Лечение на синузит при деца се назначава с оглед на основните причини и фактори, влияещи върху заболяването

Остър синузит е заболяване, което се развива от инфекции на едната или на двете синусите.

Вирусна инфекция, свързана с хрема — най-често етиологията на остър синузит. Около 13% епизоди на вирусен синузит при деца осложнены остър бактериален синузит.

При хроничен гайморите признаци и симптоми на болестта продължават по-дълго от три месеца, въпреки медицинска терапия.

Синузит — това е повече от просто временно неудобство. Това състояние може да усили астма или възпаление на средното ухо, както и може да доведе до усложнения, като тромбоза на синус или рани.

Възможни признаци на детска синузит включват:

 • четка за или ушную болка;
 • болката в лицето му;
 • слаба температура;
 • трудностите при приемане на храна;
 • детето е трудно да се диша през носа, което може да доведе до раздразнение и умора.

Най-общата причина за синузит — на настинка или грип. Също своята роля за възникването му могат да играят алергия, хрема или бактериална инфекция. Запушване на синусите може да се случи, в случай, когато в нея присъстват полипи.

Когато естествен начин за отводняване на слуз блокиран, слуз се натрупва, те се намират в капан. И става благоприятна среда за развитие на инфекция.

За бързо и безболезнено лечение на синузит при деца е важно да се вземат предвид следните фактори:

 • продължителност и степен на развитие на заболяването;
 • наличието на съпътстващи заболявания, отделно от основните причини за възпаление;
 • проблеми малки ефективността на предишните методи на лечение;
 • общото състояние на детето.

Освен това, за ефективно лечение на синузит при деца задължително условие е спазването на домашен режим в продължение на минимум 5-7 дни, а в по-тежки случаи се изисква стационарни грижи.

READ  Заразность възпаление на белите дробове, какви видове пневмония заразна

За лечение на катарального синузит добре да се помогне на народни средства за защита.

Тъй като се изплакнат носа със солена вода или екстракт от билки на детето поне до 7 години доста трудно, най-подходящи следните рецепти:

 • Вратовръзка 2 мача памук, напоена с мехлем от прополис, поставете ги в носа и се оставя там в продължение на 5 минути.
 • Капе сок от моркови, задължително прясно, на носа на детето.
 • Малка спринцовкой 5-8 пъти на ден да се мият носа зелен чай: една чаена лъжичка заваривается в чаша вряща вода, за една нощ 3-4 капки тази отвара трябва да се капе в носа.
 • Да дадете на детето като преживя мед от пити-капак по 1 чаена лъжичка 2 пъти на ден. Това лечение съвсем няма странични отрицателни ефекти, освен индивидуална непоносимост.

Комплексно лечение на синузит при деца се включва в себе си следните методи:

 • Прием на лекарства. При бактериална природа инфекция се предписват антибиотици, които допълват сосудосуживающими лекарства. При вирусни инфекции се прилагат противовъзпалителни, антипиретични, аналгетични лекарства. Паралелно може да се извършва прием фитопрепаратов.
 • Локално лечение сосудосуживающими средства под формата на капки, спрей, спрейове, мазила.
 • Физиотерапия: УФО носната кухина, UHF синусите. Прилага се само в края на остри възпалителни процеси или при хронична форма на синузит в периода на ослабевания.
 • Промивка на носа и челюстен синусите («кукувица»), за да се намали подуването, отстраняване на натрупаните слуз заедно с микроби, алергени и прах. Решение за това, отколкото да се мият носа на детето и какви лекарства при това могат да се въведат в огнището на инфекция, като само лекар, така че тази процедура трябва да се извършва в амбулаторни условия. Освен това, промивка на носа на детето от квалифициран специалист ще ви помогне за предотвратяване на усложнения, сред които най-често е възпаление на средното ухо.
 • Прием на лекарства за укрепване и стимулиране на имунната система, съвет.
 • Специален масаж и дихателна гимнастика в процес на резорбция.
 • Хирургично лечение: пункция гайморовой синусите, отделянето от нея на гной и въвеждане на противовъзпалителни лекарства. Но като се има предвид, че за детето пробиване е психологически сложни и небезболезненным процес, оперативната намеса при лечение на синузит при деца се използва като крайна мярка при остри и хронични форми.
READ  Трахеит: симптоми и лечение при възрастни, необходима диагностика

Като се има предвид, че тази болест може да се развие у детето, като се започне с 4-5 годишна възраст, когато стените на гайморовой синусите, оформяйки орбита и едновременно контактирующие с обвивки на мозъка, все още са доста тънки, за лечение на синузит при деца трябва да се проведе спешно начин.

Важно е да знаете

Влачени дълго и мъчително пътуване към лекар, работейки самостоятелно, в повечето случаи не успее да се избегнат нещастни последици на болестта: чести ангин и фарингитов, заболявания на зъбите и устната кухина, възпалението и растеж на аденоиди, а при най-сериозно разпространение на инфекции — заболявания на менингит.

Основното внимание на родителите трябва да бъде насочено не само към първите симптоми на синузит при деца, но и на прилагането на превантивни мерки срещу заболяването.

Към тях се отнасят:

 • Укрепване на имунната система и за повишаване на общата устойчивост на организма отрицателни външни фактори.
 • Навременното лечение на АРИ, ТОРС, други вирусни заболявания.
 • Отстраняване на не аденоиди, изкривявания на носната преграда и други фактори, които провокират пристъпите на болестта.

Днешните технологии позволяват проследяване на заболяването дори и без наличието на малък пациент, за което е достатъчно да осигури на лекар висококачествени снимки на лица във всички ъгли.

Тази форма на лечение на синузит при деца не само ги избавя от посещения в болници, но и помага своевременно да се вземат должные мерки, за да се предотврати преминаването на болестта в хронична или остра форма.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00083 sec