Обструктивный бронхит: причините и патогенезата на заболяването

Бронхит се нарича възпалителен процес, локализующейся в бронхите. Обструкция — термин, който в медицината се означават закриване на лумена на кух орган. По този начин, обструктивный бронхит е разновидност на заболяването, сопровождающийся нарушение на проходимостта на бронхите дребен и среден калибър. Код на заболяване по МКБ 10 — J20 остър J44 — обструктивный бронхит.

Обструкция на бронхите може да бъде причинено от прекомерно продуцированием слуз или с попадение в бронхите чужди тел. Тази ситуация води до бронхоспазму, задух и слабо доставката на белите дробове въздух. Болестта може да се развие както при деца, така и при възрастни. Въпреки това, причини, симптоми и методи за терапия на обструктивна бронхит при различни възрастови групи се различават.

Причини за заболяването

Обструктивный бронхит, остър течението възниква предимно в ранна детска възраст, до пет години. Етиологията на тази форма на вирусна, по-рядко — алергична. Обструкция на бронхите възниква на фона на ОРИ, грип, parainfluenza, има поражения на дихателните пътища риновирусами, аденовирусами, респираторно-синцитиальными вируси и смесена вирусно-бактериална флора.

Обаче за развитието на патология се нуждаят от определени условия, по-специално:

 • ниското ниво на имунитета;
 • непълноценно хранене;
 • продължителни стресови ситуации;
 • чести простудни заболявания, заболявания на носа и гърлото.

Обструкция на бронхите в ранна детска възраст се дължи на физиологичните функции на тялото. Эпителиальный слой на бронхите се формира не напълно, и при инфекциозен заболявания на органите на дихателната система се образува вискозен тайна, която трудно се отстранява мерцательными ресничками.

Просвета на бронхите тесни, а чувствителността на гладките мускули, е висока, дори леко дразнене може да предизвика силен спазъм. При деца все още не е окончателно формира имунната система, което води до неефективно се съпротивлява на инфекцията. Децата в ранна детска възраст често страдат от алергии.

Развитието на обструктивна бронхит, изложени на деца с патологиями, получени по внутриутробном период, с ниско тегло, намиращ се на изкуствено формула хранене с раждането, живеещи в неблагоприятна среда (лоша околна среда, пушенето на родителите на закрито и т.н.).

Основните причини за хроничен бронхит обструктивна характер са пушенето, включително пасивното, и замърсяването на въздуха. В групата на риска влизат лица, работещи в химическите производства, в селското стопанство, металургията, дървообработващата промишленост, строители, миньори, железнодорожники. Освен замърсеност вдишване на въздух, болестта може да се развие в резултат на недостиг на антипротеаз и поради честите настинки.

Патогенезата на обструктивна бронхит

В резултат на неблагоприятното въздействие на редица фактори на бронхите възниква възпалителен процес, който с течение на времето води до нарушаване на различни функционални способности на тялото. Болестта се развива постепенно, усложняясь в процеса на развитието.

Могат да се разграничат няколко етапа в патогенезата на обструктивна бронхит, които се проявяват в следните явления и патологични процеси:

 • нарушение на функцията за прочистване на бронхите ресничками мерцательного епител;
 • метаплазия — процес, при който се извършва и подмяна клетки реснитчатого епител бокаловидными клетки;
 • влошаването на качеството на тайна;
 • развитието на мукостаза и блокада на малки бронхите;
 • намаляване на местния имунитет, поради намаляване на бронхиальном тайна на имунните клетки;
 • активиране холинергических механизми на автономната нервна система, които допринасят за появата на спазми на мускулатурата на бронхите;
 • присъединяването на емфизем (като усложнение);
 • развитието на перибронхиального фиброза (при необратимости компонент на обструкция).

Всички тези явления са придружени от отечностью тъкани орган, прекомерно отделяне на секрет (слуз) и спазми на гладката мускулатура. При обратимом механизма бронхообструктивного бронхит се наблюдават такива явления, като бронхоспазм, запушване на дихателните пътища слуз, възпаление на тъканите. Трайни механизми са в стесняване на лумена на бронхите, пролапсе мембранна стена на бронхите, развитието на емфизем, бронхиална астма и фиброза.

Хроничен обструктивный бронхит и остра форма на болестта при възрастни и деца

Обструктивный бронхит може да бъде хроничен и остър.

Първият се диагностицира предимно при възрастни хора, а втората — при деца. Симптоматика и лечението на тези две форми на заболяването имат различия.

Остър бронхит обикновено се появява на фона на респираторни заболявания и се характеризира със симптоми, характерни за настинки.

Хроничната форма се различава бавно нарастваща симптоматикой.

Въпреки това и двата вида заболяване, са придружени от кашлица и нарушение на вентилация на белите дробове, което води до затруднено дишане (диспнея).

Хроничен обструктивный бронхит включва три степени на тежест на заболяването. Този критерий се определя от обема на определен издишване в една секунда (ОВФ1).

 • В първия етап На ОВФ1 е не по-малко от петдесет на сто от нормата и не представлява сериозна заплаха за здравето. Пациентите на този етап се чувстват добре и не се нуждаят от постоянно наблюдение от лекар.
 • На втори етап показател пада с петдесет до тридесет и пет процента, че вече доста ви тежи състояние на пациента. Болните трябва постоянно да бъдат наблюдавани при пульмонолога.
 • Третият етап се диагностицира при пациенти с фиксиран обем на падежа по-малко от тридесет и четири процента. Такива пациенти може да се изисква стационарно лечение, тъй като състоянието им се оценява като много тежък. Болните се поставят на счетоводство към пульмонологу, който постоянно следи състоянието им.
READ  Заразна ли трахеит - начини на предаване и инкубационният период

Симптоми на остро обструктивна бронхит

Както бе споменато по-рано, остра форма на обструктивна бронхит страдат предимно деца, не навършили петгодишна възраст. Въпреки това и при възрастни може да се наблюдава първичен остър обструктивный синдром.

При възрастни

Болестта се развива на фона на ОРИ и е придружен от съответните симптоматикой.

Обструкцию в бронхите остър характер може да има съмнение при наличието на съвкупност от следните симптоми:

 • повишена телесна температура;
 • приступообразного кашлица без храчки, който се засилва през нощта и сутрин след събуждане;
 • учащенном дишането;
 • високите етажи на свистящих хрипове при дишане.

Лекар потвърждава диагнозата, ако тези симптоми продължат в продължение на три седмици и се назначава подходяща терапия. След лечение на болестта може да се върне отново. Ако това се случва повече от три пъти в годината, то тогава се говори за рецидивирующем бронхит. Пациента, страдащи заболяване за повече от две години, поставят диагноза хроничен обструктивный бронхит.

При деца

Децата страдат от обструктивна бронхит е по-силна, отколкото при възрастните, тъй като процедурата в този случай по-ярки и тежка.

Това е свързано с особеностите на физиологичен строеж орган (незрелостью) и не сформировавшимся имунитет.

Заболяване, може да възникнат дори и при грудничков, затова трябва особено внимателно да се отнасяме към симптоми и навреме да се обърнете към лекар.

В тази възраст е необходима точна диференциална диагноза, тъй като обструкция на бронхите по симптоматике сходна с бронхиолитом.

На какво трябва да обърнете внимание:

 • детето често диша със силен мах (хрипове на издишване);
 • дете се оплаква от болки в ребрата, в областта на слънчевия сплит и плешки;
 • субфебрильная температурата се задържа повече от три дни от началото на заболяването;
 • наблюдава летаргия, сънливост или напротив, свръхвъзбудимост;
 • при дишането силно изгорял торакс;
 • дете надрывно кашлица (пристъпи), чак до повръщане.

Болестта обикновено се развива няколко дни след началото на настинката, която е придружена от хрема, болезненностью и зачервяване на гърлото, висока температура на тялото. Вирусна инфекция слиза от горните дихателни пътища в долните и в възпалителен процес участва трахея и бронхите, при това възниква оток на лигавиците и повишена секреция на слуз.

Пристъпи на кашлица и недостиг на въздух по-често се проявяват през нощта. Детето е трудно да се диша, носогубный триъгълник алинея, честотата на дишане е значително над нормата. Остър бронхит обикновено трае седем, десет дни, но поради особеностите на организма може да отнеме до три седмици.

Обструктивный бронхит води до дихателна недостатъчност различна степен. В някои случаи е необходимо спешно да предизвика екип строители на спешна помощ.

За спешна помощ трябва да се обърнете, ако се наблюдават следните симптоми:

 • детето не може да диша в легнало положение;
 • бронхолитики не помага за облекчаване на спазми;
 • от бебе има виене на свят;
 • значително се повишава температурата на тялото;
 • лицето придобива синкав оттенък.

Симптоми на хронична обструктивна бронхит

Хронична форма на болестта започва с лек недостиг на въздух след физическо напрежение и кашлица, без отделяемого, обикновено сутрин. С течение на времето, при липса на комплексна терапия, бронхит прогресира, отягощаясь по-остри симптоми. Болест с усложнения (емфизем, бронхиална астма, муковисцитозом и т.н.) се отнасят до хронично обструктивному бронхиту на белия дроб (хронична обструктивна белодробна болест). В този случай пациентът се наблюдава съответната симптоматика.

При възрастни

Основата на клиничната картина на хронична форма на заболяването представляват задух и кашлица. Първи симптом може да варира в рамките от малки затруднения в дишането при физически упражнения до задушаване. Ако човек страда от високо кръвно налягане, това може да се наблюдава hemoptysis.

READ  Назонекс: инструкция за употреба, описание, формата и състава на издаване

В периоди на обостряне на дихателна недостатъчност нараства, а към основните симптоми се присъединяват изпотяване, повишена температура на тялото, цианоза, слабост и бърза умора, наличие на гной в мокроте (при присъединяването на бактериална инфекция).

Ако хроничен обструктивный бронхит трае няколко години, след което пациентът може да се наблюдава на някои физиологични промени — подути вени на шията, промяна на формата на ноктите (под формата на часови стеклышек).

При деца

В детска възраст хроничен обструктивный бронхит се среща рядко. До три години децата често боледуват поради това, че имунната система не са достатъчно оформени, поради обструкция на бронхите възниква в резултат на простуда. Причина за развитие на хронична форма служи за неправилно лечение на заболяването. Симптоматика на хроничната форма при дете на същата, както и при възрастни е в постоянна кашлица и задух, а при обостряне на заболяването се присъединят към съответните признаци.

Обструкция на бронхите: диагностика и лечение на синдрома на обструктивна медикаменти

За ефективно лечение на обструктивна бронхит е важно да се установи причината за възникване на заболяването, тежестта на заболяването и наличието на усложнения. Затова при подходяща симптоматике задължително трябва да се превърне в здравно заведение за преглед.

Диагностика

При диагностициране на запушване на бронхите лекар пулмолог преди всичко елиминира туберкулоза и рак на белия дроб, тъй като тези заболявания имат сходни симптоми, но изискват коренно различен лечение. Диференциация точно се случва за изключване на пневмония, бронхиектазии, бронхиална астма, бронхиолита.

Предварителна диагноза на д-р поставя въз основа на оплакванията на пациента и разглеждане.

За изясняване на диагнозата обструктивный синдром изисква редица изследвания — лабораторни, инструментални, физикальных, рентгенологических и ендоскопски, по-специално на пациентите дават посока на:

 • клиничните изследвания на кръв и урина;
 • рентгенографию на белите дробове;
 • анализ на храчки;
 • спирометрию, пикфлоуметрию, пневмотахометрию (показатели за функцията на дишането);
 • бронхоскопию;
 • бронхографию.

Тези методи дават на лекар възможност да се определи точно тежестта на поражението на бронхите, степента на развитие на болестта и други критерии — наличие на възпалителен процес, обратимостта на бронхиална обструкция, функционални и способността на имунната система, и т.н.

Лечение с медикаменти

Обструкция на бронхите изисква комплексна терапия, в основата на които са медикаментозни средства, които правят спазми на гладката мускулатура, които правят отхождение храчки и устраняющие вирусна инфекция.

Лекарят може да предпише следните лекарства:

 • Бронхолитики. Тези медикаменти е задължително да се вземат при наличието на бронхроспазмов и дишането е затруднено. За вендузи, пристъпи на задух и спазми на бронхите предписват Эреспалом, Салметерол, Салбутамол, Аскорил, Кленбутерол и други подобни лекарства. Преди прилагането на лекарства за лечение на обструктивна синдром при деца трябва внимателно да се запознаете с инструкциите, тъй като някои от тях съдържат ограничение на възрастта. За деца до три години е по-добре да купуват лекарства под формата на сиропи.
 • Антивирусните. Тъй като обструкция на бронхите най-често възниква на фона на настинки, причинени от вируси, а след това тази група лекарства просто е необходимо в остра форма на заболяването. На настинки и грип може да се лекува Грипфероном, Когацелом, Анафероном, Ингаверином. Лекарят може да назначи витамини и хомеопатични средства за укрепване на имунитета.
 • Антихистамини. Тази група лекарства се предписват в случай на алергични реакции. Много специалисти смятат, че при обструктивном синдрома винаги има значение алергичен компонент, тъй като поради АРИ въздух навлиза в бронхите в неочищенном форма и да провокира алергични към частици от прах, козина от животни, домакински и т.н. Д-р Комаровский препоръчва на тези лекарства за лечение на бронхит при деца, тъй като при малки деца най-често възниква алергична реакция при това заболяване. Сред лекарствата, които могат да се прилагат и за възрастни, и деца — Зиртек, Телфаст, Клиритин, Эриус.
 • Муколитические. Данни за лекарствени средства овлажняват лигавицата на бронхите (когато се прилага в небулайзере), разреждане на храчки и улесняват неговото отделяне от тялото. Тези лекарства не могат сами да купуват за лечение на дете, въпреки относителната безопасност на лекарствени средства от тази група. Само лекар ще ви каже какви лекарства е по-добре да се прилага в детска възраст. Най-често кашлицата се лекува Лазолваном, Амбробене, Гербионом, Мукосолом, Флюдитеком.
 • Антибиотици. Средство за борба с бактериите, се прилагат само в случай на присъединяване на бактериална инфекция. След диагностични дейности, выявляющих причинителя, назначени от съответните лекарства.
READ  Конюнктивит и хрема при деца и възрастни: какво е това и как се лекува

Спомагателни процедури

Освен медикаментозна терапия лекар, се препоръчва да правите масаж и дихателната гимнастика. При постуральном масаж (почукване ръба на дланта си по гърба) се подобрява отхождение храчки от бронхите.

Дихателните упражнения също допринасят за очистването на тялото на слуз и подобряване на вентилацията на белите дробове.

При избора на методи на лечение не трябва да се бърка обструктивный синдром с обикновен бронхит.

Такива манипулации като горчичники и затопляне мазила могат да причинят бронхоспазм, така че не се препоръчва.

За това, как правилно лечение обструктивный бронхит при възрастни и деца могат да се научат, гледане на видео предаване с Елена Малышевой, посветена на тази тема.

Как се лекува обструктивный бронхит в домашни условия

Въпреки, че е за лечение на обструкция на бронхите, назначени от съответните лекарства, за дома, така също трябва да се спазват дейности, които ще помогнат на пациента по-бързо оздравее.

Как се лекува обструктивный бронхит у дома най-добре ще ви каже лекарят.

Обикновено началната терапия е в изобилие на алкохол, спазване на умерено физическо натоварване, организацията на правото на храна и вдишване.

За това, какви дейности трябва да се спазват и как да се помогне на пациента да се справи с болестта, погледнем по-отблизо.

Домашно лечение на:

 • Влажността на въздуха в помещението. Тъй като бронхиална обструкция е придружен от суха кашлица, тогава е необходимо да се поддържа влажност на въздуха в помещението не по-малко от петдесет, седемдесет процента. Трябва задължително да се ежедневно мокро почистване. Ако бронхит обострился през зимата, когато работят отоплителни уреди, тогава трябва да използвате специални овлажнители на въздуха. Температурата на въздуха в помещението не трябва да надвишава двадесет градуса.
 • Умерена физическа активност. Ако има бронхообструкция, тогава е позволено да правите резки и активни движения, тъй като това може да доведе до спазму на бронхите. За това трябва да се помни при лечение на деца, тъй като децата не осъзнават сериозността на заболяването и могат да бъдат включени в активни игри.
 • Прекомерната употреба на алкохол. Питейна режим по време на бронхит трябва да се увеличи. Достатъчно хидратиране на бронхите отвътре ще осигури разжижение слуз и я отхождение. Трябва да се помни за това, че от сгъстява кръвта, толкова по-дебел и слуз, която запушва просвета на бронхите, нарушаване на тяхната проходимост.
 • Гипоаллергенная диета. Трябва да се изключат от диетата на храни, които са силни алергени — цитрусови плодове, шоколад, яйца, подправки, продукти, които съдържат оцветители и добавки.
 • Вдишване небулайзером. Този уред е просто незаменим при изваждането от пристъпи на кашлица и недостиг на въздух. Билкови смеси за небулайзера имат различно предназначение — овлажнява лигавицата и улеснява откашливание, да се бори с микробите, отстраняване на бронхоспазм и т.н. Мъдро да изберете хоросан ще помогне на лекуващият лекар. За вендузи, пристъпи на кашлица и недостиг на въздух често се използват Беродуал или Пульмикорт.

Народни методи

Как се лекува обструктивный синдром казва народната медицина. Векове опит да се отървем от заболявания с помощта на природни лекарства съдържа ефикасни рецепти, които подобряват отхождение храчки и повишават местния имунитет. Въпреки това, народни средства за защита, трябва да изберете много добре информирани, тъй като много от тях могат да причинят алергии. При бронхиална обструкция не трябва да се използват етерични масла за смилане и най-горещите парни инхалации.

За участието на слюнката е добре да брусничный отвара, горещо мляко със смокини, отвара от плодове на калина, с добавяне на мед. Може да се направи компрес на гърдите от масло и мед.

Профилактика на обструктивна бронхит:

 • укрепва имунната система, тъй като бронхиална обструкция, остър характер в деветдесет процента от случаите възниква на фона на вирусни инфекции на дихателните пътища;
 • своевременно лечение на хронични УНГ-болести;
 • провеждане на адекватна терапия при ОДИТИ;
 • да се откажат от пушенето, да водят здравословен начин на живот.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00143 sec