодовалого възраст, превантивна доза е 1-2 таблетки на ден, лечебна — 4 хапчета с интервал от 30 минути за първите 2 часа, след това по 1 таблетка три пъти на ден;
 • Цитовир (сироп, капсула), е показан само за терапия ВЗЕМАНИЯ по 2-12 ml (в зависимост от възрастта) три пъти на ден;
 • Кагоцел (хапчета), е показан на деца от 6 години до 12 мг 3 пъти на ден с постепенно намаляване на дозата;
 • Панавир (свещи, инжектиране на гел) се използва за терапевтични цели два пъти на ден в продължение на 5-7 дни.

Някои хора, особено по-младата възраст, предпочитат модерни медикаменти, и се счита за по-удобно използване на вече готови таблетки или мазила. Свещички се използват само за лечение на деца. Въпреки това мнозина предпочитат години проверенному наркотици. И тяхната гледна точка споделят, д-р, тъй като това лекарство с успех се използва вече повече от 50 години, и през това време не е отбелязано с никакви висящи странични реакции. Сравнително отскоро започнаха да използват Интерферон за инхалация, което още повече вдигна го противовирусную активност.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00117 sec