Какво е хипертермия — причини, симптоми и лечение

Причината и лечението на хипертермия

Хипертермия, или повишена температура на тялото – състояние, познато на всеки човек като един от най-ярките признаци на заболяване, независимо от локализацията на патологичните огнища. Да се определи вида на заболяването, като се ръководи само от характеристиките на хипертермия, е достатъчно трудно, но в много случаи увеличението на температурата – това е първият сигнал за възникнали нарушения в организма.

Причини

Под гипертермией разбират натрупване на наднормено количество топлина в организма, поради повишаване на температурата на тялото, във връзка с нарушение на теплопродукции и/или топлинното излъчване. В Международната класификация на болестите (МКБ-10) хипертермия се среща в различни раздели.

Причините хипертермия достатъчно многобройни, и първата граница, отделяща ги е наличието на признаци, които свидетелстват за физиологична или патологична природата процес.

Физиологични гипертермию трябва да се разграничат от хипертермия при болест, тъй като неправилно определяне на състоянието на води необоснованную терапия.

Това е особено вярно при хипертермия при деца, тъй като повишена вероятност гипердиагностики инфекция.

Температурата на здравия човек се издига:

 1. При перегревании.
 2. При физическо натоварване.
 3. При переедании.
 4. При стрес.

Перегревание – важното звено патогенезата на топлинен и слънчев удар. Възниква и в ситуации, когато човек е топло облечен в горещо време, малко пие, диша горещ и сух въздух, особено в затворени задушна стая. Може да се прояви гипертермией кожа – зачервяване и усещане за топлина при докоснете до повърхността му.

Новородените най-често са изложени на перегреванию, че се усложнява от невъзможността на детето да информира за своето здраве и неопытностью присматривающих за него възрастни.

Физическо натоварване, независимо дали са спортни състезания или работа в градината, допринася за повишаване на температурата на тялото. Същото може да се каже за употреба на храна, която съдържа значително количество мазнини. Емоционалното напрежение, с голяма вероятност може да предизвика рязко повишаване на температурата на тялото, която ще се нормализира в спокойно състояние.

Патологични причини хипертермия следните:

 1. Инфекцията.
  Най-често патогени са от вируси или бактерии. И хипертермия се наблюдава при гельминтозах. Той придружава като прости форми на инфекциозни заболявания, така и синдром на системен възпалителен отговор, инфекционно-токсичен шок. Симптоми на хипертермия се срещат при остро и хронично заболяване.
 2. Интоксикация.
  Постъпването в кръвта токсини екзогенен или ендогенен произход оттук и покачване на температурата. Интоксикационный синдром се проявява при множество заболявания, включително инфекциозни.
 3. Травма.
  Увреждане на тъканите, което води до повишаване на температурата на тялото, но хипертермия по-често се обяснява с присъединяването на инфекциозни усложнения. Отделно се разглежда влиянието на център терморегуляции в мозъка при мозъчна травма, кровоизлиянии.
 4. Тумор.
  В диагностиката на хипертермия трябва да се обърне внимание на признаци на новообразувания: злокачествен гистиоцитоза, лимфом, остра лейкозов, увреждания на бъбреците и черния дроб. Туморът може да допринесе за увеличаване на температурата, ако е налице вземане, вторичен възпалителен процес.
 5. Метаболитни нарушения.
  Най-известният състоянието сред ендокринни заболявания, придружени гипертермией, е тиреотоксикоза (над съдържанието в кръвта на хормоните на щитовидната жлеза). Освен това, повишената телесна температура провокира порфирия (нарушение на пигментного обмен), хипертриглицеридемия (високи нива на триглицериди в кръвта).
 6. Имунни нарушения.
  Това коллагенозы (заболяване, характеризиращо се с увреждания на съединителната тъкан), лекарствена треска (възниква при прием на някои лекарства, а също и в отговор на притока на кръв с инфузионными течности пирогенов – вещества, активирующих гипертермическую реакция).
 7. Поражение на кръвоносните съдове.
  Висока телесна температура може да се наблюдава при инфарктах с различна етиология, включително с уреждането на патологичните огнища в миокарда, мозъка.
READ  Антибиотик Аугментин: описание на наркотици и оказываемый лечебен ефект

Хипертермия в терапия

Учени доказана защитна роля висока температура на тялото при много заболявания, което обяснява осъществимостта на хипертермия при лечение на рака. В Москва и други големи градове на пациенти за терапия чрез топлина приемат само частни клиники. Същността на метода е в изкуствено повишаване на температурата на тялото до 41-45 °C. При убива туморните клетки.

Хипертермия за лечение по онкология – метод е сравнително нов и не до края изследвана. Някои пациенти той е противопоказан (особено в случай на заболявания на сърдечно-съдовата система), тъй като висока температура, има силно отрицателно влияние; ефективността на лечението може да бъде по-малко от тежестта на усложненията, на следващите след него.

Хипертермия на злокачествени тумори, горещи вани в домашни условия – опасна процедура, финал на която е непредсказуемо.

Подробно описание на метода на лечение гипертермией при възрастни в условията на специализирани отделения на болниците се среща в презентации, посветени на терапия на тумори.

Треска неизвестен генезиса на

Голям интерес сред изследователите и в същото време значителни трудности в диагностиката причинява треска неизвестен генезиса (ЛНГ), разпределени като специален вид гипертермического състояние. Я предполагат въз основа на повишаване на температурата на тялото (като източник на критерий се посочва нивото от 38,3 °C и по-горе) в продължение на 3 седмици или по-дълго при неочевидном диагноза.

Също гипертермией неизвестен генезиса смятат за не по-малко от 4 случаи на повишаване на температурата за 2 седмици без ясни симптоми на заболяване. При това пациентът трябва да бъде обследован обичайно общеклиническими методи, резултатите от които не са успели да се каже за причина хипертермия. Код по МКБ-10 – R50.

ЛНГ класифицират като:

 • нозокомиальную (при пациенти в болница, получени без признаци на инфекциозно заболяване);
 • нейтропеническую, или иммунодефицитную (ако броят на неутрофилите в кръвта по-малко от 500 в 1 мл);
 • ХИВ-ассоциированную (при пациенти с ХИВ-инфекция);

 • класическа (при невъзможност за установяване на причини за треска за 3 посещения на лекар, клиника или 3 дни от престоя в болница в случай на изключване на вече посочените възможности ЛНГ).

При търсене на етиологията треска трябва да се помни за възможността аггравации и симулация, т.е. да се преувеличава значението на симптома и създаване на впечатление за наличността в картината патология. До аггравации податливи хора, страдащи от неврози, психопатиями.

Синдром на хипертермия

Също така налице е патологична вариант на треска при деца, причинява хипертермия – инфекция, травма (особено по време на процеса на раждане), дехидратация. Температурата на тялото се покачва драстично и бързо, при това се наблюдава нарушение на кръвообращението в микроциркуляторном основните направления в комбинация с метаболическими промени и стимулиране на хипоталамуса, който е център на терморегуляции. Гипертермический синдром се характеризира с набор на проявите:

 • слабост, летаргия;
 • намаляване на двигателната и вербална активност;
 • бледност на кожата покрива;
 • липса на апетит;
 • нарастващата честота на дишането и пулса;
 • студени тръпки.

В патофизиологията на хипертермия голямо значение е запазването на възможности за топлинното излъчване при наднормено теплопродукции. Регулация на телесната температура се извършва с помощта на отделянето на пот, с последващо го изпарение.

При деца този механизъм е несъвършена, което влошава състоянието. В тежки случаи на висока температура съпътстват повръщане, гърчове, халюцинации, спад на кръвното налягане, изразено безпокойство, мотор възбуда.

Диагностика

Като се има предвид разнообразието от симптоми, придружаващи повишаване на телесната температура, за установяване на причините за треска е необходимо цялостно проучване. Провеждат се стандартните тестове, насочени към

откриване на възпалителни промени, а също така признаци, които свидетелстват за инфекции.

При свинете неизвестен генезиса на диагностиката започва с потвърждение или изключения воспалительной природата хипертермия.

Се използват такива методи като:

 1. Събиране на оплаквания, в медицинската история, проверка на пациента.
 2. Анализи на кръвта, на урината.
 3. Провеждане на рентгенография на органите на гръдния кош, электрокардиографии, эхокардиографии.

По-нататъшно изследване включва целенасочени търсене на патологични промени – бактериологическое, серологични тестове проучване при инфекциозни заболявания, радиографски методи при гнойно-възпалителни патологиях.

До приключване на диагностичния търсене, особено при ЛНГ, по-добре да се въздържат от прием на антибактериални лекарства, ако няма ясни показания за среща.

Лечение на

Премахване на гипертермию – не означава да се излекува заболяване; повече от това, в случай на остри инфекции на това е равносилно на лишаване на организма естествен механизъм за защита. Ето защо борбата с температура, се извършва, като се има предвид причината за появата му и състоянието на пациента. Стандартни дейности са:

 • обилно пиене на течности (вода, плодови напитки, плодови напитки и др);
 • проветряване на стаята и корекция на температурата и на влажността при излишно е сух и горещ въздух;
 • отказ от тайна.

Ако хипертермия се наблюдава в резултат на прегряване на слънце, в топла стая, на пациента трябва да изведе на въздух, на сенчесто място, пие вода, за да се изключи упражнение. На област на големи съдове може да се постави лед, купа със студена вода. При разрешение на нарушаване на състоянието (дихателни нарушения, загуба на съзнание, повръщане, гърчове) да предизвика спешна медицинска помощ.

Лечение на хипертермия жаропонижающими лекарства (антипиретиками) се извършва при ниво на температура над 38-38,5 °C, при това се използват такива лекарства като парацетамол, ибупрофен. Ацетилсалициловата киселина в детска възраст не се прилага във връзка с вероятно усложнение, проявляющимся в остро нарушение на чернодробната функция.

Не може да се редуват различни вещества–антипиретики, да ги следва с интервали от не по-малко от 4 часа, като се избягва превишаване на допустимата дневна доза. Ако температурата не се понижава след прием на лекарства, се наблюдава прогресивно влошаване на състоянието, следва да се потърси медицинска помощ.

Гипертермический синдром е индикация за разглеждане на лекар и провеждане на терапия. Спешна помощ при хипертермия при децата включва:

 1. Парацетамол (единична доза 10-15 мг/кг), ибупрофен (единична доза 5-10 мг/кг).
 2. Ако вид треска на «червените», с изразени гиперемией на кожата, може да се прилагат износени разтвор на алкохол в концентрация от 40%, увийте бебето с влажна пеленкой. В никакъв случай не приключи, в противен случай, можете да постигнете обратен ефект – рязко покачване на температурата. При «белите» свинете, проявяващо се бледностью на кожата, се използва никотинамид.
 3. Също се прилагат спазмолитици (дротаверин), глюкокортикостероиды (хидрокортизон, преднизон).
 4. Като метод за охлаждане се извършва клизма с вода, температурата на която е 18-20 °C, се нанася студена върху областта на черния дроб и големи съдове.
 5. За вендузи спазми показан седуксен.

Целевото ниво на температурата, след достигането на който трябва да спре да противолихорадочные дейности, равна 37,5 °C.

При продължително повишаване на температурата, не е определена остри инфекции, трябва да се търси основната причина за хипертермия. Един неоснователен прием антипиретиков без лекарско предписание може да доведе до усложнение на заболяването при прилагане на странични ефекти на лекарството или предозиране.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00092 sec