Как да пия Парацетамол при температура: прилагането и противопоказания

Може би най-популярният антипиретични средства на нашето време е парацетамол.

Последните десетилетия именно на парацетамол влиза в състава на повечето лекарства, които лекарите отделят болен от ТОРС.

Само в откритите пространства на страната, може да се разчита на повече от двеста различни лекарства с парацетамол, всички те ефективно помага в борбата с настинки, грип, голяма температура, важното е да се знае, как да пия Парацетамол при температура.

От само себе си, лекарства с парацетамол се продават с различно заглавие, но принципа на действие, противопоказания и състава на малко по-различен.

Лекарството притежава аналгетичен, жаропонижающий и противовъзпалителен ефект. Трябва да се отбележи, че медикамент действа директно на мозъка, чрез изпращане на пъпки сигнали за понижаване на температурата на тялото. Ако ви вълнува въпросът, след колко време действа Парацетамол — хапче е необходимо само 30 минути, за да е напълно усвоится и да започне да работи.

В аптеките може да се намери в продажба на Парацетамол под формата на сироп, обикновените таблетки и ректума свещички.

Лекарите препоръчват да свалят температурата лекарство, само когато тя надвишава 38 градуса. Детето е допустимо при 37.5, само не забравяйте да прочетете внимателно инструкциите, там ще покаже, как да пия Парацетамол при температура 37.5 при деца.

И като всеки наркотик, Парацетамол има противопоказания, сред тях: патология на бъбреците и черния дроб, редовната употреба на алкохол, алергична реакция на организма.

Това всъщност е най-безвредно средство. Ако не разполагате с посочените по-горе проблеми, тогава можете спокойно да приемате лекарството, разбира се, не се надвишава дозата и не се тревожим за възможните странични ефекти. Но ако не знаете, колко дни може да се приема Парацетамол и също така самостоятелно да се увеличи дозата, това трябва да се очаква бърза реакция на организма. Най-често започва алергия към лекарството, започва да боли стомаха, човек гади ми се, започват да се разболяват бъбреците, се характеризира със сънливост или ненужната възбуда.

Освен това са възможни и външни прояви, обикновено, е обриви върху епидермиса, подуване на тъканите. Това се случва често с малки деца, при възрастни се среща изключително рядко.

Също така е невъзможно да не споменем и за локален конфликт между черния дроб и лекарство. Медикамент много бързо се абсорбира и се разпространяват с кръвта по цялото тяло, така че можете да разчитате на бърз ефект. Лекарството оканчивает пътя в черния дроб, където и започва да расщепляться, отивате в продукт на метаболизма, който има отрицателно въздействие върху черния дроб. В големи количества от лекарството може да повлияе негативно на орган, особено ако приемате лекарството прекалено дълго време или в по-големи количества.

READ  Температура 38 - 38.9 възрастен - причината и какво да направя

В случай на сериозно увеличение на дозата, черния дроб и не може да откаже, и ще помогне само трансплантация на орган. В случай, че имате болен черен дроб, можете да забравите за прием на Парацетамол и всички съдържащи лекарства. Също не трябва да се приема медикамент, ако сте болни от алкохолизъм. Експерименти показват, че едновременен прием на Парацетамол и алкохол в няколко десетки пъти увеличава негативното влияние, което се отразява предимно на бъбреците и черния дроб. Малко тяло ще бъде в състояние да издържат дълго време на тяхното въздействие.

Колко пъти на ден може да се пие Парацетамол за деца и възрастни

Парацетамол — антипиретичен средство и обикновено назначава от лекар за избиване на температурата при вирусни заболявания, употребяват наркотици може да деца от 12 години.

Въпреки това следва да се има предвид, че ако детето тежи по-малко от 40 кг — Парацетамол му е забранен, защото в това тегло е трудно да се изчисли дозата и се установи, колко пъти на ден може да се пие Парацетамол. Има случаи, когато лекуващият лекар предписва ректума и перорален вариант лекарства.

Освен това в продажба има разтвори за подкожни инжекции, но те са признати малоэффективными, защото първите два варианта дават възможност максимално бързо да започне да се бори с температура.

Сега нека да видим, колко пъти на ден може да се пие Парацетамол от възрастни. За 1 път може да се вземе 1 грам лекарство, в деня на същия на не повече от 4 таблетки. Моля, обърнете внимание, че при решаването на въпроса как да се пие Парацетамол при температура от 39 градуса, тук нищо не се променя на всеки пет часа да вземе една таблетка, не по-често. В случай с бебето е важно да се изчисли дозата. Формула повече от това — на 1 кг телесно тегло се падат 15 мг парацетамол. Максимум на ден детето може да се даде 60 милиграма на килограм тегло.

Парацетамол — антипиретичен, но трябва да го пия само след ядене, но не веднага, задължително запейте вода. В случай, че човек се отказва от храна, мотивирани от липсата на апетит — намаляване дозата на най-малко 2 пъти, иначе неизбежно ще възникнат гадене. Ако използвате ректално свещи — тук няма такива ограничения и се свързват към храната.

Струва си да се забравя и за това, че приема на лекарството не повече от 1 седмица. Ако имате нормално ОРИ или дори грип, най-неприятни симптоми изчезват след няколко дни, температурата се намалява на 3 ден, а неприятните усещания изчезват, след 5 дни. В случай, че не са били в кабинета на един лекар и една седмица по-късно вашето здраве не се подобрява — не забравяйте да посетите лекар, в противен случай е голям рискът от развитие на усложнения и хронична форма на заболяването.

READ  От бактериален бронхит се различава от вирусен?

Нека в общи линии помислете, как да пия Парацетамол при температура от 38 градуса:

  • Пиенето на хапчета трябва да е в посочените в инструкциите доза при прием на лекарството струва да спре след изчезването на топлина. Не забравяйте, че приема на парацетамол може да има само една седмица.
  • В рамките на деня, приема на лекарството трябва да не повече от 4 пъти, дори ако температурата е заспал, това е необходимо за определяне на положителен резултат.

Лекарство може да се дава и на малки деца, но тук е важно да се спазват дозировката и да се даде само при висока температура.

Максималната доза за едно дете е:

  • Грудничок — 120 мг.
  • Дете до 6 години — 250 мг.
  • Тийнейджър до 12 — до 500 мг.

Да пиете лекарството на децата може да бъде до 4 пъти на ден, не забравяйте за интервал от 5 часа. При възрастни все по същия начин, може да се пие медикамент 4 пъти дневно, с доза от 500 мг. за Възрастни може да пият лекарството без последствия седмица, а това са деца само 3 дни. Много внимателно да приемате Парацетамол струва бременни жени, а също и в периода на кърмене. Преди да започнете да приемате лекарството, консултирайте се с лекуващия лекар, задължително прочетете за противопоказания.

Парацетамол и Аспирин заедно от температурата: как да се съчетаят на наркотици с други лекарства

Сигурно всички знаят много добре, че най-ефикасна комбинация се счита за един Парацетамол + Кофеин. В такава комбинация лекарствата ефект работи в няколко пъти по-продуктивни. Лекарството бързо понижава температурата, а благодарение на кофеина се увеличава концентрацията на лекарството в мозъка. Забележете, че освен оттегляне на температурата кофеин дарява организма с енергия, която е необходима в борбата с болестта.

Често тази комбинация се използва за лечение на ниско налягане и облекчаване на главоболие.

Кофеин и Парацетамол, разширяват кръвоносните съдове и бързо облекчаване на болката. Освен това, тези вещества се съдържат в по-голямата част от хапчета за облекчаване на висока температура.

Не по-малко ефективна е един Парацетамол и Но-Шпы. Данни лекарства бързо избиване на температурата на тялото и облекчаване на главоболие, най-често такава комбинация улесняват топлина на децата. Парацетамол ефективно се бори с плам, а no-spa облекчава спазми.

READ  Лекарството Димексид и прилагането му при отите

Сега да поговорим за Парацетамоле и Анальгине. Това не е най-популярната сухожилие, най-вече защото и двата препарата изпълняват една роля. Затова обикновено Анальгин и Парацетамол използват за подкожни инжекции. Не забравяйте, че данните лекарства не може да се комбинира с други противовъзпалителни.

Парацетамол и Аспирин заедно от температурата се използват доста често, въпреки, че имат подобен механизъм на работа. Ето само Аспирин помага да се направи кръвта по-течна. А и не забравяйте, че Аспирин много противопоказания. Приемате Парацетамол и Аспирин заедно от температурата — безполезно, по изключение — висока температура, по-висока от 40 градуса. В противен случай по-добре да не вземат тези лекарства заедно.

Освен това, тази комбинация от таблетки има двоен ефект върху черния дроб и бъбреците, затова, приемайте ги разумно.

Ибуфен и Парацетамол — идентични по действието на лекарства, но съставът им е напълно различен. Струва си да се отбележи, че в същото време им не може да пие, по-добре да се пие първо Ибуфен, а един час по-късно — Парацетамол, тогава може да се постигне максимален ефект.

Нурофен и Парацетамол отлична комбинация за теглене на висока температура. Вярно е, че те също не могат да пият заедно. След прием на едно лекарство, трябва да престои поне 2 часа, още повече, че Нурофен работи много по-дълго, отколкото Парацетамол и ефекта от него, където по-стабилна.

Супрастин и Парацетамол — честа комбинация за всички хора с алергии. Супрастин оказва антихистамин на действие, както и парацетамол облекчава температура. Това е много ефективна комбинация по време на треска, освен това супрастин не се развива алергии, което е много важно за страдащите от алергии.

Тук може да отмени целия списък малоприятных ефекти, вариращи от обриви и сърбеж, до оток на лигавицата. В редки случаи са записани виене на свят, загуба на пространство, гадене и повръщане. Ако приемате лекарството повече от седмица в двойна доза, това може да се развие нефротоксичность, анемия, агранулоцитоз, още левкопения, панцитопения и много други неприятни патология. Но не се притеснявайте, ако приемате лекарството точно според инструкциите, може да не се притеснявате за нежелани реакции.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00090 sec