Как да приемате Амоксиклав при ангина — принцип на действие на лекарството

Ангина е заболяване, лечението на което често се предписват антибиотици. Един от тях — Амоксиклав.

Лекарството действа разрушително по отношение на голям брой патогенни бактерии. Амоксиклав е комбинация от амоксициллина и клавулановой киселина. Амоксицилин от болки в гърлото може да се приемат и като самостоятелен препарат. Област на приложение на дадено лекарство е широк. Например, амоксицилин е антибиотик се предписва също при отите.

Лекарството в лекарствената форма, има различна дозировка и формата на издаване. Как да приемате Амоксиклав ангина и в каква доза зависи от възрастта, теглото, протичане на заболяването и други фактори.

Амоксиклав (амоксицилин и клавуланова киселина) е по-ефективен по отношение на своите предшественици по следните причини:

 • Амоксицилин, част от групата пенициллиновых на антибиотици, се свързва с рецептори на повърхността на бактериални клетки, като по този начин причиняват тяхната смърт. Въпреки това, антибиотици от тази група се използват вече доста време. Повечето бактерии са се научили, с помощта на ензима бета-лактамазу, блокира действието на антибиотика.
 • Клавуланова киселина въздейства върху ензима бета-лактамазу, намаляване на неговата активност. Благодарение на това действие Амоксиклав убива щамове на бактерии, които проявяват устойчивост към амоксициллину.
 • Амоксиклав има ярко изразено бактерицидно и бактериостатическое действие на всички видове стрептококи (с изключение на метициллинорезистентного щам), эхинококки, листерии.

Как да приемате амоксиклав ангина в зависимост от формата на издаване:

 • Хапчета. Препоръчва се да се приема в началото на приема на храна. Хапчета от болки в гърлото се разтварят в малко количество вода (быстрорастворимые) или внимателно да гризе. Таблетките се предлагат в различни дози. Предписват индивидуално, в зависимост от теглото и възрастта.
 • Суспензия. Са предназначени за пациенти в детска възраст. Как да се прилагат амокисклав в суспензия? Към нея е приложен мерителна лъжичка, тъй като дозировката на препарата се определя от теглото на детето. Преди прилагането на флакон с суспензия внимателно се разклаща, така че да частици вещество в течност са разпределени равномерно. Прием — в началото на хранене.
 • Прах Амоксиклава за интравенозно приложение. Пригответе разтвор от прах и вода за инжекции. Интравенозно необходимо да се въведе не по-късно от 20 минути след готвене. Въвеждане на лекарството бавно, в продължение на три минути.
READ  Като гаргара Фурацилином: спектър на активност на лекарството, приготвяне на разтвора

Амоксиклав (амоксициллина клавуланова киселина) е противопоказан за хора с увреден дейности на органи като черен дроб, бъбреци. Противопоказание при индивидуална непоносимост. Пазете се предписва на бременни жени и в периода на кърмене.

Кои антибиотици от болки в гърлото се приемат, може да се определи само лекар.

Лечение на ангина Амоксиклавом при възрастни и деца

Въпреки факта, че гърлото е комплексно заболяване, антибиотиците се предписват не винаги. Например, при катаральной ангина в този случай не е необходимо. Трябва ли да се предпише антибиотик, решава лекарят.

Колко дни трае температура при болки в гърлото, когато лекарят е принуден да се добавят към лечението с антибиотик Амоксиклав? Ако Вашата температурата се задържа по-дълго от три дни, а също да представи редица конкретни фактори, разглеждани по-долу, специалист попълва Амоксиклав.

Амоксиклав ангина възрастни се назначава при следните условия:

 • температура над 38 °С от три дни;
 • наличието на гнойного плака на сливиците;
 • възпаление на лимфните възли в областта на шията.

Дозировка Амоксиклава за инвалидност се изчислява в случай, че възрастта на пациента от 12 години и тегло от 40 килограма.

Заслужава да се отбележи, че не може да предпише доза от себе си и да се отдадете на самолечение. Периоди на прием, дозировка и продължителност на лечението трябва да се предписват само от квалифициран специалист.

Най-често дозата и прием на лекарства се провеждат по следната схема (значение: амоксицилин/клавуланова киселина):

 • 1 таблетка през 8 часа — 250/125мг.
 • 1 таблетка през 12 часа — 500/125мг.
 • 1 таблетка през 8 часа — 500/125мг. при тежка форма на заболяването.

По този начин да Амоксиклав ангина възрастен нужда 2-3 пъти на ден.

READ  Висока температура при грудничка (дванадесет дете)

Обикновено, след прием на лекарството се наблюдава подобряване на състоянието на болния в продължение на два дни. Обаче, прекъсне курс на лечение е невъзможно. Курс на лечение за един възрастен човек е около 7-10 дни.

Как да приемате амоксиклав: преди ядене или след? Прием на този наркотик в зависимост от приема на храна се определя от вашия лекар.

Амоксиклав ангина при деца се назначава като се има предвид възрастта и според резултатите на изследване: анализ на урината, кръв, намазка от гърлото.

Детски антибиотици при грип обикновено имат формата на суспензия.

Как да приемате амоксиклав на децата? Суспензия, ако детето не е достигнал 12 години, и хапчета при възраст между 12 и повече години — това е форма на наркотик, които се препоръчват за деца.

Суспензия Амоксиклава може да има различна концентрация, една мярка в 5 мл (стойност на амоксицилин/клавуланова киселина):

 • 125/31,25 мг.
 • 250/62,5 мг.
 • 400/75мг.

Суспензия Амоксиклав (доза от 125 мг и 250 мг) се назначава на деца под годишният възраст в зависимост от тяхната възраст, тежест на заболяването и телесното тегло. След като детето навърши тегло 40 кг и възраст 12 години, се назначава Амоксиклав таблетки: дозировка за деца 250 мг. По-подробно за дозата Амоксиклава за децата можете да научите от таблицата, представена по-долу:

Дневната доза амоксициллина на килограм тегло 45мг/кг, клавулановой киселина — 10мг/кг.

Прием при деца е разделена на 2 или 3 пъти на ден. В съответствие с тегло и тежестта на заболяването дозата варира. Курс — от 5 до 10 дни.

За избягване на алергични реакции се препоръчва да се вземат Амоксиклав заедно с антигистаминными на наркотици, както и медикаменти за поддържане на чревната микрофлора.

READ  Лекарства и хапчета срещу грип – препарати и средства срещу болестта

Важно при лечението на детето: почивка на режим, грижа, достъп до помещението на свеж въздух.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00091 sec