Каква е температурата при възпаление на белите дробове и основните причини за появата му

Пневмония или възпаление на белите дробове, е опасно заболяване, което при липса на подходящо лечение може да завърши с тежки усложнения и дори смърт.

Така че е важно да се научи своевременно да разпознават основните симптоми на болестта, особено на промяната на температурния режим.

Степента на треска зависи от вида на причинителя, выраженности, разпространението на възпалителния процес, какъв процент от леки удари, а също и на ефективността на избрания лекар лечение. Класическа пневмония, причинена от пневмококком, се характеризира с повишаване на температурата до 39-40 °C. Болестта започва внезапно, с изразено охлаждане, болка в гърдите, която се засилва при кашлица.

 • Каква е температурата при възпаление на белите дробове показва началото на заболяването?
 • Как се променя този знак за развитието му?
 • Може ли хипертермия ще продължи след възстановяване?

Освен това, за развитието на патология показват други признаци на интоксикация:

 • главоболие и артритни болки;
 • слабост;
 • понякога пациентът не може да се издигне от леглото без чужда помощ;
 • общи съкрушеност;
 • обърканост;
 • недостиг на въздух;
 • затруднено дишане.

Продължителност на хипертермия зависи от състоянието на имунната система на болния и ефективността на избрания лекар лечение. Температурата на тялото, достигнувшая в продължение на няколко часа максимално градуса, се задържа на това ниво за няколко дни, започва да намалява по два начина:

 • от решаващо значение — рязко за 12 — 24 часа;
 • литическим — постепенно за 2 — 3 дни.

На фона На нормализиране на температурата се случва да изчезват и други симптоми на болест.

Има различни видове хипертермия при вторична инфекциозна пневмония, причина за което, като правило, са:

 •  

  Болести, причинени от вируси (настинки, ARI, ОРИ, включително и грип).

 • Хронични заболявания на УНГ-органи и бронхите, причината за които е бактерия (в това число, род стафилококи, стрептококи и т.н.) или прости (хламидия, proteus).
 • Заболявания, които изискват продължително спално режим (инфаркти, инсулти, послеоперационное състояние).

  Условно могат да бъдат разпределени на три групи пациенти.

При някои пациенти се наблюдава повишена температура в рамките на 38-39°С, освен това, се отбелязва отделянето на храчки при кашлица, запушване на гръдния кош, се намират явления, причинени от интоксикация.

При други болни е висока температурата се задържа 38-38,5°С, това е типично в случай на комбинация от пневмонии остър бронхит или влошаване на хроничен. Отличителен симптом на този тип заболявания е обструкция на дихателния път. Освен това, е налице сухота в мъчителна кашлица, нарушаване на дихателния процес, повишаване на броя на сърдечните съкращения.

В останалите случаи, пневмония протича в стертой форма с субфебрильной температура, слабост, невыраженным кашлица. Това продължение на най-характерно за атипична форма на заболяването.

Трябва ли да се намали температурата? Какви методи за тази употреба?

Отговорите на тези въпроси е уникално невъзможно, всичко зависи от нивото на хипертермия и възрастта на пациента. Главната особеност на терапия на възпаление на белите дробове е задължително използването на антибиотик. Ако причинителят не бъде унищожена, намаляване на температурата с помощта на симптоматических лекарства, ще бъде временно.

Антимикробни средства трябва задължително да назначи лекар с оглед на чувствителността към тях специфични патогени, тежестта на заболяването, от индивидуалните характеристики на пациента. Участват самостоятелно в този случай, е строго забранено.

Тъй като повишаването на температурата е защитна реакция на организма, насочена към унищожаване на инфекция, тогава е препоръчително да не се предприемат никакви мерки за неговото намаляване, ако имате деца, тя не надвишава 38 °С, а за възрастни 38,5-39 °C.

Изключение е абнормно продължение на треска, придружена от следните условия:

 • нарушения на обменните процеси;
 • нарушения на микроциркулацията;
 • сърдечна, бъбречна или чернодробна недостатъчност;
 • тежко рамките на пневмония;
 • присъствието на пациента на съпътстващи сърдечно-съдови заболявания, умствени разстройства;
 • заплахата от развитие на фебрильных спазми на дете до 5 години.

Има голям избор на антипиретиков (антипиретичен лекарства), произведени под формата на ефервесцентни и обикновени таблетки, капсули, сиропи, суспензии, свещички и инжекции. Избор на лекарства трябва да се прилагат в зависимост от възрастта на пациента, като се отдава предпочитание на ефективни и безопасни средства.

Важно

При повишаване на температурата при грудничка, особено първите 2 месеца от живота си, не си струва да се отдадете на самолечение. Трябва спешно да се потърси професионална помощ.

Медикаменти на избор, се препоръчват от СЗО за консумация за вендузи гипертермического синдром и разрешени за безрецептурному организирането на почивки, са Парацетамол (търговски имена — Панадол, Пиарон, Эффералган) и Ибупрофен (търговски имена — Нурофен, Ибуфен, Има). Освен намаляване на температурата на Парацетамол и Ибупрофен намаляват възпалението и отстранява болката.

Ако по някаква причина не е възможно прилагането на изброените по-горе лекарства, например, наличието на пациента за алергия или те не оказват необходимия ефект, то в този случай трябва задължително да се обърнете към лекар, за да коригира терапията.

Може би определяне на Ацетилсалицилова киселина (Аспирин), Митамизола натрий (Аналгин), други антипиретиков или нестероидни противовъзпалителни средства.

Има алтернативни начини за справяне с умерена гипертермией. Прилагането им е особено актуално при малки деца, бременни жени и хора, страдащи от различни заболявания на черния дроб и на стомаха.

Към тези методи се отнасят:

 1. Стимулиране на изпотяване и диуреза с помощта на топъл обилно пиене (компоти, морсов, билкови чайове). Това спомага за прочистване на тялото от токсини и съответно намаляване на всички прояви на интоксикация.
 2. Предварителен арест за длъжници стоп-износител, на коляното и локтевых ставите на пациента спиртовым или уксусным разтвор. За приготвяне, които трябва да се вземат в равни части оцет или водка и вода.
 3. Налагане на запор върху челото на пациента компреси от навлажнена със студена вода марля или зеле листа. След загряване компрес трябва да се сменя редовно.

При пневмония често се наблюдава дълъг субфебрилитет, дори и след възстановяване. Това състояние не се нуждае от лечение, но може да е сигнал за хронизации процес.

За да не пропуснете рецидив на заболяването, се препоръчва един месец след края на възпаление, за да проучи легочную тъкан за наличие на огнища на инфекция с помощта на рентген на гръдния кош.

Може ли възпаление на белия дроб протичат без температура: клинична картина

Често възниква въпросът може ли възпаление на белия дроб протичат без температура? Такава бессимптомная пневмония се среща много по-рядко, отколкото заболяване с гипертермией. Диагностика на болестта значително усложнена от липсата на характерните симптоми.

Ако децата обикновено се оплакват от слабост, а след това възрастен пациент съвсем не се чувства болен, защото основните признаци на възпаление на белия дроб липсват. В такива случаи пациентът се обръща за помощ само след преминаването на болестта в тежка фаза с поражение на големия сегмент на белите дробове. Наличието на такива нетипичного течения болест (липса на температурата) говори за отслабен имунитет.

Скрита форма на възпаление на белите дробове може да се появят:

 • при лица, приемащи antitussives;
 • на фона на наличието на хронични огнища на инфекция;
 • в резултат на това загуба на използването на антибиотици.

Клинична картина на пневмония без температура се характеризира със следните симптоми:

 • блед оттенък на кожата на лицето на пациента, наличието на забързаното руж или червени петна на бузите;
 • признаци на дихателната система (слаб свистенето при дишане, задух при най-малкото натоварване, трудно вдишване, учащенным пулс);
 • с различна степен на двигателна активност на дясната и лявата страни на гръдния кош;
 • умора, изпотяване, чувство на жажда.

За да разкрие тази пневмония може с помощта на рентгенография, който се произвежда в две прогнози и други инструментални методи за диагностика.

Липсата на висока температура, често се приемат пациента като знак на небрежност възпалителен процес, но не прави заболяване по-малко опасен. Без подходящо лечение тази пневмония може да доведе до тежки усложнения и летален изход. В основата на терапията представляват антибактериални лекарства, назначени от лекар, под формата на таблетки, сироп или инжекции.

READ  Редки изпражнения и диария и температура 37-38 възрастен и дете

MAXCACHE: 0.4MB/0.00128 sec