Капки за нос по време на бременност: прилагането характеристики

Не е тайна, че по време на бременност тялото на жената отслабнала хормонални перестройками и особено податливи на различни заболявания, включително и този недугу, като хрема.

Проблемът на запушване на носа и обилни мукозните секрети от носната кухина е позната на почти всяка бъдеща майка.

Развитието на настинка по време на бременност може да бъде опасно за здравето на жената и плода поради възможни усложнения на тази болест.

Могат да възникнат следните усложнения:

 • Остър синузит (остро възпаление на максиларните синуси).
 • Хроничен синузит (гнойное възпаление на максиларните синуси).
 • Остър фронтит (остро възпаление на фронталните придаточной синусите на носа).
 • Хроничен фронтит (възпаление на предна придаточной синусите на носа, характеризиращо се с натрупване на гнойного на съдържанието в пазва).
 • Polypoid синузит (болестния процес в носните adnexal синусите, при което се появяват израстъци на тъканите в носната кухина).

За да се избегне развитието на усложнения, за които бе споменато по-горе, е нужно своевременно лечение на хрема и не се избягва превенция. В случаите, когато хрема доставя на бъдещата майка осезаем дискомфорт, може да бъде оправдано прилагането на капки в носа по време на бременност.

Въпреки това, преди началото на това лечение, трябва да се консултирате със специалист-отоларингологом, тъй като не всички капки от обикновена настинка за бременни са подходящи. В края на краищата лечение на обикновена настинка, зависи единствено от причините, доведе до неговата. Специалистите изтъкват няколко фактора, които могат да предизвикат развитието на настинка по време на бременност:

 • Алергична реакция (ако хрема да се труди жена с чести интервали от преди бременността, а след това може да се предположи наличието на алергии).
 • Хормонални промени (така наречените «ринит бременни», тя изисква само симптоматично лечение, а минава, както обикновено, почти веднага след раждането).
 • Настинка или грип (в такива случаи хрема се проявява заедно с такива симптоми като повишаване на телесната температура, силна отпадналост, кашлица и неприятни усещания в синусите).

Важно е да знаете

Да определят причината за ринит трябва да лекуващият лекар, който от време на пълно работно време на инспекцията и провеждане на специални тестове, ще предпише тези лекарства, включително капки за нос, които няма да навредят на бременността.

Прилагането на капки в носа по време на бременността може да бъде оправдано само с случай, че лекарството ще е добре дошло облекчение, и ползите от прилагането му може да преодолее това първоначално евентуални щети. Известно е, че именно капки за нос са най-ефикасна лекарствена форма при лечение на настинка, в частност и при бременност. В течна форма лечебно средство лесно попада в лигавицата на носа и действа на местно ниво, за минимум оказване на влияние върху други органи и системи в организма.

За съжаление, към днешна дата фармацевтичния пазар не може да ни предложи специални капки за нос по време на бременност, обаче сред съществуващите средства може лесно да изберете подходящите. Важно е, че при избора на капки в носа по време на бременност, трябва да се ръководят не от личните си предпочитания, както и препоръките на лекаря, който трябва да се вземат предвид следните фактори:

 • Срокове на бременността (в ранна риска от развитие на усложнения на плода е най-висока, лекарства трябва да определяни с голямо внимание).
 • Наличието на индивидуална непоносимост (пациентката може да се наблюдава непоносимост към определени вещества, както и алергични реакции към различни компоненти на лекарства).
 • Ясно определяне на лекарството, което е в основата на капки (като се има предвид състава, може да се говори за разрешените препарати, които ще се отразят минимум вредното влияние или не ще го има изобщо).

Понякога, когато симптомите на настинка не създават голям дискомфорт, и на самото заболяване не е застрашена от развитие на усложнения, лекарите обикновено не се препоръчва да се прилагат лекарства. В такива ситуации те се предписват на пациентите легло режим, топлина и спокойствие. Често, при изпълнение на тези препоръки, пациентите отбелязват, че хрема се отдалечава от само себе си, без да използва никакви лекарства и капки за нос.

Въпреки това, има и ситуации, в които е оправдано прилагането на поне капки:

 • Хрема причинена от вирусна болест (ситуация е опасна за възможното развитие на усложнения).
 • Е налице постоянно запушен нос (изключително опасна ситуация за бъдещото бебе, нарушения на дихателната функция може да доведе до недостиг на кислород в кръвта на майката и, съответно, на плода).
 • При хрема се наблюдава изобилие от мазен секрет от носната кухина (силно подуване на лигавицата на носа и постоянно отделяне може да предизвика локално дразнене, което често се разпространява на органите на зрението и предизвиква обилно слезотечения).
 • Хрема причинява сериозен дискомфорт на бъдещата майка (в такава ситуация пациентката не може да продължи да живее нормален живот, тя е нарушен сън, нейното състояние се характеризира като депресия).
 • Настинка е с алергична природа, но да се избягва контакт с алергена все още не е възможно (тази ситуация се появява, когато, например, при бременна възниква алергия към козината на животните, и на домашен любимец, който живее с болната в един апартамент, не веднага успява да се преселят на друго място).

Ефективни и безопасни капки за хрема за бременни: какви вреди носи за бременни вазоконстриктор капки за нос

Пазарът на фармацевтичната индустрия не може да ни предложи специални капки за хрема за бременни, обаче, в аннотациях до назальным няколко капки от различни производители, често е указан параметър «няма противопоказания при бременност».

READ  Ваксини Деринат: терапевтични ефекти и показания за употреба

Важно е да знаете

Ако става дума за безопасни за бъдещи майки лекарствени средства, това изобщо не означава, че им прием може да се извършва неконтролируемо. Дори при прилагане на най-безобидни лекарства трябва да прочетете внимателно инструкциите за употреба и в никакъв случай да не се наруши на дозата.

Безопасни и ефективни капки за хрема за бременни могат да се разделят на следните категории:

 • Капки на основата на морска вода или съдържащи в състава разтвор на морска сол. Такива капки от обикновена настинка за бременни може да се използва, за да овлажняват лигавицата на носа, намаляване на подпухналостта.
 • Капки, съдържащи етерични масла от лечебни растения. Тези лекарства обикновено не са в състояние да навреди на бъдещата майка и плода. Те премахват запушване на носа, купируют подпухналостта и намаляване на броя на мукозните секрети от носната кухина. Обаче аллергикам тези капки трябва да се използва с повишено внимание.
 • Хомеопатични капки, съдържащи разрешени растителни компоненти. Такива капки от обикновена настинка за бременни се справят добре с раздразнение на лигавицата на носа, помагат за нормализиране на носното дишане.
 • Капки за хрема, отнасящи се до средствата на народната медицина. Тези средства са безопасни и гъвкави, те са в състояние облекчаване на отоци, намаляване на количеството на отделяния от носа, купировать запушен и оказване на общото лечебно въздействие.

Капки назална конгестия, представени на пазара в големи количества, е важно да бъдат внимателни и не вредят на себе си и на детето си. За съжаление, много жени не знаят, че вазоконстриктор капки в носа за бременни, е строго противопоказано. Тези инструменти, разбира се, е отличен влияят на състоянието на носа и много бързо улесняват дишането, тъй като предизвикват спазъм на кръвоносните съдове на лигавицата на носа и облекчаване на възпалителна подпухналостта.

Но вазоконстриктор капки в носа (за бременни и не само) не може да се използва локално. И докато закапываете ги в носните проходи и не се притеснявате, че тяхното въздействие може да излезе извън носната кухина, тези капки в малки дози прониква в кръвта и се разпространяват по целия организъм, широко като оказва своето влияние.

Така че в зоната на въздействие оказват не само лигавицата на носа, но и кръвоносните съдове на матката и плацентата, свиване или спазъм на които може да доведе до кислороден глад на плода. В някои случаи лекуващият лекар може да назначи вазоконстриктор капки в носа за бременни, но прилагането им, обикновено се ограничава до един-два дни.

Капки «Деринат» при бременност, «Аквамарис», «Пиносол» — какви средства може да се прилага от настинка бъдещи майки

Невъзможност за използване на сосудосуживающих лекарства поставя на бременни преди лесен избор, тъй като се отказват от използването им, те се отказват от прилагането на много голяма гама от различни лекарства от хрема.

Към средствата, съдържащи в състава си сосудосуживающее активно вещество, а така противопоказанным за бременни, включват:

 • «Санорин».
 • «Тизин».
 • «Отривин».
 • «Ксимелин».
 • «Нафтизин».
 • «Називин».

Тези средства най-често се помнят прости жители, който е свикнал да се лекува хрема с помощта на сосудосуживающих лекарства. Въпреки това, подобни на капки от назална конгестия при бременност не може да се използва, така че бъдещите майки трябва да търсят други опции.

Какво да се стича по време на бременност? Активно допринасят за възстановяването и да се отървете от симптомите на настинка специални средства, които съдържат в състава на морската вода.

На голяма популярност се радват на капки в носа «Аквамарис», които са най-предпочитани при бременност.

В превод от латински името на това лекарство се превежда като «морската вода», съответно, основен компонент на капки е морска солена вода. Ето защо в състава на капки в носа за бременни «Аквамарис» с изключение на вода на Адриатическо море и пречистена вода, абсолютно нищо няма.

Морската вода по своя състав е богат на полезни микроелементи и соли, тя съдържа в себе си:

 • натрий;
 • магнезий;
 • калций;
 • цинк;
 • селен.

Всеки от тези елементи има уникален ефект. Натрий, например, е собственост привличат към себе си вода, поради това, той е отлично успокоява инфекциите оток на лигавицата и оказва противовъзпалително въздействие. Селенът и цинкът има благотворно влияние върху имунната система и помагат да се справят със заболяването отвътре. Магнезий и калций са важни микроелементи за участие в работата на микроресничек кухина, носа. Така че, капки в носа «Аквамарис» са показани за бременни, те няма да нанесе вредят на организма на майката и бъдещото бебе и помогне да се справят с болестта.

Много са се оплакали, че ефектът от прилагането на капки в носа «Аквамарис» за бременни много по-слаб, отколкото ефекта от използването на сосудосуживающих лекарства. Обаче, ако заложите на сигурността, тогава изборът е ясен.

Като още едно сигурно средство в борбата с настинка, при бременност отделят назални капки от растителен произход. Например, такова средство, тъй като «Пиносол», активно да допринася за излекуване от хрема, подобрява носното дишане и облекчава подуване. Капки от обикновена настинка за бременни «Пиносол» съдържат в своя състав масло от евкалипт, мента и бор на бор, тези билкови съставки имат силно лечебно въздействие върху организма.

READ  Температурата след ваксинация е причината и какво да направя

Важно е да знаете

 

B по време на бременност е повишен риска от появата на алергични реакции, а естествените съставки в това отношение много по-опасни, отколкото на много химикали. Така че преди да се приложи «Пиносола» трябва да се потърси съвет от специалист.

Положителни отзиви е лекарство, наречено «Деринат». Това средство се произвежда от молок ценни видове риби и се предлага под формата на разтвори за инжектиране, както и разтвори за външно и локално приложение. Има и капка «Деринат», които, по твърдения на някои специалисти, може да се използва при бременност.

Прилагането на капки «Деринат» при бременност помага успешно да се бори не само със симптомите, но и с причината за обикновена настинка. Това лекарство е мощен иммуностимулятором и притежава силно противовъзпалително действие.

Освен това, капки «Деринат», когато бременността е в състояние да активира и всички видове имунитет:

 • противомикробный имунитет;
 • противогъбични имунитет;
 • антивирусен имунитет.

Трябва да се отбележи, че «Деринат», произведени под формата на инжекции, категорично е противопоказан за бъдещи майки, тъй като това натурално средство за активно влияние на имунни телца, което води до изблици на имунната активност. Като «разтърсване» не ще отидат в полза на жените в разгара на хормонална корекция. А прилагането на капки «Деринат», когато бременността е в състояние да попречи на бъдещите мама от всички видове остра дихателна инфекция, като вирусен, така и обикновен произход.

По време на бременност не си струва експерименти с нови лекарства, трябва да се използват доказани средства, за да се избегнат нежелани реакции на организма. А също така си заслужава да се помни относно правилото «по-лесно да се предотврати, отколкото след това да се лекува и не се избягва превенция.

Какви капки за нос, при бременност: функции на обикновена настинка по триместрам и преглед на разрешените и забранени средства

Очакването на дете е един прекрасен момент в живота. В този период трябва да е особено внимателно да се следи за състоянието на тяхното здраве, в края на краищата, от благосъстояние на мама зависи правилното развитие на плода. Но какво да правим, ако се появяват такива заболявания, като хрема? Можете ли да го лекуват по обичайния начин?

В периода на бременността, в която е обичайното лечение, се елиминира, тъй като детето в утробата е свързано с майката чрез кръвоносните съдове, и лекарства, попадат в кръвта, могат да повлияят върху неговото развитие и дори живота. Това се отнася и за капки в носа, които могат да послужат като причина за нарушена образуване на изпълнително дете и прекратяване на бременността.

Капки, позволени на всички на бременността

Сред сигурните средства, които могат да се използват за лечение на ринит при бременност, отделят следните групи капки:

 • на основата на морска вода;
 • хомеопатични средства;
 • на базата на интерферон;
 • съдържащи масла на растенията;
 • естествени средства.
 1. Физиологичен разтвор — най-сигурно средство. Плазмата на кръвта на човека съдържа сол в съотношение 0,9%. Морската вода или разтвор на сол, съответстващи на тези пропорции, е естествена физиологична течност за организма на човека, и следователно не носи вреда. Към тези капки са: Маример, Аквамарис, Аквалор и много други. Капки почистете носа от патогенни съдържание, овлажняват лигавицата на носа, се борят с бактериите.
 2. Хомеопатичните лекарства се справят чудесно с заложенностью носа. Към тях се отнасят Эуфорбиум композитум и ЭДАС-131. Капки се прилагат при простудни заболявания.
 3. Грипферон — лекарство от ново поколение. Е иммуномодулятором с антивирусно и противовъзпалително действие. Се смята за безопасна и се прилага при бременност. Капки се предписват за борба с вирусна инфекция.
 4. В състава на Пинасола включват природни съставки като мента, бор, евкалипт. Лекарството ефективно се бори с подуване, възпаление, зарастване на тъкани. Капки може да се използва не повече от 1 седмица. Най-често те се предписват, ако лигавицата на сухо и в нея се образуват пукнатини. Средство за добре смазва възпаление на обвивката и помага за тяхното възстановяване.
 5. От народните рецепти могат да се подчертае, противовъзпалително и почистващо действие на сок от алое, каланхое, цвекло.

Капки в различни срокове на бременността

Какви капки за нос, при бременност зависи от стадия на развитие на плода. Нека разгледаме характеристиките на лечение на настинка по триместрам.

На първия триместър. Този период е най-важен за формиране на здравето на бъдещото бебе. Ако мама хрема, при което тя не може пълноценно да диша, а при плода настъпва кислороден глад, а това значи, че е нарушен естествения процес на развитие. 1-3 месец на бременността могат да се появят сериозни заболявания, включително и в мозъка — важен орган, регулирующем цялата жизнена дейност на организма. Така че трябва да се пазят от настинки и други заболявания, които могат да имат отрицателно въздействие върху плода.

Именно в първия триместър най-често се появява хрема със силна заложенностью носа. Това се дължи на хормонална корекция на организма, а не от настинка. Вътрешна обвивка на носа сгъсти, и дишането е затруднено, особено през нощта.

Повечето жени тази ситуация е временна и преминава бързо, след 1-2 седмици. Но и на инфекцията в този период е особено «прилепва» към бременните. Поради корекция организмът става уязвим за различните видове бактерии и вируси, така че е настинка — често явление в 1 триместър.

READ  Постоянна хрема и запушване на носа при деца и възрастни: причини и лечение

Въпреки хрема, в първия триместър отношение към лекарствени средства, особено строго. Категорично не може да се използва капки за нос, съдържащи антибиотици и хормони. Същото се отнася и за вазоконстриктор капки. Именно на този етап от развитието на детето прилагане на капки трябва да се ограничи на позволеното, тъй като токсичността и спецификата на действие на лекарства оказват влияние върху плода още по-негативно, отколкото потиснат носа.

Как се лекува хрема първите три месеца на:

 • За хидратация, намалява отока и контрол на инфекциите трябва да се капе в носа капки на основата на морска вода или да се използват хомеопатични средства за вливане.
 • Ако лигавицата на носа изсъхва, може да намажете я морски зърнастец или зехтин.
 • Улеснява дишането — балсам «звездичка», нанесени върху крилата на носа.

Втори триместър. Хрема във втория триместър почти не се различава от симптомите на болестта в първия.

Но в този период по-малък брой жени настъпва запушване на носа, без простуда. Обикновено хормонални промени на организма се отразява външните симптоми само през първите 2-3 месеца. Повечето явления (хрема, гадене) преминават себе си. Тези жени, които запушване на носа остана, принудени са непрекъснато да се борят с неприятен феномен, тъй като, ако хрема не са преминали в началото на бременността, това означава, че организмът не може сам да се справи с този проблем. Плодът се развива и за него храна е необходим мощен притока на кръв. Тялото произвежда голямо количество прогестерон и естроген, които разширяват кръвоносните съдове в цялото тяло, включително и в носа.

В този период специалистът поставя диагноза — вазомоторный ринит.

В редки случаи започва да възникне алергичен ринит. Но най-често този вид запушване на носа се срещат при жените, които вече имат реакция на някакъв алерген.

Лечение на носа продължава със същите капки, че и през първия триместър. Но ако жената е запушен, причинени от хормонален фон, а след това лекарят може да предпише спрейове с хормони, но само в случай на сериозна нужда.

АРИ се лекува по обикновен начин. Се прилагат капки със морска сол, хомеопатични капки, а ако лигавицата е много суха, а след това предписва Пинасол. В случай на продължителна хрема, когато се налага по-сериозно лечение, капки трябва да се предписват само от лекар, оценка на всички рискове.

Групата на условно разрешени капки от 2-ри триместър:

 • Назаваль — използва се при алергии.
 • Нафтизин, Отривин, Тизин, Виброцил — вазоконстриктор.
 • Беконазе, Альцедин, Назонекс — хормонални спрейове.
 • Биопарокс, Полидекс, Изофра, Фунентин — антибиотици.

На третия триместър. Точно в края на времето най-често се появява хрема. С тридесет седмици заложенностью носа страдат от почти четиридесет процента от бременните жени. Ако една жена страда от хормонален ринит (вазомоторным ринит), непосредствено преди раждане я симптомите са особено остри, но минават буквално веднага след раждането.

В този период от прилагането на повечето сосудосуживающих капки може да доведе до преждевременно раждане. Особено трябва да се обърне внимание на антихистаминови препарати или на капки, които се базират на кортикостероиди.

От вида на обикновена настинка, все още води вазомоторный ринит. АРИ и алергии също стават причина за запушване на носа. За лечение се използват едни и същи капки, които лекарят назначава във втория триместър. В по-късните срокове на бременността може назначен капки, съдържащи антибиотици. Но само в случай, ако това е оправдано.

Какви капки за нос не може при бременност?

По време на бременност не може да се използва обичайно вазоконстриктор капки. Средство на базата на адреналин и други вещества, които повишават съдове, отлично се абсорбира в кръвния поток, а това означава, стеснява кръвоносните съдове навсякъде, включително и в матката. По този начин е нарушено хранене на плода, което допринася за отклонение в развитието и предизвикване на спонтанен аборт. Често по форумите майките пишат за това, че са използвали вазоконстриктор капки и нищо сериозно не се е случило. Но не подценявайте риска, защото тези, които прекъсването на бременност или някакви други проблеми с бебето, просто не могат да знаят за това, че ситуацията провокира обикновени капки за нос.

Сред забранените капки особено се открояват средства, съдържащи следните вещества:

 • фенилпропаноламин — предизвиква нарушения на развитието на органите на слуха;
 • фенилэфрин — допринася за развитието на аномалии на сърцето на плода;
 • псевдоефедрин — причинява изостаналост крайници и трахеопищеводный свищ.

В заключение следва да се отбележи, че фармацевтичния пазар се предлагат множество капки за нос, но по време на бременност не си струва дори да научат информацията за тези средства. Трябва изцяло да се доверите на вашия лекар, който води бременността. Точно специалист може компетентно да прецени всички рискове и пишат оптимално положение капки в носа.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00116 sec