Отхаркивающие средства при влажната кашлица: характеристики на различни лекарства

Влажна (продуктивна, мокра) се нарича кашлица, която е придружено от изхвърлянето на храчки, което се синтезира от клетките на лигавицата на дихателните пътища. Продуктивна кашлица е симптом на редица заболявания на дихателната система, при които реснитчатый епитела не е в състояние изцяло да изпълни своите функции. От своя страна повишава отделянето на храчки с повишен вискозитет.

Нормално слуз бронхиална дърво изпълнява защитни функции, но патологична вискозна храчки влошава процесите на газовата, което допринася за по-нататъшно разпространението на микроорганизми. Във връзка с това при влажна кашлица препоръчва прием отхаркивающих и разжижающих храчки лекарствени средства.

Отхаркивающие средства при влажната кашлица, подобрява преминаването на храчки от дихателните пътища, както и инстинктивно стимулират функционалната активност на жлезистия апарат на бронхиална дърво и свиване на мускулите на бронхите. От своя страна намалява вискозитета на храчки, което позволява по-лесно откашливать.

В група отхаркивающих средства при влажната кашлица се предлагат муколитические лекарства, механизъм на действие, свързани с разжижением храчки.

Предимството на тези препарати е намаляване на вискозитета на храчки, без свързаното с увеличаване на обема. Увеличаване на мукоцилиарный клиренс, муколитики действат на бокаловидные клетки, което води до намаляване на тяхната отделителната дейност.

Муколитические и отхаркивающие лекарства се препоръчват за употреба от пациенти, които имат кашлица, придружени с отделяне на вискозен слуз или лигавицата, гнойной храчки при такива заболявания на дихателната система като бронхит, възпаление на белите дробове, бронхоэктатическая болест, ателектаз и муковисцидоза.

Но отхаркивающие средства при влажната кашлица са само един от компонентите на комплексно лечение на основното заболяване. Така че в зависимост от етиологията на основната патология в една цялостна терапия, могат да бъдат включени лекарства от тези групи, като антивирусни, противовъзпалителни, антибиотици, имуномодулатори от растителен и синтетичен произход.

Отхаркивающие лекарства са противопоказани за прилагане при пациенти с открита форма на туберкулоза на белите дробове и на други патологични състояния, които са съпроводени с висок риск от развитие на белодробни кръвоизливи. Също така, муколитические и отхаркивающие лекарства не трябва да се комбинира с противокашлевыми средства. Специфични противопоказания на отделните лекарства трябва да се запознаете преди употреба, в инструкциите.

Класификация на фармацевтични продукти с отхаркивающими свойства:

 1. Медикаментозные средства, потенцирующие кашлица.
  • Рефлекторного действия. Ефективността от прилагането на тази група лекарства се дължи на дразнене на кашлевого центъра, че локализуется в продълговата част на мозъка. Засилена секрецията на бронхиална слуз, при включване на кашлевого рефлекс стимулира отхождение храчки.
  • Резорбтивные. Медикаментозные средства от тази група стимулират секрецията на слуз компонент на бронхите, което води до разжижению вязкого секрет и улеснява процесите на неговото отделяне от организма.
 2. Лекарства, лекарства за разреждане на храчки:
  • Протеолитические ензими. Прилагане на лекарствата с ензимна активност е придружено от нарушаване на структурата на пептидните връзки в гликопротеиновом комплекс, който лежи в основата на намаляване на вискозитета на храчки.
  • Ацетилцистеин. Механизъм на действие на производни на ацетилцистеина се свежда до разделяне на структурни връзки между протеин компоненти гликопротеидов слуз, която ефективно се втечнява и храчки.
  • Мукорегуляторы. Предимство на използването на мукорегуляторов е склонност стимулира синтеза на сурфактанта на белите дробове. Двоен ефект се постига благодарение на стимулация на синтеза на гликопротеидов, което изравнява съотношението течност и слуз в мокроте.
READ  Всичко за процедурата за гаргара при болки в гърлото

Към днешна дата в свободна продажба са на разположение за почти всички лекарства на тези две групи, но преди употреба трябва да се консултирате с лекуващия лекар, тъй като неправилно дозиране на лекарства от групата на лекарствата, за да рефлекс стимулация отхаркивания може да доведе до развитието на силно повръщане.

Страничен ефект резорбтивных лекарствата е запушен носа и развитието на слезотечения. Протеолитические лекарства могат да доведат до развитие на алергични реакции с по-нататъшното бронхоспазмом.

Определяне отхаркивающих средства при влажната кашлица на детето трябва да се извършва с изчисляване на тегло и възраст, тъй като децата са по-чувствителни от възрастните към превышению доза наркотик.

Отхаркивающие средства при влажната кашлица при възрастни: от хапчета, сиропи и други лекарствени форми

Ефективността на употребата на лекарствени средства за пряка зависи от формата на съобщение. При кашлица, най-целесъобразно е приема на лекарства под формата на таблетки, сироп или микстуре.

До отхрачващо средство при влажната кашлица при възрастни под формата на таблетки се отнася Амброгексал, Амброксан, АЦЦ, Бромгексин. Предимство таблетированных форми е лекотата на дозата и прием, който не е за труд и не носи неприятни усещания.

Таблетки средство, в повечето случаи се абсорбират в стомаха и дванадесетопръстника черво и са изложени преработват в черния дроб. Така че приемането им е ограничен при пациенти с остри или хронични заболявания на черния дроб и стомашно-чревния тракт.

Амброгексал има муколитическим, отхрачващо, както и увеличаване на синтеза на сурфактанта ефект. Това лекарство се издават също в сироп, разтвор за орално приемане и ингаляционного въвеждане.

Таблетированная форма на лекарство Амброксан оказва отхаркивающий, муколитический, секреторный и противокашлевой ефекти. От своя страна, производно на цистеин, АЦЦ, има комбинирани муколитическими и отхаркивающими свойства.

Предимство на използването на лекарствени сиропи е тяхната висока бионаличност в сравнение с хапчета, тъй като активното вещество се намира в растворенном състояние. В процеса на производство на сиропи в тях се добавят подсладители, аромати и стабилизатори, което подобрява техните органолептични свойства.

Такива сиропи като Геделикс, Доктор МОМ, Д-р Практика, Лазолван, Мукодин и други, стимулират отделянето на храчките от дихателните пътища. Повечето сиропи притежават допълнителни муколитическими, антимикробни и спазмолитическими ефекти, така че трябва внимателно да изберете officinalis сироп, като се има предвид това, какъв ефект трябва да се постигне.

Отхаркивающие средства при влажната кашлица при възрастни също се произвежда под формата на капки (Геделикс, Синупрет), суроватъчните пастилки (Д-р МОМ), емулсии, за инхалации и външно приложение (Эвкабал балсам С), капсули (анисовое масло на Д-р Практика).

READ  Болки в гърба и температура 37 - 38 - причини и лечение

Лечение на влажна кашлица по време на бременност включва и прием на средства от народната медицина (топла напитка, мед, мляко). За приготвяне на растителни отвари, използват липу и термопсис. Прилагането на набор от отхаркивающих и муколитических лекарства е противопоказано в ума им тератогенного ефект. Безопасни за майката и бебето в периода на бременност е Синупрет. Преди прием на Бромгексина, Амброксола и Мукалтина трябва да се консултирате с лекуващия лекар.

Отхаркивающие средства при влажната кашлица за деца: начин на дозата и прием

Кашлицата е един от ранните симптоми на простуда, бронхит, пневмония и т.н. при децата, така че отхаркивающие средства са само един от компонентите на лечение на основното заболяване.

Като отхрачващо средство при влажната кашлица за деца, можете да използвате Мукалтин. Преди прием на 1 таблетка трябва да се разтваря в 100 мл вода и се приема 3-4 пъти през деня.

Нарязания на ситно корен бяла ружа трябва да се прилага под формата на инфузия. За готвене трябва да се вземе 1 супена лъжица суров и сипете 200 мл студена вода. Вари се в продължение на 15 минути на водна баня. След това трябва да се охлади, прецежда се и се довежда до 200 мл. Отвара трябва да се прилага 3-4 пъти на ден. На възраст от 3 до 5 години еднократна доза е 10 мл, от 6 до 14 години 15 мл. Възрастни и деца след 14 години еднократна доза доставя 100 мл.

Сироп от живовляк и подбел. Лечебно средство, показано за употреба при деца над 6 години. До 15 години еднократна доза сироп е две супени лъжици, след 15 години препоръчителната доза е 1-2 супени лъжици.

Стоптуссин. Този сироп може да се прилага само за деца над 1 година. Прием показан след закуска, обяд или вечеря. На възраст от 1 до 5 години приемат по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден 5-10 години, по 1-2 супени лъжици, 10-15 години 2-3 супени лъжици. Средната продължителност на курса на лечение е 7 дни.

Колдрекс Бронхо. Officinalis сироп може да се прилага само за деца над три години. С 3-12 години еднократна доза е 5 мл, след 12 години 10 мл. Сироп трябва да приминать на всеки три часа. Лечебно средство е противопоказан за употреба при пациенти с пептична язва на стомаха в миналото.

Отхаркивающие средства при влажната кашлица при деца резорбтивного действия увеличават секрецията на течни съставки на слюнката. Подобен ефект имат такива лечебни билки като див розмарин, риган, както и етерично масло от плодове на анасон.

Отхаркивающие средства при влажната кашлица: народни средства

Средства от народната медицина могат да се използват в допълнение към основните методи за лечение на кашлица, така и на себе си, когато ранните симптоми на простудного заболявания.

READ  Слуз в гърлото: как да се отървете, причини и диагностика

Медът е ефективно средство на народната медицина, стимулиращ отделянето на храчки с бронхиална дърво. Лекарите препоръчват рассасывать по една чаена лъжичка мед три пъти на ден, за да го добавите в топло мляко или чай.

Смес от мед и лимон са не само отхаркивающими средства при влажната кашлица, но и да се отнасят до редица народни средства, повишаващи имунната система. За приготвянето на лекарства трябва да се попарена с лимон и изстискайте го от сока. След това добави 1 супена лъжица горещ мед. Вземете 1 супена лъжица. лъжица 3 пъти на ден в периода на лечение на кашлица. Също така, можете да добавяте по 1 лъжица в чаша чай за подобряване на резистентност на организма.

Мед в саксия от черна ряпа. Трябва внимателно измийте репички и нарязани 1/3 долната част. Нарежете месото с репички и запълване на кухината с мед. Нататък покрийте с отрезанной част от получения тенджера и оставете в топло помещение в продължение на три часа. Този инструмент може да се прилага във всяка възрастова група по 1-2 чаени лъжички сутрин и вечер.

Също така, можете да настържете белени ряпа върху фино ренде и се смесва с топлия мед. Настояват средство трябва да е два часа, след това се отдели от репички на съдържанието на течен и се приема по 1-2 супени лъжици на ден.

Отвари от билки в етапа на първите прояви на кашлица може да замени отхаркивающие средства при влажната кашлица. Народни средства за защита с муколитическими свойства включват в състава на корен от женско биле, риган и мащерка. За приготвяне на отвара, за да се смесва в равни пропорции всички билки. 2 супени лъжици от сместа се налива 1 литър вряща вода и да се влеят в продължение на 2 часа. Вземат се по 100 грама топъл 3-4 пъти на ден.

Отвари от лечебни билки може да се използва за инхалации.

Вдишване варени картофи. За провеждане на инхалация трябва да се готви 5-6 картошек средни по размер и се отцежда. Покрийте тенджерата с кърпа с дупка в центъра. Препоръчва в продължение на 5-10 минути се вдишват отношение картофи.

Компрес. За приготвяне на компрес трябва да се смесват в равни количества вода и оцет и алкохол. Преди готвене вода може малко да се затопли. Овлажнява според средство махровое кърпа и приложете към гърдите и на гърба. Кърпата трябва да се заключва с помощта на естествени тъкани.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00094 sec