Повръщане при дете без температура — причини и лечение (което правя)

Причини за повръщане при деца без повишаване на температурата

Повръщане при бебето, дори и без висока температура — тревожен симптом, който кара родителите се притесняват. В повечето случаи подобна симптоматика не показва сериозни нарушения на здравето, а е реакция на неподходящото хранене или условия за употреба на храната. В същото време, повръщане във връзка с други нарушения на благосъстоянието (например, слабост при дете без температура, диария, обрив) показва неизправност на работата на организма. Обикновено тези симптоми са характерни за заболявания на стомашно-чревния тракт (вродена, инфекциозни, функционални), както и на нервната система.

Повръщане като защитен механизъм

Не мога да понасям рефлекс е една от жизнено важните реакции, които гарантират запазването на живота на човека в ситуации, когато смилаема храна носи заплаха или пречи на други процеси.

Така, ако едно дете на нашия хапнем, или е ял екзотичен продукт, го повръща (обикновено процесът протича без повишаване на температурата). Това е нормално.

Други състояния, при които повръщане при дете без температура, не се нуждае от лечение:

 1. Повръщането при грудничков се случва доста често, не влошава тяхното благосъстояние и не води до загуба на тегло. Срыгнутая маса е творожистую консистенция и бял цвят (ако грудничок се храни с мляко, ако той е на изкуствена формула хранене — рвотная маса е с цвят смес). Повръщането не се счита за истинска повръщане, тъй като при това не се случи спазъм на мускулите на стените на стомаха. Може да се каже, че това е нормално за бебета явление. За да се намали честотата на регургитация, не трябва да прехранване на детето. При хранене и след него е главата на бебето трябва да се държи оптимистичен.
 2. Начални зъбите често е придружено от повръщане. Това се случва, ако грудничка насилствено хранят, докато той отказва да яде от болка. Също провоцирующим фактор може да попадне в стомаха на микроорганизми (децата, които са зъби, често се дърпа в устата мръсни ръце, човъркат предмети).
 3. Еднократното отхвърляне на тази, която въведе прикорма в ранна възраст е нормално неопасное явление. Продукт, причинява реакция, трябва за известно време изключи, а след това се опита да се въведе в диетата отново. Ако това отново ще приключи несварением, консултирайте се с педиатър по отношение на възможностите за непоносимост към храни.
 4. Неподходящ за възрастта хранене, пиене на прекомерно количество сладки и мазни може да доведе до лошо на стомаха или червата, на всяка възраст. Специално лечение не са необходими — трябва да отидете на лека диета, пиене на много течности. Може да се приеме сорбенти (активен въглен, смекта и други подобни).

 5. Смяна климатични зони често причинява стомашно-ЧРЕВНИ при деца. Например, ако детето е на море повръщане, без температура, трябва да се улесни процесът на аклиматизация — достатъчно почивка, да избягвате употребата на екзотични храни и напитки, дозировано да остане на слънце.

Когато повръщане трябва да се спре?

Еднократно заблуда пристъп най-често не застрашават здравето. Многократно повръщане с голяма вероятност казва за началото на заболяването.

Във всеки случай, първите няколко часа рвотные пристъпи не бива да се потискат, защото по този начин тялото се отървава от токсините, несмляна храна, бактерии. Ако детето повръща вече от няколко часа след ядене (температурата не), най-вероятно, храносмилателната система вече се изчиства. В този случай, детето повръща «вода» (всъщност, желудочным сок и пиене на течност). Ако температурата не, вероятността от чревни инфекции е ниско. Най-вероятно на пациента за хранително отравяне или хирургично заболяване на СЧ.

Характер рвотной маса може да се каже причината за болестта. Например, при заболявания, свързани с възпаление или непроходимостью на червата, болно дете повръща жлъчката (без температура, или с повишение).

Още един тревожен симптом — повръщане на фона на ниска температура при бебето. Това може да означава инфекция с вируса, наличието на чревни паразити. Също такова състояние може да се развие след травма на главата, сътресение на мозъка.

В гореизброените случаи повръщане вече не носи пречистващата функция, както е остатъчно явление в резултат на силно повръщане дразнене на рецепторите на стомаха или червата.

Честата продължителна рвотная реакция заплашва с обезводняване на организма, особено опасно за малки деца на възраст. Това състояние изисква спешна медицинска помощ.

Повръщане при бебета

Повръщане при дете до 1 година, без температура се случва доста често, тъй като храносмилателната система на малките деца ооцити, много чувствителна към различни дразнители.

Ако не се вземат предвид безопасни фактори (начални зъби, повръщането, ако се дават много, въвеждането на неподходящего прикорма), може да се издадат такива често срещани заболявания, при които дете на възраст 1-2 години повръща без повишаване на температурата :

 • вродени малформации на храносмилателния тракт (пилоростеноз, пилороспазм, чревна непроходимост) се появяват през първата седмица от живота на новороденото, при това детето е отвратителен, без температура и диария, желание започват след няколко часа или веднага след хранене;
 • приложение могат воспалиться дори и в майчиното възраст, и това повръщане ще му е първата проява. При дете на възраст по-малко от 10-12 месеца при апендицит температурата на тялото значително се повишава, но през първите няколко часа състоянието протича без температура;
 • д-р Комаровский една от причините за повръщане при дете без температура нарича хрема, ако се води, изтичащи в гърлото, храчки и гной дразни рвотные рецептори, или слуз проглатывается в голямо количество;
 • ринофарингит също може да доведе до раздразнение на рецепторите на рвотного рефлекс, при това детето често повръща през нощта или в легнало положение, при температура не, корема не ме боли, а стол е нормален;
 • при деца с непоносимост към мляко (алергия към млечен протеин, недостатъчност на лактаза) след всяко хранене може да прояви симптомите на лошо храносмилане; трябва да преведете грудничка на специална диета (има смес за изкуствено хранене, не съдържа казеин и лактозата;
 • употребата на кърмещи майка или дете алергенни продукти (най-често с прикормом) може да предизвика разстройство на храносмилането, заедно с които се появява обрив.

Повръщане при деца предучилищна възраст и началното училище

Повръщане, без температура при бебето по-възрастни, датиращи от 4-5 години, може да има същите причини, които и грудничка (апендицит, преяждане, непоносимост към храни). В същото време, има и други, характерни именно за предучилищна и училищна възраст причини. Детето гади ми се, повръща (но температура няма, или тя леко подобрена) при тези заболявания:

 • Повръщане при дете без температура 6-8 години често се говори за глистной паразитози (наличие на чревни паразити). В тази възраст децата са много активни, да общуват с връстниците си, играят с животни, много време прекарват на улицата и на обществени места. При неспазване на правилата за хигиена на хелминти, попаднали в организма, сигурно закрепляясь в червата. Голямо количество чревни паразити може да предизвика дори чревната непроходимост, с дете на редовно повръщане и диария (но температурата не).
 • Хранително отравяне най-често са в резултат на употребата на лошите млечни продукти, консерви, месо, риба. Разстройване на стомаха и червата предхожда неспокоен състояние, лош апетит, детето известно време гади ми се, боли корем. При хранителния отравяне, диария обикновено надделява над повръщане, и температура няма.
 • При нарушаване на работата на жлъчния мехур, на панкреаса и на черния дроб в повръщане масите може да се отбележи непереваренную храни с жлъчката. Детето повръща след употребата на почти всички продукти, температура няма.
 • Повръщане понякога възниква при поражение на мозъка, в резултат на травма или появата на тумори. Такова повръщане не е обвързан с времето на деня (както през деня, така и през нощта) и състава на храната. Детето може да бъде хипертермия, но често поражение на ЦНС протича без повишаване на температурата.

Гадене и повръщане тийнейджър

В тийнейджърските си години тази симптоматика може да има тези специфични причини, като:

 • бременност — възможно е, тъй като възрастта на начало на менструация при момичетата, така че си струва да се помисли и за този вариант;
 • алкохолно отравяне или пушенето може да предизвика повръщане, гадене, слабост и промяна в поведението;
 • за подрастващите е характерно също и «демонстративная повръщане» — психологически обусловени изпразването на стомаха през устата при гняв, негодувание, опит за привличане на внимание или да се постигне нещо или от родител;
 • хранителни разстройства (анорексия, булимия) най-често се наблюдават при момичета 14-18 години, и могат да бъдат придружени от повръщане, нарушение на апетита, депресивни наклонности;
 • още една психогенна причина рвотного позыва — силно вълнение, страх, изобилие от емоции (например, в очакване на важното събитие).

Естествено, на първо място трябва да се помисли за по-често срещаните причини — хранителни отравяния, чревни инфекции и т.н.. При съмнение за психогенна причина изисква консултации терапевт.

Първа помощ и пациента

Какво да правим, ако детето не спира повръщане? Как да го лекува? За да помогне на страдащия — облекчаване на неговото здраве, предотвратяване на усложнения, ускоряване на процеса на пречистване от токсините и по-бързо да се възстанови нормалното храносмилане, следвайте тези правила:

 • в първите часове на заболяването се опита да спре повръщане и диария, не трябва, защото по този начин организмът се отървава от дразнещи вещества;
 • вземете антиеметични, антибактериални, аналгетични и други медикаменти (с изключение на сорбентов) до изясняване причините за болест е забранено;
 • ако подозирате, че причината е употреба на отровни или испортившегося продукт, спровоцируйте рвотные желание, надавив на корена на езика;
 • тъй като основната опасност в тази ситуация — дехидратация, болният трябва често да пие вода на малки порции;
 • кърмене на детето трябва да полувертикально, наклонив глава настрани, за да не се задави рвотными масите;
 • не се хранят насилствено човек, който е отвратителен;
 • ако пациентът иска за храна, предпочитам лека постна храна, започнете с малки порции;
 • не оставяйте дете с един.

Кога трябва да се обадите на вашия лекар?

Състояние, при което детето гади и повръща, заплашва здравето му, дори и ако температурата не. Както разбрахме, в някои случаи пациентът може да помогне на сами, в домашни условия. Въпреки това, понякога се нуждаят от незабавна помощ на лекари.

Симптоми, при появата на които е необходима лекарска помощ:

 • детето повръща толкова често, че той не може да пие (вероятността от обезводняване силно се увеличава, дори и ако температурата не);
 • повръщане, причинени лекарство, назначено за лечение на остри заболявания, и неговото приемане е невъзможно;
 • силна болка в стомаха;
 • загуба на съзнание или безсмислици;
 • подозирате, че детето е ял отровно вещество;
 • температурата на тялото рязко се е повишила, или обратното, падна до понижени стойности;
 • повръщане и диария продължават вече ден;
 • в рвотной маса и кале има примеси на кръв.

По този начин, трябва внимателно да се следи за състоянието на детето с разстройство на работата на стомашно-чревния тракт. Понякога първите часове на телесната температура в норма, а след това рязко се увеличава — проследява нейната показатели на всеки 2-3 часа.

Не забравяйте, че навременното обръщане към лекар ще намали риска за здравето и живота на вашите близки.

READ  Какви са усложненията след грип - симптоми и лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00113 sec