Кашлица при дете без температура: суха, лаещ и влажен

Видове кашлица при детето

Кашлица – неприятно, но нормално явление в детска възраст. Кашлица, са придружени от много заболявания на дихателната система, като се започне с ОРИ и завършва с пневмония. Това е класически симптом, който предизвиква безпокойство, но в същото време става защитна реакция. Тъй като се счита, суха или влажна кашлица при дете без температура? Инфекционно-възпалително поражение предполага гипертермию, т.е. повишаване на телесната температура, и поради липсата на треска, предполагащи нетипичен характер на кашлица.

Причини

Кашлица се дължи на стартирането на рефлекторного на механизъм, който осигурява освобождаване на дихателните пътища от скопившегося тайна трахеобронхиального дърво или чуждо тяло. Му започва дразнене на рецептори, локализирани в органите на респираторно тракт – в кухина, носа, гърлото, трахеята и бронхите.

Появата на кашлица може да бъде предизвикана от излагане на скитащи нерв. Чувствителните зони са разположени на задната стена на фаринкса, трахеята, плеврата. Област инервация на vagus нерв засяга хранопровода, стомаха, диафрагмата, околосердечную чанта (перикарда), външно ухо (включва ушную мида и външния слухов проход).

Кашлица при дете без температура в някои случаи се обяснява с дразнещото въздействие върху рецепторите.

Новородени и деца на по-младата възрастова категория не могат ясно да формулират какво ги притеснява; както и плач, кашлица може да служи като сигнал за възникнала проблем със здравето. Наличието на кашлица в много случаи е оправдано на обръщането за медицинска помощ.

Но трябва да знаете, е, че има няколко вида кашлица и голям брой заболявания, които стават причина.

Преди да започне търсене на причини за кашлица, трябва да се изключи неговата физиологична природа. Физиологичен кашлица, без температура при дете на възраст от 3 месеца, както е при децата от всички възрастови групи, не трябва да предизвика безпокойство у родителите.

Той се появява периодично – най-често сутрин, при това непродолжителен, прекратява себе си, никакви други признаци не е придружен.

Класификация

Класификация патологичните кашлица представлява систематизацию неговите видове и допълнителни характеристики. Кашлица, без температура на детето се оценява, като се вземат предвид:

 1. По Характер.
  Това е продуктивна кашлица – влажна, с отделяне на храчки в различни количества и непродуктивно, или суха. На свой ред, като всеки вид може да бъде приступообразным, крясъци (груб), битональным. Битональный кашлицата е дълбока, има съскащ тон и става сиплым по време на кашлевого сътресение.
 2. Честота.
  Може да бъде краткотрайна (эпизодическим), голяма продължителност (продължителен, постоянен). Кашлица, надвишава по продължителност е 2 седмици без температура на детето – повод за началото на изследването.
 3. Продължителността.
  Остра кашлица се наблюдава не повече от 3 седмици, подострый продължава от 3 до 8 седмици, а хронично смятат кашлица при дете без температура повече от 8 седмици или 2 месеца.

Суха кашлица: характеристики

Появата на суха кашлица при дете без температура може да даде такива причини, като:

 • чуждо тяло в дихателните пътища;
 • дразнене на лигавицата на респираторно тракт с прах, пушек;
 • пристъп на бронхиална астма;
 • респираторный хламидии;
 • фиброза на белия дроб.

Кашлица – доминиращ симптом при магарешка кашлица. Това е инфекциозно заболяване, което се дължи на бордетеллой, коклюшной пръчка. Отличие от други бактериални лезии е, че температурата остава в рамките на нормалните стойности или се повишава до 37,5 градуса по Целзий.

Спазматический, чак до повръщане, кашлица, без температура при дете на 6 месеца може да бъде резултат на инфекция коклюшем.

Физическо натоварване при склонност към гиперреактивности на бронхите и алергични реакции при пациенти с бронхиална астма може да доведе до появата на суха кашлица без температура. Имам

дете над 6 години, които посещават занятия по физическа култура и спортни секции, рискът се повишава с повишаване на товари.

Чуждо тяло провокира в магарешка, коклюшеподобный кашлица без температура, за която е характерно внезапното появяване, особено при дете на 9 месеца и по-големи по време на хранене или игра с малки предмети (пазлами, съставни части на конструктора).

Кашлицата спира, ако чуждо тяло се движи от едър бронха в дребния. Понякога с попадение на чуждо тяло се дължи на хроничен, не могат да бъдат планирани терапия лекарствени средства кашлица, затова възрастните трябва да се упражнява внимание, и да избират безопасни за бебето играчки.

Респираторно хламидия детето става заразени по време на раждането, ако е болна майката, а също така-математика-вътрешните.

Кашлицата е суха през първата седмица на заболяването, след което придобива влажен характер.

Фиброза на белия дроб е заболяване, което има предимно хронично продължение. Еластичността на белодробната тъкан намалява значително влошаване на газовата обмяна.

При деца, болни от фиброза на белите дробове, са признаци на хронична дихателна недостатъчност и хипоксия (кислороден глад): затруднено дишане, особено при физическо натоварване, деформация на ноктите под формата на «часови очила» и на пръстите под формата на «барабанни пръчки» (удебеляване на ногтевых фаланги на ръцете и краката).

Не винаги е коренът на проблема – увреждане на дихателната система. Появата на суха кашлица без температура при бебето както под, така и над 1 г. може да се дължи на внелегочными причини:

 • гастроэзофагальной рефлуксна болест (ГЕРБ);
 • сърдечна недостатъчност;
 • аневризмой на аортата (издут стените му под формата на «чувалчета»);
 • сдавлением (компресирани) трахеята тумор или увеличение на лимфатическими възли;
 • психогенным кашлица.

Кашлица при дете без температура през нощта или в предутренние часовници присъщо на пристъп на бронхиална астма в резултат на алергия към наполнителю възглавници и играчки, които се поставят в леглото.

Бронхиална астма обяснява появата на дете с кашлица и соплей без температура – реакция на бронхите се предшества от алергичен ринит, хрема или след контакт с алергена.

Нощна кашлица се наблюдава и при ГЕРБ, когато съдържанието на стомаха се превръща в ларинкса; кашлица при дете на 10 месеца и по-млади, без температура е придружен от специфичен признак: възглавница сутрин е мокра, мирише на кисело.

Степента на трахеята и бронхите тумор се наблюдава при заболявания като лимфогранулематоз (болест на Ходжкина) или тимома (тумор на тимуса). Тимома големи размери е в състояние да доведе до выбуханию на гръдния кош. Освен натрапчиво коклюшеподобного кашлица и недостиг на въздух, се появява нарушение на гълтането (дисфагия) при налягане на пишевод.

Особено място заема психогенный кашлица – реакция на стрес, емоционални преживявания. Някои автори посочват използването на психогенного кашлица на деца като метод за манипулация.

Кашлица се изпълнява по механизма на условен рефлекс – и престава едва пациентът се успокои. Наблюдава без соплей и температурата на бебето, вече е способен да оцени ситуацията, да реагира на тях, като се ръководи собствено мнение или безпокойство, страх.

В миналото могат да се срещнат споменава за чести бронхит, наличието на хронични заболявания на горните дихателни пътища.

Изчезва през нощта по време на сън и в момент на разговор, различен навязчивостью, метален оттенък.

Такава кашлица без температура се появява при дете на възраст от 3-4 години, се засилва в периода на пубертета и сам купируется при достигане на зряла възраст.

Влажна кашлица

Продуктивна кашлица при дете без температура и хрема се характеризира с отделяне на храчки. Болестния процес, стимулиране на трахеобронхиальную секреция, е не винаги. Хипертермията не е характерно в случай, че се наблюдава:

 1. Кашлица по време на хранене.
  Най-честата причина – бронхо-езофагеална свищ, който съобщава респираторный и храносмилателния тракты, нормално изолирани един от друг. Се отделя голямо количество пенести храчки – детето се празнува на мокра кашлица, без температура.
 2. Затекание носната слуз.

  Запис при дете на възраст 2 години или в друга възрастова категория; кашлица, без температура представлява рефлекторно премахване на бронхиалните тръби слуз, произтичащи от задната стена на фаринкса. Синдром на постаназального затекания допринасят за хронични възпалителни и алергични заболявания на устната, носа, полипи. Продуктивни такава кашлица при детето смятат погрешно. Той може да продължи без температура две седмици или по-дълго, но остава суха, тъй като откашливаемое съдържание – не храчки.

 3. Бронхиална астма.
  Въпреки, че е пристъп на бронхиална астма се споменава като причина за суха кашлица, тя може да завершаться отделяне на малки количества от стъкловидното тяло тягучей храчки. Ако кашлица, без температура при детето е налице, 3 седмици и повече, трябва да се разглежда сред причините за алергично заболяване.
 4. Остра левожелудочковая недостатъчност.
  В противен случай, този процес се нарича оток на белите дробове, който възниква в резултат на тежка хипоксия като следствие от емфизем на белите дробове, алергична реакция и редица други причини. Появата на кашлица без температура при дете на 7 месеца, както и във всяка друга възраст, се характеризира с отделяне на пенести храчки розово на цвят и е изключително опасно състояние. Медицинска помощ трябва да бъде оказана незабавно.

Което обяснява «лаещ» кашлица

Патогенетический механизъм «лающего» на кашлицата е да се отеке на ларинкса и стесняване я лумена, или стенозе. Въздухът не може да мине през бързо уменьшающееся дупка, въпреки че пациентът се старае с всички сили да се направи вдишване.

Най-често тази патология се среща при дете на възраст от 4 месеца до 5 години.

Кашлица, без температура провоцируется алергична реакция. Храчки вискозна, откашливается трудно.

Оток на ларинкса, се появява внезапно, дължи на контакт с алергена. Нараства драстично, в рамките на кратък период от време. Дишането е шумно, му се чува на разстояние от детето, в акта на дишане включени принадлежности на мускулите. Изисква спешна медицинска помощ.

Вродени малформации на ларинкса и гласните струни се проявяват «крясъци» кашлица от първите дни на живота. Нарушен сън, апетита, детето е неспокоен, постоянно плаче.

Кашлицата придобива «лаещ характер, ако гласните струни сдавливаются тумор, а също и при кисти в устната ларинкса. Засядане на чуждо тяло и застъпването им на ларинкса и е включено в списъка на възможните причини.

Такава кашлица се характеризира с болезнени усещания, отделяне на оскъдни храчки, а продължителното чуждо тяло може да доведе до значителни повреди лигавицата, проникване на инфекция.

Появата на всякакъв вид кашлица, освен физиологичен, оттук и необходимостта от обръщане към лекар. Кашлица при дете на 5 месеца без температура трябва да се разглежда като причина за внимательной диагностика, тъй като децата в тази възраст не могат сами да аргументират оплакванията и да се опишат симптомите.

След вендузи на спешните състояния трябва да се чудя, има ли риск от рецидив и възможност за профилактика? Продължителен и хронична кашлица – декларация за интегрирано проучване, тъй като на заболяването, неговото предизвикване на постоянно преминаване, за да ги утяжеляется.

Необходим е история като, който включва информация за това, когато детето за първи път започнах да плащам, имаше ли ваксинирането. Важно е да знаете продължителността и характера на кашлица, наличие на връзка с възможни дразнещи, включително и емоционален стрес.

Кашлица в никакъв случай не може да купировать противокашлевыми средства, които не разбират истинската причина. В основата е защитен рефлекс реакция, както и самата кашлица не стартира болестния процес, а е негова съставна част. Трябва да се помни, че кашлицата е само симптом, и да го може, вылечив основното заболяване.

READ  Остър трахеит - симптоми и лечение при възрастни (код по МКБ)

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00073 sec