От остър синузит по време на бременност и причините за неговото развитие

Синузит е възпаление на една или няколко синусите.

Синузит по време на бременност най-често възниква поради reconnections организма на бъдещата майка. По-специално при жените, планираните да стане майка, се променя хормоналния баланс, и тази аномалия често служи като причина за отока на лигавицата на носа.

В този период от време, много жени се оплакват на секрет и кървене от носа.

Също така, синузит по време на бременност често се развива на фона на остра дихателна вирусна инфекция, която предизвиква подуване и възпаление на лигавицата на носа. След това те се разпространяват по лигавицата на синусите.

По характер на течението синузит може да бъде:

 • Остър (остър синузит, като обикновено продължава не повече от три седмици). При остър синусите се възпаляват синусите, но вътре в тях не се формира гнойное съдържание;
 • Хронични (хроничен синузит трае от три седмици до няколко месеца). Причина за хроничен синузит по време на бременност най-често служи за бактериална инфекция. Синусите са свързани с устната носа през тесни дупки, обаче, при силен подпухналостта на лигавицата на носа, съобщение на синусите с носната кухина значително се влошава, а не се спира. В пазва постепенно се натрупва слуз, а след това и гной.

Важно е да знаете

Синузит е опасно по време на бременност, независимо от характера на протичане на заболяването. Така че, ако планирате дете, а след това внимателно разглеждане на случаи, при които вероятността от развитие на синузит е изключително висока.

От най-често срещаните фактори, които провокират развитието на възпаление на синусите, могат да бъдат разграничени на такива, като:

 • Искривленность прегради на носа;
 • Различни повреда на физическо лице;
 • Носните полипи;
 • Гипертрофический или алергичен ринит;
 • Кариес.

Изтича синузит по време на бременност може да е с различна степен на тежест.

Експерти отбелязват, такива тежестта на синузит, като:

 • Лесно. Синузит лека степен на тежест протича лесно, без повишаване на температурата на тялото, най-често има вирусен характер;
 • Средна. При синусите със средна степен на тежест може да се наблюдава повишаване на телесната температура до 38 градуса. Също така може да се появи силно главоболие и неприятни усещания в областта на синусите;
 • Тежка. При тази степен на синузит възпаление стават гнойными, температурата на тялото може да доведе до 39 градуса и повече. Пациентът изпитва силна слабост, а също така често го притеснява главоболие.

Ако синузит по време на бременност не е придружено от някакви неприятни симптоми и протича в лека форма, той не престава да бъде опасно. Постоянно запушен нос не просто създава дискомфорт, тя значително влошава работата на дихателната функция, в резултат на което се появява недостиг на въздух и намалява количеството кислород, които влизат в кръвта. Това има отрицателно въздействие върху здравето на плода, а също така носи вреда за майката за организма.

READ  Детето хърка в съня си: причини, механизъм на развитие и разлики от сопения

Симптоми, признаци на синузит при бременност и ефективни методи на лечение

Проява на признаци и симптоми на синузит при бременност, обикновено се наблюдават на фона на честите симптоми на възпалението на носоглътката.

В началото на развитие на болестта повечето жени изпитват дискомфорт във връзка с заложенностью на носа, както и богата мазен секрети от носната кухина.

Най-основният симптом на синузит при бременност седмица (и повече) продължителност на хрема.

В такъв случай от лекуващия лекар има всички основания да се смята, че ринит предизвика усложнения под формата на остър синузит.

И при синузит (както остра, така и хронична) има и други симптоми, които могат да бъдат по-малко изразени, част от тях ние представяме по-долу:

 • Непрекращающаяся запушване на носа и намаляване на обонянието;
 • От носа се отделя лепкава и гъста слуз;
 • Ноющие неприятни усещания и чувство на распирания болен пазва (при навеждане на главата напред и дъвкателните болезнени усещания стават по-силни);
 • Общо неразположение и повишена температура на тялото;
 • Главоболие;
 • «Лош» миризма от носоглътката;
 • Кашлица, се увеличава през нощта;
 • Обилно сълзене на очите;
 • Болка в ушите.

Ако специалистът подозира синузит при бременност, те веднага се назначава лечение на синузит. В специални случаи за допълнителна диагностика лекарят може да предпише на бременна жена, рентгенографию синусните кухини, при това задължително условие за провеждане на рентгенография е използването на защитна престилка, която се намира на корема на пациентката.

Лечение на синузит при бременност зависи от формата и характера на течението.

За да се лекува възпаление на околоносните кухини, необходимо е да се справят със следните основни задачи:

 • Максимално намаляване на оток на лигавицата на носа;
 • Премахване на причинителите на заболявания;
 • За предотвратяване на рецидиви на заболяването;
 • Намаляване на продължителността на заболяването.

Методика за лечение на синузит при бременност трябва да изберете лекуващият специалист, фокусирайки се на данни на диагностични изследвания.

Често за вендузи на възпалителен процес на носа пазвите на деконгестанти са назначени лекарства. Тъй като те се свиват кръвоносните съдове, а след това да ги вземат от бременни трябва с голямо внимание.

Прием противоотечных средства може да предизвика не само стесняване на кръвоносните съдове в лигавицата на носа, но и в матката и в тъканите на плацентата. Така че деконгестанти, не трябва да бъдат единствено под наблюдение от специалист, стриктно спазване на дозата и честотата на прием. Също така тези лекарства са противопоказани за жените, които се наблюдават нарушения на плацентарного на кръвообращението, тъй като всяка форма на тези лекарства (вдыхаемые средства или предназначени за прием през устата) може да се окаже за тях са несигурни.

Важно е да знаете

Ако запушване на носа пречи на бременната да диша, това увеличава риска от сериозно влошаване на дихателната функция и в такива случаи е допустимо използването на сосудосуживающих лекарства. Въпреки това, не трябва да се пренебрегва необходимостта от консултация с вашия лекар преди да приемате данни лекарства.

READ  Инхалации при хрема небулайзером за деца: да го направите и рецепти

За лечение на синузит при бременност също се назначават антихистамини, сред които най-безопасни са такива като:

 • Хлорфенирамин;
 • Трипеленамин.

Остър синузит се характеризира с куп гной в adnexal пазвите на носа, така че по време на лечение на синузит при бременност често се провеждат различни процедури, като:

 • «Кукувица». По време на тази процедура гной от синусите се отстранява чрез преместване на течности;
 • Въведение в носа на синусите, гумен катетър, чрез който се извършва аспирация на гной и съдържанието на синусите лекарства съдържание. Катетър може да остане в пазва известно време преди началото на пълно възстановяване;
 • Набоде, когато гайморите (възпаление на максиларните синуси). В синусите, се вкарва игла, чрез която выкачивается лигавицата гнойное съдържанието, след което в сакото се въвежда officinalis хоросан. На последния етап от процедурата, иглата се отстранява и по-нататъшното въвеждане на лекарства е възможно само при повторно проколе.

Лекарства, използвани за лечение на остри инфекции на синусите включват:

 • Цефпрозил;
 • Амоксицилин-клавуланова киселина;
 • Парацетамол.

Освен това, в краткосрочен план използването на антихистамини, отхаркивающих и противокашлевых средства, обикновено се считат за безопасни по време на бременност. Въпреки това, трябва да се избягват приема на аспирин и ибупрофен.

Обаче, тук трябва да се отбележи, че макар и на трите посочени по-горе препарата и са сравнително безопасни за прием през бременността, но лечението от тях трябва да бъде съгласувано с лекар. Ако синузит води до увеличаване на температурата на тялото, могат да бъдат причислени антипиретични средства, обаче, следва да се има предвид риска при употреба на някакъв наркотик.

Не всички жени знаят за това как за лечение на синузит при бременност и какви действия ще помогнат да се постигне облекчаване на симптомите и настъпването на по-бързото възстановяване.

Затова е важно да запомнят редица препоръки, които ще ви помогнат в лечението на синузит при бременност:

 • Намаляване на контакти с потенциални алергени (такива, като цветен прашец на растенията, шест животни, дим от цигари, прах, смог);
 • Сериозно увеличаване на дневния прием на течности, ако няма медицински противопоказания;
 • Да се мият в кухината на синусите, соляным разтвор;
 • За облекчаване на отоци трябва да парата (може да направите вдишване с лекарствени растения), или да се вземе топъл душ.

Как за лечение на синузит при бременност с помощта на народната медицина

Предусмотрительные жени, които отговорно да се подготвят за раждане на детето, често се задават въпроси, за това как за лечение на синузит при бременност народни средства за защита.

Смята се, че традиционната медицина е един от най-сигурните и най-предпочитаните дестинации за лечение в периода на бременност. Въпреки това, дори ако сте избрали за лечение на синузит народни средства за защита, първо трябва да се консултирате с лекар и да се обърнете към него за склад за вас индивидуални противопоказания.

READ  Температура 40 възрастен – какво да се направи и причини

Добро средство за лечение на синузит при бременни е сокът от лук. За приготвяне на средство, което трябва да внуши на носа, трябва да се вземе половин средно голяма глава лук и се търка си на ренде или нарежете. В процеса на раздробяване на сок, който трябва да се съберат и да се разрежда една супена лъжица преварена вода. Полученият състав трябва да копаят в носните ходове не по-често от три пъти на ден. При ежедневното вливане на носа лук сок, болест на оттегля за няколко дни.

На въпрос за това как за лечение на синузит при бременност народни средства за защита, много ще ви картофен вдишване. Този метод използва още нашите прабаби в борбата с настинки.

И така, как се лекува синузит при бременност картофельными ингаляциями:

 • Картофите трябва да се варят в униформа;
 • След това се оттича водата, в която той варился;
 • Нататък трябва да се навежда над тенджерата с грудки и накрыться кърпа;
 • Диша над картофи трябва да е около петнадесет минути, или преди настъпването на осезаеми улесняване на дишането.

Важно е да знаете

Картофен вдишване, са противопоказани при гнойни форми на синузит.

Също е популярен метод за народно лечение на синузит при бременност е провеждане на инхалация с такива съставки като чесън и оцет. Тази смес е много ефективна в борбата с възпаление на синусите.

Как за лечение на синузит при бременност с помощта на чесън и оцет:

 • Трябва да се смила чесън в блендер;
 • Следва да се изсипва получената смес се полулитром вряла вода;
 • След това този разтвор се изсипва със супена лъжица ябълков оцет и разбъркайте добре;
 • Разтвор с чесън и оцет трябва да се използват за инхалации: над смес трябва да диша пациента около петнадесет минути, накрывшись кърпа.

Инхалации с чесън и оцет се препоръчва да се повтаря по няколко пъти на ден.

Синузит при бременни е изключително неприятен заради дискомфорт при проявление на неговите симптоми, а също и е опасно и може да доведе до сериозни последици. Въпреки това, при навременно и адекватни лечение, синузит може би най-бързо се лекува и да не нанесете вреда на здравето на майката и бъдещото бебе.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00092 sec