Повръщане и температура при бебето — причини, лечение и какво да направя

Лечение на повръщане при бебето

Температура и повръщане при бебето на всяка възраст, независимо дали му поне 3 години, поне на 16, винаги предизвиква опасения. В този случай те са добре обосновани — хипертермия и дисфункция на стомашно-чревния тракт не възникват «на празно място» — обикновено това са симптоми на обща интоксикация. Друга причина — недостатъчност на работата на нервната система, така както и температурата на тялото и работата на стомаха, контролира центрове в мозъка. По този начин, повръщане и температура при бебето — сигнали, игнорира които не са. Трябва да се започне спешна помощ.

Защитни механизми

Първото нещо, което трябва да разберем и повръщане, и температура около 37 градуса, детето има защитни механизми, координируемыми хормонална, имунна и нервна системи. Повръщане — количеството на съдържанието на стомаха през устата, се активира при повръщане дразнене на рецепторите на гърлото, хранопровода, на стомаха и други органи, в случай, ако по-нататъшното разграждане на храната носи потенциална заплаха.

Освен това повръщане може да предизвика емоционален стрес. Смята се, че по този начин човек се освобождава от «излишния товар» и може да насочи цялата енергия за спасение в опасна ситуация.

В същото време, повишаване на телесната температура до 37-38 градуса активира защитните сили на организма — ускорява синтеза на имунните белтъчини, увеличава скоростта на кръвообращението и не дава да се размножават патогенным на микроорганизми. При това, при дете на възраст 1 година — 3 години повръщане може да се дължи на повишаване на температурата и обратно. Това се дължи на незрялост на стомашно-чревния тракт и процеси терморегуляции в първите години от живота.

Не забравяйте, че потискат рвотные желание и свалят топлина в първите 2-3 часа, болестта не се препоръчва.

Освен това, ако сте сигурни, че бебето повръща и имаше висока температура именно в резултат на отравяне, помогнете на тялото си да се пречистят от токсини. Какво да направя за това? Нека да се пие много вода, дори може да се предизвика изкуствено прочистване на стомаха, действа върху рецепторите рвотного рефлекс (на основата на езика).

Опасността на състоянието

Както вече се разбра, ако детето повръща и при него температурата е 37, трябва да се оптимизира процеса на детоксикация. Опасно ли е само по себе си това състояние? Отговорът е недвусмислено «да».

Негативни ефекти повръщане и хипертермия:

 1. Децата, особено на гръдните, може да се задави рвотной маса. Това се случва, ако остатъците от храната, попаднали в трахеята. В легнало положение на опасност се задави се увеличава. Температура и повръщане грудничка често са взаимно свързани и могат да преминават един в друг. За да предотвратите появата на повръщане масите в дихателните пътища, лежеше детето полувертикально, главата поставете по-леко наклонете настрани.
 2. Ако бебето се чувстват болни, и температура се повиши до 38 градуса, тялото му бързо се губи вода (с повръщане, след това). Дехидратация — най-ярък негативен ефект при отравяне. Необходимо постоянно попълване на запасите на течности в организма — често да пие вода, чай. От мляко по-добре се откажете (не се отнася за кърмачета).
 3. Хипертермията може да излезе от контрол. Ако цифрите са достигнали до 39 градуса, най-добре е да жаропонижающий лекарство. За деца, която има проблеми със сърцето или нервната система, склонни към гърчове или бяла горячке, антипиретики дават при условията на термометрии от 38,5 С, и по-горе.
 4. Ако рвотные желание такива силни и чести, че детето не може нито да яде, нито се пие, има опасност от преумора. В такъв случай е необходима медицинска помощ.
READ  Називин: инструкция за употреба, декларации и лечебно действие

Затова е много важно да се следи състоянието на пациента бебе — измерване на температурата на тялото, да внимавате за цвета и размера на повръщане масите, честота позывов. Не може да оставите детето с интоксикация от един.

Първа помощ

Какво да правим, ако човек започва повръщане, и по този начин се увеличава температурата на тялото? Трябва да се опита да му помогне — да се подобри здравето, да намали вероятността от усложнения и ускоряване на процеса на прочистване на организма.

За да направите това следвайте този алгоритъм на действие:

1. Не блокируйте процеси на отделяне на токсини (повръщане, диария и висока температура) в ранните часове на развитие на болестта.

2. Ако сте сигурни, че детето яде от лошото качество на продукта, или несъедобное вещество, повръщане позывов не трябва изкуствено да ги задейства. При това бъдете сигурни, да се пие много вода, най-добре — алкална минерална, или просто преварена с щипка сода за хляб.

3. Не трябва да се консумират никакви лекарства, преди да лекарят ще пациента и да постави диагноза. Изключение — сорбенти (активен въглен, энтеросгель и други подобни).

4. Да се пие често, на малки порции, тъй като голямо количество пиене на течност, за да предизвика поредното прочистване на стомаха и тялото не разполагат с време, за всосать течност.

5. От храна е по-добре да се откажа за няколко часа. Когато детето стане по-добре, той сам ще поиска храна. Започнете трябва да бъде с по-малки порция лека храна, мазни и млечни продукти — при временен бан.

6. Ако възникне необходимост да се свалят топлина (38,5-39 С), предпочитам ректальным три свещи, защото стомахът не може да откаже да вземат хапчета или сиропи.

7. Внимавайте за самочувствием на детето. Ако в рамките на 12 часа не се наблюдава подобрение, обадете се на педиатър — причини за повръщане и температура при бебето, често са смъртно опасни заболявания.

Причини повръщане и хипертермия

Причина за такова състояние могат да бъдат различни заболявания — инфекциозни, вродени, хирургически. Освен това, ден може да се окаже елементарно неспазване на нормите за хигиена, санитарни условия, режима на хранене и състава на храната.

Често срещани причини разстройство на стомаха и хипертермия при деца:

 • инфекциозни процеси (ОРИ, бактериални възпаления, инфекции) — най-честата причина за това, че детето е отвратителен; в зависимост от причинителя на температурата на тялото варира от 37 до 39 градуса;
 • чревни паразити;
 • начални зъбите често се съпровожда с нарушение на работата на стомашно-чревния тракт (при детето се наблюдават повръщане, диария), повишаване на температурата; въпреки това, д-р Комаровский препоръчва да не пиша на подобни на симптомите на «зъби», а покажи грудничка педиатър;

 • психогенна причина — хранителни разстройства, стрес — може да доведе до отделянето на съдържанието на стомаха и дори да се повиши показатели на термометъра на полградуса-градус, но това не е болка в стомаха, а заблуда желание най-често еднократно;
 • с непоносимост към мляко (краве или растението);
 • нерационалното хранене (преяждане, несъответстващи на храна възраст);
 • заболявания на органите на коремната кухина, например, апендицит, чревна непроходимост, холецистит, гастрит или язва на стомаха, хиатална херния винаги са придружени от болки в корема, разстройство на храносмилането и могат да предизвикат силна гипертермию.

Някои от тези състояния не са много опасни, а други може да застраши живота.

Обикновено еднократно повръщане не е индикация за сериозна патология.

Най-често това е сигнал за това, че режимът на хранене, на състава на храните, емоционална среда и други условия не са подходящи на детето. В такъв случай трябва да се измиват му на устната кухина, да пия, да доведе тялото в изправено положение, и се успокои. Ако това не помогна, и рвотные желание се повтарят, очевидно е, че бебето се развива болезнено състояние, и трябва бързо да се определи причината за нея.

Инфекциозни заболявания

Инфекциозни болести, предизвикани от въвеждането в тялото на патогенни микроорганизми – вируси, бактерии и гъбички. Поминък микроб нарушава нормалната работа на тялото на човека. Много често микроорганизми отделят в кръвта на токсични вещества. Отравяне отрови биологичен произход (токсини) се нарича интоксикация. Опиянението придружава инфекция на дихателните пътища, кръвта, СЧ и така нататък. Симптоми на интоксикация – хипертермия, нарушение на работата на сърцето, сънливост, упадък на силите, лош апетит, проблеми с храносмилането.

 1. ОРИ

Повръщане при дете на 1-2 години може да бъде причинено от рязко покачване на температурата на тялото при ОРИ, грип или бактериална инфекция (отите, бронхит, пневмония и други). При желание редки, най-често са самотни. Стомаха на детето, при това не вздут, при палпация няма болка. Също така възможно е разстройство на червата при настинка — диария. Тя също може да е резултат от прием на медикаменти. Ако повръщане и диария при бебето, причинени от ОРИ, той трябва да се наблюдават симптоми като кашлица, хрема, температура на тялото около 37 C. При кърмачета кашлица, а също ринит, може да предизвика повръщане, ако води, изтичащи в гърлото, храчки от дихателните пътища дразни рецепторите рвотного рефлекс.

При по-възрастното дете, ОРИ придружени с разстройство на работата на СЧ е сравнително рядко.

 1. Хранително отравяне

Повръщане, диария и температура (37-39) при бебето – симптоми на хранително отравяне. Най-често води до отравяне на нарушение на хигиенните норми готвене, съхраняване или консумация на храна. Децата и тийнейджърите понякога пренебрегват хигиената, не мият ръцете си преди ядене, яде с немити плодове. Повръщане и температура при дете на море може да бъде причинено от рязка смяна на хранителния режим или употреба на лошите храни. Най-голямата заплаха са развалени морски дарове, консервирани, протухшее месо. Също така много често се причиняват отравяне на плодове и зеленчуци (например, дините), отгледани с прилагането на наднорменото количества на нитрати. Повръщане и температура при дете на възраст 1-4 години по-опасно, отколкото при по-големи деца, тъй като малките деца губят течност много по-бързо, а прегряване е по-травматичен за тях.

Основната стратегия при отравяне – напълване на загубите на течности и контрол на температурата на тялото.

Хирургически болести

Хирургични заболявания на органите на коремната кухина винаги са придружени от остра и силна болка в стомаха, нарушение на терморегуляции и храносмилането (детето повръща, температура 38 С и по-горе).

Тъй като подобни симптоми е трудно да се игнорира, почти винаги е родителите навреме да доставят на бебето в клиниката.

В същото време, понякога възпаление на аппендикса причинява не остра, а ноющую болка. Ако се опита перетерпеть си, можете да изчакате разликата аппендикса, удари го на съдържанието в коремната кухина, и, като следствие, перитонит и инфекция на кръвта.

При остра болка в корема е недопустимо да се опита да успокои я с помощта на болкоуспокояващи лекарства – това само ще създаде измамно чувство на облекчение.

Психогенна причина

Повръщане и температура, при по-възрастни дете (около 7 години) може да има психоэмоциональные причини. Силният стрес (злополука, загуба на близки, нерви) може да доведе до рефлекторно освобождаване на стомаха и повишаване на температурата на тялото до субфбрильных стойности (36,9-С 37,9). Също така съществува и понятието «демонстративная повръщане» в опит да привлече вниманието на възрастните, да получи от тях нещо (като начин за манипулиране, подобно истерично).

Повръщане и температура тийнейджър може да бъде свързана с нарушение в храненето – анорексия или булимия.

В посочените по-горе случаи само ще консултации терапевт и подходящо лечение.

Кога трябва да се обадите на вашия лекар?

Какво да правя, ако бебето се чувстват болни, и температурата не отзвучава дълго време, въпреки усилията на родителите си? Може би ще се нуждаят от лекарска помощ.

Трябва да се обадя на бърза помощ, ако:

 • ви доподлинно е известно, или подозирате, че детето е ял отровно вещество (отрова за насекоми, гризачи, препарат за миене на чинии, лекарства);
 • повръщане и температура на детето е отговор на реакцията на назначено от лекар лечение на някакво заболяване и прием на лекарства е невъзможно;

 • такива чести позиви, че е невъзможно да се пие на пациента;
 • показатели термометрии са се увеличили над 39 градуса;
 • в повръщане масите не са храни, а има само на стомашния сок, или пък те имат примеси на кръв;
 • детето на тялото се появи обрив;
 • болният бъде в полусознательном състояние, на себе си;
 • симптомите не престават вече 12 часа.

Не забравяйте, че много от възможните заболявания, които предизвикват повръщане и температура, са опасни за живота. По-добре още веднъж да се консултирате с лекари, отколкото да се рискува здравето на детето.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00087 sec