Лечение на аденоиди при деца: основни принципи на терапия

Лечение на аденоиди при децата има две посоки: от консервативно и хирургично. Сливиците, които изпълняват функция на защита на дихателни пътища от различни вредни влияния, разположени в синусите.

При деца на възраст от 1 до 15 години често се случва възпаление носоглоточных сливиците. Според Комаровского, най-често тя се наблюдава при деца от 3-7 години. Причина за възпалението могат да бъдат някои заболявания, които допринасят за развитието му.

Среща се три степени на развитие на възпаление на пролиферация на сливиците. От тях най-трудна е третият етап, когато аденоидная кърпа е почти напълно затваря носоглотку. Тогава детето може да диша само с устата си.

В този случай, при контакт замърсен или студен въздух директно в дихателните пътища, детето е изложено на риск от развитие на настинки. Освен това, при този воспалительном процеса, той е значително намален имунитет, а също и изкривени става и хапят.

Медицина твърди, че развитието на аденоиди при децата води до различни усложнения, и някои от тях могат да бъдат много сериозни. В резултат на това затруднение на дишането може да се появи задържане на психомоторното развитие. Тежко дишане през носа допринася за развитието на синузит и различни настинки.

Също така могат да се появят и проблеми със слуха. В резултат на развитие на хронично възпаление може да се появи дори и трайна загуба на слух. Безкрайни настинки и други болести, с които родителите вече са уморени да се бори, накланяща се на д-р за предприемане на радикални мерки.

Ако сливиците са значително се увеличава в размер, се прави операция и част от нея просто се изтрива. Този традиционен метод, използван още от времето на Николай 1. В последно време обаче ефективността на аденотомии няколко по-лошо. Причината е, че съвременните деца твърде често различни алергични реакции.

Разбира се, има и нови методи за лечение на опухолевидных пролиферация на сливиците. Така че за родителите имат собствено мнение, а лекарите си, за да вървят спорове на медицински форуми. Те продължават да се използват, по принцип, доказан механистический начин за премахване на аденоиди, и изпълнява неговите, почти без упойка. Но и в този случай няма гаранция, че те отново ще започнат да воспаляться и да расте.

Консервативно лечение на аденоиди при децата включва физиотерапевтическое лечение, а също и с помощта на медикаментозных противовъзпалителни лекарства и антибиотици. На първо място, лекар и започва точно на такова лечение.

Физикална терапия дава добри резултати в борбата с разрастаниями само в случай, че тя влиза в състава на комплексната терапия. Също така, този метод се използва за профилактика срещу развитие на аденоиди. Често в комплекс с медикаменти се предписват хомеопатия и народни средства за защита, които се правят в домашни условия. Към тях се отнася промивка на носоглътката физиологичен разтвор, инхалации с масло от туй, чистотелом и погребване на носа.

Светотерапия — при лечение на аденоидных разращений предписват УФО и КУФ. Ултравиолетовата радиация е много ефективно бактерицидно и антивирусно средство, а също така намалява възпалението. В последно време особена популярност придоби лазер за лечение на сливиците.

READ  Евтини хапчета за кашлица: преглед на най-популярните препарати и средства за растителна основа

Днес лекарите я разглеждат като алтернатива на оперативното вмешателство. Обаче, това се отнася и за децата от 1-о или 2-ра степен на заболяването. Специална ефективността на лазерния лъч е да се повиши имунитета и след операционна превенция.

Електротерапия — при остро възпаление на аденоидных разращений лечение на аденоиди при децата се провежда с помощта на електрофореза. На такова лечение се основава на действието на електрическо поле. Благодарение на него, предписване на лекарства, разрешение за ползване (кухината на носа, е в състояние да проникне дълбоко в лигавицата.

Инхалация — този метод на лечение, включени в интегриран набор от лечението. Инхалации с използването на правилните лекарства може да се назначава само от специалист. Те имат добра ефективност, премахване на подпухналостта и помага за продукцията на секрет. А ето топли и влажни инхалации противопоказан при лечението на опухолевидных пролиферация. Термолечение може да предизвика засилване на растежа на носоглоточной сливиците.

Признаци на аденоиди при деца и тяхната диагностика

Признаци на аденоиди при децата са много особени и се проявяват главно под формата на настинки симптоми. Дете често боледува, но много от родителите се опитват да се лекуват сами с помощта на настинки средства. И само някои родители забелязват някои странни обстоятелства.

Факт е, че колкото и да не връстници на детето в устата си, много е трудно там да се различи носоглоточные сливиците. Това може да се определи само специалист с помощта на специален медицински инструмент.

Въпреки факта, че аденоиди са предназначени за защита на организма от вредни микроби и бактерии, много деца, те доставя много неприятни моменти. Този деликатен орган може да воспалиться от най-малкото отклонение в здравето. По време на болестта той се възпалява и се увеличава по обем. При възстановяване той придобива своя обикновен вид.

Въпреки това, ако детето постоянно е болен състояние, а почивка между болестите не се брои и седем дни, сливиците нямат време да намалее. В този случай, те са в постоянно състояние на възпаление. В резултат на това, аденоиди започват да наемат още по-голям обем. Понякога те се увеличават до такъв размер, че припокриват почти цялата фаринкса.

В този случай, детето започват очевидни проблеми с носовым дъх и с увреден слух. Такива признаци аденоиди при деца не може да се игнорира, тъй като може да настъпи промяна в работата на бъбреците, нарушения на речта, инконтиненция на урината, а също така това може да повлияе върху състава на кръвта и т.н.

При деца от 3 до 5-годишна възраст, както и от 7 до 11 години се наблюдава силен растеж не само на тялото, но и на техните органи. Лимфоидная тъкан също се намира в процес на растеж. Лекарите препоръчват на родителите в тези години, особено следете за дишането на детето си и по-често да посещават специалист.

Най-опасно за опухолевидных пролиферация е на възраст от 3 до 7 години. Както показва практиката, до 12-13 години аденоиди губят предишните си настройки, а след това и изобщо да изчезне. Ако детето ви страда от възпаление на сливиците, то най-доброто време за тяхното отстраняване — това е 6-7 години. От 3-4 години, по принцип не се препоръчва изтриване на разрастване на хирургично, тъй като има риск от повторното им растеж.

READ  Хроничен тонзилит и бременност: опасност за мама и бебе

Ако бебето не се обърне внимание навреме, за да не се борят с възпалението на аденоиди, а на 13-14 години те може да им донесе страдание. Много често причина за този пропуск може да стане непрофесионално диагностика.

Много е важно с подобни проблеми се обърнете за помощ към лекар.

В противен случай, това може да доведе до значително влошаване на здравето на детето:

 • Влошаване на слуха. Факт е, че при възпаление на носоглоточной сливица, тя нараства до такъв размер, че е в състояние да промени слухова тръба. Вие можете сами да проверите слуха на детето си. Трябва шепот да му каже нещо. При това, трябва да бъде един от друг на разстояние 6 метра. След лечение на слух се връща.
 • Трудно преглъщане на храна. Такъв проблем възниква в случаите, когато хипертрофирано аденоидные разращения почти свързани помежду си.
 • Проблеми с дишането. Идват в особено тежки случаи, когато детето е трудно да се диша и носа и устата. Той идва безсъние, той се страхува да се задушавам, а такова състояние на здравето не добави.
 • Инконтиненция на урината. При аденоидите (хронично възпаление на аденоиди) инфекция може да се разпространи по целия организъм, в това число и на отделителната система. Тази инфекция може да предизвика у детето инконтиненция на урината през нощта.
 • На настинки. При нарушаване на нормалното дишане, се появяват проблеми с изтичане на слуз. В резултат на това се създават условия за развитие на различни инфекции.
 • Нарушения на речта. При честите заболявания на детето наблюдава «носов» говоря. Причината отново е нарушение на дишането. В мозъка не постъпва достатъчно количество кислород, в резултат на мисловен процес се забавя. Това се отразява върху развитието и обучението на детето.

Ако странното състояние на детето ви напомня признаци на възпаление на аденоиди, веднага отидете на специалист. Само той може да диагностицира това заболяване и неговата степен на тежест.

За определяне на по-точна диагноза на детето могат да се насочат за по-нататъшно проучване. Това може да бъде за визуален контрол проучване, ендоскопия на носоглътката, ултразвуково изследване.

ЕХОГРАФИЯ синусните кухини е безболезнен метод на изследване, който не причинява на детето си някакви неудобства. Благодарение на това изследване, резултатите могат да се видят веднага. Но, най-ефикасен метод е магнитно-резонансната томография. Този начин на диагностициране дава точна и пълна представа за възпаление на аденоиди детето на всяка възраст.

Понякога, твърде самонадеян лекар може погрешно да определи диагноза и незабавно да се насочи за операция. Аденоиди не винаги стават причина за това, че детето трудно диша с носа си. Това може да бъде ринит, неправилно разположение на носната преграда, както и подуване.

Разбира се, специалистът може да разкрие сливиците дори по тембру на глас или по гнусавого каза. Въпреки това, диагнозата не може да подтвердиться. По-точно заключение може да се получи само след определен период на изследването.

Самите аденоиди също могат да станат причина за неправилно определяне на болестта. В резултат на постоянните настинки, те не намаляват по размер. Лекар в клиниката определя, че това разширяване на сливиците и ръководството на операцията. Оказа се, че след като се възстанови, те дойдоха в нормално състояние.

READ  Каланхое настинка, за лечение на деца и възрастни

Лечение аденоидита при деца: лекарства и рецепти от народната медицина

Лечение аденоидита при деца, лекарства и народни средства за защита, които са известни на лекарите, може да се извършва в домашни условия.

За да вземе възпаление на сливиците при деца, следва да се преодолее нейната причина.

Медикаментозно лечение опухолевидных пролиферация, насочени към борба с инфекцията и за повишаване на имунитета.

Основният метод за лечение на остър или хроничен аденоидита е промивка на носоглътката със специални препарати:

 • Протаргол. Преди прилагането на тези капки, трябва детето да е добре изплакнат носа си вода, физиологичен разтвор. Капки капки Протаргол трябва според предписани от лекар.
 • Назонекс се предлага под формата на капки и спрей. Лекарството притежава антиаллергенным и противовъзпалителни свойства. Деца до 2 години не могат да бъдат използвани.
 • Колларгол — антисептичен препарат, с отлично противовъзпалително действие. За борба с аденоидит се използва под формата на капка в носа.

Всички лекарства се приемат по препоръка на лекар. При използването им назофаринкса се изчиства от вируси и продукти на тяхното разпадане. Освен това, възпаление на затихване, а аденоиди намалява по обем.

Веднага искам да отбележа, че лечението аденоидита при деца, за лекарства, за които трябва да се предписват само от лекар, могат да се провеждат и традиционните методи. Но народни средства могат да бъдат ефективни и в случай, ако болестта не се стартира. И дори в този случай, традиционни рецепти са избрани индивидуално за всеки пациент.

Да се спре бързото нарастване на фаринкса сливиците с помощта на хомеопатията. Сами може да се бори с разрастаниями масло туй, чистотелом, успоредно с помощта на лекарства.

Има много народни рецепти, които при незапущенной форма аденоидита, могат да бъдат достатъчно ефективни:

 1. Пийте лимонов сок с мед. Няколко капки сок и една чаена лъжичка мед в чаша топла вода. Напитката може да се намали страданието при дадено заболяване.
 2. Мляко и куркума. В прясното мляко се добавя щипка куркума и добре се разбърква. Дайте на детето да пие през нощта. При този хъркането изчезва и настъпва значително облекчение.
 3. Добри терапевтични резултати може да очаквате от топли бани. По-добре да го направя за бебето през нощта.

Ако възпалението на аденоиди вече е в ход, струва си да прилагат по-силни народни средства.

За това се използват специални билки и такси. Например, екстракт от поредица, подбел и жълт кантарион или екстракт от лайка и евкалипт, както и много други ликьори.

Заслужава да се отбележи, че преди да започнете да използвате рецепти от народната медицина за лечение на аденоиди, непременно посетете ЛОРа и се консултирайте по този въпрос.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00099 sec