Показания и противопоказания Виброцила за деца

Виброцил — средство, выпускаемое швейцарския фармакологични концерн Novartis.

Включени в група лекарства сосудосужающего действия. Той работи чрез намаляване на подуване на кръвоносните съдове в носните крила.

Виброцил освобождава носа и спира притока на слуз, без нарушаване на физиологията на ресничките на лигавицата на носа.

Виброцил се предлага в следните форми:

 • Капка. Подходящи за пациенти на възраст до една година.
 • Гел. Дава най-дълготраен ефект от всички три средства. Благодарение на тази функция му е за предпочитане да се използва преди лягане. Подходящ за деца над 6 години.
 • Спрей. Използва се в случаите, когато трябва да се постигне много бърз ефект. Е най-търсен инструмент за «аварийни» отстраняване на запушване на носа. Подходящ за деца над 6 години.

Специални условия за съхранение Виброцила не се изисква. Достатъчно е, че температурата в мястото на съхранение не трябва да надвишава 30 градуса.

Показания Виброцила за деца:

 • АРИ.
 • Ринит (възпаление, протекающее в лигавицата на носа), остър и хроничен.
 • Синузит (възпаление, протекающее в от кухините) остър и хроничен.
 • Алергични реакции.
 • Катарална делене възпаление на средното ухо.
 • Евстахиит (възпалителен процес в слуховата тръба).
 • Предоперационное и послеоперационное лечение на заболявания на носа.

В състава на Виброцила включва две активни съставки — адреномиметик фенилэфрин и антихистамин средство диметинден. Фенилэфрин се използва за временно облекчаване на запушване на носа, синусите, и симптомите на болестта на ухото, причинени от настинки, грип, алергии или други заболявания, свързани с дихателната система (например, синузит, бронхит и т.н).

Диметинден представлява селективен антагонист на хистамин H1 и се свързва с рецептор на хистамин H1. Това блокира действието на ендогенните нива на хистамин, което води до временно облекчаване на негативни симптоми, причинени от гистамином.

Фармакокинетика

Този officinalis наркотик е предназначен за локално приложение. Ефективността му не корелира с концентрация в кръвта на активните съставки. В случай на случайно поглъщане, бионаличността на фенилэфрина в червата и черния дроб намалява с 38% се дължи на ефекта на първо преминаване. Полуживот е приблизително 2,5 часа. Системна наличност диметиндена в перорални разтвори е около 70%. Полуживот е около 6 часа.

Виброцил има някои ограничения в използването, включително:

 • Атрофичен ринит.
 • Високо кръвно налягане, тъй като фенилэфрин е гипертензивный ефект.
 • Трябва да се внимава при пациенти с хормонални проблеми с щитовидната жлеза, тежка болест на сърцето, диабет, увеличаване на простатата, по време на бременност и кърмене.

Ако се използва Виброцил дълго време (повече от седем дни), той ще доведе до пристрастяване. Това означава, че ако не използвате лекарството, а след това в носа на детето постоянно ще се образува слуз, забивающая носните ходове. За да се предотврати появата на този ефект, трябва да се спазват стриктно еднократна доза и да не се превишава препоръчваната курса на лечение. Въпреки това, «зависимостта» от Виброцила възниква по-бавно, отколкото от Нафтизина.

Така че Виброцил за децата е по-лек наркотик от хрема. При деца от 2 до 12 години Виброцил трябва да се използва под надзора на възрастен. В коментарите на някои пациенти се съдържат оплаквания за кихане, парене и сухота в носа и в устата си, след използването на Виброцила. В редки случаи може да се появят повръщане, аритмия и световъртеж.

Други възможни нежелани реакции:

 • От страна на кожата: уртикария, сърбеж, обриви, фотосенсибилизация.
 • От страна на цнс: тремор, раздразнителност, безсъние, слабост, нервност, главоболие.
 • От страна на дихателната система: хрипове в гърдите, недостиг на въздух.

Прием на други лекарства (включително и със същия ефект) може да повлияе на ефекта от Виброцила, увеличаване на риска от странични ефекти или да пречи на действието на средства.

Виброцил може да взаимодейства със следните лекарства и продукти:

 • Алкохол.
 • Аминогликозиды.
 • Анти-мускариновые лекарства.
 • Атропин.
 • Деконгестанти.
 • Дигоксин.
 • Лекарства за високо кръвно налягане.
 • Хипнотици лекарства.
 • Седативни антихистамини.
 • Успокоителни.
 • Трициклични антидепресанти антидепресанти.
READ  Софрадекс в носа на детето — ефективна терапия срещу сериозни заболявания

Предозирането на Виброцила може да предизвика симпатикомиметична и антихолинергици ефекти, като малка синусова тахикардия, хипертония, затылочные главоболие, тремор, мидриаза, световъртеж, бледост, възбуда, халюцинации, гърчове, безсъние, седативен ефект, умора, болки в корема, гадене и повръщане.

Досега не беше забелязал никакви сериозни симптоми след случайно поглъщане на Виброцил. Случайно преглъщане до 20 мг диметиндена не причинява сериозни симптоми. Като се има предвид липсата на данни за дози по-високи от 20 mg диметиндена, при значително предозиране е необходимо медицинско наблюдение и въвеждането на еднократна доза активен въглен.

Родителите и настойниците трябва да се консултирате с лекар лекар, за да се уверите, че използването на Виброцила за децата е безопасно и препоръчително. Не трябва да се използва Виброцил за деца на възраст под 2 години, ако друго не е посочено от лекуващия лекар. Дори ако продуктът е да речем за деца на възраст до 2 години, все още е за предпочитане да го обсъдите употребата с педиатър, преди да даде лекарството на малкото дете. Няма сериозна необходимост за лечение на настинка с помощта на Виброцила. Децата обикновено се възстанови от кашлица и други симптоми на настинки една седмица по-късно.

Настинка е лека вирусна инфекция, симптомите на която може лесно да се управлява с помощта на достатъчно прием на течности и поддържане на влажен въздух в помещението. При хрема и кашлица за малки деца и бебета е важно да се изключат сериозни заболявания (напр. пневмония или други инфекции), които могат да «имитират» признаци и симптоми на простуда. Това е особено важно, ако симптомите продължават или ако състоянието на детето се влошава.

Виброцил детски и начини за прилагането му

Виброцил детски под формата на капки е подходящ за пациенти от всички възрасти, дори и за новородени.

При използване на Виброцила трябва да следват всички указания върху опаковката на продукта, или да се използва така, както е препоръчал лекарят. Ако няма доверие, в каквато и да е информация относно детска Виброцила, трябва да се консултирате с вашия лекар или фармацевт.

Важно е да запомните, че при употреба на това лекарство по-често или в по-големи дози, отколкото е посочено в инструкциите, увеличава риска от появата на нежелани ефекти. Преди да прокапе в носните ходове Виброцил, трябва внимателно почистване на носа на бебето от слуз, след това да го помоли да запрокинуть главата си и след това да се използват капки. Това положение на главата трябва да се запази три минути.

 • За деца от кърмачета на възраст Виброцил капе преди прием на смес или кърма.
 • Дете на възраст под една година, се препоръчва да се прилагат лекарството в доза от 1 капка във всяка ноздра до 4 пъти в денонощието.
 • Децата от една до шест достатъчно, за да прокапе по 1-2 капки във всяка ноздра, редовността на прилагане е 3-4 пъти дневно.
 • След постигане на шестгодишна възраст допустимият дозата се увеличава до 3-4 капки 4 пъти на ден.

Виброцил детски под формата на спрей педиатрите предписват на пациенти, които вече навърши шест години. 1-2 впрыскивания до 4 пъти на ден е достатъчна доза за лечение на дете. Предимство на Виброцила е под формата на спрей е, че при прилагането на лигавицата на носа равномерно това се полива, не провокира стекание на лекарството в носоглотку. Пръста трябва да се затвори ноздра на една страна на носа, в която все още не е ужасно лекарство.

Задръжте главата в изправено положение трябва да се постави на върха на спрей в открита ноздра и се инжектира лекарството. При впрыскивании спрей за предпочитане леко се диша през носа, след това повторете горните стъпки за другата ноздра. Трябва да се избегне пръскане на лекарството в очите или в средата на вътрешната страна на носа (сливици). След използването на спрея распылительный съвет трябва да се измиват с гореща вода или избършете с чиста кърпа.

READ  Причинител на страната: причините за развитие на заболяването, класификация

Виброцил детски под формата на гел е подходящ за пациенти на възраст над 6 години. Прилага се за предотвратяване на запушване на носа и премахване на корички, образувани в пазвите на носа и причинява подобна запушен през нощта. За лечение на гел се инжектира дълбоко в носа, 3-4 пъти на ден, последна въвеждането на медикамент произвеждат непосредствено преди лягане, като осигурява терапевтичен ефект в продължение на цялата нощ.

Седмична продължителност на лечение е напълно достатъчно, за да се насладите на максимален ефект от лекарството. По-продължителната употреба може да предизвика натрупване на слуз в носа пазвите. Симптомите на това състояние включват продължително зачервяване, оток на носа и засилване на хрема. Ако това се случи, трябва да спрете употребата на това лекарство и се обърнете към лекар.

Капки за нос Виброцил за бременни и деца

Виброцил за деца участва в провеждането на изследвания върху медицински ефект, оказываемому на пациентите със сезонна сенна хрема (тя също алергичен ринит, АР) остра или целогодишно форма.

Установено е, че лекарството е във всеки един от произвежданите форми, ефективен при лечение на такива заболявания, като:

 • хрема или ринорея;
 • алергично приступообразное кихане;
 • усещане за сърбеж в носната кухина;
 • запушване на носните ходове.

В едно проучване са участвали 39 пациенти във възрастовата категория от 2 до 13 години, страдащи от сезонна сенна хрема.

Ги разделили в три групи:

 1. 17 деца на възраст от две до шест години са получавали по 1-2 капки три пъти на ден в период от цъфтящи растения.
 2. 12 деца на възраст от шест до десет години, според препоръките на учените, се използва Виброцил спрей в подобна доза.
 3. 10 деца на възраст от 11 до 13 години, използвани за отстраняване на алергичен ринит и запушване на носа, симптома на придружаващия дадено заболяване, независимо дали те възникват всеки ден, особено в сутрешните часове.

Според лекарите добра поносимост на препарата и ефективността.

При деца през първите две групи симптоми на АР значително са намалели или изчезнали напълно. Пълно изчезване на сърбеж, излишните натрупвания на слуз в носа, кихане и ринореи наблюдаван при 17 деца (това е 77,3% от темите).

При 3 деца бе белязана от задоволителен ефект, т.е. АР не е приет, но симптомите са леко изразени.

И 2 деца положителен ефект при използване на капки за нос Виброцил далеч. 80% от темите с целогодишна форма на АР, лекувани с Виброцил гел преди лягане, отчитат подобряване на своето здраве. Нито едно дете не е било отбелязано на излагане на вторичен Виброцила. Лечение Виброцилом е продължило 7 дни.

Важно

Не трябва да се разглежда Виброцил като панацея от алергичен ринит. Той се използва само като симптоматично средство, за улесняване на проява на алергична реакция.

Няма достатъчно данни, за да се елиминира напълно риска от Виброцила по време на бременност и кърмене (поради съображения за сигурност, извършени малко изследвания на лекарствени средства с участието на бременни и кърмещи жени). Въпреки това, като изключение, лекуващият лекар може да разреши прилагането на противоотечных капки за носа с няколко предостережениями.

Активните съставки в този продукт са с ниско ниво на риск за здравето на бъдещата майка и плода. Ако бременна или кърмеща гърди жена еднократно възползваха Виброцилом, тогава няма негативни последици-нито за бебето няма да възникнат (при липса на индивидуална алергична реакция към някоя съставка на лекарството). Трябва да се избягва продължителна употреба на назални противоотечных капки.

След като ги използвате редовно в продължение на две или три дни може да възникнат «задръстване» на слуз в носа. За да се избегне този ефект, е възможно да се ограничи използването на капки за нос Виброцил, например, вливане ги само преди лягане. Бременни или кърмещи една жена, не забравяйте да обсъдите с вашия лекар възможността за използване на всякакви лекарства, включително и Виброцила, за да се гарантира, че всички съставки в продукта са безопасни за нея и детето.

READ  Кихане сутрин — причини и лечение

Цената на спрей, гел и капки за нос Виброцил варира от 250 до 305 рубли в зависимост от допълнително заплащане на определена аптека. Най-често задавани лекарите въпроси за спрее, гел и капки за нос Виброцил:

1. Може ли Виброцил се използва за лечение на алергичен конюнктивит?

Да, алергичен конюнктивит може да се лекува с помощта на Виброцил спрей. Моля, не използвайте Виброцил спрей за нос за лечение на алергичен конюнктивит, без да се консултирате първо с вашия лекар.

2. Безопасно ли е да карам кола или да работите с тежки машини при използване на Виброцила?

Ако изпитвате сънливост, виене на свят, гипотонию или главоболие, тъй като странични ефекти при използване на Виброцила, тогава може би няма да бъде безопасно да управлява превозно средство или управление на сложни механизми. Въпреки това, коментари за това, че Виброцил се отразява на шофирането или опасни механизми не се съобщава.

3. Причинява ли това лекарство, пристрастяване?

Да, при използване на повече от 7 дни то предизвиква медикаментозно пристрастяване. Пример: 32-годишен мъж се обърна към лекар заради оплаквания на хронично запушване на носа. Пациентът е подозирал, че неговият проблем е в сенна хрема (алергичен ринит). По време на разговора с вашия лекар и той каза, че преди една година започна имат проблеми със съня поради запушване на носа. Той се чувства значително по-добре след използване на Виброцила преди лягане.

В рамките на 2 седмици той започна да се събуди в средата на нощта, тъй като требовалась още една доза спрей за нос спрей за облекчаване на симптомите на АР. След един месец той вече е необходимо впрыскивать спрей в носа, четири пъти на ден, за да се избегне сериозна запушване на носа. В крайна сметка той е бил диагностициран с медицински ринит, което означава възпаление на лигавицата на носа, се появи от лекарствени средства.

Важно

Истинската зависимост е компульсивная физиологична необходимост от употреба на дадено вещество, физически, психически или социално вредно. Виброцил не води до физиологичен глад.

4. Какво да правя, ако Виброцил предизвика пристрастяване?

Необходимо посещение на УНГ-лекар, за да се потвърди диагнозата «медицински ринит» и да започнете лечение. Съществуват различни начини за лечение на МР. Някои лекари постепенно се предписват по-слаби дози от Виброцила в продължение на няколко дни. Можете да използвате носа на стероидни спрей. Те не предизвикват пристрастяване и може да помогне да се поддържа добър поток на въздуха чрез носните ходове.

Към колеги Виброцила с едни и същи действащи съставки са назални капки Милт.

Към колеги Виброцила със същия влияние включват:

 • Нафтизин.
 • Тизин.
 • Отривин.

Мнения за капки за нос Виброцил в сайтове и форуми в по-голямата си част положителни. Потребители хвалят за нещо, което бързо премахва хрема като настинки, така и алергичен. Не води до бързо пристрастяване, приятен мирис, тъй като в състава има и лавандула. Действа нежно и подходящ за деца.

Към недостатъците на Виброцила потребителите включват:

 • висока цена;
 • усещане за парене в носа, ако лигавица воспалена;
 • неудобната пипетата-опаковка;
 • кратковременность действия.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00024 sec