Лекарства за грип и настинка: общите критерии за избор, списък на основните средства за облекчаване на симптомите на ОРИ

Според оценки на Световната здравна организация респираторни лезии се прехвърлят около 100 милиона души годишно.

Особено тези заболявания са опасни за бременни жени и деца до 5 години. Така че лекарства за грип и настинка твърдо държи водеща позиция в продажбите в аптечната мрежа.

Ефективността на различни фармацевтични групи лекарства, предписани при ОРИ, много зависи от патогенезата на тези инфекциозни заболявания.

Общо отделят няколко фази течения патология, това са:

 • Въвеждането на патогена в епителна клетки на лигавицата на носната кухина. Вирусите, едновременно взаимодейства с няколко рецептори на мембраната, при това се случва не само размножаването на микроорганизми и «заразяване» разположени в близост до клетките, но и един вид подготовка на епитела за по-нататъшно възпалителен процес: открояват ензими, повишава мембрана пропускливост на съдовата стена.
 • Попадането на патогени в системата на притока на кръв, който е придружен от развитието на интоксикация, при грип възпалителна реакция се случва на ниво кръвоносни съдове (эндотелиоз), и в критични случаи е възможно нарушение на микроциркуляторной гемодинамики.
 • Определяне на локализацията на възпалителния процес (лезията зависи от конкретния възбудител), например, с преобладаване на болка и першения в гърлото или симптоми на остър ринит.
 • Резолюция на болестта (възстановяване или бактериални усложнения).

Подобно деление на протичане на заболяването е доста условно. Така, при достатъчно силен имунитет патология може да спре още на първия етап. Благодарение на ефективна реакция вирусът просто кора се разкъсва и убити, като в този случай лекарства за грип и настинка може да не се наложи изобщо.

Но по-често клинична картина се развива много остро, и постигане на съвременната фармакология ще помогнат за облекчаване на основните симптоми на болестта, намаляване на продължителността на възпалителния процес и намаляване на риска от различни усложнения, което е особено важно при тежки вирусни инфекции.

Всички лекарства за простуда и грип могат да се разделят на няколко групи:

 1. Препарати за борба с инфекциите в устната фаринкса. Повечето съвременни средства обикновено съдържат комбинация от активни съставки. Някои имат антисептичен и противомикробный ефект, други — въздействат директно върху неприятните прояви на болестта е болката, усиливающуюся при преглъщане, парене и гъделичкане.
 2. Лекарства за локално, интраназального прилагане. На първо място, това е вазоконстриктор капки в носа. Те не оказват никакво терапевтично действие, но е ефективен за премахване на подуване и интензивността на отделяне на слуз. Деконгекстанты от последно поколение се характеризират с продължителен ефект, те могат да се прилагат 2-3 пъти на ден. Лекарите отбелязват, че тези лекарства най-често се предписват в нашата страна и чужбина предпочитат че са средства под формата на хапчета или сиропи (за лечение на деца). Терапевтичен ефект имат капки на растителна основа с висока концентрация на етерични масла от билки. Също така добър терапевтичен ефект на хомеопатични спрейове.
 3. Антипиретични средства. С тази цел се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства. За възрастни показва хапчета и бързо разтворими във вода, от прах, в детската възраст е най-добре да използвате сиропи и ректално свещички.
 4. Противокашлевые лекарства. Често вирусна инфекция не се ограничава само до поражение на горния отдел на дихателната система. Поради сходства в структурата на лигавиците на епитела на възпалителен процес могат да участват бронхите. Подобна е картината, последвано от силен «горд» кашлица, която се дължи на един на голямо количество храчки, които причиняват дразнене на рецепторите на дихателния тракт. За да се улесни изхвърлянето на слуз показва отхаркивающие средства. Но те не са ефективни при рефлекторном кашлица, проявяващ се дължи на въздействието на секретите на епитела на носоглътката. В такъв случай са необходими средства, които потискат централната кашлевой рефлекс и смекчаващи вината лигавицата на носоглътката.
 5. Лекарства за премахване на симптоми, съпътстващи заболявания. Както твърдят инфекционисты, няма човек, който да не е бил заразен с херпес. При някои хора това заболяване протича безсимптомно, при други — се усеща под формата на обриви (обикновено тя се появява на кайме на устните или на мукозните мембрани) при най-малкото отслабване на имунната система. Така че освен прилагането на всички лекарства за грип и настинка, често са необходими мехлеми и кремове срещу герпесной инфекция.
READ  Лечение на РАЗХОДИТЕ при възрастни: препарати и други средства за

Не трябва да забравяме и за иммуностимулирующей терапия. Например, потвърдена Интерферон ще помогне да се предотврати развитието на заболяването. Въпреки това той е ефективен само при условие че се използват в първите часове след появата на клиничните симптоми, ОРИ. Много спорове се извършва сравнително дестинация на антивирусни лекарства за лечение на простуда и грип. Повечето педиатри срещу неоправдано прилагането на тази група медикаменти в първите дни на заболяването, осигуряване на детска имунната система в състояние самостоятелно да се справят с вируса.

Други доктори смятат, че тяхната цел е задължително при грип и тежко протичащи, ОРИ, тъй като незрели реакция на клетъчния имунитет в ранна възраст спомага за бързото развитие на бактериални усложнения.

Както и да е, да вземе решение относно целесъобразността от приема на антивирусни средства трябва лекар. Специално внимание заслужава въпросът за прилагането на противомикробного лекарства за грип и настинка. Факт е, че вирус и бактерия — това са съвсем различни микроорганизми, и борбата с тях трябва коренно различни методи. Затова антибиотици при ОДИТИ, за разлика от, например, болки в гърлото, които са неефективни, ги предписват при бактериални усложнения от вирусна инфекция. Тяхното развитие се потвърждава не само клиничната картина, но и резултатите от анализ на кръвта.

Важно

Самостоятелно прилагане на антибиотици при ОРИ е недопустимо. Това може да доведе до още по-голямо отслабване на имунитета и влошаване на състоянието на пациента.

Да назовем само най-добрите лекарства за простуда и грип е много трудно. Скъпи вносни лекарства далеч не винаги е по-ефективно евтини руски аналози. Резултати от клинични изпитвания на подобни медикаменти също понякога непоказательны. Така че, в повечето случаи, срещи лекар на базата на собствения си опит от прилагането на един или друг лек за настинки и грип.

Хапчета срещу грип и простуда: какви форми на освобождаване по-добре, списък на основните антивирусни лекарства

Провизор за лечение на ОРИ може да препоръча лекарства под формата на разтворим във вряща вода на прах, обикновени хапчета и ефервесцентни таблетки от грип и настинки. За да се определи, че по-ефективно, трябва да решат на базата на разпределение на лекарствата в организма на човека.

На първо място всички лекарства, попадат в храносмилателния тракт, където се абсорбират през стената на стомаха или червата и да проникне в системата на притока на кръв. Естествено, че за разтваряне на черупката на хапчета и освобождаването на активното вещество се изисква определено време, обикновено това е най-малко 20 минути. Много по-бързо работят разтворими във вода и лекарства. Освен това, горещата напитка има и согревающее действие, което е особено важно при ознобе, вызванном повишена температура.

Обаче в детска възраст за лечение на вирусни заболявания всички лекарства се прилагат или под формата на ректума свещички или сиропи. А разнообразие от чайове и разтворими хапчета срещу грип и настинка, са противопоказани поне до 7-8 години.

Що се отнася до антивирусни средства, в сравнение със същите антибиотици и медикаменти за симптоматична терапия, ОРИ, ги списъкът е доста кратък. А като се има предвид бързото развитие на вируса на грипа и неговата склонност към различни приватизирани разработване на нови лекарства за борба с тази болест е основната задача на фармацевтичната наука.

В днешно време се прилагат няколко групи хапчета срещу грип и простуда с антивирусно действие:

 1. Производни на адамантана. Ярък и най-известният представител на лекарства от тази група е Ремантадин. Той е бил разрешен за употреба още през 1975 година. Към недостатъците на тази мярка включват по-тясна специфичност на действието. Той е в сила само по отношение на грипния вирус тип А, не оказва никакво влияние върху други щамове на патогени. Нещо повече, според последните изследвания на мутация от този на патогена е довело до изработване на устойчивостта му към Ремантадину. Така, през 2009 г. е било доказано, че вирусът на грип А (разновидности H1N1) е 100% резистентен към действието на това лекарство.
 2. Инхибитори на нейраминидазы. Това е съвсем нов тип лекарства, заключване на специфичен ензим, който позволява на вируси да проникнат във вътрешността на клетките на човека. През 1995 г. се появява първото лечебно средство на тази група — Zanamivir. Въпреки това, този препарат е изключително ниска бионаличност когато се приема перорално, така че вводилось в дихателните пътища с помощта на инхалатора или интраназального аерозол. Първият перорален инхибитор на нейраминидазы Озельтамивир (Тамифлу) се появява през 1999г. Но това лекарство има най-голяма активност само в първите 2-3 дни на заболяването. А голямата част от пациентите се обръщат за медицинска помощ по-близо до 4-5 ден течения грип, когато става ясно, че обикновените антипиретични лекарства не дават никакъв ефект. Прием на Тамифлу като превантивна мярка се ограничава до висок риск от нежелани реакции, на фона на прилагането му често се наблюдава гадене, диария и болки в корема. Сравнително наскоро, само в 2009 г. американски учени са пуснали на пазара ново ефикасно лекарство за борба с грип — Перамивир.
READ  Гнойни сополи при възрастни и деца - причини и лечение

Като иммуномодулирующих средства за лечение и профилактика на вирусна инфекция, лекарите препоръчват лекарства интерферонового реда и индукторы интерферонов. Що се отнася до «чиста» интерферон (от гледна точка на медицинска терминология правилно да наричаме Лейкоцитарный на човешкия интерферон алфа), той е ефективен само при условие, че началото на прилагането в първите часове след появата на симптомите.

Това се дължи на факта, че лекарството се използва локално под формата на капки или вдишване, а размножаването на вируса на грип в носната кухина отнема от 12 часа до 3 дни, след което той попада в системата на притока на кръв, както и местно въздействие на Интерферон не ще има за него никакво влияние. Много по-ефективни хапчета срещу грип и настинки от група индуктори на интерферон. Освен иммуномодулирующей активност, те също притежават и изразено антивирусно действие.

Затова те могат да се използват не само за лечение на ТОРС, но и за неговото предотвратяване в период на епидемия. Така, лекарството Циклоферон е един от най-силните индуктори на интерферон.

При повишена възприемчивост към вирусни инфекции лекарите препоръчват да го вземат курсове от края на октомври до април.

Тези хапчета срещу грип и настинки са много ефективни, тъй като при появата на първите клинични признаци на поражение на носоглътката, така и в остър период. Друго лечебно средство, имащи подобен ефект, е Амиксин. Той инхибира репликацията на вируса на ниво ДНК и патогени и стимулира производството на собствени интерферонов α, β и структурите видове, активно да оказват влияние на процеса на изграждане на имунитет срещу грип и други ВЗЕМАНИЯ.

На практика д-р съчетават хапчета срещу грип и настинки, които имат различни механизми на действие. Така, на първия етап се препоръчват като интерфероны, тъй като те са в състояние да спрете възпроизвеждане на инфлуенца флора. Но в бъдеще, при развитието на болестта са показани на антивирусни лекарства с широк спектър на дейност и индукторы на интерферон.

По този начин, е директно въздействие върху вируса и стимулиране на собствения имунитет на човека. В процеса на терапията, ОРИ огромна роля играят препарати за премахване на симптомите на патологията. Почти всички подобни инфекции са придружени от силна треска, главоболие и мускулни болки, болка в синусите, хрема.

Ето защо, паралелно с основните лекарствени средства, воздействующими на развитието на вируса, задължително се прилагат следните препарати:

 • Антигриппин, шипучие разтворими хапчета срещу грип и настинка, които съдържат парацетамол, хлорфенамин и аскорбинова киселина.
 • Колдрекс. Предлага се под формата на прах за приготвяне на топла напитка (форма на Хот Рем съдържа различни вкусови добавки), оказва изразено антипиретичен ефект благодарение на парацетамолу, иммуностимулирующее поради наличието в състава на аскорбинова киселина, а фенилэфрин ефективно премахва подпухналостта на носната кухина. Хапчета срещу грип и настинки Колдрекс освен изброените компоненти, също съдържат кофеин и терпингидрат. Последният се втечнява на храчки в бронхите и допринася активно премахване.
READ  Дафинов лист и синузит: как се лекуват правилно

Но д-р подчертават, че тези лекарства са способни само за известно време да се оттегли, симптоми на вирусно заболяване. Техният терапевтичен ефект е изключително ниска и се основава само на възпалителна активност на парацетамол и укреплена имунитет аскорбинова киселина. Може би това ще е достатъчно за лечение на обикновена настинка или ТОРС, обаче за лечение на грип са необходими антивирусно средство.

Средства срещу грип за деца и бременни жени

Списък на лекарства, които може безопасно да се прилага в периода на света на детето и в по-ранна възраст, е изключително ограничен.

Лекарите препоръчват при лека настинка да се използват средства от народната медицина. Това шипка, изплакване на гърлото отвари от билки (невен, лайка), инхалации с листа от евкалипт.

Като се започне от 1 месец може да се прилагат такива средства срещу грип за деца, като Анаферон. Лекарството се предлага под формата на таблетки, може да се стрива на прах и се излива в устата. Детето по-възрастните може просто да я държи в устата до пълното разтваряне. За отстраняване на хрема от ранна възраст се разрешава Ксилометазолин под формата на 0,05% разтвор (Отривин), да може да се прилага от раждането. Като жаропонижающего от грип за деца е подходящ Нурофен или Эффералган под формата на ректума свещички.

Важно

Лечение на грип при малко дете се извършва само в болнични условия под постоянен лекарски контрол.

В тази ситуация на преден план излизат превантивни дейности. Това е прекомерната употреба на алкохол, поддържане на подходящо ниво на влажност в стаята, чести разходки на открито, навременно почистване и обработка на детски играчки. В по-късна възраст, като профилактично средство срещу грип за деца, можете да използвате разтвор на интерферон (го закопават се в носа 2-3 пъти дневно).

Тежки ОРИ изключително опасни по време на бременност. Тялото на жената в този период е много е податлив на действието на различни вируси, особено грип, той дори може да доведе до необратими порокам развитие на плода на всеки срок.

Като се има предвид този факт, тежко рамките на болестта служи като индикация за предназначението на специални лекарствени средства. За лечение на грип при бременност в Русия са разрешени Озельтамивир, Zanamivir, Арбидол и Гриппферон в стандартна доза. Като се започне от II триместър може да се използва Виферон. За премахване на симптомите, показващи антипиретични средства и вазоконстриктор лекарства.

Най-доброто лекарство срещу грип и настинка, лекарствена профилактика

Един от най-ефективните средства за симптоматично лечение на ТОРС е Гриппостад. Лекарството се предлага под формата на прах за приготвяне на горещи напитки, капсули и назални капки. Прах съдържа голяма доза парацетамол (жаропонижающего компонент) и аскорбинова киселина (имуностимулатор).

Основната съставка Гриппостада рино за локално приложение е ксилометазолин, това вещество притежава съдосвиващо ефект и се характеризира с дълго действие. Най-доброто лекарство срещу грип и настинки Гриппостад С влияят едновременно на множество симптоми на заболяването. Парацетамол облекчава треска, витамин С активира защитните сили на организма, кофеинът премахва главоболие и слабост, хлорфенамин оказва противоотечный ефект чрез улесняване на кихане и симптоми на ринит. Като антивирусна терапия може да се използва Ингавирин, предимство на препарата е неговото противовоспалительная активност.

Също така интерес представляват лекарства Анаферон и Эргоферон. Анаферон за предпочитане е да се предписват като профилактични средства в период на епидемията на ТОРС, докато най-най-доброто лекарство срещу грип и настинки Эргоферон оказва подтискащ ефект върху причинителя на заболяването, особено при прием след появата на симптомите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00107 sec