Признаци на трахеита: остра, хронична и алергична форма на заболяването

Трахея — това е орган на дихателните пътища, която свързва гърлото и бронхите. При контакт инфекция или вирус може да се развие възпаление. В медицината това заболяване се нарича трахеитом, а симптомите му са сходство с ларингитом и бронхит, но той се лекува по-лесно.

Основен признак на трахеита действа суха кашлица, провоцирующий пристъпи на задушаване. В повечето случаи той се появява при пациента на сутрешното време, след събуждане от нощен сън. Към това се присъединява към възпалено гърло и свиване на гръдния кош. Лекарите са три вида заболявания: остър, хроничен и алергичен.

Във всеки случай на клинично признаци на трахеита се различават леко, че се дължи на различни причини за възникване на възпалителен процес. Най-често се диагностицира остър вид болест. Той се характеризира с приступообразным кашлица, възникващи сутрин и вечер. По време на пристъп пациентът се чувства разбиване на болезнени усещания в гръдната кост и гърлото, както рефлекс се засилва по време на смях или плач.

В детска възраст към основната черта на трахеита се присъединява още и нарушаване на дихателния процес. Упорита кашлица, подобрява чувствителността на лигавицата на трахеята и при дълбоко вдишване на студен въздух той се засилва, а удар трудно купировать. Признаци на трахеита остра форма, към който се присъедини инфекция, са осиплый глас, нарушена функция на речта и прогресията на възпалението.

Ако заболяването протича в лека форма, това признаци на трахеита са следните:

  1. храчки вискозна консистенция;
  2. суха кашлица;
  3. минимално повишаване на температурата на тялото.

В този случай при пациент на четвъртия ден ще бъде влажна кашлица, но в мокроте разполага с примеси на слуз и гной. Остър трахеит може да бъде и тежко време, тогава болестта дава усложнение на големи бронхите, което води до развитието на бронхит или бронхопневмония.

При съмнение за влошаване на патология е необходим повторен преглед от лекар и радиография на гърдите. Признаци на трахеита хронична форма: суха кашлица, който присъства на постоянна основа, пристъпи случая само в сутрешното време, което се дължи на куп храчките в бронхите през нощта. Лекарите са две форми на заболяването: атрофическая, при което лигавицата губи своята дебелина и хипертрофична, лигавицата се сгъсти.

Признак на атрофического трахеита хронична форма, което действа на суха кашлица (в трахеята се образуват коричка и се дразнят от орган на дишането). При обостряне на пристъпи стават тежки, пациента започва треска, а също така се появява болка в областта на гръдната кост колющего характер. При гипертрофическом хроничен трахеити клон на храчка се случва по време на кашлица.

Първите признаци на трахеита алергична форма може лесно да бъде объркан с типичен респираторно заболяване или грип: появяват малки леки пристъпи на кашлица, гласът става сиплым, в гърлото першит. Приблизително на третия ден симптомите се засилват и стават по-изразени. Пациентът изпитва трудности с приема на храна и употреба на вода, му е трудно да говори, поради възникнала режещата болка в гърлото.

READ  По какво се различава фарингит от възпаление на сливиците и как се проявяват симптоми

На пациента се появява силна суха кашлица, се превръща в пристъпи на задушаване, при това не е от значение, дали преди това контакт с алергена. Ако не се започне навременно лечение, това вече на петия ден се появи оток на лигавиците, както и функция на дишането няма да работи в неговата цялост, което се дължи на голямото количество на натрупаните храчки. Често при алергичен трахеити се появява хрема и чувство за сърбеж в устната кухина, температура на тялото на пациента се подобрява.

Признаци на трахеита детето в различни възрасти и заболявания характеристики

Имунната система при децата не е толкова силна, както при възрастни, така при тях болестта може да възникне на фона на хипотермия или грип. В някои случаи трахеит при деца е заразно, защото от присъединяването на патогенни микроорганизми.

Признаци на трахеита детето са сходни със симптомите на заболявания при възрастни, но при децата възпалителен процес често не действа самостоятелно нозологией, а се развива в комплекс с ларингитом или бронхит. Ето защо при разглеждането на специалист може да постави такава диагноза, като tracheobronchitis или ларинготрахеит. Жената трябва да се обърне специално внимание на здравето грудничка, и ако имаше нощна кашлица, участилось дишане, а по време на плач слышна осиплость на глас, трябва да се обърнете към специалист.

В продължение на първата година от живота си децата все още не могат откашливать храчки, така че често се уплаши, на фона на което те се случват пристъпи на задушаване. За постигане на дванадесет възраст и до три години детето признаци на трахеита са следните: незначително повишаване на телесната температура, на сухо приступообразный кашлица, наличие на храчки. Особеност на болестта е това, че тя протича много по-тежко, отколкото при възрастните.

Също така, в повечето случаи, лекарите диагноза остра форма на трахеита, сопровождающуюся висока температура. Когато храчки се натрупва много, и бебето не може да я откашлять, той се развива не мога да понасям рефлекс, което и помага да се изведе на слуз. Ако в процеса на развитие на възпалителен процес се е случило обединяване на инфекции, трахеит се нарича инфекциозен, е придружена от хрема и ларингитом.

При деца от три до пет години, трахеит се появява много рязко, още вчера дете може да бъде абсолютно здрав, а на сутринта заради силен оток на лигавицата на трахеята, се появява удушаване суха приступообразный кашлица. Признаци на трахеита детето в този случай действат: повишаване на телесната температура, кашлица сутрин, липса на нормалното дишане, осиплый глас, усещане за парене в гръдната кост.

READ  Дафинов лист и синузит: как се лекуват правилно

Потвърждаване на диагнозата може да педиатър, послушав белите дробове на пациента и отбелязва липсата на промени в тях. Ако заболяването е съпроводено от бронхит, а след това към по характеризира се добавят хрипове в белите дробове сух характер, и бебето се появява хрема. С тази възраст при пациенти на по-младата възрастова група могат да се диагностицират хронична форма на заболяването. Признаци на трахеита при дете на 3 години и над това: тежко на подпухналостта эпителиального слой на трахеята, гърлото се появява гъделичкане и сърбеж, пристъпи на кашлица са както през нощта, така и сутрешното време.

От дете се променя бавно дъх и го вдишвания стават чести, изчезва активност, общото състояние е незадоволително, видима концентрация на храчки, но тя не тръгва. Ако болестта се усложнява, детето се чувства болка зад гръдната кост. При деца от пет до седем години, болестта протича в остра форма. Признаци на трахеита детето в тази възраст са същите, както и в младшем: драматично развитие, пълно поражение само респираторно тракт, повишаване на телесната температура.

Признаци на трахеита възрастен и диагностика на заболявания

Всеки възпалителен процес е важно да разпознае в процес на възникване, изключение е трахеит. Признаци и лечение на заболявания, ще зависи от степента на сложност и форма на патология. В повечето случаи първият опасен сигнал е възпалено гърло и повишена температура на тялото, което може да се говори за грип или обикновена настинка.

Признаци на трахеита възрастен-малко изразени, отколкото при едно дете. Пациентът се чувства обща слабост, бърза умора, главоболие. Въпреки това, ако по време на сутрешната, се появява силен, приступообразный суха кашлица, значи вече може да има съмнения за заболяване. За разлика от ARD, при трахеити, когато човек прави дълбоко дъх, кашлица се усилва, а след това същото се случва по време на смях или плач.

Моля, обърнете внимание

В начален стадий на възпаление на лигавицата на трахеята обемът на натрупаните храчки повече от всичко, а ако естеството на трахеита бактериална, тогава тя има неприятна миризма и примеси на гной.

По-малко изразени признаци на възрастен трахеита са хрема и осипший глас. В процеса на развитието на болестта на скопившаяся храчки thickens и започва да излиза, тогава се появява мокра кашлица, че и говори за последните етапи на болестта.

READ  Инхалатор от кашлица и хрема: ревюта на устройства за деца и възрастни

При съмнение за остър трахеит форми на възрастен, основният признак е постоянна суха кашлица, отличаващ се с редовни пристъпи. Лигавицата може да бъде като се сгъсти, така и обратното, истонченной. В първия случай епител има силен оток, а кръвоносните съдове се разширяват, във втория — мазен придобива сивкав оттенък и става гладка. Поради тези признаци на трахеита възрастен се появява болка в областта на гръдния кош и силен дискомфорт.

Както може да се види, симптоматика на възпалителния процес, идентичен с много инфекциозни и вирусни заболявания. Това кара лекарите да извършват пълна и цялостна дифференциальную диагноза на състоянието на пациента. Само по такъв начин може да се постави сигурен диагноза и да назначи правилното лечение. Първата стъпка при диагностицирането е изготвяне на клиничната картина.

За този лекар проучване на пациента, се записват оплаквания, т.е. извършва подробен история като. Всички данни се записват в извънболнични на картата на пациента. Много е важно човек да даде подробности за техните чувства: как той диша, каква кашлица, която доставя дискомфорт.

Следващият етап е инструментално изследване, а именно, слушане на гръдния кош фонендоскопом. Това ще позволи на вашия лекар установи, има ли хриптене, суха или мокра, каква твърдост на дишането. За разглеждане на ларинкса използват ларингоскоп, така разкриват наличието на оток на лигавицата и зачервяване.

Във всеки случай на клинично признаци на трахеита възрастен могат да бъдат физически лица, което се дължи на различни реакция на организма на патогенни микроорганизми. Така че не се допуска лечение на различни пациенти от едни и същи лекарства в сила на висока вероятност за липса на резултат. Също така това предполага, че самолечение може само да влоши заболяването и превод на остра форма на трахеита в хронична патология.

Също така в комплекс от диагностични дейности включва:

  • отдаване под наем на анализ на кръв за лабораторни изследвания;
  • отдаване под наем на анализ на храчки при неговото наличие;
  • рентгенографическое изследване на гръдния кош;
  • спирографию, която позволява да се оцени степента на проходимост на въздуха по дихателните пътища.

Отговорен подход към лечението и внимателно отношение към собственото им здраве значително намаляване на продължителността на терапевтично лечение, както и да не дават заболяване усугубиться.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00137 sec