Какво е възпаление на гърлото и от това е опасно

Възпаление на гърлото: симптоми и лечение

Заболявания на гърлото представляват около половината от всички УНГ-заболявания. Болестта е особено неприятен факта, че доставя чувство на дискомфорт и болка, а в някои случаи може да доведе до сериозни усложнения на дихателната система. По тази причина лечението трябва да бъде точно и последователно, както и неговата ефективност зависи от идентифициране на фактори, спровоцировавших болест.

Причини

Както показва медицинска практика, причини за възпаление на гърлото могат да бъдат най-разнообразни, като напълно различна природа на произход:

 1. Болести, които засягат носоглотку. В този случай има място да се запушване на носа, което провокира появата на дишане през устата. В резултат на това се случва изсушаване на лигавицата на гърлото, която започва да се дразни. С цел облекчаване на болезнените усещания и възпалението първо трябва да се постигне свободно и пълноценно дишане през носа.
 2. Химически отношение. Продължително вдишване на токсични елементи води до силно раздразнение на дихателните органи. Включително и страдат от гърло. В този случай е препоръчително да се свържете с химически двойки. При липса на такава възможност трябва често проветрявайте помещението и да бъдат на открито.
 3. Инфекция. Най-честата причина за възпаление на гърлото. В случай отслабването на имунните сили на организма патогенни микроорганизми безпрепятствено проникват в благоприятна за себе си среда, на лигавицата на гърлото. В резултат на това те започват да се размножават там, че провокира развитието на процеса на възпаление.

До второстепенен провоцирующим фактори на възпалението на гърлото са следните:

 • Алергични прояви.
 • Пушенето, по-специално, пасивна форма.
 • Постоянно усещане на киселини.
 • Заболяването рак на характера.
READ  Температурата след ваксинация е причината и какво да направя

Симптоми

Обща симптоматика на заболяването се характеризира със следните неприятни симптоми:

 1. Мучающее чувство першения, което провокира приступообразный кашлица.
 2. Болезнени усещания, причинени от постоянното дразнене на лигавиците в резултат на кашлица.
 3. Подуване и зачервяване на палатинални сливиците, които възпрепятстват стягащи гласните струни, вследствие на което е характерно промяна или изчезване на глас.
 4. В някои случаи се наблюдава затруднено дишане.
 5. Високо температурное повишаване на тялото, придружени от силно втрисане и ломотой в ставите.

Обикновено, възпаление на гърлото е ясен знак за развиващите се болки в гърлото, която може да бъде няколко вида.

Гнойная форма на заболяване в лека фаза се характеризира с леко зачервяване и лека отечностью сливиците. Болката отсъства. В напреднал етап е налице високи температурни стойности, силни болезнени усещания в гърлото, които се раздават в ушите. Всичко това е придружено от появата на гнойни задръствания на сливиците.

За вирусна форма на ангина се характеризира с всички изброени по-горе симптоми, допълват от значително увеличение на лимфните възли.

Лечение на

Успешно лечение на възпалението на гърлото е всеобхватен подход, предполагающим прием на лекарства и спазването на следните препоръки:

Изплакване

Използването на солен разтвор като средство за изплакване помага за облекчаване на болезнени усещания и подпухналостта. Брой изплакване не е строго регламентирано, но чести процедури водят до по-бързото лечение.

Дишането на носа

Както вече беше посочено по-горе, запушване на кухината на носа предизвиква дразнене и възпаление на гърлото. По тази причина е важно редовно да почистват и мият носа с цел осигуряване на свободното процеса на дишане.

Овлажняване на помещение

Прекалено сух въздух в помещението се отразява негативно на защитните функции на имунната система, поради отслабването на когото се случва заразяване на патогенни бактерии. Препоръчително е да се използват специални устройства под формата на овлажнители на въздуха, които ще са особено полезни в сезона на отопление.

READ  След грип, болки в корема и диария - причини и лечение

Пиенето на вода

Воден баланс, играе важна роля в нормалното функциониране на всички системи на организма. Вероятността за появата и засилването на бол в гърлото се свежда до минимум, ако се пие по една чаша течност преди хранене и да отидеш на сън.

Също така ефективно лечение на възпаление на гърлото е невъзможно без прилагане на медикаментозных лекарства под формата на:

 • На аналгетици. Най-ефективни лекарства, действието на които е насочена към намаляване на болка регионална синдром, са лекарства, базирани на ибупрофен. Особено им прием е подходяща за детската възрастова група, която категорично е противопоказан аспирин.
 • Омекотители и обволакивающих средства. Тези лекарства се различават с растително състав от естествен произход. При тяхната употреба лигавицата на гърлото му намалява, в резултат на тъп неприятни усещания.

MAXCACHE: 0.39MB/0.00064 sec