Какво е лакунарная с болки в гърлото и като го лекуват

Ангина е остро инфекциозно заболяване, поразително, основно, небные сливиците. Най-честият му причинител — стрептокок. Стрептокок в гърлото, заедно с разгледани при синузит, много често боледуват деца и младежи.

Причиняват това заболяване, преохлаждането на организма и продължително възпаление на гланд (възпаление на сливиците).

Инкубационният период при ангина варира от 10-12 часа до 2-3 дни.

В зависимост от естеството и степента на увреждане на сливиците има три вида на това заболяване:

  • катаральную;
  • фолликулярную;
  • лакунарную възпалено гърло.

Как да разпознаем възпалено гърло и се определи нейния вид?

Катаральная ангина започва с малък оток на сливиците. Лигавицата на гърлото се зачервява, появява се сухота в гърлото, боли да преглътне. При възрастни температурата на тялото само леко увеличен, но при децата тя може да достигне 40 °C. Заболяването трае от три до пет дни.

При лакунарной ангина всички симптоми са по-изразени. Температурата на тялото рязко се увеличава, появява се болка в гърлото, чувство на умора и главоболие. Гнойни тапи, които действат на повърхността на сливиците се образуват в депресии сливиците (лакунах). Общ анализ на кръвта показва увеличение на СОЭ до 40-50 мм / ч, а при анализа на урината понякога се установяват следи от протеин.

Фоликуларен ангина започва с охлаждане, последвано от рязко се повишава температурата до 39-40 °С и възниква остра болка в гърлото. При проверка се вижда голям брой малки гнойни пъпки (нагноившихся фоликул) на подпухнали и с червени сливиците.

При неблагоприятни обстоятелства (намалява съпротивителните сили на организма, наличието на други инфекции) лакунарная или фоликуларен болки в гърлото може да се превърне в флегмонозную възпалено гърло, при която гнойное възпаление на тъканите около сливиците придружени от абсцессом.

READ  ПСЕ прах: инструкция за употреба на наркотици

В хода на лечение на лакунарной болки в гърлото на пациента трябва да се откаже от активна дейност до нормализиране на температурата.

  • Препоръчително е няколко пъти дневно да се пие чай и минерална вода.
  • В по-тежки случаи лекарят може да предпише антибиотици, съдържащи еритромицин, пеницилин или тетрациклин. Какви антибиотици да се вземат при ангина рещает само лекар.
  • Е Показано прилагането на десенсибилизирующих препарати (калциев хлорид, дифенгидрамин, супрастин).
  • При разрешение на регионален лимфаденит (възпаление на лимфните възли) на врата може да се постави горещ компрес.
  • За гаргара се предписват средства, съдържащи сода, лайка, градински чай, морска сол, йод.
  • За напояване на сливиците се използва Каметон, Ингалипт и други лекарства.
  • Диета — основно лакто-вегетарианска, богата на витамини. При това не трябва напълно да се изключи от менюто си месото и рибата.

Продължителност на лечението лакунарной болки в гърлото, обикновено е една седмица.

Пациентите с стрептокок в гърлото, обикновено не е необходима хоспитализация. Лечението може да се проведе в домашни условия.

За да се избегне разпространението на инфекция, пациентът трябва да има отделни ястия, избягвайте интимни личен контакт и общуване с децата.

MAXCACHE: 0.39MB/0.00098 sec