Като гаргара Фурацилином: спектър на активност на лекарството, приготвяне на разтвора

Напоследък по рафтовете на аптеките се появява все повече и повече медикаменти за лечение на заболявания на гърлото при възрастни и деца.

Това разнообразие от хапчета и бонбони за резорбция, спрейове и спрейове.

Но техниката, като гаргара Фурацилином, остава надежден, ефективен и сравнително евтин начин да се отървете от инфекциозен процес в синусите.

Това е средство за завоевало заслужена популярност не само сред лекарите, но и пациентите с широк спектър на дейност и нисък риск от поява на нежелани странични реакции.

Основният компонент на Frc е вещество нитрофурал. Много погрешно наричат това лекарство антибиотик. Все пак това твърдение не е съвсем вярно. Според фармакологична класификация Фурацилин, а по-точно нитрофурал, се отнасят към групата на противомикробных средства, предназначени за външна обработка на повърхността на кожата и лигавиците.

С други думи, този наркотик е антисептик, за които е характерно безразборно действие на такива представители на инфлуенца флора:

 • стафилококи (Staphylococcus spp.), включително златист, епидермални и гемолитический. Това е една от най-честите причини за развитието на гнойни възпалителни процеси на лигавицата на устната кухина, гърлото и носоглътката;
 • стрептококи (Streptococcus spp.), в частност бета-гемолитический, която нормално присъства в эпителии на горните дихателни пътища. С отслабването на имунитета започва усилено да се размножават, което води до хронични заболявания;
 • shigella дизентерия, Flexner, Бойд, Зонне (Shigella dysenteriae, S. flexneri, S. boydii, S. sonnei);
 • е. коли (Escherichia coli);
 • клостридии (Clostridium perfringens);
 • салмонела (Salmonella spp).

Въпреки това в контекста, като гаргара Фурацилином, най-голямо значение има бактерициден ефект на този наркотик е по отношение на основни патогени остри и хронични възпаления на горните дихателни пътища — стафилококи и стрептококи. За ефективността на Фурацилин много пъти по-висока «класически» содовые промивки с йод, напояване отвари на билки.

Важно

За разлика от противомикробных средства — дезинфектантов (например, течни хлорхексидин) разтвор на Frc не оказва ефект и не се прилага за обработка на ръце, инструменти или артикули.

За приготвяне на изплакване, този препарат може да се закупи под формата на:

 • водни 0,02% разтвор за локално и външно приложение във флакони с различен обем (от 100 мл до 1 л);
 • алкохолен 0,067% разтвор в бутилки по 10, 25 и 50 мл;
 • таблетки по 0,2 г на 10 и 20 бр. за самостоятелно приготвяне на воден разтвор в домашни условия;
 • прах-вещество, предлага се в лечебно заведение.

Трябва да се каже, че за това, като гаргара Фурацилином, по-често използват точно разведени хапчета, тъй като готов воден разтвор, не се продава във всяка аптека. Изплакването с течност, която съдържа алкохол, противопоказан, особено на дете. Това може да предизвика силни изгаряния и увреждане на лигавицата на устната кухина и задната стена на гърлото.

READ  Как да се лекува възпалено гърло в домашни условия

Показанията на местно прилагане на Frc служат:

 • хроничен и остър тонзилит;
 • ангина (само в комбинация със системна терапия с антибиотици);
 • възпаление на венците;
 • стоматит;
 • фарингит;
 • ларингит;
 • възпалено гърло при вирусни и настинки;
 • предотвратяване на усложнения след хирургична операция (премахване на аденоиди или на сливиците).

Освен това, като гаргара Фурацилином, наркотици и използват за вливане в ухото при лечение на отитов, обработка на повърхността на раната, циреи, за промиване на носа. Обикновено за тази цел се използва разтвор на алкохол.

Противопоказания за назначаване на дадено лекарство са:

 • свръхчувствителност към нитрофуралу и други, получени нитрофурана;
 • алергични обриви;
 • не зажившие, кървене рани или язви на лигавицата на устата или гърлото.

При спазване на условията за съхранение на хапчета и на правилата за провеждане на процедурата (използвайте топло прясно приготвен разтвор на желаната концентрация), странични ефекти от прилагането на Frc възникват изключително рядко. Може би появата на парене, което е свързано с алергична реакция. В такъв случай е лекарство трябва да се спре. Заслужава да се отбележи, че дадено лекарство е предписано, не само на възрастните, но и на децата. Бременност също не е противопоказание за това, като гаргара Фурацилином.

Като гаргара Фурацилином таблетки: правилното отглеждане, приложение при деца

Успех лечение на всяка болест зависи в голяма степен от правилното прилагане на определени лечебни средства.

Процедура приготвяне на разтвора, и като гаргара Фурацилином, съвсем не е сложна.

За удобство на распишем си на етапи, както следва:

 1. За привеждане на обикновена вода до кипене и се охлажда. Въпреки че лекарството е по-добре да се разтваря във вряща вода, да го използват не е желателно. Фурацилин може да изгубим своята дейност под влияние на висока температура, затова най — добрият вариант- 60-70°. Е, ако у дома има термопот с възможност за регулиране степента на загряване.
 2. Докато водата остужается, за да се подготвят хапчета. Ако ги хвърли в чаша цяло, процесът на разтваряне отнема много време. Така че Фурацилин по-добре стрита на прах, с помощта на керамични хоросан или точилка (предварително препоръчват сложи хапчето в сгъната на половина на лист хартия).
 3. Разтваря Фурацилин в преварена вода. Пропорцията помни лесно: 20 мг, 200 мл, това е една таблетка 0,02 грама на чаша течност.
 4. Оставете гаргара в продължение на 10-15 минути, след което интензивно се разбърква и се прецежда. Нормално кухненско сито не е много подходящо, тъй като нашата задача е да се отървем от дребните, не растворившихся кристали Frc. При контакт с лигавицата, те може да изгори я.
READ  Водочный компрес на гърлото, показания и противопоказания

След това лекарство е готов за консумация. Според мнението на пациентите, да се готви само чаша вода нерационално. По-добре веднага увеличаване на пропорцията до 5 таблетки по 20 мг на литър. Готовата течност плътно корк caproic капак и се слага в хладилник. Ако е необходимо, трябва да се налейте точното количество разтвор в чаша и се затопля до 40°C.

Важно

Варени разреден препарат дори и при ниска температура може да се съхранява не повече от три дни.

Сега директно да преминем към това, като гаргара Фурацилином под формата на таблетки. Процедурата трябва да се повтаря поне 4 пъти на ден, в идеалния случай — 5-6. Преди обработката на гърлото с разтвор на лекарства, трябва да го почистите от остатъците от храна, слуз и гной. За това препоръчват да изплакнете устата и носоглотку содовым, физиологичен разтвор или обикновена вода.

Температурата на разредените Frc не трябва да надвишава 40°С, в противен случай е висок рискът от изгаряне. След процедурата трябва да се въздържат от ядене и пиене на 30 — 40 минути, за да се даде възможност на наркотик упражни своето бактерицидно действие. Изплакването да продължи до изчезването на симптомите на заболяването.

Важно

Ако след 2 — 3 дни се повишава температурата на тялото, на задната стена на гърлото, сливиците се появява бял налеп, се съхраняват (или са подобрени) болка при преглъщане, трябва да се консултирате с лекар.

Такива признаци могат да сигнализират за развитието на ангина или друг остър инфекциозен процес. Това изисква дестинация допълнителни лекарства.

Отделно трябва да се каже за това, като гаргара Фурацилином таблетки на децата. В инструкциите към лекарственному средство няма точни указания, на каква възраст може да се прилага. Лекарите смятат, че подобни процедури се извършва тогава, когато детето осъзнава самия процес на изплакване и не поглъща хоросан. Както бе споменато по-горе, при заболявания на гърлото, като при възрастни, така и деца, са подходящи разтворена в преварена вода хапчета Frc.

Може ли гаргарата Фурацилином при бременност: тънкостите на приложение на лекарството

По време на света дете, жените в по-голяма степен податливи на настинки и други инфекции на горните дихателни пътища.

READ  Указания за употреба Каметон и Каметон Форте

Това е свързано с общото отслабването на имунитета се дължи на увеличеното натоварване на тялото.

Освен това, концентрацията на някои полови хормони се увеличава отделянето на слуз, което също е благоприятен фактор за възникването на подобни заболявания.

Прием на всякакви лекарства вътре е нежелателно, тъй като те са, така или иначе ще попаднат в системата на притока на кръв и оказват влияние върху плода. Особено опасно е в началото на времето. Следователно главната роля в лечението на възпалителни заболявания на ЛОР-органите заемат лекарствени средства за локално ползване.

Начин на приложение Frc не зависи от срока на бременност. Дозата е един и същ както за първия, така и втория и третия триместър. Това са стандартни 20 mg 200 мл. въпреки това, преди началото на лечението трябва да се консултирате с гинеколог, може ли гаргарата Фурацилином при бременност.

Също така трябва да се подчертае, че лекарството е активно само срещу бактерии, вируси тя не оказва никакво действие. Затова, когато ТОРС му е препоръчително да се използва само като профилактика на усложнения.

Важно

При развитието на гнойной болки в гърлото, е необходим прием на антибиотици. Към днешна дата съществуват препарати, безопасни и в първите седмици на бременността, и в по-късен период.

Фурацилин е напълно безвреден при локално приложение, което не може да се каже за неговото поглъщане. Възможните странични ефекти като виене на свят, гадене, повръщане. Въпреки това, 1-2 случайни глътка разтвор за изплакване, дори «съеденная на» хапчето е изцяло тези усложнения не се събужда. Въпреки това, може да се приеме активен въглен (размер на 1 таблетка на 10 кг тегло) и да пият много течности.

Така че на въпроса, възможно ли е за бременни гаргара Фурацилином, отговорът е еднозначно положителен. Това е един от малкото противомикробных лекарства, който е в състояние да се спре възпалителния процес и размножаването на микроби в сливиците и в кухината на гърлото и в същото време е безопасна за здравето на бъдещото бебе.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00112 sec