Намалена телесна температура при бебето – причината и какво да направя

Намалена температура при бебето

Нормалната температура на тялото на здрав човек се намира в широк диапазон. Въпреки това, под влияние на различни фактори, като физиологичните, така и патологични, се случва неговото увеличаване или намаляване. При това, ако развитие на хипертермия е защитен механизъм, отговарящ за борбата на организма с вредни патогени или токсични вещества, а след това развитието на хипотермия показва наличието в организма на патологичния процес, нуждаещи се от корекция.

Причини

Намалена температура на тялото на детето се среща значително по-рядко я повишен показател. Въпреки това, тя също може да бъде опасно, тъй като се характеризира със забавяне на обменните процеси в организма, като недостатъчен снабдяването на клетките и тъканите с кислород, и следователно, поради изчерпване. Причини за намалена температура на тялото на детето са:

 • ендокринната патология;
 • анемия;
 • отравяне с химични вещества;
 • физическа умора;
 • стрес;
 • — бери;
 • тежки заболявания, протичащи с намаляване на имунитета;
 • тумори.

При това при деца е доста голям зависимост температурни показатели от температурата на околната среда, физическата активност им, емоционалното състояние. Това се отнася особено за кърмачета, родени от липсата на телесно тегло. За това, за да определите, дължат ли данни температурни показатели физиологични причини или патологическими реакции, трябва да се разгледа целия комплекс от съпътстващи симптоми. Признаци на ниска температура при грудничка следните:

 • сънливост;
 • апатия;
 • намаляване на апетита;
 • чест плач;
 • слабост.

При упорита появата на тези симптоми в продължение на определен период от време, трябва да помогне на детето при специалист за провеждане на изследвания и назначаване на подходящо лечение.

Освен симптомите, вынуждающих за провеждане на термометрии, за изясняване на причините за ниска температура на детето е необходимо да се разкриват допълнителни признаци. В зависимост от наличната патология, това може да бъдат обриви, повръщане, диария, болковият синдром, сухота на кожата, бледа, нарушения в работата на сърдечно-съдовата система и др

READ  След грип пази температура 37 – причини и лечение

Въз основа на предполагаема патология, лекар, най-вероятно ще бъдат назначени допълнителни изследвания, които позволяват да потвърди очакваният диагноза.

Хипотермия след ТОРС

Много често срещана причина за ниска температура при бебето е състояние след боледуване, особено ако пациентът в продължение на дълго време бях се антибиотици и антипиретични лекарства. В този случай причина за безпокойство няма. За корекция се наложи провеждането на общеукрепляющих процедури, и няколко дни по-късно температурните показатели ще се върнат към нормалното. В този период децата препоръчва:

 • спазването на режима за почивка и сън;
 • провеждане на гимнастика упражнения;
 • задължителни разходки на чист въздух, най-добре в лесо-паркова зона;
 • подходяща храна, наситено с протеини, витамини.

Що се отнася до предписва лекарства, повишаващи температурата, или за извършване на други физически дейности с подобна насоченост, това не е необходимо.

При това е необходимо да се предприемат мерки, ако неочаквано на фона на ниска температура при бебето изведнъж се появява скок до 37,5 и по-горе, или някакви допълнителни симптоми. Такова развитие на ситуацията не е благоприятен факт. В този случай може да се мисли за повторно инфицировании, реинфекции.

Предозирането на лекарствата

Най-честата причина за развитие на хипотермия е отравяне или предозиране на лекарствени средства.

Дори използването на обикновени сосудосуживающих капки в носа, например, нафтизина, може да доведе до намаляване на температурата при детето.

Според авторитетния д-р Комаровского Д. Оа, точно от предозиране с наркотици, и преди всичко безконтролното използване на антипиретичен средства, е основната причина за ниска температура при бебето. Въпреки това, в случаите, когато тази връзка не е определена, а развитието на хипотермия в резултат на излагането на организма е възможно, трябва да се потърси помощта на педиатрам, за да получите експертна консултация.

READ  След грип, възпалено гърло и изчезнали глас - причини и лечение

За да определите нивото на хемоглобина и наличието на анемия ще помогне на общ анализ на кръвта. Що се отнася до диагностика на ендокринната или туморната патология, то тук ще се нуждаят от по-широк кръг от проучвания, задължителни консултации, свързани с тях специалисти. След прецизиране на диагнозата и провеждане на лечение са насочени към корекция на данни състояния, температурни показатели возвратятся до нормата.

Корекция понижава телесната температура при грудничка, причинени от неговото ниско тегло при раждане, в назначаването на специални терапевтични средства не се нуждае.

В този случай адекватни грижи и хранене, ще допринесе за нормализиране на температурата със съзряването на детето. Въпреки това, тъй като хипотермия може да бъде и следствие от тежки патологични процеси, които настъпват в детския организъм, трябва, в случай на развитие на симптома, да се прояви загриженост и да се консултирате със специалист.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00088 sec