Колко дни е заразна ангина: когато ангина престава да бъде заразен, инкубационният период на болки в гърлото, начини на предаване на инфекцията

Ангина (остър тонзилит), също като синузит, е доста често срещано заразно заболяване, на които поне веднъж в живота си переболел на почти всеки човек, така че много хора се чудят, колко дни е заразна ангина.

Разновидности на болки в гърлото, има няколко, и всички те могат да бъдат причинени от различни патогени, а именно бактерии, вируси и гъбички.

Най-често патогени, болки в гърлото са точно стрептокок или стафилокок. Как се предава ангина? Болестта може да се предава домакинството или въздушно-капково начин.

Разбира се, това далеч не са единствените представители на това заболяване, така че, за да предпазят себе си и близките си, а особено на децата, от болестта, е много важно да се знаят първите признаци на заболяването и основните начини за предаване на инфекция, както и за това, когато ангина престава да бъде заразен.

Както вече беше посочено по-горе, в деветдесет случаи от сто причина за инфекция са бактерии бактериите, които се разпространяват въздушно-капково или хранителен път. Заразят може да бъде както отвън, от заразения човек, така и техните микроби, които са в синусите или устната кухина.

При това общото здравословно състояние и предрасполагающие фактори (например охлаждане на организма, намалява общ или местен имунитет, липса на витамини, вредни навици, неспазване на елементарните правила на хигиената и още много други), също оказват влияние върху продължителността на болестта и съответно на това, колко дълго е заразна ангина.

Инкубационният период на остър тонзилит продължава не повече от един до пет дни, след което се появяват основните признаци на болки в гърлото, които включват:

  • остър хлад, който може да продължи около половин час, след това се появява чувство на горещина;
  • повишаването на температурата до 38-39° С, а понякога и по-горе;
  • болки в ставите;
  • главоболие;
  • усещането першения и сухота в гърлото;
  • болки в гърлото, които се засилват при преглъщане и най-изразени на втория и след края на инкубационния период;
  • обща слабост на организма.
READ  Гъсти сополи дете: от лечение и каква е причината

Признаци гнойной болки в гърлото са сходни, но в този случай също се наблюдават гнойни петна по сливиците. Както и в случая с други видове на ангина, без съмнение, е заразно или не гнойная форма: в отговор на въпрос ще бъде винаги положителен.

В отговор на въпрос, колко дни е заразна ангина, повечето лекари са съгласни, че ако настъпили въздушно-капково чрез болен, обикновено престава да бъде заразен, на петия ден от началото на заболяването.

Важно е да знаете

Рискът да се заразят има стрептокок в гърлото в продължение на общо заболяване, дори ако неговите симптоми са леки, така че да предпазите себе си и околните, при контакт с болен трябва да се спазват мерките за безопасност и за възможностите за изолиране на болния в отделно помещение.

Колко дълго заразна ангина след появата на първите симптоми и да започне лечение.

При болки в гърлото е много важно за навременното и качествено лечение, което може да се назначи само от лекар, така че при първите признаци на заболяването е препоръчително веднага да се потърси квалифицирана медицинска помощ.

В никакъв случай не правете самолечение!

При самолечении съществува вероятност от нежелани усложнения, до които, заедно с неконтролируем прием на лекарства, особено антибиотици с широк спектър на действие, също може да доведе до погрешна диагноза.

Лечението се назначава от специалист след провеждането на проучвания, за установяване на точна диагноза и изясняване на причините за заболяването.

Независимо от това, че ангина, не е сложно заболяване, защото се поддава добре на лечение, като в същото време тя е силно заразна, така че, например, като вирусна ангина.

READ  Люголь при фарингит, за гърлото не боли

Така че, ако естеството на болестта вирусна, заедно с основното лечение, назначени на антивирусни лекарства при болки в гърлото. В този случай антибактериална терапия не е назначена, тъй като медицински изследвания са доказали, че тя е неефективна.

Ако причина за заразяване са станали бактерии, лечението се извършва с антибиотици. Тъй като болки в гърлото са причинени предимно стрептококковыми бактерии, най-често се предписват антибиотици пенициллинового редица. Имайте предвид, че за да се постигне положителен резултат антибиотици се приемат курс, а в случай на развитие на алергични реакции към лекарствата наркотици само компетентен лекар ще бъде в състояние да го замени друго лекарство.

При висока телесна температура (над 38,5° С), за подобряване на общото състояние на пациента се предписват аналгетици. Като допълнителна терапия и липса на противопоказания от лекар може да предпише по-гаргара на гърлото.

Важно е да знаете

Бързо и ефикасно да се отървем от болестта на едни само лекарства за локално действие е невъзможно.

При правилно и правилното лечение на ангина трае обикновено не повече от пет-седем дни, но в период на медицинско лечение на болния също е заразна за околните.

Имайте предвид, че препоръка от специалист трябва точно да се спазват дори и тогава, когато ангина престава да бъде заразна и за общото състояние постепенно ще започне да се подобрява, че при правилно лечение се случва вече на четвъртия-петия ден след появата на първите признаци на заболяването.

След започване на лечение има възможност да се заразят при пряк контакт с болен човек, да го използвате за лични вещи или предмети на хигиената (това се отнася особено за прибори, хавлии, четка за зъби и т.н.). В случай, че някой от членовете на семейството е болен, не трябва да се пренебрегва средства за индивидуална защита или необходими мерки за превенция.

READ  Прилагането на процедурата кукувица при лечение на синузит.

За да се предотврати разпространението на болестта, е важно точно да се съобразят с графика на лечение, се придържат към спалното режим, както и да обърне специално внимание на личната хигиена и почистване на стаята.

Важно е да знаете

Ангина е остър заболяване, което е заразно в цялата болест, въпреки това е назначена на пациента лекарствена терапия, или не.

Въпреки това своевременно започване на подходящо лечение, като се отдаде дължимото внимание на препоръките на лекуващия лекар, като се придържа към режима на хранене, както и да знае за това, колко дълго е заразна ангина, вие ще можете да, след пет-седем дни да забрави за заболяването и да се избегне усложненията, продължителността на лечението, което е много по-дълго, отколкото лечение на самото заболяване.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00074 sec