Отколкото лечение на кашлица при бременност 1 триместър: причини за развитието на опасностите и методи за да се отърват

На първия триместър на бременността — това са първите 3 месеца (14 седмици) в света на детето в утробата на майката. Този период започва от момента на зачатието и е най-важно за развитието на детето, тъй като именно в него се случва полагане на всички органи и системи. Също така сложно става и за майка си — в това време тялото възстановен под развитие на детето, за да се появят промени в хормоналните фона, които могат да се проявят различни реакции, например гадене и повръщане.

На първия триместър на бременността и придружени с общ спад в имунитета на майката. Това означава, че тялото на жената стават по-податливи на различни заболявания, на първо място — инфекциозни и простудни.

Първите 14 седмици на бременността при различните жени могат да протекат по различен начин. Едни от първите седмици се усещат от всички прояви на токсикоза, докато други не могат дори да не забележите бременност доста дълго време. Но независимо от тази промяна в организма преминават всички, без изключения, включително това се отнася и за защитните сили на имунитета по отношение на различни вирусни или простудни заболявания. Точно патология от такъв характер в повечето случаи стают причина за появата на кашлица.

Най-честите причини за поява на кашлица в първия триместър на бременността:

 1. Остри респираторни вирусни заболявания (ОРИ).
 2. Патология на УНГ-органи:
  • Ринит.
  • Синузит.
  • Фарингит.
  • Ларингит.
  • Възпаление на сливиците (ангина).
 3. Заболявания на дихателните пътища и белите дробове:
  • Трахеит.
  • Бронхит.
  • Пневмония.
 4. Настинка.
 5. Грип.
 6. Алергични реакции, в т. ч. и на лекарства.
 7. Пушенето.
 8. Рядко — стрес, нарушение на работата на хранопровода и стомаха.

Трябва да се помни, че някои медикаменти, използвани при лечение на други заболявания, също могат да бъдат причина за кашлица. Затова, отколкото лечение на кашлица при бременност 1 триместър трябва да се разбере само лекуващият лекар. Самостоятелен прием на лекарствата категорично е противопоказан.

От опасен кашлица по време на първия триместър на бременност? Заболявания, които може да се прояви с кашлица, могат да имат неблагоприятен ефект върху развиващия се плод няколко начина.

Негативно влияние на основното заболяване. Повечето патогени при разгърната клинична симптоматике заболявания (първият симптом на манифестации е точно кашлица), могат да попаднат в системата на кръвообращението. Плодът получава хранителни вещества от кръвта на майката, което стига до него чрез плацентата. Голяма част от нежеланите вещества се филтрират филтър — гематоплацентарным бариера.

Въпреки това, тези патогенни агенти като вируси краснухи, грип, parainfluenza или вирус Емфизема Barra са в състояние да проникне през нея и да не оказват влияние върху плода. Тъй като през първия триместър (а именно до 10 седмици) се появява отметка на всички органи и системи, вземане на данните от вируси може да доведе до сериозни малформации, които могат да бъдат несъвместими с живота на детето. Отколкото лечение на кашлица при бременност 1 триместър трябва да реши лекуващият лекар.

READ  Отколкото да се лекува ротавирусную инфекция при възрастни и деца

Рефлекторно въздействие. Кашлицата е безспорен рефлекс, с други думи — той възниква спонтанно. При това се спазъм на стените на бронхите, по време на който може да се появи намаляване на мускулните влакна на матката. При продължителна или приступообразном кашлица може да се появи гипертонус на матката, който се отразява негативно на развитието на плода.

При гипертонусе на матката е нарушен приток на кръв към плацентата, което се проявява с дефицит на хранителни вещества и кислород в кръвта на плода. Най-лош късмет на обстоятелствата данните фактори и други неблагоприятни реакции на организма в резултат може да се превърне в произволен аборт.

Медикаментозно въздействие. На всички е известно, че не всички фармакологични средства, може да се използва по време на бременност. А кашлица често предполага използване на доста голям списък от лекарства, като например антибиотици, муколитики, противокашлевые.

Някои, включително и популярни средства от тези групи е категорично противопоказно за бременни жени. Това, отколкото да се лекува кашлица при бременност 1 триместър, трябва да се разреши само един опитен лекар. В противен случай е възможно токсичен ефект върху плода, което потенциално може да предизвика малформации или прекъсване на бременността.

Как за лечение на кашлица при бременност 1 триместър: основни принципи

По време на бременност е по-добре изобщо да не се разболеят и използване на максимум на превантивни мерки. Ако все пак се е развила някаква патология, първото нещо, което трябва да направите, за да се обърне към лекар и да запазите спокойствие.

Стресът също може да се превърне в един от ракети механизми за развитие на заболявания и провокира влошаване на състоянието.

Що се отнася до това как за лечение на кашлица при бременност 1 триместър — тук, без да се консултира със специалист можеш да направиш. Под «маската» на кашлица може да се крие редица заболявания, лечението на които значително се различава. Освен това, да е първата попавшийся наркотици, също не може.

Кои лекарства могат да се използват? Лечение основната патология се извършва само от специалист. Тъй като заболяването може значително отличатся помежду си, патогенетическое лечение и след това, какви лекарства се прилагат решава сам лекар. Лечение на кашлица в такива случаи е симптоматична терапия.

Всяка жена е индивидуално, затова и подход към облекчаване на симптомите трябва да бъде подходящо. Как за лечение на кашлица при бременност 1 триместър д-р решава за всяка жена поотделно.

Като се има предвид възможни нюанси при бременни се използват четири групи противокашлевых лекарства:

 • Растителни средства — Мукалтин, Доктор Мом, Д-р Тайсс, Геделикс, Бронхикум.
 • Биологично активните добавки (БАДы) и витаминни комплекси — Mamavit, Pregnacare.
 • Хомеопатични средства — Пульсатилла, Стодаль.
 • Синтетични лекарства — Либексин.

Независимо от група, всички средства се делят на 3 вида, според клиничната ситуация, в която те са приложими:

 • Лекарства, приемането на които не е противопоказан при бременни — Мукалтин, Д-р Практика, Пульсатилла, Pregnacare.
 • Средства, които са разрешени за употреба, но потенциално могат да повлияят върху развитието на бебето — Бронхикум.
 • Лекарства, които могат да се приемат само в случай на крайна необходимост — когато очакваният резултат надвишава възможните рискове — Либексин.
READ  Къде да сложите горчичники, колко ефективно е това лечение и противопоказания

Също така, всички средства могат да бъдат разделени на тези, които се прилагат при суха кашлица (Мукалтин) и при влажен (Д-р Тайсс), а също и лекарства, които могат да се използват при всяко кашляне (хомеопатични средства, БАДы). Дори да знае как за лечение на кашлица при бременност 1 триместър, трябва да се спазва висока степен на бдителност. Често има случаи, когато лекарят предписва лекарство, в аптеките го няма в наличност. Фармацевти-провизоры в такива случаи често ги препоръчват на своите колеги от същата група.

Този подход не бива да се случва, тъй като различни лекарства могат да съдържат различни добавки, някои от тях могат да имат токсичен ефект върху плода. Например — Амброксол или Бромгексин категорично забранени в първия триместър, въпреки, че са разрешени във втората и третата. Също така, преди да започнете лечение на кашлица при бременност 1 триместър, трябва да се помни, кои лекарства по принцип са забранени за прием по време на света дете.

Към най-честите лекарства, които не могат да приемат, са:

 1. Антибиотици:
  • Левомицетин — нарушение на червения костен мозък на детето.
  • Стрептомицин — вероятността от развитие на глухота.
  • Тетрациклин — малформации, в т. ч. закъснение физическо развитие.
 2. Ацетилсалициловата киселина (Аспирин) — нарушение на работата на сърцето и бъбреците.
 3. Анальгин — нарушение червена кръв.
 4. Резерпин — депресия на ЦНС, «резерпиновый хрема».

Като се има предвид всички възможни последствия, и общо в това как за лечение на кашлица при бременност 1 триместър, в световната практика превенцията излезе на преден план. За предотвратяване на заболяването е много по-лесно, отколкото да го излекува. Основните превантивни точки включват в себе си необходимостта да се спазва хранителна диета, да се избягва контакт с инфекциозни болни.

По предписание на д-р трябва да се приемат витаминни комплекси или други общеукрепляющие средства. На пациента трябва да гарантира здравословен и пълноценен сън, избягване на стресови ситуации и строго да се спазват правилата за лична хигиена. Много е важно да се изключи всяко охлаждане на организма и да избягвате дълги пътувания в градския транспорт и всяко продължително излагане на места за масово събиране на хора.

Отколкото лечение на кашлица при първия триместър на бременността в домашни условия, включително и с помощта на народни средства за защита

Д-р, вземане на решение, отколкото да се лекува кашлица при първия триместър на бременността, винаги да се търси вариант на терапия, която има права за провеждане на амбулаторно лечение. Това се дължи на факта, че е в болнични условия, значително увеличава риска от «улов» по-опасно заболяване.

READ  Ринорея: какво е това и основните симптоми на болестта

В болнични условия, като правило, са представители на резистентные към класическата антибактериални терапия, а прилагането на силни лекарства е противопоказана вынашиванию на детето. Като правило, за облекчаване на кашлицата в домашни условия предписват лекарства от растителен произход Мукалтин и Доктор Мом, тъй като те имат доста висока степен на ефективност и не оказват нежелани странични ефекти. В домашни условия купировать кашлица може на следните инструменти и процедури. Вдишване растителни средства. Най-удобно провеждане на инхалация с помощта на небулайзера.

При изпълнението им трябва да се спазват някои правила:

 1. Температурата на разтвора трябва да бъде стайна.
 2. Максимална продължителност и брой на процедура — не повече от 10 минути, до 6 пъти на ден.
 3. Не приемайте храна и да не разговарят в продължение на 30 минути след инхалирането.

Избор, отколкото лечение на кашлица при първия триместър на бременността, трябва да се предпочете по растворам за инхалации:

 • 20 гр. билка, градински чай в чаша вряла вода.
 • 10 гр. чесън + 10 гр. евкалиптовите листа в 1 литър вряща вода.
 • 50 гр. сода в 1 литър вряща вода.

Изплакване на гърлото ефективно при заболявания на горните дихателни пътища, тъй като гаргара може без система на влияние, механично, чрез облекчаване на дразнене на лигавиците и купировать кашлица. Се проведе то 1 чаша разтвор на стайна температура до 8 пъти в денонощието.

Ефективни решения:

 • Половин чаена лъжичка сода бикарбонат в 1 чаша вряла вода.
 • 10 гр. цветовете на лайка в 1 чаша вряща вода.
 • 10 гр. листа от живовляк с 1 чаена чаша вряла вода.

Опитните лекари често прибягват до народни методи, избор, отколкото лечение на кашлица при бременност. Първи триместър — това е изключително важен период, когато трябва да се сведе до минимум всяко токсичен ефект върху тялото, както традиционната медицина дава тази възможност.

Най-популярните народни рецепти за вендузи кашлица по време на бременност:

 • Мед. Може да се използва локално, под формата на компреси на гръдния кош или средства за триене. Също така се приема вътре: самостоятелно или като добавка към чай.
 • Мляко. Приема вътре в загреят. Също така в него може да се добавят различни билки (градински чай и т.н.), вари се и се приема преди лягане.
 • Чесън и/или лук. Могат да се използват в натертом формата за нощни инхалации или под формата на сок за перорално приложение.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00123 sec