Плеврален излив на белите дробове: какво е това

Плеврален излив, белодробна означава възпаление на плеврата, мембрана, която изравнява тена на белите дробове и на гръдния кош.В зависимост от причините за плеврален излив може да бъде свързан с натрупване на течност в пространството между белите дробове и стената на гръдния кош, което се нарича плевральным выпотом, или тя може да бъде суха, плеврален излив, който няма натрупване на течност.

Разглеждането плеврален излив на белите дробове, което е и какви видове се случва, заслужава да се отбележи и начина за възникването на дадено заболяване:

 1. Инфекция на белите дробове. В индустриализираните страни, бактериална пневмония (инфекция на белите дробове), агенти на които са стафилокок, пневмококк, гемофильная пръчка и много други организми, е честа причина за плеврит. В развиващите се страни, където преобладават белодробна туберкулоза, дадено заболяване е главният причинител. Когато плеврален излив, причинено от бактериална инфекция на белите дробове, той може да бъде свързан с попълнен гной плевральным выпотом. Вирусни инфекции на белите дробове, особено епидемия плевралгии — инфекция, обикновено причинено от вируса на Коксахи или эховирусом — също могат да предизвикат плеврален излив.
 2. Белодробна емболия. Появата на белите дробове тромба, който се разпространява по кровотоку. При хора с белодробна эмболией симптоми плеврит имат тенденция да се случи, когато белодробна емболия е доста малка и купировалась в част на белите дробове около плеврата.
 3. Рак на белия дроб. Плеврален излив може да се развие при хора с рак на белите дробове. Когато плеврален излив се появява от рак на белите дробове, плеврален излив в основата носи злокачественный характер.
 4. Ревматизъм. Това е възпалително заболяване понякога се случва след стрептококковой инфекция, причинява плеврален излив, както и възпаление на други части на тялото, включително сърцето и ставите.
 5. Заболявания на съединителната тъкан. Системен лупус еритематозус (СЛЕ, лупус) и други заболявания на съединителната тъкан, могат да предизвикат възпаление на плеврата.
 6. Други редки причини. Лъчева терапия (за рак), колапс на белия дроб (пневмоторакс) и перикардит (с тежка бъбречна недостатъчност или след сърдечен удар) — всички те могат да бъдат придружени от плевритом.
 7. Липсата на причина. Плеврален излив не може да се развие безвъзмездно, дори и при голям брой отрицателни тестове. Такива случаи са редки и обикновено се причинява от всички още от вирусна инфекция.
READ  Бисептол при болки в гърлото: в някои случаи заболяването може да назначи

Плеврален излив, като правило, причиняват силна болка в гърдите, която се влошава при вдишване или с кашлица. Болката може да започне и да бъдат локализирани в една определена област на стената на гръдния кош, или може да се разпространява към рамото или гърба. За да отслаби болката в гърдите от плеврит, пациентът често лежат на засегнатата страна, за да се ограничи движението на гръдната стена. В редки случаи на болка в гърдите от плеврит тъпа и е доста постоянен.

В зависимост от определена причина плеврит, какво е това ще помогне на да се определят и други признаци. Например, човек с пневмония могат да бъдат висока температура, задух и кашлица, която произвежда гъста, жълта или тъмна слюнка (слуз). Белодробна емболия може да бъде свързана с отекъл, субфебрильной повишена температура и кашлица със съсиреци кръв. Човек с рак на белия дроб могат да бъдат необъясненная загуба на тегло и кашлица. Хора с ревматизъм могат да страдат от болка в няколко стави, които следват стрептокок в гърлото.

Плеврален излив на белите дробове: какво е това и как се лекува

Лекуващият лекар задължително изучаване на история на заболяването на пациента, за да признае плеврален излив на белите дробове, което е и как се лекува. Също така изучава и история на тютюнопушенето за изключване на възможностите за развитие на туберкулезного плеврит.

За да се потвърди диагнозата, е задължително да са изследвани на белите дробове, се проверяват за признаци на плеврального излив чрез палпация стената на гръдния кош. За идентифициране на плеврально-белодробни шумове и триене лекарят използва стетоскоп, който ще помогне да се разбере същността на звуци при скольжении слоя на плеврата по време на дишане.

READ  Какво е важно да знаете за недостиг на въздух при бронхиална астма

В зависимост от резултатите от медицински прегледи и подозреваемой причини плеврит, д-р може да се отнася за следните процедури:

 1. Рентгенография на гръден кош може да се покаже областта на пневмония, белодробен туберкулоза, белодробна емболия, плеврального излив или злокачествен възел.
 2. Кръвни тестове могат да бъдат използвани, за да помогне да диагностицира пневмония, ревматизъм, легочную эмболию и волчанку.
 3. Ултразвук или компютърна томография (КТ) на гръдния кош може да потвърди, че е погрешен джоб на течност в белите дробове.

В зависимост от резултатите от тези предварителни анализи допълнителни изследвания могат да бъдат необходими, за да се потвърди диагнозата. Например, при пациенти с подозреваемой белодробна эмболией, рентгеново изследване на белия дроб или компютърна томография на белите дробове могат да се използват за потвърждение на диагнозата. Пациентът с доказан плевральным выпотом може да се наложи процедурата торакоцентеза, при която малко течност на гръдния кош се изтрива и се изпраща в лабораторията.

В някои случаи може да се предотврати развитие на плеврит, предотвратив заболяване, което го причинява. Например, някои видове пневмония могат да бъдат предотвратени ваксинирането. Ревматизъм могат да бъдат предотвратени бързото лечение с антибиотици от остър фарингит.

 • При лечение на плеврит трябва да се придържат към комплексен и индивидуален подход, който е насочен към главната причина за появата на заболяването. Ако тя е причинена от инфекция, тогава се прилага антибактериална терапия в продължение на няколко дни. Когато ще бъде определен патоген, терапевтични дейности придобиват специфична форма. Паралелно предписват противовъзпалителни средства.

 • Плеврален излив с неинфекционным произхода на най-често е вторична форма. Затова основните лечебни дейности са насочени към основното заболяване, което е станало основната причина. След това вече се присъединяват дейности по овладяване на симптомите плеврит.
 • Понякога представляват извличане на храчки хирургично. Това се случва в случай, когато нейното количество е твърде голямо и оказва натиск върху околните органи. Всичко това е насочено към предотвратяване на образуването на гной. За една процедура могат да бъдат отстранени не повече от половин литър течности. След това се инжектира разтвор на базата на антибиотик. Тези манипулации се извършва в болница.

Следващите няколко дни трябва да наблюдава пациента. Може да възникне опасност от развитие на усложнения или падане на налягането. На втория ден се извършва повторно за визуален контрол на проучването. Ако пациентът се чувства добре, а след това го изпрати у дома. Цялата процедура не е особено сложна, но изисква ясни изпълнение.

Заразна ли плеврален излив и как се предава?

Да, плеврален излив е заразна. Затова трябва да се избягва пациенти с данни за заболяване, тъй като основният път на предаване на инфекцията — това е кашлица, кихане и близък контакт. Фибринозная форма плеврит протича достатъчно благоприятно. При оказването на квалифицирана медицинска помощ тя трае от една до три седмици. Това не се отнася за туберкулоза. От тях той придобива траен бавен характер.

Экссудативная форма на болестта се разделя на няколко етапа. В началното напрегнато оформена храчки и се проявяват симптомите. В зависимост от причинителя и състоянието на болния може да продължи до три седмици. След това идва ред на който етап. Ексудат вече не се образува, но все още лошо се абсорбира обратно. И в последния етап се случва в неговото премахване по изкуствен или естествен начин. Тук възниква риск от поява на сраствания, които допринасят за нарушаване на движение на белите дробове, развитието на застой и повторение на инфекцията. Освен това, може да възникне нарушение на кръвообращението поради numbed съдове. Ако тези нежелани реакции се вземат заплашителни размери и нарушават сърдечни и дихателни функции, а след това трябва да се оперативна намеса.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00084 sec