Какво е аденоиди и причините за появата на заболяването

Имунната система в ранна възраст работи под силно натоварване. Я завършва окончателното формиране на приблизително до 8-10 години.

Интензивно е само на попадение в тялото респираторни вируси (а именно те служат като най-честата причина за заболяване в предучилищна възраст възраст) реагират структурни образование на местния имунитет, разположени в областта на гърлото и носоглътката, — небные и глоточные сливиците.

Възпаление на палатинални сливиците (гланд) се нарича тонзиллитом, а хипертрофия, или, с други думи, увеличаването на размера на сливиците и фаринкса има отговор на въпроса, какво е аденоиди.

Те влизат в състава на структурата, която в медицинската литература се наричат лимфоглоточным пръстен Pirogov-Вальдейра.

С невъоръжено око глоточную миндалину видите невъзможно. Тя се намира приблизително в средата на носоглътката, където въздухът от носа, попада в устната кухина, а от двете страни са дупки евстахиевых тръби, осигуряващи вентилация на барабана кухина.

Струва си да се подчертае, че това местоположение аденоиди е причина за усложнения под формата на отитов.

Глоточные сливиците са изцяло съставени от лимфоидната тъкан, основната функция на която е развитието на специфични антитела, реагира на удар в тялото на един или друг вирус. Нормално аденоиди постоянно се «просмуква» целият влизащи в вливане носа кухина въздух.

Хипертрофия или разрастване на глоточной сливиците е признак на това, че факторите на местния имунитет не е в състояние да се справи с големия брой на инфлуенца флора. Обикновено подобен проблем се наблюдава при деца от предучилищна възраст, на около 10-12 години глоточные сливиците значително намален размер, а за възрастни атрофируются напълно. Именно по тази причина на въпроса, какво е аденоиди, и какви са възможностите за лечение на подобни заболявания се появят родителите на детето по-малките деца.

Основните причини за хипертрофия на глоточной сливиците са:

 • ОРИ, особено причинени от група аденовирусов;
 • хронична вирусна инфекция, например, цитомегаловирус, херпес, вирусът Емфизема Барел;
 • бактериална флора, особено кампилобактерии, чревна и синегнойная пръчка, микоплазма;
 • кандидоза на устната кухина;
 • хронични заболявания на горните дихателни пътища, външните провокирани устойчиви на действието на антибиотици щамове стрептококка, staphylococcus;
 • неадекватно лечение на обикновена соплей;
 • алергичната хрема, д-р подчертават, че аденоидит се разкриват повече от 65% от децата със сезонни или круглогодичными ринитами;
 • характеристики на структурата на скелета на лицето, наличие на полипи в носа;
 • инфекция, прехвърлени майката по време на бременност, особено в първия триместър;
 • неблагоприятната екологична обстановка.

Много по-рядко причина за аденоиди са вродени нарушения на работата на имунната система, например, лимфатико-гипоплатистический, атонический диатез. Подобни заболявания причиняват нарушения баланс на организма и непрекъснатото рецидивиращо течение на вирусни и бактериални инфекции.

Хипертрофия глоточной сливиците, придружени от такъв симптом, като постоянно запушен нос, може би също така се дължи на възрастовата вегетативна дисфункция. Факт е, че в случай на нарушаване на кръвообращението в синусите води до повишаване на пропускливостта на капилярите, което, от своя страна, се проявява под формата на гиперсекреции слуз и запушване на носните кухини. Това води до лошо функциониране на местния имунитет, и като следствие, позволява да се обясни, какво е аденоиди в юношеска възраст.

Много родители се опитват да лекуват заболявания в домашни условия, различни такси, билки, закапывая сок от алое. Някои лекари препоръчват консервативни методи на лечение, различни спрейове и капки, включително и хормонални, промиване за превенция на разпространението на бактериални инфекции в носната кухина и повишаване на температурата на тялото, хомеопатията, за да се стимулира лимфотока.

Въпреки известния д-р Д. Оа Комаровский смята, че вдишване и други процедури за физикална терапия малко ефективни. Според него, ако в процеса на риноскопии и ендоскопия е с диагноза остър аденоидит, единственият начин за борба с тях е прекомерната употреба на алкохол, хладен и сравнително влажен въздух в помещението.

READ  Ваксини и пункция сайт при гайморите.

Но при по-нататъшно прогрессировании патология помагат само хирургични методи на лечение. Операция за радикално премахване на аденоиди (в някои случаи в процеса на намеса правят още и подрезание палатинални на сливиците) се провежда обикновено под обща анестезия. Като се има предвид психосоматику деца, аденотомия под местна упойка изключително не е желателно, поради риск от силен страх, плач и следоперативни кръвотечения.

Аденоиди: как изглеждат, на симптомите на болестта, възможни усложнения

Клинична картина аденоидита обикновено добре изразена. Основният признак на заболяването е нарушаването на носового дишане. Поради това детето спи лошо, често хърка през нощта, често отбелязват епизоди периодично спиране на дишането.

В резултат на това децата стават летаргични, апатични. Аденоидные вегетация ограничават подвижността на мекото небце, което води до гиперемию небной завеси, това нарушава правото фонацию, се появява характерна гнусавость на глас, хората казват, че детето «гундосит».

Постоянно запушен нос, се нарушава функцията на външното дишане, налице е намаление на газовата, съдържанието на кислород в кръвта намалява, а концентрацията на въглероден двуокис се повишава. Поради невъзможността да се диша свободно носа, детето постоянно отворена уста.

Свързано с този на напрежение на мускулите на лицето може да доведе до промяна на структурата на нарастващото череп: горната челюст е издадена напред, а долната droops. Изглаждат назолабиални гънки, изчезва на живо в софия. Всички тези характеристики възвестяват външните признаци на това, как изглеждат аденоиди.

Поради оттичане на секрет по задната стена на носоглътката, на детето се притеснява кашлицата, особено сутрин или след дневен сън, лош дъх на устата. Поради особеностите на местоположението на глоточной сливиците може да се влоши слух.

Често аденоидит придружен от симптоми:

 • влошаване на апетита;
 • постоянна слабост;
 • умора;
 • субфебрильная температура;
 • главоболие;
 • нарушение на обонянието.

В зависимост от това, какви аденоиди, как изглеждат погледнато, има три степени на патология:

 • I степен на носните проходи са затворени 1/3 клиничните симптоми се проявяват обикновено по време на сън като затруднено сиплого дишане.
 • (II степента, пространство, соединяющее вливане носа кухина с носоглоткой перекрыто аденоидами на 2/3, дишането е силно затруднено, детето постоянно диша с отворена уста.
 • (III) степента на носните проходи са затворени напълно, изложени на голям риск от развитие на усложнения.

Уголемени аденоиди нарушават отвор и отводняване функции евстахиевой тръби. В резултат на разликата в налягането в кухината за барабан перепонкой нарушен местен имунитет. Това става причина за чести отитов.

Пълно прекъсване на постъпване на въздух през евстахиеву тръбата води до трайно усвояване на кислород на слизестата обвивка, выстилающей вътрешни служби на ухото. Такова състояние може да свърши тугоухостью звукопроводящего тип.

Дълго текущата аденоидит провокира развитието на хронични инфекции на други УНГ-органи, например, палатинални сливиците. А стрептококковый тонзилит се нарича една от основните причини за вторични кардиомиопатий. Много често нарушение на последователността на лигавиците отделяемого от носа води до развитие на съпътстващи гнойни синузити.

От вдишването на въздух през устата допринася за пересыханию на носоглътката и гърлото, затова често инфекция на горните дихателни пътища завършва бронхит или дори пневмония. Освен това, постоянно огнище на възпаление в организма води до стойкому недомоганию и влошаване на общото състояние.

Как да се провери аденоиди дете: методи за диагностика, консервативно и нестандартно лечение, прилагането на хомеопатията

Диагностика аденоидита включва такива изследвания са:

 • Предната риноскопия, се извършва с помощта на специална фуния и огледала, първата проверка се правят до вливане сосудосуживающих лекарства, а вторият — след това. Д-р отбелязва обилно слизистое отделяемое (при присъединяването на бактериална инфекция, то придобива зеленикаво-жълт оттенък), наличието на не в размер на фаринкса сливиците, перекрывающих ноздра.
 • Эпифарингоскопия (задна риноскопия), се извършва чрез устната кухина с помощта на огледала, по форма наподобяващи зъбите. Ясно забележим аденоиди под формата на висящи сосковидных образувания.
 • Пальцевое проучване на носоглътката се извършва, когато при опит за проверка на аденоиди детето малка пациентът проявява прекалено силна загриженост.
 • Ендоскопия, позволява да се оцени степента на аденоидита.
READ  Парагрипп – симптоми и лечение на вируса при възрастни и деца

За изключване на съпътстващите заболявания, например, синузити, отитов, тумори, се препоръчва да се направи рентгенография, томография на черепа. Консервативно лечение аденоидита обикновено не се дава определен ефект. То е възможно само при първата, максимум — втора степен на патология.

Предписва комбинация от няколко лекарства:

 • Местните интраназальные глюкокортикоиди са в основата на терапията, имат противовъзпалително действие и след няколко часа след употреба на намаляване на подуване и запушване, възстановяване на носното дишане. Максимален ефект се постига чрез седмица след редовното прилагане, така че интраназальные глюкокортикоиди предписват на дълъг период от време. Препоръчват такива лекарства: Фликсоназе, Назонекс, Авамис 1 распылению два пъти на ден, след това дозата постепенно намаляват.
 • Антихистаминови средства. Задължително се предписват при аденоидите алергична етиология, но дори и при разрастании фаринкса сливиците, в резултат на инфекции и други причини за подобни лекарствени средства се допълват глюкокортикоиди, намаляване на подпухналостта аденоиди. Децата по-млада възраст, тези лекарства се предписват под формата на сиропи (Эриус или Кларитромицин) по 5 мл на ден, започвайки от 6-7 години може би използването на антигистаминов под формата на таблетки (Цетрин, Супрастин, Eden) по 2,5-5 мг на ден.
 • Вазоконстриктор капки и спрейове. Са допълнение към назальным глюкокортикоидам, предписват максимум 5-7 дни, т.е. докато не започнат активно да действа Авамис и други подобни лекарства. Предписването На Виброцил, Називин, Отривин.
 • Промиване на носната кухина физраствором, спрейове с морска сол, за да се разтвори с добавка на антисептици (frc).
 • Антибактериални лекарства за локално приложение. Основният компонент на Изофры е само антибиотик фрамицетин, Полидекса освен противомикробного средство съдържа глюкокортикоид, така че това не се препоръчва да се използва успоредно с други назальными с кортикостероиди, поради риск от предозиране. В тежки случаи на антибиотици се предписват под формата на таблетки или сиропи. Лекарите препоръчват лекарства пенициллинового редица (Флемоксин, Аугментин, Амоксиклав), с разрешение на синусите или поражение на долните дихателни пътища, показващи цефалоспорины (Цефтриаксон интрамускулно, Цефодокс).

Важно е да знаете

Профилактичен прием на антибактериални средства в детска възраст е противопоказано, тъй като това може да доведе до още по-силно увеличаване на аденоиди.

От хомеопатичните лекарства препоръчват Лимфомиозот. Това лекарство стимулира лимфоток в фаринкса сливиците, което води до намаляване на техния размер. Лекарство се приема продължително (2-3 месеца), дозата зависи от възрастта и е от 10 до 20 капки три пъти на ден.

Паралелно с консервативната терапия може да се възползват и рецепти от народната медицина:

 • Смесете 1 чаена лъжичка сок от корена, циклама, лук, листа от каланхое и алое, мед, мазила Ръководството. Овлажнява в тази смес на памук турундочки и поставите във всяка ноздра.
 • Една супена лъжица нарязани листа от репей и 200 мл вода, за да заври, охлажда се и се прецежда. Разтворът се използва за изплакване и промиване на носната кухина.
 • Смесете тинктура от валериан и ментови капки (можете да ги закупите в аптеките) с 3 супени лъжици. л. сок от синьо лук. Смазване на кухината на носа няколко пъти на ден.
 • Ако картината, как изглеждат аденоиди детето, позната на родителите на нато, се препоръчва предварително да се готви, бозайници масло. За този цветя, растения, поставени в една бутилка от прозрачно стъкло и залейте със зехтин. Трябва да се остави на осветено от слънце място за 2 седмици. При появата на първите симптоми простудного заболявания 1 чаена лъжичка. бозайник масла трябва да се смесват с 5 капки сок от жълтурчета и погребан по 2-3 капки във всяка ноздра.

Важно е да знаете

Отопление на носната кухина със синя лампа, грелкой или компреси от мешочков с топла сол са забранени, тъй като това стимулира притока на кръв към аденоидам и засилване на симптомите на заболяването.

READ  Эргоферон: инструкции и указания за употреба

Но трябва да се помни, че ако въпреки прилагането на средства от консервативната и народната медицина, картината на това, как изглеждат аденоиди детето не се подобрява, а още повече се влошава, показва хирургично отстраняване на фаринкса сливиците. При наличието на строги медицински показания се провежда независимо от възрастта.

Премахване на аденоиди при деца: основни методи за извършване на хирургическа намеса

Показанията за операция за извличане на фаринкса сливиците е тяхното увеличение до II — III степен, изразени нарушения на слуха, епизоди на забавяне на дишането по време на сън, промени в скелета на лицето, често дълъг ТОРС, придружени от бактериални усложнения и отитами.

По-рано аденотомию провежда под местна упойка или изобщо без обезболяване. Чрез устата на глоточным миндалинам подвеждат специално устройство, наречено нож Бекман. Тя представлява линия, която хвърля на аденоиди, след което ги внимателно се изрязва. До усложнения, подобно на интервенциите включват риск от кървене, болка и психологическа травма за детето.

Така че сега аденотомию се извършва под обща анестезия в болнични условия. Процедурата е безболезнена, отнема само няколко минути. Обикновено се използва съвременно ендоскопско оборудване, оборудвано с камера. Това позволява на доктор види аденоиди, да ги оцени състоянието и да се премахнат всички лимфоидную кърпа без остатък, което значително намалява риска от рецидив.

Родителите притеснява много отзиви по форумите срещу провеждане на тази операция. Но д-р убеди, че като эндотрахеальный, така и интравенозна анестезия напълно безопасно за детето, независимо от възрастта. Дозировката на медикаменти за обща анестезия е минимален, така че за възстановяване на организма след операция се случва за няколко часа. Въпреки това, поради риска от кървене на детето да се оставя в болница за един ден, след това при липса на усложнения да го отделят.

Модерен начин, като извършват отстраняване на аденоиди при деца, е въздействието на лазера. Възможно провеждането на аденоидэктомии (пълна резекция), вапоризации (намаляване на техния размер) и разруха (унищожаване отвътре).

Към предимствата на тази процедура са липса на неприятни усещания, кървене, минимален риск от следоперативни усложнения, едновременно санация на носоглътката. Но високата цена на процедурата ограничава широкото му разпространение.

След аденотомии под обща анестезия или експозиция на лазер, е бързото възстановяване на слуха, носового на дишането, хъркането изчезва, подобрява съня. В продължение На 1 — 2 седмици след хирургическа намеса, детето има нужда от подходящи грижи, липсата на физически натоварвания. От храненето задължително трябва да се изключи топли ястия, твърда храна, способна боли гърлото.

Важно е да знаете

При изтриване на аденоиди детето в ранна възраст може да ги повторна образование. Така че операция се извършва само по строги показания.

Превенция на разпространението глоточной сливиците не представлява никаква трудност. Трябва колкото се може по-дълго на разходка на открито, независимо от времето, голямо внимание трябва да се обърне на температура в детската стая (тя не трябва да надвишава 19-21 градуса), ниво на влажност.

При поява на признаци на ТОРС е задължително прекомерната употреба на алкохол, честото промиване на носната кухина и напояване на лигавицата солевыми решения. Но операцията за отстраняване на фаринкса сливиците не трябва да се страхуват, аденотомия под обща упойка, минава бързо и не води до усложнения.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00081 sec