Мононуклеоза при деца: симптоми и лечение

Инфекциозна мононуклеоза е представен известен лекар Филатовым през XIX век, след което болестта започна да се нарича идиопатичен лимфаденитом. Това инфекциозно заболяване носи вирусен характер и засяга състава на белите кръвни клетки. Характеризира се с разстройство макрофагической система, увеличение на далака, черния дроб и лимфни възли.

Заболяването води до появата на неспецифичного вируса на Емфизема Барел, което е неблагоприятно въздействие върху лимфоидно-ретикулярную плат. Патогенный вирусът уврежда лигавицата на орофаринкса и регионарные лимфните възли. Той се провежда през целия живот на човека и се проявява при спад на имунитета.

Най-често се проявява мононуклеоза при деца. Симптоми и лечение на заболяването са сходни със стрептокок в гърлото и други инфекции. Мононуклеоза се предава при кихане, целувка, кашлица или обща употреба средства за лична хигиена. Висок риск от заразяване с пролетта, есента и зимата. Проучвания показват, че момчетата се разболяват много по-често, отколкото момичетата. Заболяването може да не проявяват признаци, но заразени хора стават вирусоносителями и носи риск от заразяване на околните.

Инфицированность е повече от 50% от децата до петгодишна възраст и около 90% от възрастното население, но в повечето случаи вирусът не е симптоматика. Само някои хора инфекциозна мононуклеоза протича с признаци на болестта. Болестта често се проявява при деца до 10 годишна възраст. Детето много време прекарва в затворен колектив — начална образователна институция или училището, и се намира в постоянен контакт с децата. В тези условия се случва предаването на вируса, а инкубация продължава от 5 до 15 дни, но може да продължи и до 2 месеца.

Герпетический вирусът не е е изключително заразителен, тъй като той загива извън организма на човека. Заразяването става при непосредствен контакт с носител, при който клетките на вируса се намират в частиците на слюнка. Към днешна дата не съществува превенция срещу вирусна инфекция. В случай на контакт на детето с носител на болестта, е необходимо внимателно наблюдение на здравето на детето в следващите 2 месеца. Не проявившаяся симптоматика на заболяването означава, че инфекцията не се е случило.

При проява на обща интоксикация на организма се случва:

 • лимфни възли;
 • висока температура;
 • появява обрив;
 • втрисане и неразположение.

Трябва да се консултирате с детето на лекар и до инфекционисту, за да се определи мононуклеоза при деца. Симптоми и лечение на това заболяване са добре описани в предаването Д. Оа Комаровского. Симптомите на заболяването могат да носят продром характер: общо неразположение, слабост и възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища.

С течение на времето, признаци на инфекция се влошава: висока температура, парене в гърлото, запушване на дихателните пътища. Характерна симптоматикой за инфекциозен мононуклеоза е остър тонзиллофарингит и разрастването на сливиците. Заболяването може да се носи внезапен характер. В този случай може да се прояви повишена температура, която продължава от няколко дни до месец.

Другите симптоми включват: повишено изпотяване, болка при преглъщане, главоболие, болки и болки в мускулите. Нататък се случва кулминацията на заболяването, при която възниква възпалено гърло, подути лимфни възли, препълване с кръв на задната стена на лигавицата на фаринкса, има увеличение на фоликулите на тъкани слуз слой, увеличаване размера на черния дроб и далака, по тялото се появява обрив.

Обриви се появяват на началния етап на заболяването, заедно с плам и увеличаване на лимфни възли. Тя може да се прояви петна, има ярко изразен характер и да бъдат локализирани на гърба или на целия организъм. Обриви не се нуждаят от лечение и се отстраняват по малко премахване на вируса. Обриви при това не е сърбящ, но определен на детето антибиотик, може да се превърне в алерген. Това се дължи на антибиотика в някои случаи се появява обрив.

READ  Алергия към котка: какво да правим при възникване на симптоми на

По време на инфекциозен мононуклеоза се случва, увеличение на черния дроб и далака. Промени в органите започват от първите дни на заразяване. Плат слезката не могат да издържат увеличение, което води до разкъсване на орган. Непрекъснато увеличаване на размера на органи се наблюдава през първите седмици на заболяването и продължава известно време след възстановяване на детето. В случай на стабилизиране на температурата на тялото, органи се връщат в нормално състояние.

Основен показател за заболяване е възпаление на няколко групи лимфни възли, което се дължи на наднорменото новообразувания лимфоидната тъкан. Тази тъкан под формата на плака лесно се отстранява, тъй като е с неясна консистенция. Пальпация е безболезнена, лимфни възли са и зле да комуникират с кожата. Лимфни възли в коремната се увеличават и пережимают нервните окончания, което води до появата на симптоми на остър корем.

Поради това е възможно поставяне на неправилна диагноза и произведение на хирургическа операция. В случай на съмнение за мононуклеоза при деца, симптомите и лечението трябва да бъдат диагностицирани навреме, за да възложени. За потвърждение на болестта при детето, се назначава от лабораторно изследване: различни кръвни тестове и анализ на нивото на антитела. Се извършва ЕХОГРАФИЯ на черния дроб, далака и други вътрешни органи.

Явни признаци на заболяване, се считат за:

 • възпаление на фаринкса и палатинални на сливиците;
 • лимфни възли и органи;
 • повишена температура.

За да се разграничи от възпалено гърло мононуклеоза, изискват серологични тестове изследване, което трябва да мине за поставяне на правилната диагноза. Промени в кръвта се появяват на по-късните фази на болестта. При инфекциозен мононуклеозе в кръвта се увеличават, lactic и скорост на слягане на червените кръвни телца. В кръвта се повишава нивото на атипични мононуклеаров, които се появяват в рамките на три седмици след заразяването с вируса.

Увеличение може да достигне до 10%. Мононуклеары — това клетките, които по своя външен вид и вътрешна структура са подобни на моноцитам, те са насочени към намиране в тялото на човека вирусно инфекциозно мононуклеоза. Данните от клетки, за разлика от големите бели кръвни клетки, са патологическими, и в редица случаи водят до сериозни заболявания. При поставяне на диагнозата е важно да се различи от възпаление миндалевидных жлези от болки в гърлото, за да се изключи остра левкемия, болест на Botkin, дифтерию гърлото и онкологично заболяване на лимфната система.

В неприятни ситуации за поставяне на правилната диагноза се извършва анализ на антитела. В момента лабораторни изследвания (PCR) позволяват да се получи сигурен резултат в рамките на кратко време. Носители на вируса се подлагат на серологические изследване на ХИВ — инфекция, която увеличава броя на мононуклеаров в кръвта. Трябва да посетите УНГ-лекар и провеждане на огледи на фаринкса при изкуствено осветление.

Мононуклеоза при деца: симптоми и лечение с медикаменти, Комаровский за мононуклеозе

Мононуклеоза — коварна вирусно заболяване. Ако дете или възрастен договор на това заболяване, вирусът се разпространява и на цялото семейство. Освен това, дори и след пълното възстановяване човек остава вирусоносителем мононуклеоза за цял живот.

READ  Как се лекува хрема 1 ден: основните начини

Вирусът се отделя с помощта на частици слюнка, така че няма никакъв смисъл да се въведат карантина, ако е бил открит мононуклеоза при деца. Симптоми и лечение на Комаровский добре описва в своята предаването. Инфекцията сред членовете на семейството могат да се появят не веднага, а в продължение на известно време. Ако заболяването протича в лека форма, връщане в училище, може би вече след пълното оздравяване.

Мононуклеоза днес не е някакво специално лечение. От тази болест няма дори антивирусно лекарство. Да се отървете от този вирус трябва къщи. Хоспитализация може да бъде подлаган на децата, които това заболяване протича особено тежко, в такива случаи се препоръчват болнични условия и режим на легло.

Госпитализировать на детето е необходимо при следните признаци:

 1. Телесната Температура над 39,5.
 2. Наблюдава ярко изразена интоксикация.
 3. Съществува риск от развитие на усложнения.
 4. Има опасност от задушаване.

Не си струва да изпадате в паника, ако открит мононуклеоза при деца. Комаровский казва, че детски мононуклеоза е насочена към основната терапия, която е насочена към борбата със симптомите на болестта и патогенетическую терапия с използването на средства за намаляване на температурата на тялото под формата на сиропи. Трябва да негативно облекчение при болки в гърлото помощ на местните антисептико. Предвидено е също така използването на десенсибилизирующих средства. Общеукрепляющая терапия е насочена към витаминотерапию.

Най-много болни тялото на детето се нуждае от витамини В, С и Rv Определяне специална диета е необходима, в случай на увеличение на черния дроб и нарушения на нейната работа. Също така препоръчват като cholagogue такси и гепатопротекторы. Приемливо споделяне на иммуномодуляторов и антивирусни препарати в лечението. Може би определяне Имудона, Детска анаферона, Виферона, Циклоферона.

При възникване на възпаление на синусите се препоръчва лечение с антибиотици. Понякога се предписва лечение пробиотиками, а при възникване на тежки гипертоксического течения препоръчва седмичен курс преднизолона. Приложим при риск от задушаване. Паник спленэктомия е показан за прекъсване на далака. Обаче антивирусните препарати не упражняват желания ефект при лечение на мононуклеоза при деца.

Така че лекарите са принудени да назначи симптоматично лечение на:

 • Антипиретични средства са показани при температура, ознобе, болки в мускулите и силна слабост.
 • Прекомерната употреба на алкохол при висока температура.
 • Качествена почивка по време на лечението.

Антибиотици е необходимо да се вземе само при поява на усложнения, при нормално протичане на болестта в тях не е необходимо. Трябва да се отбележи, че от интерферонов при детска мононуклеозе по-добре да се откаже.

Инфекциозна мононуклеоза при деца: симптоми и лечение

Лечение на деца се извършва най-често у дома, но има и изключения, както и други заболявания. За децата трябва да се наблюдават и да се грижат. Ако детето е трудно да се диша, той започва да се задуши, това обикновено се дължи на оток на ларинкса, тогава ще се нуждаят от хоспитализация.

При съмнение за инфекциозна мононуклеоза при деца, симптомите и лечението трябва да определи възможно най-рано. Един от симптомите е увеличение на далака в размера, че може да доведе до усложнение, т.е. до разрушаване си и ако има такава заплаха, след това в болницата се извършва операцията. Трябва също да се отбележи, че разработени лекарствени средства и лечение на инфекциозен мононуклеоза към днешна дата нямаме, въпреки, че това заболяване непрекъснато проучват, излагат на експерименти и извършва различни клинични изследвания.

READ  Хрема, без температура възрастен и дете

Децата, перенесшие инфекциозна мононуклеоза, се нуждаят от наблюдение на лекар в продължение на дълго време, от 6 месеца до една година. Трябва да се явяват на тестове и контрол на остатъчни симптоми след прекаран заболявания. Най — важното е да следи състава на кръвта и неговата промяна. В едно изследване, което било проведено, за да научите повече време за възстановяване на организма след заболяване, участвали сто и петдесет деца и възрастни. Изследването е продължило в продължение на 6 месеца.

В края на проучването бяха направени някои изводи, като например:

 1. Възпаление на лимфните възли преминава след 1-ия месец инфекциозни заболявания мононуклеозом.
 2. Ако температурата при болеющего трае няколко седмици от началото на заболяването в диапазона 37-37,5, това може да се счита за норма при инфекциозен мононуклеозе.
 3. В продължение На дълго време пациентите изпитват умора и сънливост, като по време на протичането на заболяването, така и при восстановительном процес.

Не веднъж вече бе казано и написано, че основните усложнения при тази болест са:

 1. Срив в работата на черния дроб.
 2. Хепатит.
 3. Увеличение на далака и на сливиците.
 4. Усложнения, свързани с вторична инфекция (стрептокок, стафилокок).
 5. Дефицит в имунната.
 6. Рак на фона на спад в имунитета.

Инфекциозна мононуклеоза при деца, симптомите и лечението е много конкретни, обаче, че детето, болеющий инфекциозен мононуклеозом, трябва да се придържаме към специална диета, в състава на която влизат много ограничения. Възстановяване на организма след болест върви значително по-бързо, ако детето би било правилно се хранят. Тъй като вирусна мононуклеоза дава усложнения в работата на черния дроб, след това детето трябва да се придържаме към специална диета от шест месеца до една година, след като се възстанови.

Специална диета, която не ще се зареди работата на черния дроб, се състои от:

 1. Изтрий пушено месо, сладко, пържено от диетата на детето. Също така трябва да напусне чесън, лук и бобови растения.
 2. В храната може да се заквасена сметана, сирена, масло и растително масло, но в много малко количество.
 3. Увеличаване на употребата на бульони, млечни продукти, крехко месо, плодове, зеленчуци.
 4. Храната трябва да бъде богата на витамини и е лесна.

За предпочитане е, да е разделно хранене. Възстановителният процес след прекаран инфекциозен мононуклеоза при деца е много голям период от време. В този период има много функции, които са описани по-горе.

Не трябва да забравяме, че този процес трае от 6 месеца до 1 година. Детето в този период е много трудно, тъй като последствията след прекаран инфекциозен мононуклеоза, остават за дълго.

Детето страда инфекциозна мононуклеоза, това означава трябва да се подготвим за лошото апетит, сънливост, умора, чувствителност към външни влияния, летаргия. Трябва да се спазват специална диета, да осигури на детето обилно пиене, не се изтеглят делата си и да даде повече почивка, да спи, да се избягва переохлаждений и перегреваний, повече да бъдат на открито, да бъдат под наблюдение на лекуващия лекар, да не влиза в контакт с болеющими, да не участва в масови събития, трудно се отдадете на укрепването на отслабен имунитет.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00091 sec