Премахване на гланд: причини за хроничен тонзилит, показания за провеждане на процедури

Тонзилит е един от най-често срещаните заболявания ВДП. Това е заболяване, което се характеризира с развитие на възпаление на една или няколко сливиците, често палатинални.

Основната причина за възникване на патологии — проникване в организма от вируси или бактерии. Лечение на заболяване — процесът е доста трудоемък и продължителен.

Може би използването на медикаментозных лекарства, но все пак, се провежда отстраняване на гланд. «Ангина», в превод от латински означава «схващане» или «компресиран». Именно в появата на тези неприятни усещания се оплаква човек, когато се сблъсква с това заболяване. Често развитието на заболяването провоцируется инфекция. Освен поражението на палатинални сливиците, отбелязва развитието на възпаление в небном язычке и мека небето. Ако навреме не се обръщат към лекар и да се лекува болест, тя се превръща в хронично. Най-чест причинител патология е стрептокок. Но понякога появата на патология провоцируется микроби, които до определен период от мирно живеят в устната кухина. Изходна точка за това, за да безвредни микроби са се превърнали патогенните може да стане, пристрастен към мороженому или банална преохлаждане.

Освен това, развитието на хроничен тонзилит може да се дължи на:

 • чести переутомлениями;
 • намаляването на защитните свойства на организма;
 • наличието на вредни навици: тютюнопушене, употреба на алкохол и алкохолни напитки;
 • неправилното хранене, честата употреба на прекалено студена храна и напитки;
 • чести ОДИТИ;
 • кариес.

Хроничният тонзилит е придружено с периодично рецидиви. Появи болест, може няколко пъти на година. В почивките между рецидиви на състоянието на човека задоволително. Освен това, много хора се чувстват напълно здрави. Най-опасното е, че дори при проучване не винаги успява да открие промени в аденоидах.

Обикновено, възпаление на сливиците придружени от:

 • болезненностью в гърлото;
 • першением или саднением;
 • кашлица;
 • неприятна миризма от устната кухина;
 • усещането чужеродного тяло в гърлото;
 • недомоганием;
 • осиплостью или загуба на глас;
 • чрез повишаване на потенето;
 • бърза умора;
 • дискомфорта и неизразени болезненностью в сърцето.

Температурата при хроничен тонзиллите се увеличава незначително. Често е нарушено дишане. Хроничният тонзилит може да се компенсированным и декомпенсированным (характеризира се с увреждане на бъбреците, ставите, сърцето). Много хора смятат, че единственият и най-правилен начин терапията патология — премахване на гланд. Всеки специалист ще потвърди, че в човешкия организъм по принцип не може да бъде излишни органи. Ето защо за хирургически смущения, трябва да се подхожда максимално внимателно, след преценка на всички плюсове и минуси за отстраняване на сливиците.

Сливиците, както и всеки друг орган в човешкото тяло имат своята роля, и изпълняват определена функция. Сливиците са разположени между доктор на науките) лимфоидната тъкан, част от лимфаденоидного пръстени. Сливици — защитна бариера на организма, те участват във формирането на хуморални и клетъчния имунитет. Сливиците са отговорни за продуцирование лимфоцити — клетки, регулиращи имунната система. Сливиците не дават вреден микрофлоре да попадне в тялото.

При понижаване на защитните свойства на организма, сливици престават да бъдат защитници, са и сериозна атака на инфекцията става причина за тяхното възпаление. Отбелязва се развитие на остър тонзилит. Навременна и целесъобразна терапия на заболяването е благоприятна за пълното му излекуване. Игнориране на проявите на остро възпаление на сливиците, както и липса на терапия води до трансформация на остра форма в хронична. Чести възпаления провокира разрастването от лимфоидни клетки и увеличаване на сливиците в размери.

READ  Сополи с кръв от носа възрастен - причини и лечение

Ето това е най-опасното — в такъв случай сливиците престанат да защитава организма от патогенните микроорганизми, те самите се превръщат в хроничен благодатна почва за инфекция. Операция за премахване на гланд при хронична форма на заболяването се извършва не винаги. Тъй като сливиците са важен орган, за да ги премахнете трябва да бъдат сериозни показания. Повечето специалисти срещу хирургични методи на лечение. Те смятат, че трябва да се предприемат всички начини за безоперационного лечение на сливиците, за да ги спаси. Но това не се отнася за онези поводи, когато жлези започват да оказват токсичен ефект върху тялото.

Операции, заключающихся в премахването на гланд, днес има много. Обикновено се премахват сливиците, или напълно (тонзилектомия) или частично (тонзиллотомия). Към най-често срещаните операции по отстраняване на сливиците са: лазерна деструкцию и электрокоагуляцию. Всяка операция трябва да се извършва в болница задължително с упойка. Предимства на хардуерни методи — минимална травматичность, по-малък риск от кръвоизливи и кратък възстановителен период.

Операцията се извършва в следните случаи:

 • при твърде често възпалено гърло (повече от 4-ех пъти в годината);
 • при рязко понижаване на защитните свойства на организма;
 • при честа развитието на гнойников;
 • при силно увеличение на сливиците;
 • при неефективност на консервативната терапия;
 • при развитие на усложнения от страна на ССС, в ставите или в бъбреците.

Ако не се лекува болестта може да е не само появата на смущения във функционирането на ССС, на пикочо-половата система и бъбреците, но и появата на рак. Всяка операция за премахване на сливиците поводится под упойка. Нататък в продължение на два дни на пациентите е показан режим на легло, а след това в продължение на седмици, съхраняващ. В рехабилитационен период също така е важно да се придържаме към нежна мощност и се избягват физически натоварвания.

Като се режат сливиците: основни начини за премахване на

Терапия на възпаление на сливиците трябва да бъдат своевременно и правилно. Отказ от лечение изпълнен с развитие на усложнения, включително ревматизъм (удари ставите и клапанов апарат на сърцето, което в последствие провокира развитието на сърдечна недостатъчност). Освен това, не вылеченная до края на патология може да се превърне в причина за появата на гломерулонефрит и пиелонефрит. Много хора се чудя как са изрязани сливици. Има голям брой съвременни методики за премахване. Но да ги притежават, може да не е всичко.

Противопоказан някакво подобно оперативно лечение на бременните жени и хората с:

 • остри инфекциозни патологиями;
 • лошо съсирване на кръвта;
 • хипертонична болест;
 • захарен диабет;
 • туберкулоза.

Операция на гландах са два вида. Има тонзиллотомию (е частично отстраняване на сливиците) и тонзиллэктомию (е пълно отстраняване на сливиците). Много родители трябваше да присъстват при изтриване на гланд при деца.

Те видели, как се режат сливиците детето и са били свидетели на детския страх, сълзи и писъци. Днес оперативната намеса се провеждат малко по-различно. Благодарение на съвременните технологии, операцията се извършва с минимална болезненностью.

Тонзиллотомия се провежда в случаите, когато има противопоказания за тонзилектомия. При тази операция се запазва основната функция на орган. Освен това, тонзиллотомия допринася за облекчаване на дишането.

Към най-популярните и ефективни начини за частично отстраняване на сливиците са:

 • криохирургию;
 • обгаряне с прилагането на въглеродни или инфрачервен лазер.
READ  Какво е ортомиксовирусы и кои заболявания предизвикват

Обработена под упойка повърхността на сливиците умира, а след това се отстранява. Тези техники на практика безболезнено. Рискът от кървене е минимална. След бърза намеса е възможна появата на краткосрочната и болезненост в гърлото и повишена температура. Ако тонзилит осложненный, както и при упадък хроничен процес, назначен от оперативната намеса, което е в пълно премахване на гланд. При тонзилектомия премахване на цялата лимфоидную тъканта на сливиците.

Към най-популярните методи за тонзилектомия включват:

 • хирургическа намеса;
 • лазерна деструкцию;
 • электрокоагуляцию;
 • премахване на аденоиди коблатором;
 • радиоволновую тонзиллэктомию;
 • отстраняване с помощта на ултразвуков скалпел.

Хирургично отстраняване включва изрязване на гланд метална линия и хирургични ножица. Въпреки това, ако по-рано използвахме само местна аналгезия, днес се използва обща анестезия.

Към минусите на този подвида тонзилектомия включват:

 • дългия възстановителен период (до полумесец);
 • развитието на обширни кръвоизливи.

Че за лазерна разруха, а след това тази техника се извършва с помощта на въглеродни или инфрачервен лазер. Този метод е най-лек. Към предимствата на този метод са: липсата на болезнени усещания и кървене, по-бързо зарастване на рани, бърз възстановителен период. Че сравнително електрокаутеризация, този метод предполага използването на електрически ток с висока честота.

Риска от кървене е минимална. Ултразвукова тонзилектомия — операция, при която се режат сливиците ултразвуков скалпел. Освен за отстраняване на сливиците, ултразвуков скалпел помага за спиране на кървенето. След бърза намеса на място гланд остава един малък шев, а благодарение на факта, че се прилага сравнително малка температура, има възможност за предотвратяване на здрави тъкани.

Че за радиоволновой тонзилектомия, след това този метод е много ефективен и безопасен. Предимства практики: малка травматичность, минимално количество болезнени усещания, липса на кървене.

Средната продължителност на операцията — около половин час. Съвременни техники, приложим днес, за да премахнете гланд, включват използването на коблации или техники холодноплазменного въздействие. Основното предимство — възможност за извършване на операция без изгаряне на здрави тъкани. Продължителност на възстановяване минималната.

Премахване на гланд при деца: какви техники се прилагат, плюсове и минуси отстраняване на гланд

За тялото на бебето е много важно защита. Всеки компонент на имунната система в неокрепшем организма, е ценно. И сливиците, и в този случай не е изключение.

Въпреки това, сливиците, то не е само за «защита» на организма от болестотворни микроорганизми, е и причина за появата на аденоиди и развитие на възпаление на сливиците.

Хроничен тонзилит — това е истински проблем не само за бебето, но и за родителите. Възрастен човек по-лесно понасят малоприятную симптомите на това. В детска възраст всяка болест протича остро. Забава терапия възпаление на сливиците, изпълнен с катастрофални последици. Често произтичаща остра форма на възпаление на сливиците често преминава в хронична. В такъв случай често се извършва премахване на гланд при деца.

Освен това, неправилна терапия патология може да се превърне в причина за появата на пиелонефрит, гломерулонефрит, ставни заболявания и болести на ССС. Ако детето се появи на процедурата тонзилит, трябва да се консултирате с педиатър.

Категорично не се препоръчва да се отдадете на самолечение и да поиска съвет на форми в интернет. Лекар, след провеждането на изследването ще предпише лечение. Далеч не всеки възпаление на сливиците в хронична форма е причина за отстраняване на гланд при деца.

READ  Бронхиална астма: функции, симптоматика, живот с болестта

Операция за премахване на гланд децата предписват в такива случаи:

 • ако сливиците са пречка, т.е. те се припокриват на носното дишане и пречат на процеса на гълтане;
 • ако е с болки в гърлото се развива повече от четири пъти в годината;
 • когато болестта се усложнява от появата на абсцеси;
 • при неефективност на консервативната терапия;
 • при развитие на сърдечна или бъбречна недостатъчност, пиелонефрит, гломерулонефрит, миокардита.

Премахване на гланд при деца може да се осъществи по няколко начина, най-популярният включват:

 • криодеструкцию;
 • ультразвуковую тонзиллэктомию;
 • лазерно отстраняване;
 • хирургично отстраняване;
 • електрическа тонзиллэктомию.

Изборът на конкретен метод зависи от възрастта на детето и площад поражение. Освен това, преди операцията се оценяват възможните рискове и противопоказания. Операцията за отстраняване на гланд при деца имат своите предимства и недостатъци.

Предимство за отстраняване на сливиците са:

 • предупреждение за развитие на усложнения;
 • липсата на ангин;
 • отстраняване на източника на инфекция;
 • възстановяване на процеса на гълтане.

До негативни методи на оперативно лечение на възпаление на сливиците, включват:

 • възможно появата на кръвоизливи;
 • повторно разрастване на лимфоидната тъкан (поради частично отстраняване);
 • развитието на фарингитов и бронхит.

Аблация на сливиците: възможни усложнения, следоперативния период

Ако подготовка на оперативното вмешателство и самата операция са извършени правилно, рискът от развитие на усложнения е минимален. Понякога след абляции сливиците се отбелязва развитието на транзиторного несахарного диабет, агранулоцитоза, както и появата на необходимост от небето и палатинални дужек белези.

В последствие е възможно появата на плевритов, бронхити, често преминават в хронична форма, а също чести бронхопневмоний. Подобни мерки не се срещат у всички хора. Повече за развитието на подобни усложнения изложени на хора, чийто организъм е в продължение на дълъг период от отслабена поради хроничен тонзилит. След абляции на сливиците трябва да се спазват всички препоръки на лекаря. Точно от това какъв ще е възстановителния период, ще зависи здравето на пациента. След хирургична операция (премахване на цялата повърхност на гланд или иссечения на най-горния слой) на пациента се поставя на дясното рамо и се поставя на врата на мехур с лед. Това помага за предотвратяване на кървене.

Освен това, предписват прием на антибактериални лекарства. В първия ден на човек може да се пие малко вода. Да се ядат само трябва храна, течна консистенция. Приблизително след пет дни раната се забави. Аблация на сливиците — сериозна операция. Цялостното възстановяване отнема около две седмици.

В това време се дължи на оток на носоглътката празнува затруднено дишане. За да се облекчи състоянието, се препоръчва да се внуши на носните ходове физраствором или сосудосуживающими на капки. Освен това, след хирургическа намеса е възможно кървене. Това се дължи на непълна премахването на гланд.

В синусите остава частица тъкан, която може да кърви. Аблация на сливиците, ако за нейното провеждане са валидни показания, помага за възстановяване на нормалното дишане и процеса на гълтане. Средната цена на хирургично отстраняване на гланд — 20000 рубли, лазерна епилация — 30000, премахване на гланд коблатором — 35000 лв.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00086 sec