Називин: инструкция за употреба, декларации и лечебно действие

Лечение на обикновена настинка често изисква пълното прилагане на лекарствени средства. Ако проходимостта на носните ходове разбити, а след това болестно съдържанието се задържа в устната лигавица, а заразата се разпространява по-дълбоко — в синусите, което води до синузит (синузит, фронтит и т.н.), а първи в ушите — отиты. Така че, освен антибактериални терапия, са необходими препарати, които могат ефективно премахване на подуване на лигавиците.

Един от тези лекарства — Називин. Указания за употреба го описва като сосудосуживающий лекарство за лечение на УНГ-заболявания. Називин не оказва комплексно въздействие върху заболявания на носа, като, например, Полидекс, който освен стесняване на кръвоносните съдове, има антибактериално и противовъзпалително действие. Ето защо, паралелно с прилагането на Називина се провежда лечение с лекарства, влияещи отрицателно на инфекцията. Но за разлика от комплексни препарати, Називин стеснява кръвоносните съдове по-силно и бързо.

Състав и лечебно въздействие

Основното активно вещество на спрей за нос средство, което действа оксиметазолин под формата на хидрохлорид. Допълнителни компоненти са представени бензалконием хлоридом, моногидратом лимонена киселина, пречистена вода, глицеролом, цитратом дигидратом натрий. Според указанията за употреба, Називин се отнася до алфа-адреномиметикам, т.е. неговото въздействие върху организма е подобно на адреналин. Оксиметазолин активно в мрежата на кръвоносните съдове, намиращи се в кухината на носа. В резултат на действието на активното вещество съдове се свиват, а оток отзвучава.

Освен това намалява образуването на слуз, и тя става по-вискозен. След прилагане на лекарството носните ходове стават по-широки, което допринася за гладка отлив на патогенни на съдържание от кухината на носа. Премахване на подпухналостта нормализира носното дишане, и осигурява свободен обмен на въздух между органите на дишането и на слуха. Следователно, лекарство пречи на развитието на инфекциозни заболявания в пазвите на носа и от вътрешната кухина на ушите.

Активно вещество Називина, напоена с кръв, може да окаже системен ефект върху организма. Ако спазвате правилната дозировка, тогава такова действие се оказва незначителен. Превишаването на препоръчаната доза води до широкото стесняване на кръвоносните съдове, което води до повишаване на кръвното налягане и промяна на ритъма ритъм на сърцето. При Називина липсва такова отрицателно въздействие, тъй като гиперемия (препълване на кръвоносните съдове с кръв). Той не дразни лигавицата и с правилното прилагане на сигурно, това не води до странични ефекти.

Когато се предписва Називин:

 • при вазомоторном рините, характеризующемся болестно промяна на лигавицата на носа;
 • подпухналостта на устната лигавица, причинено вследствие на иммунопатологического процес (при алергичен рините или конюнктивит, сенна хрема);
 • при възпалителни заболявания на носа инфекциозна етиология, които причиняват подуване (при ринитах, синуситах);
 • преди хирургическа намеса в носната кухина;
 • с цел възстановяване на вентилация и пречистване на органи на слуха и на дишането при възпаление на ушите и синусите.

Производители произвеждат две форми на Називин. Указания за употреба съдържа информация за капки, с доза оксиметазолина 100, 250 или 500 микрограма в 1 мл и за спрее, със съдържание на активно вещество 500 микрограма на 1 мл. назален Спрей се бутилира по флаконам, снабженным помпа-дозатор, десет милилитра, капки — флаконам от кафяво стъкло с капачка-взетия от по пет или десет милилитра.

Називин спрей: инструкция за употреба за възрастни и противопоказания за прием

Прилагането на сосудосуживающих лекарства трябва да бъдат много внимателни. Такива лекарства са способни да предизвикат нежелани и вредни странични явления.

За да не се навреди на здравето и правилно използване на Називин спрей или Називин капки, указания за употреба трябва да бъде проучен и най-задълбочен начин. За възрастни са предназначени лекарствени форми, съдържащи 500 микрограма на активното вещество. Средство действа почти веднага, което позволява на човек свободно да диша през носа. Ефектът от прилагането на лекарството продължава до 12 часа. Как да се прилагат за всяка медикаментозна форма, по-отблизо.

READ  Лечение, причини и профилактика на синузит при възрастни и деца

Капки Називин: инструкция за употреба при възрастни и бременни жени

Най-познатата на всички формата на спрей за нос средства — капка. Закапывая носа, трябва да са леко сгънати главата си назад, за да отстрани равномерно распределилось по мазен оболочкам. Възрастните се използва медикамент до три пъти на ден, закапывая във всяка ноздра за не повече от две капки. Лекарство се извършва в продължение на три до пет дни. Обикновено това време е достатъчно, за да се излекува възпалението, причинено от инфекция.

Оксиметазолин е мощен вещество, така че не може да се прилага неконтролируемо, без да причиняват вреда на здравето. При лечението трябва да следвате препоръките на вашия лекар и да не надвишава най-високата възможна доза.

Жените, които очакват дете често се интересуват от въпроса за това дали може да се прилага през този период капки Називин. Указания за употреба не съдържа противопоказания за употреба на лекарството в период от света на детето, но дава специални указания в този смисъл. Мощен вазоконстриктор средства за системно въздействат върху организма, а това е по време на бременност може да доведе до нарушаване на храненето на плода.

Прилагането на Називина бременни може да се разреши в изключителни случаи, ако лекарят реши, че ползата за майката има предимство пред опасността за бебето. При това се прилага с минимална доза, която е в състояние да облекчи тежката симптомите на това. През този период лекарите препоръчват да се възползват от естествени или по-меки средства за лечение на настинка, като Пиносол, Аквамарис или Делуфен.

Как да се прилагат Називин спрей: инструкция за употреба

Медикаментозно средство под формата на спрей се радва на заслужена популярност у възрастни. Той е лесен за използване, има удобни и герметичную опаковката, което позволява да го носите със себе си. За да вземе запушване на носа достатъчна една доза (впрыскивания) на лекарството. Напоява носа оксиметазолином трябва да не е повече от три пъти на ден. В момент на впрыскивания, флакон трябва да бъде в изправено положение.

Според указанията за употреба, Називин спрей може да се използва безопасно за здравето в продължение на пет дни. Ако е необходимо да се увеличи продължителността на лечението, а след това задължително трябва да се съгласува с лекуващия лекар. Називин спрей не е предназначен за деца под шестгодишна възраст. За деца разработени специални форми на лекарствения продукт, които може да се прилага с една година.

Препаратът е противопоказан, ако човек страда от следните патологиями:

 • закрытоугольной глаукома;
 • атрофическим ринити;
 • повишена чувствителност към оксиметазолину.

За възрастни под формата на лекарство (0,05% разтвор) не може да се използва за лечение на деца до шест години.

Най-често срещаните странични явления се изразяват в чувство за парене и сухота в носа, чиханье. Човек може да се чувстват тревожност, лошо спя, се чувствам умора.

В случай на превишаване на препоръчаната доза може да увеличи кръвното налягане и започне тахикардия. В редки случаи, обикновено след неумеренного прилагане на лекарства, са възможни и по-сериозни последици: е нарушено дишане, настъпва оток на белия дроб, човек може да изпадне в кома.

Називин Сенситив детски: характеристики на лекарството и дозата по възрасти

Много много лекарства, предназначени за лечение на деца, съдържат намалено дозата на действащ компонент.

Освен това, производителите внимателно се проверяват и изпитват компоненти на такива лекарства, с изключение на тези, които могат да повлияят отрицателно на деца или да предизвикат алергична реакция. Лекарството Називин не е изключение в този ред.

Називин сенситив детски е лекарствена форма на обикновен спрей за нос на лекарството. Те се различават помежду си леко. Тази форма е специално създадена за деца и е по-удобен за използване. Лекарство може да се прилага за грудничков, след това като обикновен Називин в тази възраст е противопоказано. Той се използва и от възрастни хора, които имат чувствителни лигавици орган на дишането и склонни към алергични реакции.

READ  Аспиратор назален детски: видове и особености на прилагането устройства

Називин Сенситив детски, произведени под формата на спрей и капки. Спрей, от своя страна, е разделена на два вида, които имат различна концентрация: 11,25 и 22,5 микрограма оксиметазолина. Капки за бебета съдържа 0,01 % разтвор на активното вещество.

Разликите Називин Сенситива, както следва:

 • Различна дозировка позволява безопасно и ефективно използване на лекарството в зависимост от възрастта. Спрей с доза 11,25 микрограма може да се използва за лечение на деца под дванадесет годишна възраст.
 • Уникална система за дозиране позволява абсолютно точно отмерять на необходимото количество наркотик.
 • Капки използват за премахване на подуване на лигавицата на носа още от първите дни на живота.
 • В състава на лекарства липсва хлорид бензалкония, който проявява активност по отношение на патогенни микроорганизми, но действа дразнещо на лигавицата и предизвиква алергии. По този начин се постига меко въздействие върху лигавицата на носа.

Подобна форма на Називина Сенситив са капки за деца до една година Називин Бебето. Издават се в познатата опаковка, но съдържат 100 микрограма оксиметазолина.

Прилагането на капки Називин Сенситив за деца

Капчици се внуши на децата си директно в носа или от тях се намазва с носните проходи с помощта на покрива с памучна свещ пръчки. За да капково носа били познати да възпрепятства детето, за да го сложи на гърба си, леко запрокинуть главата си назад и kapnut една капка от лекарството във всяка ноздра. След процедурата трябва незабавно да върнете главата си в нормално положение. Ватную пръчка за смазване на носа лекарство трябва да изберете такава, която е специално предназначена за грижи за малки деца — тънка и мека.

На клечка, трябва да kapnut една-две капки лечебен разтвор, след това го поставете в ноздра на бебето и внимателно намажете с лигавиците. Могат да се обърнат към алтернативни прилагане на капки за грудничков. За това ще се нуждае от памук или марля тампони. Малко парче марля или памук са усукани в турунду и навлажнени техните лечебни капки (1-2). След това последователно се вмъква в носните проходи на десет минути. Този начин на не по-малко ефективно премахва лош симптом.

Грудничкам, които все още не се изпълни един месец, заровени в носните ходове по една капка, два или три пъти на ден. С петата седмица дозата може да се увеличи до две капчици, при това честотата на вливане се запазва. Продължителност на лечение употребата на наркотици е от три дни до пет дни. Ако терапевтичният ефект не настъпва след тридневно лечение, трябва да се консултирате с вашия лекар за корекция на лечение. Лечение на новородени деца трябва да се проведе строго под наблюдението на лекар.

Въпреки, дозата и продължителността на лечение, препоръчван в инструкциите, Називин Сенситив, детски, за грудничков трябва да се даде по една схема, която назначи педиатър. Ако лекарят каза, че трябва да копаят по една капка веднъж дневно в продължение на три дни, като това е точно така и трябва да се запишат.

От една година следва да се използват капки, в които оксиметазолин се съдържа в концентрация 0,025%, а при достигане на детето е навършило шест — 0,05%. Капки толкова закапываются по една, по две във всяка ноздра два или три пъти на ден, продължителността на лечение не се променя. След като бебето се изпълни година, е препоръчително да преминат към друга форма на лекарството е спрей. Въпреки това, някои педиатри са скептично настроени към тази новост, и препоръчват да се въздържат от прилагането на спрея поне до две години.

READ  Лек тонзилит: избираме правилно

Дозировка спрей Називин Сенситив детски

Спрей Називин Сенситив е по-подходящ за използване, отколкото капки. Преди прилагане на лекарството малка бутилка трябва леко да се разклаща. Чучур опаковка трябва да бъде внимателно вмъкнете в ноздра на бебето и да кликнете върху капачката на писалката веднъж. При този наркотик трябва да бъде в изправено положение. Спрей за концентрация 11,25 микрограма на активното вещество, се прилагат до шестгодишна възраст. Процедури се изпълняват по два пъти на ден.

Обикновено лечението е пет дни, при необходимост този срок се увеличават още два дни. Ако подуване на лигавицата не се появява отново след три дни лечение, а след това от по-нататъшно прилагане на капки може да се откаже.

След като детето навърши шест години, трябва да изберете спрей Називин Сенситив гребане с повишена концентрация. Процедура за напояване на носа изпълняват два или три пъти на ден по една доза (пшике). Терапията не трябва да продължава повече от една седмица. Ако на третия ден на употреба сперя положителен ефект липсва, тогава лечението трябва да се прекрати и да се консултирате с вашия лекар по въпроса за смяна на препарата.

Нафтизин или Називин: че е по-добре да изберете

Има множество назални препарати, които могат да се замени Називин. Преки аналози, съдържащи същото активно вещество, представени следните лекарства: Назоспреем, Назолом, Африном, Оксиметазолином, Фервексом и редица други.

Ако човек има непоносимост към оксиметазолина, след което лекарят назначава му лекарство с други активни вещества, като например, нафазолином. С такова вещество се издават следните лекарства: Нафтизин, Санорин, Нафазол.

Сред аналози Називина на голяма популярност се радва на Нафтизин. Форумите в интернет често могат да се срещнат въпрос: «Нафтизин или Називин, че е по-добре?». Тези лекарства имат подобно фармакологично действие и показания.

Нафтизин не се използва до една година. Списък с противопоказания за прилагане на препарата е много по-широк, отколкото при Називина. — Не може да се използва в лечението на хора, страдащи от атеросклероза, болести на очите, високо кръвно налягане и захарен диабет. Че е по-добре Нафтизин или Називин — избор, който често зависи от финансовите възможности на човека. Предимство Нафтизина е по-ниската цена.

Капки могат да бъдат закупени в рамките на 40 рубли, а като капки или спрей Називина са около 160 рубли. Друг-евтин аналог на Називина е капка Риностоп, цената е само 35 лева. Активно вещество Риностопа — ксилометазолин.

Конкурент на капки Називина, използвани от раждането, е Виброцил. Те имат подобно действие, но Вибрацил действа по-меко. Ако за терапия ринитов при деца капки Низивина се използва в продължение на пет дни, а след това Виброцилом може да се лекува, до една седмица. Цената на капки Виброцил — 290 лв.

Коментари

Татяна, Нижни Новгород «За лечение на хрема при сина си винаги използвам капки Називин. Когато му още не се изпълни година, купувайки Називин за грудничков. Никакви странични ефекти не са наблюдавани, но детето е добре заспал и не капризничал. Капки използваме в първите три дни от настинката в комплекс с лечебни».

Оксана, на Москва «Капки Називин за мен като първа помощ. Вече много години използвам само тях, когато се полагат носа. Капаю обикновено само през нощта, спокойно да спи. Сухота в носа или други неприятни явления не са наблюдавани».

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00094 sec