Признаци на възпаление на белите дробове и на причините, причиняващи им

Съвременната медицина не стои на едно място. В множество лаборатории и изследователски центрове, изобретени от все нови и нови лекарства и ваксини срещу различни заболявания.

Но с всичко това на нашата планета все още от разнообразни заболявания всяка година умират стотици хиляди хора.

Един от тези заболявания е възпаление на белите дробове, за който и ще говорим в тази статия.

Както е известно, нито едно нормално респираторно-вирусно заболяване, не може да продължи повече от една седмица. Ако по-късно дати възстановяване не дойде, и, особено, в случай на четвъртия и след ден се празнува на сериозно влошаване на състоянието на пациента, това ясно показва началото на възпалителен процес в долните дихателни пътища — признаци на възпаление на белите дробове.

Важно

Възпаление на белите дробове, могат основно да се нарече доста голяма група инфекциозни заболявания, които засягат алвеолите различни части на белия дроб, или, в най-лошия вариант, на белия дроб като цяло. При този причини и механизми на възникване и по-нататъшно развитие на възпаление на белите дробове в различните му форми са доста разнообразни.

Човек не може да живее без въздух, а по-точно без съдържащ се в него кислород. Нима през носните проходи и носоглотку, или чрез устата, вдыхаемый въздух минава през устната част на хранопровода, ларинкса, гласните струни и попада в легочное дърво. Тя се състои от трахеята, разделяющейся на ляво и дясно главните бронхите, които от своя страна са разделени на повече и по-малки бронхиальные клончета. Всеки сегменти на бронхите завършва дольковой бронхиолой, съдържащи средно пет клас на бронхите. От тях се отклоняват альвеолярные торбички, съдържащи алвеолите и оплетени капилярни малкия кръг на кръвообращението. Именно тук, в альвеолах, и се случва газовата обмяна.

Това е интересно

В белите дробове на възрастен здрав човек средно е шестстотин петдесет милиона алвеоли. Общата им повърхност при това се равнява на една квадратному квадратни метра.

Чрез много базальную мембрана алвеоларен епител на отработени газове въглероден диоксид напускат тялото, а кислородът прониква в плазма, кръв и се свързва с хемоглобина на червените кръвни телца. След това, обогатена с кислород кръв от белодробна виена тръгва към сърцето, където тя се разпределя по артериите на всички клетки на организма. Кислородът е необходим за получаване на енергия, благодарение на което организма може да функционира.

При пневмония алвеолите под въздействието на някаква инфекция, пълни с гной, слуз, или други телесни течности, предотвратяване на навлизането на кислород в кръвта.

Признаци на възпаление на белите дробове, в повечето случаи са общи и неизменни. Основните сред тях може да се нарече следните:

 • Кашлица — това е основният и най-показателните знак за възпаление на белите дробове. Когато се опитате да поемете дълбоко дъх при човека възникват силни болкови усещания, и веднага се преодолява пристъп на кашлица.
  • Кашлевый рефлекс е естествен за човешкия организъм, тъй като по този начин тялото се изчиства белите дробове от всякакви непознати и досадни го предмети и субстанции, включително бактерии, прах и различни микрочастици.
  • Това се случва по следния начин: след късо, рязко вдишване човек се слива лумена на ларинкса. На следващо място, при напрежение на коремните мускули, повишава се налягането на въздуха в белите дробове. След това, след не напълно отваряне на пролука в гърлото ми се случва доста рязко издишване, заедно с отхвърляне и выносом дразнещи частици.
  • Обикновено в началото на заболяването се появява само леко покашливание, но с течение на времето тя става все по-чести и силни. При суха кашлица, остър, растравляющий. Както е известно на всички, такъв тип кашлица най-мучителен за болеющего на човека, тъй като той най-често приступообразный, че е почти невъзможно да се спре.
  • Лек в този случай непрекъснато се дразнят и работят с доста силна повече натоварване, което има отрицателно въздействие върху благосъстоянието и толкова отслабен от болестта на човек. Няколко дни по-късно възпаление прогресира, алвеолите са пълни с гной, оток и суха кашлица заменят с влажен, се появява залепваща храчки.
 • Отделяне на храчка. Възпаление на белите дробове храчки по-често се случва гнил, жълтеникаво-зеленикав цвят, но в някои случаи (обикновено това е свързано с най-надсадным кашлица и запущенностью заболявания) става пропотевание на червените кръвни клетки през альвеолярные на стената, и храчки става ръждясали цвят.

 • Доста често при малки деца и при пълната наличието на всички останали симптоми на клон на храчка не се спазва — това има съвсем просто обяснение — при дете на тази възраст е доста силен глотательный рефлекс, така че всичко, което попада в устната кухина, те не се плюе, какво би възрастен човек, а веднага проглатывают.
 • Недостиг на въздух. Поради работят временно засегнатата част или части на белите дробове, а оттам и намаляване на работната алвеоларна повърхностна площ на белия дроб при човека възникват определени проблеми с дишането. Недостатъчното количество на входящия кислород кара да правят по-чести вдишвания.
  • При това-за болезнени усещания и общия възпалителен процес и оток на тъканите на долните дихателни пътища, дишането е повърхностно, учестено, в някои случаи доста неравномерно по продължителността и дълбочината на вдишване, с периодични спирки.
  • Задух при възпаление на белите дробове се предизвикват дори и такива обикновени, леки и естествени в ежедневието действия, като придвижване на малки разстояния, хранене и пиене, промяна на положението на тялото. Колкото по-голям по размер огнището на възпаление, толкова по-силен задух.
  • Често недостиг на въздух, придружен от външни прояви като подуване на корема крилата на носа при вдишване, ритмично, как да кивающее, промяна на позицията на торса, разтягане на устните тръба с едновременното отваряне на устата. Често може да забележите забавяне в процеса на дишане една страна на гръдния кош.
 • Температурите. Важен и отличителен признак на възпаление на белите дробове с право се смята за висока 38-40 градуса, а в някои особено тежки случаи, подобряване и до 41 с малко градуса. на температурата на тялото. При това в повечето случаи в продължение на три, четири и повече дни тя почти не снижаема нито една от медицинските препарати.
  • Често това състояние е придружено от повишена температура и втрисане. Справедливо е да се отбележи, че около една четвърт от всички случаи на възпаление на белите дробове е придружен от не толкова силно повишаване на температурата на тялото.

  • При възрастните хора, малките деца и хората със сериозни проблеми с имунитет, например при рак пациенти, подложени на химиотерапия и хората със синдром на придобит имунодефицитен температурата може да се задържи на ниво 37-37,5 градуса. Това е свързано със слаби и неразвити, или се разби на имунната система на организма, а така също и с липсата на способност на организма за регулиране на собствената си температура.
 • Интоксикация. Възниква в резултат на натрупване в кръвта на продукти на жизнената дейност на бактерии и токсини, получени при разпад на тъканите. Това е разследващ отговор на организма на възпалителен процес в белите дробове. Придружени от реакцията на основните системи и органи.
  • Степента на изразяване на интоксикация основно отблъснати от глобальности размери на възпаление на тъканите на белите дробове и свързаните с тях утежняващи фактори — успоредно преминаване на заболявания, развиващите усложнения, навременността и условия за лечение, мерки за грижа за пациента и други.
  • Възпаление на белите дробове интоксикация се изразява в следното:
   1. Бледност на кожата покрива, като периодично се превръщат в синюшность, особено ярко се забелязва в носогубном триъгълник нея болен човек. Засилва при активност на човека дори и в малък мащаб, например, при разговор, двигателната активност, а също така при общата умора.
   2. Силно изпотяване.
   3. Ускорен, повърхностен пулс.
   4. Главоболие, нараства с развитието на заболяването.
   5. Липса на апетит.
   6. Непрекращающаяся гадене, често придружени с повръщане.
   7. Отпадналост, апатичное състояние.
   8. Жажда.
   9. Патологични промени в червата — в повечето случаи такива, като метеоризъм и течни изпражнения.
   10. В особено сериозни случаи на фона на най-силната интоксикация и остро повишаване на температурата може да се появят така наречените интоксикационный психоза, при която се активира в магарешка синдром и пациентът изпада в състояние на делириум и мътност на съзнанието.

Интересен факт

Признаци на възпаление на белите дробове при различни видове заболявания като цяло са сходни, но при това значително се различават в симптоматике свързани с тях процеси.

Има две течения заболявания: крупозное и фокусна възпаление на белите дробове. При крупозном възпаление на възпалителния процес засяга всички лесно и изцяло, а при очаговом, както и подсказва името му, само една малка част.

Признаци на възпаление на белите дробове при очаговом случаи обикновено възникват при възникване на заболявания на фона на други заболявания, например, като бронхит в остра или хронична форма, магарешка, морбили, перитонит, грип, особено в случаите, ако тя е придружена от различни усложнения, настинки и други подобни.

Остра форма на възпаление на белите дробове се характеризират със следното развитие на симптоматиката:

 • Кашлица приступообразный, за кратко време се превръща от сухо към една мокра.
 • Невъзможността да си поеме дълбоко дъх, поради незабавно начален пристъп на кашлица.
 • Стеклянистая храчки с примеси на жълто-зелена гной.
 • Студени тръпки.
 • Свинете.
 • Слабост.
 • Увеличаваща се главоболие.
 • Изпотяване, особено в периоди на промени в температурата на тялото.
 • Повишена температура, с мъка снимающаяся медикаментозными лекарства.
 • Тъпа, лека болка в областта на гръдния кош, усиливающаяся при кашлица.
 • Повърхностно, плитко, учестено дишане до 30-40 вдишвания в минута.
 • Ускорен пулс.

Безогледно възпаление на белите дробове се появява внезапно, често при напълно здрави хора, вследствие на силното хипотермия или преумора.

Признаци на възпаление на белите дробове крупозного типа на:

 • Внезапна поява на заболяването.
 • Остро повишаване на температурата до четиридесет градуса или по-висока.
 • Най-силните тръпки.
 • Непрекъснатото силно главоболие.

 • Силна болка в гърдите, усиливающаяся при вдишване и при кашлица.
 • Невъзможността да си поеме дълбоко дъх, поради незабавно начален пристъп на кашлица.
 • Суха кашлица, след няколко дни се превръща във влажен.
 • Храчки с гнил мирис на консумираната, с жълто-зелен оттенък. По-късно, към трети-четвърти ден течения заболявания, в нея в повечето случаи се появяват вкрапления кръв. В сложни случаи храчки придобива червеникаво-ръждив оттенък.
 • Недостиг на въздух. Човек при дишането често дишане уста, при това издърпване на устните в една тръба и извършване на специфични кивающие движение в ритъма на дишане.
 • Бледост, превръщат в синюшность, дори и с малко напрежение. Това е особено забележимо на носогубном триъгълник.
 • В половината от случаите се наблюдава ярък забързаното руж с една и съща страна, където се намира раната леко.
 • В някои случаи се определя помрачнение на съзнанието и на себе си.
 • Съкрушеност, умора, апатия, сънливост.
 • Гадене, повръщане.
 • Коремна болка, редки изпражнения.

На вниманието на

Най-често са симптоми на възпаление на белите дробове се появяват при децата през първата година от живота, от хората на възраст и на хората с ниски имунитет — точно тези категории граждани са в зоната на риска, тъй като имунната им система е изключително трудно да се справят с всички видове инфекции.

Така също има и някои прости условия, при спазване на които може да се предотврати проникването на тази болест. Сух горещ въздух, непроветриваемые помещения, продължително занимание в заседнал или лежачей поза и липсата на движение — всичко това са фактори провокира застой храчки в белите дробове, а оттам и натрупването в тях на различни микроорганизми.

По-често, когато отидем на открито, като следи за чистотата в дома си, воденето на здравословен и активен начин на живот, укрепване на имунитета и своевременно обръщайки се към своя лекар може да живееш живота си, нито веднъж не усещайки в себе си признаци на възпаление на белите дробове.

Първите признаци на възпаление на белите дробове и потвърждаване на диагнозата с помощта на рентгенография

С цел профилактика на белодробни заболявания всеки пълнолетен гражданин на Руската Федерация трябва веднъж в годината се проведе флюорографическое преглед. Тя се използва навсякъде като доста точен профилактическо-диагностичен метод за изследване и контрол върху здравето на пациентите.

Така, според резултатите от изследването, може да разкрие в ранните етапи на такива заболявания като туберкулоза, туморните процеси на млечните жлези и органите на гръдния кош. По подобен начин, често има възможност да откриват и първите признаци на възпаление на белите дробове, под формата на помътнявания (в случай на възпалителни процеси и за увеличаване на плътността на тъканите на белия дроб) или, напротив, по-светли части (които свидетелстват за огнища на загуба на плътност на белодробната тъкан) на флюорографических снимките.

Тъй като ние вече са обхванати по-горе, първите признаци на възпаление на белите дробове включват кашлица, повишена телесна температура, втрисане, главоболие и слабост. Но тези симптоми са приложими и към някои други заболявания. По-специално възпаление на белите дробове периодично се бърка с бронхити и всякакви настинки.

 • Съмнявам в точността на диагнозата, а това не е необичайно, тъй като температурата при възпаление на белите дробове в някои отделни случаи може да се задържи на ниво общо 37 с малко градуса, лекарят може да назначи допълнителни изследвания.
 • В частност такива изследвания, като общ анализ на кръвта и допълнителни изследвания за изясняване на диагнозата и да се започне на необходимото за всеки конкретен случай от специално лечение, не допустив възникване на усложнения и са постигнати по този начин, бързо възстановяване на пациента.

Ще покаже ли флюорография възпаление на белите дробове?

С цел да се установи правилната диагноза, но се съмнявам в детайли, на пациента често се изпраща за рентгенова диагностика. И в този случай много възниква въпросът: защо именно на рентген, а не, например, флюорография?

Наистина, същността на процедурата е една и съща — и в двата случая пациентът се подлага на въздействието на радиация. Разликата е само в това, че x-ray не се ограничава само до областта на гръдния кош, а така също и силата на въздействие на радиация в тялото на пациента — при рентгенограмме е значително по-висока.

Във връзка с това шанса да видят на структурни промени в белия дроб на флюорографическом снимка има, но са значително по-ниски, във връзка с най-подробно. Съвременната медицина все още е склонна към потвърждение на диагнозата възпаление на белите дробове с помощта на рентгенологического изследвания.

READ  Диоксидин при тонзиллите като ефективен метод антибактериални терапия

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00092 sec