Лазолван: инструкция за употреба и странични ефекти

Лекарството се предписва от лекарите при суха кашлица, тъй като има муколитическим ефект. Още повече, че лекарство не струва твърде скъпо, а действа много ефективно. Средство срещу кашлица Лазолван, указания за употреба на който отива на всяка опаковка, заслужило доверие на специалистите и потребителите.

Съставът и пропорциите определят действие, характеристики, ефективността на медикаменти. Всичко това написано е в инструкциите. Производителят посочва, че основната съставка на лекарство — амброксола хидрохлорид, го синтезира на базата на вазцина, който на свой ред получи от това лечебно растение, като Адатода съдова.

За това, че растението има лечебни свойства, знаят отдавна. Лекарите Азия го използва като отхрачващо средство в продължение на много векове. През XX век учените са открили тайната му и са успели да синтезират амброксола хидрохлорид. Скоро той беше признат за най-гъвкав, мощен, ефективен муколитиком. В нашето време на амброксола хидрохлорид активно се използва в производството на различни аптеки средства от кашлица.

Амброксола хидрохлорид стимулира производството на белодробен сурфактанта — вещество, което покрива повърхността на алвеолите. Белодробен сурфактант е толкова естествена бариера, която пречи на проникването на вредни микроорганизми в тъканите, след това в кръвта чрез белите дробове. Това е част от имунната система, а по време на болестта синтез е нарушен, тъй като страдат вырабатывающие го альвеолоциты.

Белодробен сурфактант изпълнява не само защитна функция. Той е необходим за поддържане на живота, пречи на слипанию на алвеолите. При недостатъчна го изработване на организма, възможно спадение лесно, така наречените ателектаз.

Може да се развива дихателна недостатъчност, вероятно деформация на алвеолите. Това е тежко състояние и амброксола хидрохлорид е в състояние да промени ситуацията в по-добра посока, да се нормализира производството на сурфактанта. Благодарение на това последствията от обикновена настинка ще бъдат незначителни. Намалява риска от усложнения и при много сериозни заболявания, свързани с възпалителни процеси на органите на дишането, промени в структурата на тъканите, в нарушение на функциите.

Амброксола хидрохлорид се отразява и на ресничките в бронхите — нормализира тяхната мобилност, активира процеса на отделяне на вредни вещества.

Допълнителни компоненти обикновено се добавят, само за да се подчертае свойства на основните действащи вещества, гарантира по-добро усвояване, консистенция. Но трябва да се има предвид, тъй като негативна реакция може да предизвика именно тези компоненти. Те отчасти се обясняват и положителен ефект. Нека разгледаме действието на допълнителни компоненти.

Лимонена киселина монохидрат — това е научното име на лимонена киселина Е330, която често се използва в хранително-вкусовата промишленост. Това е антиоксидант и включването му в състава на лекарства допринася за бързото възстановяване.

Натрий гидрофосфата дигидрат допринася за задържане на течности, позволява да се нормализира минералния и киселинно-алкален баланс.

Натриев хлорид ефективно се бори с дехидратация, допринася за разпадането и по-бързото усвояване на компоненти.

Бензалкония хлорид е антисептик. Той активно си взаимодейства с мембраните на клетките на чужди микроорганизми и ги убива.

Пречистена вода съдържа в сироп, тя е необходима за създаване на по-течна консистенция.

Лактоза монохидрат — специален вид захар, който можете да намерите само в млякото. Това вещество е източник на енергия, положително влияе на обмена на калций в организма, подобрява състоянието на микрофлора на стомашно-чревния тракт.

READ  Скарлатина при деца: характер прояви на инфекция

Суха нишесте от царевица подобрява състоянието на микрофлора на стомаха и червата в големи количества, както в малък, както в случая с Лазолваном, се превръща в глюкоза, се превръща в допълнителен източник на енергия за химическите реакции, усвояване на вещества.

Силициев диоксид колоиден е энтеросорбентом и прилагането му като помощно вещество вярно при производството на Лазолвана.

Форма на продукта

Производител пуска Лазолван в няколко форми: сироп, таблетки, разтвор, разтвор за инхалации, суроватъчните пастилки за котки, ампула.

Фармакологично действие

Амброксола хидрохлорид подкрепя нормалната дейност на стените на алвеолите, вътрешната повърхност на бронхите. Възстановяването на естествените функции и ги подержание — основната му цел.

Кашлица, от дразни лигавиците се превръща в рефлекс реакция, пречистващата на дихателната система. Благодарение на това действие Лазолван може да се използва като основен наркотик или допълнително средство при назначаването курс на антибиотици.

Фармакодинамика и фармакокинетика

Амбраксола хидрохлорид започва да действа вече половин час след прилагането. Ефектът продължава 6-12 часа. Той влиза във връзка с цитоплазмени протеини, задържа влагата, я насочва към премахване на вискозитет в мокроте — подобрява активността на гидролизующих ензими, стимулира и отделянето на лизосом, затворници в клетки на Кларк.

Амброксола хидрохлорид притежава не само отхрачващо, но и противоотечным ефект.

Възстановява баланса на лигавиците и на серозен слой. Напуска тялото заедно с урината. За преработка в черния дроб се отива от седем до дванадесет часа.

Показания за употреба

Лазолван се прилага и при патологични процеси в органите на дишането с различна етиология, в острия и хроничен стадий, при поява на вискозна слюнка.

Противопоказания

Индивидуална непоносимост към компонентите, язвена болест, период на кърмене, първите три месеца от бременността — това са фактори, които изключват възможността за прилагането му. Лекарството трябва да се използва внимателно при нарушение на работата на бъбреците и черния дроб, както и във 2 и 3 триместър на бременността.

Сред страничните ефекти са следните:

  • нарушение на храносмилането;
  • неправилна работа на имунната система;
  • обрив по кожата;
  • сърбеж;
  • дисгевзия.

Лазолван за възрастни под формата на таблетки, сироп и други форми на

Влиянието върху вътрешните органи на лекарството се коригира чрез избор на оптимална доза и форма на освобождаване. Лазолван за възрастни се използва в по-голяма доза, отколкото за децата.

Сиропът се пие независимо от закуска, обяд, вечеря, по всяко време. Той отлично се абсорбира от стените на стомаха, навлиза в кръвта, разпределени по тялото, стига до органите на дишането. За възрастни се препоръчва приема на лекарството по 30 мл на ден 3 пъти на ден.

Хапчета Лазолван за възрастни се прилага в дневна доза е 90 милиграма в три приема през равни интервали от време. Хапчета пият, независимо от приема на храна, обилно се измива с вода.

Капки Лазолван се предписва на възрастни по 12 милилитра на ден. Дозата трябва да бъде разделена на три приема. Повече от 4 дни на лечение дозата може да бъде намалена до 6 милилитра на ден. Капки се разтварят в напитката — мляко, всеки сок или в обикновената питейна вода. Приемат лекарство, заедно с храна. За инхалация се изисква 2-3 миллилитра Лазолвана. Но пара инхалатора в този случай не е подходящ, трябва да се използват точно небулайзер.

READ  Температура 38 - 38.9 възрастен - причината и какво да направя

Суроватъчните Пастилки за котки, предназначени за забавяне на резорбция. За възрастни се препоръчва да се прилагат по 1-2 пастилки на всеки 6-8 часа.

Специален разтвор за инхалация се прилага по 90-120 милиграма на ден за два-три дози през еднакви интервали от време. Ако е необходимо дозировката се увеличава до 180-240 милиграма на ден. Разтворът се използва само за лечение чрез небулайзер.

Разтворът, предназначен за ваксини, се въвежда както във виена, така и в мускула. Понякога се поставя краен. Използва се за една ампуле Лазолвана 2-3 пъти на ден.

Прилагането на препарата по време на бременност

Ако вашият лекар е предписал Лазолван при бременност, трябва да се приема внимателно, само във втория и третия триместър, водени по давност. Важно е да слушате самочувствию и при най-малкото влошаване на състоянието, спрете приема и ще се обърнат към лекар, за да коригира схема на лечение.

Доказано е, че амброксола хидрохлорид прониква през плацентата бариера, а оттам се отразява на плода. Но възпалителни процеси в органите на дихателната система на майката е много вредно, може да доведе до хипоксия на плода. Лазолван е ефективна, тя в най-кратки срокове възстановява здравето на жената.

Лазолван: инструкция за употреба, за деца в различни форми

Лекарството може да се прилага само за деца над 12 години. В тази възраст тялото вече е напълно развит и може спокойно да възприемат компоненти средства Лазолван.

Указания за употреба за деца описва, че сироп се предписва на децата по 30 милилитра на 3 приема през равни интервали от време.

Хапчета предписват на деца от 12 години на 90 милиграма в три приема независимо от храната. Препоръчва се да се измива обилно таблетки с вода.

Също се използват пастилки Лазолван в лечението на деца от 6 до 12 години. Приемайте по 1 пастилке с интервал от 8-12 часа. Деца над 12 години дават да се дава не повече от 180 милиграма на суроватъчните пастилки на ден.

Разтвор за инхалация е разрешено да използват за лечение на деца с по-малките деца. Деца до 2 години дават 7,5 мг разтвор, понякога дозата се повишава до 15 мг, разделени на дозата на 2 приема. На възраст от 2 до 5 години предписват на 8-11 мг 2 пъти дневно с интервал от 8-12 часа. Деца над 5 години предписването на по 15-22 мл 2 пъти дневно с интервал от прием на 8-12 часа.

Интрамускулно Лазолван в ампули предписват на деца до 2 години — половин ампула на два пъти в денонощието. На възраст от 2 до 5 години се предписват от 0,5 мг на всеки 8 часа.

Лазолван от бронхит и неговите аналози

Предозирането може да се дължи на нарушения на препоръки, както и при нарушение на работата на вътрешните органи. Поради по-ниска скорост на извеждане, лекарството постепенно се натрупва в организма.

READ  Ремантадин указания за употреба: описание, състав и свойства

Киселини в стомаха, повръщане, болка в областта на стомаха, дерматити, ангионевротический подуване, анафилактични реакции — това са симптоми за предозиране. Някои състояния са изключително опасни и трябва спешно да се потърси помощта на лекар.

Взаимодействие

Лазолван от бронхит увеличава способността за проникване амоксициллина, цефуроксима, эритромицина в бронхиальный тайна. Добре се съчетава с други лекарства.

Условия за продажба

Лазолван се отпускат без рецепта. Ефективността му е потвърдена от много изследвания, но амброксола хидрохлорид е синтезиран за първи път едва през 1978 г. и неговият имоти до края все още не са проучени. Установено е, че той има иммуномодулирующими свойства, което в някои случаи може да предизвика негативни реакции аутоиммунной на природата.

Условия на съхранение

Лазолван трябва да се съхранява, както и повечето лекарства, на тъмно, недостъпно за деца и домашни животни място, при стайна температура, но тя не трябва да надвишава 25 градуса.

Срок на годност

Срокът на годност е посочена на опаковката и е 5 години от датата на издаване.

Специални указания

Не се препоръчва да се прилагат Лазолван от бронхит едновременно с лекарствени продукти, съдържащи кодеин (например, Коделак).

Засилва ефекта на лекарството при съвместен прием с муколитиками на растителна основа.

Случаи на влияние върху способността за шофиране са неизвестни.

Колеги

Аналози е Амброксол, Бронхивал, Амбробене, Аброл, Лазолекс, Медокс и други.

Коментари

Ангелина, 35 години

«Забележително лекарство. Много пъти помагаше да се отървете от симптомите на настинка. Вече три дни кашлицата минава изцяло. До Лазолвана опитах различни отхаркивающие. Обикновено кашлицата остава по-дълго от седмица-две. Всяка настинка се превръща в катастрофа. Болеше рядко, но силно. Видях реклама, опитах. Сега се разболеят е станало по-малко, много. На първо място, не по-често от един път в годината, а по-рано веднъж на тримесечие. На второ място, след три-четири дни, кашлицата изчезва. Може да не отварят на страната, ако простудилась в петък. В понеделник всичко ще бъде наред.»

Елинор, на 41 години

«Предписаните ни лекар Лазолван вдишване. Дъщеря на 5 години. Разболях много силно — кашлица на пропастта, в продължение на часове. Температурата се увеличава до 38, след това се връща към нормалното. Няколко дни след инхалации всеки е дошъл. След първата инхалация е в състояние спокойно да спя. Температурите се превърна в стабилен, кашляла, вярно е, че още няколко дни, но вече не до сълзи, а леко. След първата инхалация! Добро и евтино — изгодно. Помага. Друг път пиеш-пиеш, а ползата е нула. Чай с малина, банки и горчичники в главата веднага идват. Инхалации и Лазолван — истинско чудо. Ако все още простудимся, ще поиска да се регистрирам Лазолван.»

Купи лекарство днес може да се във всяка аптека. Цената зависи от формата на освобождаването, дозата на обема.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00575 sec