Лечение на хъркане: гимнастика, народни методи и профилактика

Днес лекарите не могат до край да обясни физиологична роля на сън. Въпреки това, известно е, че неговата продължителност се отразява на жизнения тонус на човека, неговата работоспособност и мыслительную дейност. Ето защо лечение на хъркането, което е причина за лошо почивка, е много важно.

Продължителността на съня, необходим за поддържане силите, варира с възрастта. При децата тя е по-голям, възрастен в средно 6 — 8 часа, при по-възрастни хора, необходимостта от почивка по-малко вероятно.

Хъркането нарушава основната, най-главната бавната фаза на съня. Дори не го осъзнават, човек постоянно се пробужда. Освен това, подобен проблем може да служи като симптом на доста опасни заболявания — сънна. За него са характерни чести и кратки (до 10 секунди) спиране на дишането по време на сън. Патология кара сърцето да работи с по-голяма натоварване, предизвиква гипоксию.

Сънна страда от порядъка на 6% от хората над 50 години, като мъжете са податливи на болестта е 20 пъти по-често, отколкото жените. Така че хъркане лечение трябва да започне с посещение на Лора и кардиологу за оценка на състоянието на кръвоносната система. Според медицинската статистика, хъркат по време на сън около 70% от хората, независимо от пола.

Основната физиологична причина за появата на специфичните звуци по време на почивка служи като болестно релаксация на мускулатурата на фаринкса, езика и мекото небце. Това възпрепятства свободния достъп на кислород до лесно и кара човек инстинктивно и с усилие и характерен звук изготвя въздух. Също така хъркането може да възникне на фона на нарушен носового дишане, поради настинка, а за детето той се смята за първият симптом аденоидита.

Други фактори, допринасящи за появата на хъркане, са:

 • Увеличение на щитовидната жлеза.
 • Полипи в носа.
 • Промени в структурата на гърлото, възрастови промени.
 • Наднорменото тегло.
 • Вродена или получени в резултат на травма на изкривяване на носната преграда.
 • Консумацията на алкохол.
 • Пушенето.

Лечение на хъркането трябва да се извършва в две направления: премахване на причините и симптоматична терапия с помощта на специални устройства, упражнения, народни и медикаментозных методи. Какво може да предложи модерна клиника за решаване на тези проблеми?

Преди всичко, което трябва да направи диагностика и да се разкрие причината за хъркането. Това е много важен етап, който определя тактиката за по-нататъшно лечение. Лекарите препоръчват, за да се избавите от проблема с хирургични методи, лазер терапия и радиоволновыми апарати.

Но цената на това лечение е много висока, освен това, съществува риск от развитие на странични ефекти, човек чака дълъг и болезнен възстановителен период. Затова преди да се прибегне до скъпи терапии, струва си да опитате да решите този проблем в домашни условия с помощта на средства от народната медицина.

READ  Бяла и червена хипертермия при деца и възрастни

Според мнението на специалисти ефективен и абсолютно безплатен начин за лечение на хъркането е набор от упражнения за тренировка на мускулатурата на фаринкса. Направи го препоръчва един път на ден преди лягане.

Изпълнява упражнения трябва по този начин:

 1. Придържат език, опитвайки се да го достигне до върха на брадичката. Задръжте позицията на максимално възможно време. Повтарям 25 — 30 пъти.
 2. Да положи пръстите си до брадичката и да окаже натиск върху него. Преодолявайки усилия се премести долната челюст напред — назад. Изпълнява 15 — 20 пъти.
 3. Леко отвори устата си и да се ангажират по десет въртене на движенията на долната челюст на всяка страна.
 4. Цялата повърхност на езика окаже натиск върху горната небето. Задържите в това положение колкото се може по-дълго. След това направете малка пауза от 30 — 40 секунди. Общо се препоръчва 3 дрямка.
 5. С усилие на 25 — 25 пъти произнася гласни звуци, А, О, У, И, Д.
 6. Завърши гимнастика трябва по едно упражнение: вземете чиста дървена пръчка, стиснете зъбите си и се задържа в продължение на 4 — 5 минути.

За постигане на желания ефект този комплекс трябва ежедневно да изпълняват поне три седмици. Успоредно с това трябва да се обърне внимание на положението по време на сън. Факт е, че симптомите на заболяването се засилват, ако човек се намира в гърба. На форуми, посветени на лечението на хъркането, описва доста е просто средство за решаване на този проблем.

Препоръчва се шият на пижамной пуловер или тениска малък джоб. Преди лягане в него се слагат на топка за тенис. Първо, тя може да се достави на определен дискомфорт. Въпреки това, няколко дни по-късно човек ще свикне да лежи на страна по време на нощния отдих.

За лечение на хъркането може да се използват специални внутриротовые на устройството, те са два вида:

 • Ако човек не страда от наднормено тегло и заболявания на УНГ — органи, се препоръчва да използват уред, наподобяващ по вид залъгалка. Той се състои от плоски «листенце», който оказва натиск върху езика и тонизиране на мускулите на фаринкса. По неговите краища е предвиден панел за предотвратяване на загуба или заглатывания устройство. Според този принцип работи» Екстра-Лор. Да го закупите може да бъде в аптека или в интернет-магазина на цена от около 800 рубли.
 • При сънна или нарушаване на привеждане в съответствие хапят се използва устройство, подобно на ума загубник за боксьори по време на спарринга. Той е изработен от специален термолабильного материал. Го поставят в гореща формата на горната челюст, след това трябва да сомкнуть челюстта, издигайки се малко напред долната. Един от минусите на тези устройства е тяхната доста високата цена (около 10000 рубли).
READ  Как да се направи компрес на ухото: показания и противопоказания за провеждане на процедурата

Според лекари и пациенти, тези уреди са наистина ефективни. При продължителна употреба те са в състояние завинаги да се отърве от болестта си. Лечение на хъркане и може би комбинация от всички изброени методи, което е добра алтернатива за хирургически намеса.

За предотвратяване на хъркането се препоръчва да се придържате към тези правила:

 • Да се спи на оптимални по размер възглавница. Тя трябва да се разглежда индивидуално, с оглед на анатомични особености на структурата на шията.
 • Удобен матрак.
 • Навременното лечение на хрема и инфекции на гърлото.

От голямо значение е и начин на живот. Трябва да се откажат от тютюнопушенето и ограничаване приема на алкохол. В допълнение, лечение на хъркане при наднорменото тегло ще бъде неефективна без корекция на хранителния режим и спорта.

Хъркането при жените-причини и лечение, особености терапия по време на бременност

Освен изброените фактори, хъркане при жените често се случва по причина на бременност и лечение на заболявания в този период изисква специален подход.

Факт е, че по отношение на развитието на плода и увеличаване на матката, се издига диафрагмата, като намалява капацитета на белите дробове.

Също така се променя хормоналния фон, което води до увеличаване на теглото и събирания на излишък на мазнини в областта на брадичката и шията, докато прогестеронът предизвиква малък оток на лигавицата на носа.

Вибрация на меките тъкани на небцето и мъжец при вдишване на въздух и предизвиква специфичен звук, който се издава при похрапывании. Освен това, релаксация на мускулите на фаринкса възниква при промяна на съдържанието на хормони от представители на нежния пол в периода на менопауза.

За корекция на тези нарушения специалисти предлагат стандартни методи: операция за коригиране на формата на носната преграда, отказ от алкохол и прочите средства. Въпреки това, почти всички те са неприемливи по време на бременност, тъй като може да предизвика патологични промени в развитието на плода. За да се отървем от хъркането може да се възползвате от рецептите на традиционната медицина.

Цената на съставки за приготвяне на тези средства е относително ниска, освен това, те са напълно безвредни:

 • Преса чаша сок от зеле и добавете една чаена лъжичка мед. Пийте през нощта.
 • Смелете 5 г смляно коренище cinquefoil и билки хвощ, 10 г плодове от бъз, 20 г от репей. Пригответе отвара от изчислението 1 супена лъжица. л. на чаша вряла вода и се пие по 10 мл 5 пъти на ден.

Ако тези методи не помогнат, може да се възползват от внутриротовыми устройства. Въпреки това при бременност те се използват само в случай, ако няма пречки за носового дишане. Заслужава да се отбележи, че често се празнува отделно преминаването на хъркане по-късно няколко дни след раждането.

READ  Антибиотици за кашлица при възрастни: характеристики на приложението

Хъркането при мъжете: причини и лечение медикаментозными и хирургични методи

Лекарите посочват, че мъжете на средна и напреднала възраст склонни към хъркане в по-голяма степен, отколкото жените.

Това се свързва с употребата на алкохол, тютюнопушенето и наднорменото тегло. Според статистиката, подобни нарушения на съня са честа причина за високо кръвно налягане и като следствие, инфаркти.

Развитието на такива опасни усложнения затруднява навременното откриване на причините и началото на лечение на хъркането при мъжете.

Преди да легнете на операционната маса, може да опитате медикаментозную терапия:

 • Слипекс. Лекарството се предлага под формата на спрей и съдържа комплекс от етерични масла и метил салицилат, които допринасят за облекчаване на дишането и поддържане на тонус на мускулатурата на фаринкса. За лечение на хъркането достатъчно еднократна употреба през деня в продължение на 3 — 4 седмици.
 • Снорстоп. Той е американски средство на растителна основа. Според коментарите на ефекта от прилагането му се празнува на 3 — 4 дни лечение.

Трябва да се отбележи, че тези лекарства са неефективни при апнея и нарушения на дишането поради заболявания на ЛОР — органите. В такива случаи е необходим прием на специални лекарства, рецепта от лекар.

Радикален метод за премахване на причини и лечение на хъркането при мъжете и жените е хирургична и апаратна терапия:

 • Коригиране на крива носна преграда, отстраняване на полипи.
 • Намаляване на размера на палатинални дужек и мъжец (увулопалатопластика). В някои случаи допълнително се режат сливиците (фарингоувулопалатопластика).
 • Въздействие върху определени участъци на фаринкса с лазер. След такава процедура на меките тъкани с push да talk и намален размер.
 • Криопластика. Принципът на тази манипулация не се различава от лечение с лазер. Само че вместо него се използва влиянието на ниските температури.
 • Сомнопластика — намаляване на размера на меките тъкани на фаринкса под влиянието на радиоволнового радиация.

Броят на процедурите зависи от състоянието на болния: при някои подобряване настъпва още след първата манипулация, за други се изисква курс се повтаря хардуерна терапия. Рехабилитационен период отнема няколко седмици, са силни болки в гърлото, леко кървене, лош дъх, болка при преглъщане и говорене. Въпреки това, този метод не е подходящ за лечение на сънна, така че да определи хъркане при мъжете, причините и лечението трябва да е лекар.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00092 sec