Кашлица с кръв: това може да бъде, и как се диагностицира патология

Кашлица — един от основните симптоми на заболяване на дихателните органи.

Това е рефлекс действие на мускулите на дихателните пътища, в отговор на дразнене от чужди вещества и агенти. Кашлевые рецептори, разположени в носа, гърлото, ларинкса, белите дробове, трахеята, бронхите, плеврата.

При кашлица обикновено се отделя храчки, с която дразнещи агенти, по-лесно се бутат навън.

В отделяемом могат да присъстват примеси на гной или кръв, което показва патологични процеси, протичащи в организма.

Гнойни секрети сигнал за бактериална инфекция, а в случай на примеси на кръв причините се различават.

Защо възниква кашлица с кръв, че това може да бъде и как да се лекува, да разгледаме в тази статия.

Когато човек кашлица, секрет може да се види червено-рыжеватые тънки ивици — това е кръвта. Когато кръвоносните телец в мокроте много, тя става розова. Ако подобно явление възниква от време на време и кръв в отделяемом при кашлица и малко, то това най-вероятно се дължи на разкъсване на съдовите стени в органите на дишането, по-често в бронхолегочной система.

В този случай, няма причина за сериозно безпокойство. Обаче hemoptysis може да възникне вследствие на сериозни болести, например, при туберкулоза или рак на белите дробове.

Да се обадите в клиниката за преглед и диагностика трябва да е задължително, ако кръвни вкрапления при кашлица се появяват систематично. Трябва да се обърне внимание на наличието на кръв в слюнката. Това явление може да бъде причинено от сериозни патологиями. Причините, провокира кашлица с кръв, че това може да е и към кой лекар да се обърнат — въпроси, вълнуващи всеки.

Освен органи на дихателните пътища, наличие на кръв при кашлица може да провоцироваться заболявания на стомашно-чревния тракт. Кашлевые рецептори са разположени и в органите, намиращи се извън дихателната система, сред тях — на стомаха. При увреждане на кръвоносните съдове в органите на храносмилането, кръвта попада в гърлото, завъртане на храчки в по-наситен червен цвят. Ако при кашлица се наблюдава тъмна, почти черна кръв, а след това е сигнал за силен стомаха кръвотечения.

Hemoptysis може да възникне вследствие на някои сърдечно-съдови заболявания, заболявания на вените и артериите, травма на белия дроб и няколко други причини.

За да разберем със сигурност, защото на някои орган възниква кашлица с кръв, и че това може да бъде заболяване, трябва да се обърнете към клиниката. Първичен преглед извършва терапевт, който според резултатите от изследвания и при необходимост насочва пациента към по-тесни специалисти: пульмонологу, онколог, пътници и товари или на друг лекар.

Диагностични изследвания:

 • Общ анализ на кръвта задължително се правят за откриване на възпалението в организма. Този процес се характеризира с повишено ниво на СОЭ и левкоцитите.
 • Анализ на храчки се назначава за обяснения, възпаление на дихателните органи. С негова помощ може да се идентифицира причинителя. Ако патогенни микроорганизми са много, предполагат пневмония, бронхит, абсцес на белия дроб. Бацил на Кох посочва туберкулоза.
 • Визуален контрол изследване на гръдния кош може да се идентифицира с патология на сърцето и белите дробове. За нарушения в белодробна и сърдечна системи лекар съди по затемненным места на изображенията и промяната на формата на органи.
 • Компютърна томография, както и рентгенова снимка, позволява да се определи промените в белите дробове: да разкрие бронхоэктатическую болест, злокачествени тумори в белите дробове, туберкулоза и т.н.
 • Анализ на пот се провежда, ако лекарят подозира наличието пациентът има муковисцидоза. Това заболяване се нарушава обмяната на хлор в организма, което и открити при изследване на пот. Болестта е наследствена и се дължи на мутация на гена CFTR, в резултат на което възникват тежки нарушения в дейността на дихателните органи.
 • Коагулограмму правят за определяне на показателя на съсирването на кръвта. Ако има отклонения от нормата, това може да доведе до запушване на вените кръв съсиреци, и, като следствие, до тяхното разкъсване и кървене. За анализ се вземат кръв от вената.
 • Електрокардиограма разкрива заболявания на сърцето, които могат да станат причина за емисии на кръв в дихателните пътища.
 • Бронхоскопия се извършва с цел откриване на патология на бронхите и белите дробове. С помощта на эндоскопического оборудване се измерват пропуски в бронхиальном дърво, се откриват за разрастване на тъкани и разширяване на бронхите, се провежда биопсия.
 • Ендоскопско изследване на ЧРЕВНИ позволяват да се определи като болестно разширение на вените на храносмилателната система, което може да доведе до кървене.
READ  Списък на лекарства, които ще ви помогнат в лечението на ОРИ

Храчки с кръв при кашлица: причините за патология

Пациентът, който систематично кашлица с кръв, трябва да бъде обследован напълно.

Обикновено патология предизвикват възпалителни процеси в бронхите или белите дробове. Въпреки това, ако пациентът страда, например, бронхит, а след това не могат да бъдат сигурни на 100%, че това заболяване е причина за кровохарканья.

Експертите са съгласни за това, че всеки отделен случай на кашлица с кръв трябва отново обследоваться.

В противен случай може да пропуснете друга сериозна, но потенциално излечимую патология.

Патологични състояния, които могат да бъдат причина за отделяне на храчки с кръв при кашлица:

 • Заболяване на гърлото. При инфицировании патогенни микроорганизми, тъкани на ларинкса и фаринкса стават отечными, а съдовете излишно е да се пълни с кръв. Когато човек кашлица, става напрежение на тъканите и кръвоносните съдове може да се спука, в резултат на което кръвта изтича навън и се смесваше с отделяне на храчки. Това състояние не е опасно, но все пак трябва да се консултирате с лекар, за да се отхвърлят други възможни заболявания.
 • Пневмония. При откашливании се наблюдава ржавая храчки, в която се намират scarlet вкрапления. Сред другите симптоми на отделят по-висока температура на тялото, слабост, болка в гръдния кош и глух кашлица.
 • Туберкулоза. Кръвни включване обагрени храчки в розов или червен цвят. На пациента често се наблюдава кашлица, периодично произтичаща треска, обща слабост, задух. Ако имате храчки с кръв при кашлица, причините могат да бъдат точно в този заболяване.
 • Бронхит. В гъста и обилна мокроте се наблюдават нитеобразные кръвни включване. На пациента повишена температура, той често кашлица и страда от задух.
 • Абсцес на белия дроб. Патология често възниква като усложнение на възпаление на белите дробове. Освен кръвни примеси на слуз се намират частици гной, които допринасят за неприятному миризмата отделяемого.
 • Легочное кървене. Храчки ярко оцветени, може да се наблюдава на кръвни съсиреци. При този пациент притеснява силен истерична кашлица и болка в гърдите.
 • Рак на белия дроб. Кръвта излиза от белите дробове големи съсиреци. В гъста мокроте може да присъства на гной. Болният усеща парене в гърдите, което намалява след пристъп на кашлица.
 • Бронхоэктатическое заболяване. Възпалителен процес в бронхите придружени от гниещо на лигавицата. Заедно с жилки кръв в изобилие и вискозни мокроте присъства на гной. Други симптоми са: кашлица, втрисане, задух.
 • Възпалителни процеси и патология СЧ. При заболявания на тези органи, могат да се появят и вътрешни кръвоизливи. Кръвта излиза с отделяне на храчки при кашлица, или в резултат на рвотного рефлекс. Цвят — ярко червено или тъмно червено.
 • Сърдечно-съдови заболявания. При заболявания на сърцето и нарушения в кръвоносната система, кръвта може да са в застой в белите дробове, което води до кашлю с кръв. Други състояния: недостиг на въздух, нарушеното дишане, пристъпи на кашлица.
 • Моковисцидоз. Наследствено заболяване допринася за развитието на заболявания на органите на дихателните пътища. Се характеризира с чести настинки и кашлица с гъсти храчки и примесени с кръв и гной.
READ  Детето хърка в съня си: причини, механизъм на развитие и разлики от сопения

По този начин, ако се появи храчки с кръв при кашлица, причините могат да се разделят в три отделни групи, сред които и възпалителни явления в дихателните пътища, новообразувания в органите на дишане и други заболявания в организма.

При никакви патологиях се появява кръв в слюнката на:

 • вродени малформации в съдовата система, белите дробове, дихателната система, на сърцето;
 • заболявания на белите дробове;
 • сърдечна патология;
 • системни заболявания на съединителната тъкан;
 • поражението на венците се дължи на недостиг на витамин С;
 • дехидратация на организма;
 • тежки заболявания на бронхите.

— Кръв при кашлица: помощ при легочном кръвотечения, лечение и профилактика

Както се оказа, причини за появата на кръв в мокроте много. При кашлица с кръв трябва да остане спокоен, тъй като не всички състояния са опасни, но трябва по-внимателно да следите своите самочувствием.

Симптоми, при които е необходима консултация с лекар, е неочаквано, буквално на празно място, появата на кръв в мокроте, при АРИ или други възпалителни заболявания на дихателната система, болният открива кръв в мокроте в продължение на 2-3 дни.

Освен кровохарканья са налице такива симптоми, като слабост, задух, лош апетит, има съпътстващи симптоми: болка и чувство за сдавленности в гърдите му, кръвта се открива в мокроте с активното пушене на фона на видимата липса на болести.

Във всеки случай за предпочитане е да посетите специалист, за да изясни причините за появата на кръв при кашлица. По-добре болестта да се предотврати, отколкото да не обръщат внимание на развитието на патология, което е опасно усложнения.

Легочное кървене: първа помощ

Обилно отделяне на кървава пяна на устата свидетелства за кръвотечения в белите дробове. В този случай човек трябва спешно госпитализировать в медицински институт.

Докато екип на спешна помощ, на път, на пациента трябва да е удобно седалище. При това главата не трябва да запрокидываться. По възможност, човек трябва да погълне малко лед. Кръвта поглъщат не може, трябва да выплевывать и выкашливать.

— Кръв при кашлица може да се дължи на най-различни заболявания, така че на единен подход за решаване на този проблем не съществува. Изисква се лекува причината, тогава и такова патологическо състояние да свърши. За инфекциозни заболявания е необходимо антибактериална терапия за сърдечно-съдови — симптоматична, за гнойни абсцеси и рак — хирургическа намеса.

READ  Антибиотици при кашлица при възрастни и деца: когато приемате и списък на лекарства

Ако кръвта при кашлица, причинена от простудными болести, това е полезно да се прибегне до ингаляциям, успокояващо лигавицата на фаринкса и ларинкса. Масло от ела, евкалипт и чаено дърво перфектно омекотява и успокоява тъкан и кръвоносните съдове.

Трябва да се вземат лекарства, предназначени за лечение на кашлица и за облекчаване на пристъпите на задушаване.

Сред тях има Синупрет, Бромгексин, Гербион.

В някои случаи загряване при простуда, например, горчичниками може да се окаже опасно, ако има такъв симптом, като hemoptysis. В края на краищата, кръв в мокроте може да бъде признак за туберкулоза или тумори в белите дробове, при които нагряване не могат да бъдат използвани.

За облекчаване на гърлото народни лечители препоръчват да се пие билкови чайове с джинджифил, ловци, вар и мед.

В кои случаи е храчки с кръв без кашлица

Кръвта в слюнката се открива обикновено сутрин, след сън. Храчки с кръв без кашлица може да е проява на заболявания с различна етиология или такава банална причина, като неправилно почистване на зъбите.

Ако в слюнката е имало кръв, но при това състояние на устната кухина са в ред, значи, той се е появил в резултат на увреждане на кръвоносни съдове в организма, което сигнализира за опасни патологиях. Ще се спрем повече върху основните причини за такова симптома.

Причините за патология:

 • неспазване на хигиена на устната кухина може да доведе до такива заболявания, като гингивит и пародонтоза, които се характеризират с кровоточивостью на венците;
 • увреждане на венците, в резултат на почистване на зъбите е прекалено твърда четка;
 • кървене (образуване на кръвни съсиреци могат да бъдат в синусите 1-2 дни, завъртане на храчки);
 • заболяване на органите на стомашно-чревния тракт;
 • патология на сърцето и кръвоносните съдове;
 • ХИВ-инфекцията, при която се наблюдава кръв в слюнката;
 • възпаление на синусите, зеве, гърлото;
 • хронично възпаление на сливиците или ангина с гнойными тапи;
 • злокачествени образувания в дихателните органи;
 • — бери, особено недостигът на витамин С;
 • язва на стомаха.

Храчки с кръв без кашлица може да се наблюдава след изваждане на зъби или други механични повреди на венците и лигавиците на дихателните органи.

Ако в мокроте се наблюдава кръв, но на кашлица при този липсва, тогава диагностични изследвания се извършват по същия начин, по същия симптому, който се придружава от кашлица. Първоначално пациента обследует терапевт, който, въз основа на оплакванията на пациента, определя какви точно изследвания трябва да мине и какви органи се изследват.

Първо трябва да се премахне причината за патология. Ако се появи кръв в резултат на увреждане на венците, а след това трябва да смените вашата четка за зъби, за да се лекува пародонтоза или пие курс на витамини. Лечение на различни заболявания изисква собствен подход, така че не може еднозначно да се отговори на въпроса за това, как да се премахне този симптом.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00117 sec