Маз Бактробан: инструкция за лекарственному средство

Стафилококковые инфекция в носа трудно се поддават на лечение.

Те се проявяват такива заболявания, като хроничен ринит или синузит.

Често бактерии, проявяват резистентност към някои системни антибактериални средства, така че в терапията на инфекциозните заболявания на носа широко се използват антибиотични лекарства местно значение.

Едно от тях — маз Бактробан.

Инструкция към този медикамент се характеризира го като антибиотик местните действия за лечение на инфекции стафилокок, включително мезистиллин-резистентных щамове.

Описание на наркотици

Действащия компонент на Бактробана действа мупироцин. Уникалността на препарата се състои в следното:

 • Има двоен механизъм на въздействието на бактерии. От една страна показва бактериостатические свойства, които потискат растежа и размножаването на микроорганизми, от друга — бактерицидни, които причиняват тяхната смърт.
 • Освен въздействие върху стафилококус ауреус и щамове, да е активен и срещу други микроорганизми — стрептококка, гемофильной, коклюшной и чревните пръчици, клебсиеллы, нейссерии, менингококков, цитробактеров и редица други.
 • До мупирацину почти не възниква пристрастяване бактериите.
 • Местен антибиотик не попада в системата на притока на кръв, така че е възможно лечение с високи дози, включително пациенти, страдащи от бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Крем съдържа 2% на активното вещество. Предлага се в тюбиках по 15 грама за лечение на кожни инфекции и по 3 грама като спрей за нос средства. В състава на допълнителни компоненти назальной мехлем — софтизан и парафин, които пречат на сухота на лигавиците на носа.

Фармакологично действие

В зависимост от концентрацията на масла, активната съставка потиска размножаването на бактерии, спира производството на протеини в клетките или напълно унищожава инфекциозни агенти. Лечебно средство действа като на грамположительные, така и на грамотрицательные бактерии еднакво ефективно. Според инструкциите, Бактробан маз не оказва влияние върху синегнойную пръчка.

Клинично доказана ефективност на препарата по отношение на бактерии, проявяващи устойчивост на голям брой антибиотични вещества. Лекарството се проявява своята дейност единствено в мястото на локализация на инфекцията. Попадението мупироцина в системата на притока на кръв става възможно, ако маз се прилага върху отворени рани. В този случай вещество се метаболизира в монивую киселина, а след това се отстраняват от тялото чрез пикочните пътища.

Какво се лекува миро

Бактробан се предписва за локално лечение на инфекции на меките тъкани и кожата на човека. Той се използва при ожулвания, импетиго, фолликулите, инфекции на носната кухина, външния слухов проход и ушната мида.

Освен заболявания с инфекциозна етиология, мехлем използват с цел терапия за вторична инфекция. Например, инфекции на кожата и бактерии, след изгаряния, наранявания, драскотини, ухапвания от насекоми и т.н.

Бактробан се препоръчва да се прилагат с цел профилактика след нараняване на кожата, възникващи от плитки порязвания и рани.

Как се прилага маз Бактробан: инструкция за лечение на кожни инфекции

За лечение на бактериални кожни лезии удобно да се използва мехлем, расфасованную в тръби по 15 грама. Миро тънък слой се нанася върху проблемните зони, както и на върха, когато е необходимо, се наслагва определяне на превръзка. Манипулация се провеждат два, три пъти на ден в продължение на пет до десет дни. Ако в продължение на три, четири дни подобрение не се наблюдава, а след това миро се заменя с друго лекарство.

READ  Суха кашлица при възрастни: причини и лечение

Бактробан маз назальная: инструкция за употреба за деца и възрастни

Лекарство с местно значение успешно се прилага за лечение на гнойной форми на ринит, назофарингита, синузит, этмоидита или фронтита. Доставят мехлем в отдалечените кътчета на синусите едва ли ще успее, въпреки това, прилагането на лекарството значително ще намали бактериална натоварването в носните проходи, което ще ускори процеса на оздравяване при различни синуситах.

В някои случаи на бактериална инфекция може да протече безсимптомно, тъй като инфекциозен агент се намира в латентно състояние. Това често се наблюдава, когато хората стават носители на златист стафилокок. Бактерии обикновено се установяват по време на обостряне на заболяването или на случаен принцип, след въвеждане на съдържанието на носа или гърлото на бактериален посев. Такова децата на носител е и индикация за прилагането на мехлем Бактробан.

Лекарствен продукт може да закупите в аптеки в града или да поръчате в интернет. Трябва да се разграничава от мази, предназначени за лечение на УНГ-инфекции и терапия на кожата покрива, засегнати от инфекциозни агенти. За лечение на инфекции на носа, които трябва да придобият медикаментозно средство, с надпис върху опаковката «Бактробан маз назальная», указания за употреба е в малка кутия, заедно с тюбиком.

За разлика от мазила за премахване на инфекции, локализующейся на кожата, туба, предназначена за носа, има тънък чучур и малък обем лечебни мехлеми — само 3 грама. Разликите във външния вид наркотици може да се помисли върху снимката.

Указания за употреба предполага използването на Бактробан мазила назальной два или три пъти на ден. Преди лечение на носните ходове трябва да се почисти. За това трябва добре высморкаться, а при обилни секрети или сушени корочках — изпълнение на процедура за промиване на носа.

Дозировка и начин на приложение:

 • Възрастни и тийнейджъри. Въвеждането на мехлем в носните ходове се провежда с помощта на апликатор — тоненького чучура на епруветка. За една ноздрите трябва да се изтръгне на лекарствени средства, толкова много, за да мехлем по размер прилича на спичечную глава. Нататък трябва да въведете средство в ноздра колкото се може по-дълбоко, а след това повтори същото с другата половина на носа. След като лекарство акт нос, крилата орган на дишането трябва да помассировать, изстискване и разжимая им. По този начин, крем-добре разстила по носовым ходам. Лечението се провежда курс, предписан от лекуващия лекар, но не повече от десет дни.
 • Деца под 12 години. В указанията за употреба, назальная маз Бактробан се назначава лица, под двумесечна възраст. Външна маз може да се прилага без ограничения при децата от всяка възрастова категория.
 • Бременни и кърмещи. Активен компонент, който присъства в назальной мехлем, може да проникне в системата на притока на кръв в пренебрежимо малки количества. Затова по време на бременността, такова лекарство може да се прилагат. Същото може да се каже за мехлем, който се използва за лечение на кожни инфекции. Ако това е една отворена рана, а след това антибиотик може да попаднат в кръвта и да навреди на плода. В период на кърмене, една жена може да се справи Бактробаном малки пукнатини по зърната, но преди да дадете на детето гърдата, зърната на гърдите трябва да се измиват със сапун и вода.
READ  Всичко за средство, ОРИ колд

След взаимодействие с мехлем, трябва да се измие от ръцете на остатъци от лекарства, това ще предотврати попадането на лекарството в очите и устата. Ако подобрение е незначително, а след това локално лечение може да се допълни с други лекарствени форми, но си струва да правиш само чрез препоръка на лекуващия лекар.

Защо Бактробан не може често да се прилага за профилактика

Един от показания за приемане на лекарственото средство е за профилактика на кожни и УНГ-инфекции. Превантивни дейности за прилагане на спрей за нос, лекарството може да се назначи лекар, ако пациентът е в болнични условия. Тази мярка ще помогне да се избегне болничните инфекции. Самостоятелно решение за профилактика на заболяванията с помощта на антибиотического приема на лекарството не може да бъде.

Опасност от неоправдано и необикновен прилагане на Бактробана е в това, че продължителната употреба на наркотици води до увеличаване на броя на бактерии, устойчиви на химикали. Това е инфекциозни агенти започват да свикне с висока концентрация на антибактериални вещества, и в последствие се лекува болестта ще бъде много по-трудно.

Бактробан назальная миро: колко струва, когато не може да се използва и от замени на

Като цяло, лекарството има много предимства пред своите колеги. Той е лесен за използване, работи на широк спектър инфекциозни агенти, включително резистентные щамове, се прилага за лечение на различни заболявания. Но все пак Бактробан назальная миро има редица ограничения, които принуждават пациентите да търсят подобни лекарствени средства.

Противопоказания

Лекарството е само едно-абсолютно противопоказание — индивидуална непоносимост към активното вещество или някоя част от лекарството.

В никакъв случай не може да се използва мехлем не по предназначение, например за лечение на конюнктивит или други заболявания на очите, които са провокирани от патогенните бактерии.

Ако мехлем случайно попадне в очите ви, а след това ги веднага трябва да се изплаква обилно с вода.

Външната мехлеми за кожни инфекции не се препоръчва да се прилагат за обработка на големи раневых повърхности на хората с бъбречно недостатъчност.

Външната мехлем, предназначена за лечение на заболявания на кожата покрива, не се прилагат интерназально. Обратното прилагане е възможно, но не е изгодно на цена.

Странични ефекти

Бактробан назальная маз се понася от пациентите добре. В редки случаи възниква сърбеж, парене и подуване на лигавицата на носа. В случай на прилагане на препарата върху кожата, може да се появи дребен обрив или подуване. Ако се проявява подобни симптоми, то това говори за наличие на алергична реакция към съставки на крем.

READ  Фронтит и лечението на разположение на народни средства за защита

Взаимодействие с други медикаменти

При лечение на назальной мехлем Бактробан не е желателно да се използват други лекарства с местно значение. Например, ако едновременно с лечението мехлем погребе носа назальными капки, това ще спомогне за извличане на лекарството и да намали концентрацията на антибиотика в мукозните мембрани.

В случай, когато има необходимост от прилагане на друга дерматологична мазила, след това Бактробан се нанася върху засегнатия участък от кожата в продължение на половин час, а след това внимателно се отмиват. Преди прилагането на други средства с местно значение трябва да се изчака не по-малко от половин час.

Цената на Бактробан 15 гр. — 340 евро, цена назальной мазила 3 гр. — 540 лв.

Сред преки аналози на лекарството, с едно и също активно вещество може да се нарече такива лекарства, като:

 • Бондерм — цена за 15 гр. от 263 евро, 3 гр. — 545 лева;
 • Супирацин — 15 гр. струва 443 рублата.

Ако пациентът се развиват алергична реакция към мупирацин, след това лекарят предлага и други лекарства, подобни на Бактробаном по терапевтическому действие.

На такива валути могат да бъдат класифицирани следните популярни лекарствени средства:

 • Синтомицин, миро. Активна съставка — хлорамфеникол. Лекарството се прилага за лечение на гнойни инфекции на кожата, циреи, венозни язви и напукване на зърната на гърдите у кърмещи майки, инфектирани изгаряния. Цената на лекарството — 96 лв.
 • Левомеколь, миро. Активни вещества — метилурацил и хлорамфеникол. Използва се за лечение на гнойни рани и заболявания на кожата, причинени от смесени инфекции. Цена на лекарството — 144 на рублата.
 • Фуцидин крем. Активна съставка — фузидовая киселина. Крем за лечение на заболявания, предизвикани предимно стафилококком. Сред показанията за прилагане на инфекция на меките тъкани, циреи, фоликулит, карбункулы, инфектирани рани. За разлика от назальной мазила Бактробан, Фуцидин се прилага за лечение на гнойни заболявания на очите — конюнктивит, ечемик и други. Цената на лекарството 490 рубли.
 • Банеоцин, миро. Активни вещества — неомицин и бацитрацин. Показанията за прилагане служат циреи, стафилококковый сикоз, паронихия, дълбоко фоликулит и вторични инфекции (екзема, рани, дерматози). Цена мехлем — 360 лв.

Сред мнения на пациенти за подготовката на преобладават положителните коментари. Хората го празнуват, висока ефективност и без странични ефекти.

Редки отрицателни отзиви характеризират лекарство, как скъпо средство, което може да се замени с по-евтини аналози.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00111 sec