Нурофен сироп: инструкция за употреба, действащ компонент показания за употреба

Повишаване на температурата на тялото — един от първите и най-честите прояви на различни заболявания, особено в детска възраст. Субфебрилитет и повишена температура често е единственият симптом на много инфекции в начален етап на развитие. Често температурата се увеличава така драстично, че подобно състояние изисква спешна медицинска помощ, и един от малкото лекарства, разрешени за употреба в ранна възраст, е Нурофен сироп, указания за употреба на който е описан във всички електронни фармацевтични справки.

При нормална температура на тялото варира през деня в рамките на 0,5-1°. Веднага след събуждане тя е минимална, да се повиши отбелязват във вечерните часове.

Такива колебания зависи от няколко фактора. Преди всичко, това е възрастта, при бебетата тя е нестабилна, а при по-възрастните хора температура много по-ниска, отколкото при младите. И регулиране топлината оказва влияние на емоционалното състояние, физическа активност, състоянието на околната среда, при жените субфебрилитет е при овулация.

Максимално точно измерване на температурата може да се ректално или тимпаническим градусником, фиксирующим излъчване на тъпанчето на ухото. Последният начин е за предпочитане, тъй като процедурата не доставя дискомфорт и трае няколко секунди. Но като се има предвид относително високата цена «ушни» термометри, най-популярният начин за измерване на температурата на тялото е обикновен ртутный термометъра.

Вярно е, че употребата му има някои недостатъци. Измерване изисква определени разходи от време (около 7-10 минути), и в това време ще трябва да се задържат на едно малко дете. Освен това, термометър е доста лесно да се счупят, а това може да доведе не само травми от стъкло, но и вдишване на отровните живачни изпарения. Затова много родители пред лекарство за лечение на Нурофен сироп според указанията за употреба и дават предимство на e-mail градуснику, периодично сравняване показанията му със стойности на ртутном.

Заслужава да се отбележи, че треска — това е защитен механизъм на организма, възникващи в отговор на въздействието на патогенни дразнители. В резултат на поредица от ензимни реакции се случва преструктуриране на процесите терморегуляции. Биологично-активни вещества, под влияние на които започва повишаване на температурата, се нарича пирогенами. Те са разделени в две големи групи — екзогенни и ендогенни. Последните се съдържат в цитоплазмата на определени клетки: макрофаги, неутрофили, моноцитов и еозинофилите. Способност за изработване на ендогенни пирогенов притежават някои тумори.

Външни пирогены сами по себе си не дразнят център терморегуляции в мозъка, но въпреки това те стимулират производството на собствени, на които температурата на биологично-активни съединения. Такава способност притежават почти всички бактерии, вируси, някаква патогенна гъбична флора.

Активен компонент на лекарствени средства Нурофен сироп указания за употреба показва ибупрофен. За подробно да оправи механизма, да го жаропонижающего действия, трябва да се съсредоточи върху патогенезата на треска. В резултат на проникване в клетката на инфекциозни агенти се активира собствен имунитет. Това е съпроводено с производството на ендогенен пирогенов, група протеини, обединени под името интерлейкины.

В резултат на това в центъра на терморегуляции, който е разположен в хипоталамуса, започва активиране на специфични интерлейкиновых рецептори, което от своя страна води до отделянето на циклоогсигеназы (или съкратено COX). В резултат на тези процеси се синтезират простагландин и други медиатори на възпалението. В клетките се натрупва излишък на калциеви йони, което причинява нарушаване на баланса на Ca и Na. Цялата тази каскада от реакции, което води до повишаване теплопродукции и намаляване на топлинното излъчване, и като резултат, започва треска. Основната активна съставка на лекарства блокира въздействието на простагландини и други медиатори на възпалението на клетките.

Хипертермия пречи на разпространението на организма на инфекция, висока температура е пагубно за повечето вируси и спира размножаването на бактерии. Но заедно с това води до изтощение компенсаторни механизми треска може да стане причина за развитието на различни патологични състояния, особено при малки деца, така че д-р и препоръчват да се прилага Нурофен сироп според указанията за употреба.

READ  Гнойная ангина: причини за появата и признаци

Показания за употреба на наркотици служи хипертермия при възпалителни заболявания с вирусна или бактериална етиология. Според медицинската статистика, сред ОРИ основното място по разпространението заемат инфекция на горните дихателни пътища.

Те обикновено са придружени от кратко повишаване на температурата (обикновено тя трае не повече от 3 дни), остър ринит, болки в гърлото, използва се при случаи на бронхите и трахеята се появява кашлица.

Бактериално заразяване на респираторно тракт по-често възниква като усложнение на вирусни и може да повлияе на бронхите и белите дробове. Особено подобно рамките на заболявания типично за деца на ранна възраст.

Все още спорен остава прилагането на препарата при хипертермия неинфекционной етиология. Подобно повишаване на температурата може да започне в отговор на органично поражение на мозъка (подуване, оток, травма, киста), психогенна разстройства, нарушение на работата на ендокринната система (като например, феохромоцитома, базедова болест).

Но не е под съмнение ефективността на лекарството при болевом синдрома, тъй като в основата на възникването на подобни симптоми е възпалителна реакция. Така че лекарството се препоръчват за облекчаване на зъбобол, главоболие, мускулна болка. Този инструмент също така е показано за предотвратяване на следоперативен дискомфорт.

Нурофен сироп указания за употреба попадат в групата на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС). Освен ибупрофен, медикамент съдържа също и помощни вещества. За подобряване на вкуса и консистенцията на суспензия в нея се добавя аромат (ягода или портокал), камед, вода, глицерол. Точното ниво на киселинност поддържат с помощта на лимонена киселина, хлор, цитрат и сахарината натрий.

Освен сироп, Нурофен и се предлага под формата на ректума свещи с дозировката на активен компонент е 60 мг, и под формата на таблетки от 200 mg и 400 мг. Както и други лекарства от групата на НСПВС, Нурофен и ефективно премахва мускулната болка и облекчава подуване при различни разтягане, натъртвания. Следователно, сравнително наскоро на вътрешния пазар се появи нова форма на продукта лекарства — под формата на гел.

Трябва да кажа, че в момента само два препарата се препоръчва на СЗО и национални програми в много страни като антипиретичен средства по педиатрия. Това е Нурофен и Парацетамол, което още веднъж свидетелства за безопасността на този лекарствен средства и нисък риск от странични ефекти. Но въпреки това препаратът е противопоказан за употреба в последния триместър на бременността.

Детски Нурофен сироп: дозировката характеристики на приложение, противопоказания и странични ефекти

При прием на лекарството през устата под формата на суспензия си активен компонент добре и бързо се абсорбира в храносмилателния тракт.

Пиковите концентрации в серума на кръвта се постига след 1 час след приема, а жаропонижающий ефект от лекарство детски Нурофен сироп в обичайната доза се усеща около 15-20 минути.

При резултат от използване на лечебни средства изобщо не се подразбира намаляване на температурата до нормални показатели на 36,6°. Намаляване на треска в продължение на 1-1,5 градуса е напълно достатъчно за облекчаване на благосъстоянието на детето.

Обикновено детски Нурофен сироп в терапевтична доза препоръчват да се дава в такива случаи:

 1. Детето, не страдащи от някакви хронични заболявания и на възраст над 6 месеца, при температура от 39° с и по-висока. Също така се допуска прилагането на антипиретичен средства, ако треска придружен от силен дискомфорт, главоболие, ломотой в ставите.
 2. Ако по-рано е имало случаи на спазми при висока температура, при хипертермия 38-38,5 градуса.
 3. Децата с хронични заболявания на ендокринната система, централната нервна система или в сърдечно-съдовата система, белите дробове при свинете в 38,5°.
 4. Едно дете на възраст до шест месеца — при 38°.
READ  За стрептококке и стафилококке при болки в гърлото

Въпреки това, тези правила се прилагат, ако повишаване на температурата става постепенно, придружено от чувство за топлина, при това кръвното налягане се задържа в норма, или леко да се повиши, също отбелязват лек тахикардию. При този мазен и кожни воалите на нормалния розов цвят.

Но детски Нурофен сироп, доза която е посочена в инструкциите, трябва да се даде при температура 37,5-38°, ако треска придружен от симптоми:

 • обща интоксикация;
 • втрисане, чувство за студ;
 • цианотичный нюанс на лигавиците;
 • бледност;
 • рязко понижаване на кръвното налягане;
 • повърхностно дишане.

Тази клинична картина е тежко нарушение на гемодинамики и метаболитни разстройства, в това число и мозъка. При така наречените «тъпа треска» висок риск от поява на спазми, затова антипиретични средства е добре да се даде колкото се може по-рано.

Допълнително покрити температурящего човек, или, напротив, се отстранява излишната дрехи, осигуряват приток на свеж въздух. Трябва да се обилно пиене на течности (дневната норма за прием на течности + 10 мл/кг на всеки допълнителен градус на температурата).

Изчисляване на еднократна доза лекарство детски Нурофен сироп се извършва по формулата 6-10 мг суспензия за всеки килограм от теглото на детето. Лекарство може да се дава до 4 пъти в денонощието. Медикамент се предлага във флакони с обем 100 мл, не съдържа захар, оцветители и други компоненти, които могат да провокират алергична реакция при бебето. Бутилка с суспензия снабдени мерным спринцовка с обем от 5 мл, който здраво се закрепва на гърлото на флакона. С негова помощ можете бързо и точно измерване на необходимото количество лекарства, което значително улеснява неговото приложение.

Важно

Дневната дозировка на медикамент не трябва да бъде по-висока от 30 мг/кг.

В 5 ml суспензия с портокалов или ягодов вкус съдържа 100 мг активна ибупрофен. За удобство на родителите на флакона на детския сироп Нурофен, дозата е изрисувана в зависимост от възрастта:

 • от 3 до 12 месеца (с тегло от 5 до 9 кг) — до 2,5 мл три пъти на ден (за деца от шест месеца при силна треска се допуска прием на сироп 4 пъти на ден);
 • от 1 до 3 години (производителят изчислява дозата на детето тегло 10-15 кг) — по 5 мл три пъти на ден;
 • от 4 до 6 години (при телесно тегло до 20 кг) — по 7,5 мл, не повече от три пъти на ден;
 • от 7 до 9-годишна възраст (или с тегло от 21 до 29 кг) — 30 мл на ден, разделени на три приема;
 • На 10-12 години (средна маса на тялото в тази възраст е около 30-40 кг) — 15 мл сироп три пъти дневно.

За вендузи симптоми на остра треска, възникнала като нежелана реакция след ваксинация, дозата на детския сироп Нурофен е 2,5 мл на ден, независимо от теглото и възрастта. Деца над 6-7 годишна възраст (с тегло повече от 20 кг) и възрастни препоръчват таблетки от 200 мг от една до 4 пъти на ден.

Важно

Продължителност на приема на ибупрофен не трябва да превишава 3-5 дни.

Ако температурата продължава да се покачва до същите цифри на 2-3 ден от болестта, се препоръчва да преминат клиничен анализ на кръвта. Факт е, че детски Нурофен сироп в стандартна доза, премахване на симптоми на треска, може да маскира бактериално възпаление, изисква прием на антибиотици. Основните маркери на усложнения е повишаване на нивото на левкоцити в кръвта до 15•109/л, ускорение СОЭ до 10 мм/час и повече. По-достоверни начини на диагностика са высевание храчки и кръв на стерилитет.

Нежелани реакции, при спазване на правилната дозировка на препарата не са съобщавани.

Но ако не следвате препоръките, като често може да се дава Нурофен децата си, има риск от появата на такива странични ефекти:

 • гадене и повръщане (понякога тези симптоми се дължат на сладък вкус суспензия);
 • болки в областта на корема;
 • при повишена киселинност може да се развие эрозивных лезии на стените на стомашно-чревния тракт;
 • послабленный стол;
 • кожни обриви алергична природа, се среща изключително рядко, при повишена чувствителност към съставки суспензия има риск от анафилактичен шок;
 • главоболие и виене на свят;
 • хиперактивност, нарушения на съня;
 • повишаване на скоростта на пулса, лека хипертония;
 • разстройство на отделителната функция на бъбреците, с развитие на възпаление на пикочния мехур.
READ  Суха кашлица при възрастни: причини и лечение

Важно

При поява на един, а по няколко от изброените симптоми, трябва да спрете приема на лекарство детски Нурофен сироп дори и при спазване на дозировката.

При предозиране на лекарството на детето се оплаква от гадене, понякога има повръщане. Като се нарушава храносмилането, придружени от рязко намаляване на честотата на сърдечните съкращения и понижение на кръвното налягане до и включително кома. В такъв случай трябва задължително да доведе до «бърза». До пристигането на бригада може да се направи промивка на стомаха и да се даде по-голяма доза активен въглен.

Противопоказания за приемане на лекарствени средства служат:

 • непоносимост към ибупрофен и други лекарства от групата на НСПВС;
 • повишена чувствителност към тези съставки суспензия;
 • отмечавшиеся по-рано алергични реакции към НСПВС;
 • възпалителни, улцерозен лезии на стомашно-чревния тракт, особено ако те са придружени с кървене;
 • заболявания на системата на кръвообразуване;
 • изразени нарушения на функционирането на бъбреците и черния дроб;
 • недостиг на калий в организма;
 • намаляване на слуха, независимо от етиологията.

Корекция на дозата на детския сироп Нурофен е необходимо при комбинация с други аналгетици и антипиретиками, диуретични средства, цитостатиками, сърдечни гликозидами, антикоагуланти, лекарства, съдържащи литий.

Нурофен и Парацетамол и други аналози, цени, мнения

Според лекари, ибупрофен ефективно ацетаминофен (Парацетамол или Панадола). Скорост на настъпването на резултата след приема на тези лекарства еднаква, но ибупрофное ефект трае по-дълго. В някои случаи при тежка треска е позволено да приемат Нурофен и Парацетамол едновременно. Но клинични проучвания относно безопасността на този режим на използването на тези антипиретичен лекарства не е било проведено.

Така че д-р Д. Оа Комаровский и други педиатри в острата фаза на болестта, която обикновено е придружена от висока температура, се препоръчва да се прилагат тактики на редуване, с други думи, да дадете на детето Нурофен и Парацетамол последователно, при спазване на интервал от 4 часа, в съответната за възрастта доза.

Ако не надвишава функционално продължителността на лечението и да се помисли за съвместимост с други лекарства, вид на комбинация от по никакъв начин няма да се отрази на детски организъм. Но трябва да се помни, че по свинете, не купируемая стандартни жаропонижающими, е индикация за задължителното разглеждане на педиатър.

Освен Нурофена, ибупрофен съдържат такива лекарства:

 • Адвил (суспензия и таблетки);
 • Ибупрофен (хапчета, ректално свещички и сироп);
 • Фаспик (гранули за приготвяне на разтвор за перорално приложение).

Но според мнението на доктори, Нурофен заема водеща позиция. За облекчаване на болката и симптомите на треска го всяка година се приемат от милиони хора по целия свят. Това допринася и относително ниската цена на лекарството. Суспензия струва 140-150 лева, хапчета — 120-130 евро, свещички — 100-110 рубли. Ефективността и безопасността на лекарства, проверени през годините на неговото прилагане, както при деца, така и възрастни. Освен това, към днешна дата, Нурофен и Парацетамол са единствените жаропонижающими лекарства, препоръчани от световната здравна организация за употреба в педиатричната практика.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00134 sec